Grammarly Grammar Checker Review 2023

Företagsöversikt, priser och funktioner

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
8 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Grammatisk logotyp Grammarly
Grammatisk logotyp
Gratis plan | Premiumplaner från $ 11.66 / mo

Medan videoinnehåll sakta håller på att bli en hörnsten på de flesta webbplatser, har det skrivna ordet inte försvunnit. Oavsett om du är startar en blogg, en enkel broschyrwebbplats eller en Online Store, du måste skriva något. Och om du vill lyckas måste din skrivna text vara perfekt.

Alla är inte experter och det är svårt att konkurrera med modersmålstalare när man skriver professionellt innehåll. Det är där grammatikverktyg komma till undsättning. I den här recensionen kommer vi att utforska Grammarly, ett av de mest populära grammatikverktygen på marknaden.

Detaljerad grammatisk recension

Vem ska använda grammatikverktyget?

Grammarly är ett verktyg värt att överväga både av nybörjare och experter. Förstagångsbloggare kommer att uppskatta hjälpen av en AI-instruktör som guidar dem i rätt riktning. Studenter kommer att ha det lättare när de skriver uppsatser för sina stränga professorer, och proffs kommer att kunna slappna av med vetskapen om att Grammarly kommer att ta reda på deras stavfel. 

Även personer som talar modersmål kan använda hjälp ibland. Behöver du kommatecken i en specifik mening? Grammarly tar hand om det. Kommer du inte ihåg ett speciellt ord? Inga problem; Grammarly kommer att erbjuda dig en synonym som du kan använda.

Så oavsett din expertis och hur många ord du skriver dagligen kan du dra nytta av Grammarly.

Är Grammarly lätt att använda?

Grammarly syftar till att leverera ett perfekt grammatikverktyg till den breda massan. För att göra det lättillgängligt måste gränssnittet vara rent och lätt att använda. Den goda nyheten är att formgivarna har klarat denna utmanande uppgift och har skapat ett minimalistiskt gränssnitt som är lätt att förstå både för nybörjare och professionella skribenter.

Den kostnadsfria planen kan ställas in omedelbart, och om du bestämmer dig för att dyka djupare och få extra funktioner kan du vara säker på att betalnings- och registreringsprocessen är relativt enkel.

Användargränssnittet är rent och minimalistiskt. Det finns bara fyra huvudlänkar i huvudmenyn på vänster sida av skärmen. Här kan du göra flera saker:

  • Börja arbeta med ett nytt dokument;
  • Ladda upp ett befintligt dokument och låt Grammarly kontrollera det;
  • Ändra din kontoinformation och inställningar;
  • Hantera appar; och
  • Logga ut.

Men även om detta är huvudinstrumentpanelen, kommer det inte att vara din favoritadress när det kommer till grammatik. Låt oss undersöka hur mångsidigt det här verktyget är och de områden där det kan hjälpa dig.

Hur man använder Grammarly

Grammarly är känt för sina integrationer i populära webbläsare, andra populära skrivbordsprogram och till och med mobila enheter.

Dashboard – hantera din text genom en onlineredigerare

Innan vi går in på detaljer om tillägget, låt oss se hur Grammarly fungerar i sin naturliga miljö.

Grammatisk instrumentpanel

Precis som du skulle öppna ett nytt dokument i Microsoft Office eller Google Docs kan du snabbt skapa ett nytt dokument från din Grammarly-instrumentpanel. Den enkla textredigeraren låter dig skriva din text, klistra in den från ett urklipp eller till och med ladda upp en befintlig post lagrad på din dator eller någon molntjänst.

Det är här det roliga börjar. Grammarly kommer att visa ett popup-fönster med ett par frågor så snart du delar en text att bearbeta. Här kan du ställa in:

  • publik – Låt Grammarly veta vem din publik är. Skriver du för en allmän publik, eller är det här en vetenskaplig artikel du arbetar med?
  • Formalitet – Vill du använda slang eller vill vara formell?
  • Domän – Skriver du ett e-postmeddelande till en vän, skriver en högskoleuppsats eller ett affärsförslag?
  • Tone – Ska den här texten kännas vänlig, analytisk eller kanske optimistisk?
  • Intent – Vill du att texten ska vara informativ eller kanske rolig?

Dessa fem premiumalternativ låter Grammarly veta vad dina planer är och vem din publik är. Baserat på dessa alternativ kommer AI att skräddarsy förslagen efter dina behov och kommer att kunna erbjuda rätt tips.

grammatisk affärsförslag

Om du till exempel skriver ett affärsförslag kommer Grammarly automatiskt att känna igen allt ditt slang- och gatuspråk. Den kommer att markera det i texten och föreslå att meningarna ändras för att göra dem bättre lämpade för ett affärsförslag. 

Å andra sidan, om du skriver ett e-postmeddelande till din vän, vill du inte att Grammarly ska rekommendera tekniska termer och synonymer som vanligtvis inte används bland en allmän publik. 

Grammatisk poäng

Nu när Grammarly har fastställt utvärderingsparametrarna kommer du att se din poäng i det övre högra hörnet på sidan. Texten kommer att vara understruken i flera olika färger, så att du vet vilken typ av förslag som har lagts till. 

Den kostnadsfria versionen av verktyget låter dig kontrollera skiljetecken, grammatik och stavning. Premiumversionen lägger till saker som:

  • Tydlighetsfokuserade meningsskrivningar;
  • Tonjusteringar;
  • Plagiatdetektering;
  • Ordval;
  • Formalitetsnivå;
  • Flytande; och
  • Ytterligare avancerade förslag.

Det bästa sättet att fixa din text är att sakta börja läsa den från första början och kontrollera de färgade fläckarna. Låt Grammarly visa dig sina förslag, som kan accepteras eller nekas med ett enda klick.

Ju mer du arbetar med verktyget, desto mer lär det sig om din skrivstil. Det betyder att Grammarly kommer att börja känna igen dina misstag och gör att du snabbt kan fixa dem genom hela dokumentet.

Installera tillägget och ha Grammarly alltid aktivt i din webbläsare

Ibland vill du inte ladda upp din text till Grammarly-instrumentpanelen bara för att kontrollera ett par meningar. Du vill att appen ska känna igen det du skriver i din webbläsare.

Som tur är kommer Grammarly med ett kraftfullt tillägg som sitter i hörnet på varje sida du besöker. Det kan fungera i Chrome, Firefox, Safari och Internet Explorer. Om du aktiverar tillägget och skriver något kommer Grammarly att analysera texten och ge förslag på nästan varje sida du besöker.

Denna funktion är perfekt i flera situationer:

  • Blogging – Om du skriver din artikel i Wordpress, Wix, Squarespace, eller någon annan gratis webbplats byggmästare, Grammarly hjälper dig med innehållet utan att lämna textredigeraren.
  • E-mail address – Du behöver inte lämna ditt e-postverktyg för att kontrollera din skrivna text. Om du till exempel öppnar Gmail och börjar skriva, kommer Grammarly att vänta på dig.
exempel på grammatisk e-post
  • Sociala medier – Oavsett vilket alternativ för sociala medier du använder, kommer den kraftfulla artificiella intelligensen att kunna hantera ditt skrivande.
  • Google Dokument – även om det fortfarande finns i betaversionen fungerar Grammarly bra med Google Docs.

Även om webbläsartillägget är ganska kraftfullt och fungerar nästan på alla webbplatser, observera att det inte fungerar i alla situationer. Om du till exempel använder mindre kända SaaS-produkter via Chrome, kan det hända att Grammarly inte känner igen sin editor. Du måste kopiera din text till instrumentpanelen i dessa situationer och kontrollera din text där innan du kopierar tillbaka den till redigeraren.

Grammatik fungerar också på din smartphone

Behöver du kolla texten på din telefon? Installera bara iOS- eller Android-tangentbordet och låt Grammarly korrigera din text på vilken telefon du äger.

Detta kan kännas överflödigt för dem som använder smartphones för att se de senaste Tik Tok-videorna och chatta med sina kompisar. Men för alla som använder en telefon för att kommunicera med affärspartners eller skolan kommer du att älska det faktum att Grammarly kommer att fånga alla dina grammatik, skiljetecken och andra misstag på språng och fixa dem innan du skämmer ut dig själv.

Behöver du kontrollera din text i skrivbordsappar?

I likhet med webbläsartillägget hjälper Windows- eller Mac-tilläggen dig att rätta alla dokument på din dator.

De vanligaste användningsområdena är Microsoft Word eller Outlook, där Grammarly kommer att integrera och låter dig kontrollera din text utan att lämna apparna.

Plagiatdetektorn – se till att din text är unik

Med så mycket text tillgänglig online och ökande antal bloggare, blir kampen mot plagierat innehåll nästan omöjlig.

Oavsett om du behöver kontrollera vad din kollega skrivit eller se till att det papper du ska skicka till din lärare är unikt, är Grammarlys plagiatkontroll här för att hjälpa dig.

Så fort du trycker på knappen för att leta efter plagiat kommer artificiell intelligens att skanna din text och jämföra den med miljontals liknande texter som finns online. På några sekunder får du en enkel rapport som visar procentandelen kopierad text.

Innan du börjar skrika när Grammarly markerar en del av din text som plagierad, bör du veta att det är nästan omöjligt att ha ett perfekt partitur här. Varför? Eftersom din kopia granskas och kontrolleras mot bokstavligen miljontals sidor, räcker det bara att få en vanlig fras i din text igenkänd. Så att ha något som bedöms ha upp till 5 % av plagierat innehåll är inte oroande.

Å andra sidan, om du hittar ett par på varandra följande meningar markerade som plagierade, är chansen stor att texten är stulen från en annan källa.

Det som är bra med det här verktyget är att allt det hittar automatiskt länkas till den ursprungliga webbplatsen. Du kan snabbt kontrollera om det bara är frasen som var identisk eller om hela stycket har kopierats från en annan källa.

Grammarly kommer också att identifiera antalet källor. Så även om din text bara har fragment av kopierad text kommer den att känna igen dem och knyta dem till samma originalkälla som du snabbt kan kontrollera.

Exempel på plagiat

För att visa dig hur plagiatverktyget fungerar tog jag introduktionen från en av våra senaste bloggartiklar och kopierade den till Grammarly.

Efter cirka fem sekunder rapporterade verktyget 37 % plagierat innehåll.

plagiat exempel 1

Som du kan se från skärmdumpen kändes hela stycket korrekt igen som innehåll från vår blogg. Jag blev först chockad när jag såg att resten av innehållet inte kändes igen. Sedan insåg jag att problemet var att innehållet publicerades för bara ett par dagar sedan, och det var förmodligen inte indexerat ordentligt än.

Sedan valde jag en äldre artikel för att testa denna teori. Den här artikeln har haft tillräckligt med tid för att indexeras, så jag tog ett stycke från det och placerade det i Grammarly.

plagiat exempel 2

Den här gången kändes innehållet helt och hållet igen. Du kan se det från skärmdumpen som visar 100% plagiat, och den länkade innehållet direkt till vår artikel. Det visar också att innehållet bara har en matchning, vilket också är viktigt eftersom det betyder att det inte fanns några andra identiska stycken någonstans på Internet.

Vad får du med gratisversionen?

Om du precis har börjat med ett grammatikverktyg kommer du att älska det faktum att Grammarly kommer med en gratis plan. Det är mer än tillräckligt att kontrollera din text då och då och kommer med följande verktyg som kontrollerar och fixar din:

  • Stavning;
  • Grammatik; och
  • Punktering.

Det kan komma som en överraskning att gratisversionen fungerar på alla beskrivna enheter och tillägg, så du kan använda den i din föredragna webbläsare, som en stationär app eller din mobiltelefon. Det är värt att notera att du fortfarande bara kommer att få tillgång till viktiga funktioner på dessa plattformar.

Gratisversionen är knuten till en person och du kan inte dela kontot med dina kollegor.

Vad får du med premiumversionen?

Premiumversionen kommer med robusta kontroller som du definitivt kommer att behöva om du skriver dagligen. Men är det värt att uppgradera/betala?

Tillsammans med stavning, grammatik och skiljetecken kommer premiumversionen också att kontrollera konsistensen i ditt skrivande. Det betyder att AI:n automatiskt känner igen om du upprepar dig själv och föreslår att du använder synonymer där det är möjligt. Premiumversionen kommer också med:

  • KORTHET – Gör varje mening lätt att förstå och följa.
  • Tydlighetsfokuserade meningsskrivningar – Redigera långa och svårlästa meningar.
  • formatering – Konvertera långa listor till bulletiner.
  • Övertygande ordförråd – Hitta synonymer och gör texten mer levande.
  • Livlig meningsvariation – Hitta monotona passager och skriv snabbt om dem.
  • Säkert skrivande – Identifiera misstag och få din mening att låta mer självsäker.
  • Artighet – Ta bort fraser som låter hårda och kom på något mer artigt.
  • Formalitetsnivå – Se till att du har rätt ton i ditt meddelande.
  • Inkluderande språk – Låter respektfullt och aktuellt även om du har bråttom.

Premiumversionen erbjuder avancerade förslag på alla enheter och tillägg.

Om du behöver åtkomst för fler användare och extra funktioner kan du välja att uppgradera till affärsplanen.

Jämförelsetabell

GrammarlyProWritingAidLinguix
Gratis planJaJaNej
PremiumversionFrån $ 11.66 / månadFrån $ 20 / månadFrån $ 8 / månad
PlagieringskontrollJaJaJa
ÖversättareNejNejNej
integrationerJaJaJa
Smartphone versionJaNejNej

Vanliga frågor

Är Grammarly verkligen gratis?

Ja, Grammarly kommer med en gratis plan som innehåller grundläggande skrivförslag. Det kommer att kontrollera din stavning, grammatik och interpunktion och låter dig använda verktyget på din stationära, bärbara och mobila enhet.

Är Grammarly verkligen värt det?

Om du arbetar på din dator dagligen, publicerar mycket innehåll eller skapar ett företag eller skolrelaterat material är Grammarly något som du definitivt bör överväga. Även gratisversionen kan göra underverk, och premiumversionen hjälper dig att slappna av med vetskapen om att din text alltid är nära perfekt.

Kan Grammarly stjäla ditt arbete?

Eftersom du skickar ditt innehåll till Grammarlys server över Internet, skulle det vara en lögn att säga att ditt arbete är 100 % säkert. Du bör dock inte oroa dig för att Grammarly ska stjäla ditt arbete. Allt är krypterat och ingen person läser ditt innehåll för automatiska grammatikkontroller.

Slutsats

Alla kan skriva. Alla kan starta en blogg. Men några grammatik- och stavfel, enstaka kommatecken, plagiat och ett par synonymer kan göra skillnad mellan en text som ingen någonsin kommer att läsa och den som kommer att rankas högt på Google och nå tusentals människor.

Eftersom det är komplicerat och tidskrävande att göra det på egen hand (och ganska dyrt att anlita en expert för att manuellt redigera varje text), är Grammarly definitivt värt det.

Om du inte är säker på om du behöver det, rekommenderar jag starkt att du skaffar den kostnadsfria planen. Efter ett par veckor kommer du att märka skillnaden i din arbetsprocess och avgöra om du behöver premiumversionen. Oavsett vad du väljer är Grammarly ett utmärkt verktyg som hjälper miljontals användare över hela världen och snabbt kan bli det verktyg du inte kan leva utan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän