Hur man startar en podcast

Den definitiva podcastingguiden för nybörjare 2022

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
15 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man startar en podcast

Om du någonsin har velat starta en podcast skulle det vara den perfekta tiden att göra det nu. Mediet är hetare än det någonsin varit och fortsätter att växa i en blixtsnabb takt.

Dessutom föredrar människor ofta lyssna på ljudinnehåll över att läsa det.

Undrar du hur man startar en podcast? Du har kommit till rätt ställe.

Det finns så många anledningar till att starta en podcast! Några av dessa skäl är att växa ditt företag, få kontakt med människor i din nisch, skapa en relation med din publik och självförverkligande.

Från och med januari 2020 är det över 1 miljoner podcasts tillgänglig, med över 30 miljoner podcastavsnitt att lyssna på. Dessa siffror kan vara skrämmande, men beväpnad med rätt verktyg och information kommer det inte att vara svårt för dig att skapa en nisch för dig själv inom podcasting.

Många företag skapa en podcast att marknadsföra sina produkter och tjänster.

Visst, vissa poddar lyckas, medan andra inte är välkända i branschen. Kvaliteten på din show kan göra hela skillnaden. Lyssnarna letar efter ett engagerande och underhållande program som får dem att återvända till det varje vecka för det senaste avsnittet – leverera det, och du kan enkelt tjäna pengar och hitta prestige med podcasting.

Här är en omfattande "hur man gör en podcast"-guide med allt du behöver veta, tillsammans med några tips för att starta en framgångsrik podcast.

Nedan är en lista med steg för att starta din egen poddresa i år.

Hur man startar en podcast i 9 enkla steg

FirstSiteGuide är en gratis resurs som stöds till 100 % av läsarna.

Avslöjande: Om du köper produkter via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Det kommer utan extra kostnad för dig men det hjälper oss att skapa mer användbart innehåll.

För att hoppa över den grundläggande poddsändningsinformationen, använd länken nedan:

Hoppa till Steg #1: Välj ett ämne du älskar

En snabb primer – Hur du startar din egen podcast

Det finns fyra enkla steg för att starta en podcast. Jag kommer att förklara dessa steg mer i detalj lite senare, men för tillfället, bekanta dig med dessa steg. När du har bemästrat dessa kommer du att kunna starta din podcast inom några dagar, kanske till och med några timmar.

Här är de fyra grundläggande stegen som hjälper dig att förstå exakt hur poddar fungerar:

Börja med förberedelser

Långt innan du någonsin kommer in i själva produktionen och det tekniska arbetet, ta reda på vad din podcast kommer att handla om. Välj också en lämplig titel, ämne och format direkt i början.

Spela in avsnittet/ljudfilen

Varje avsnitt av ditt program kommer att vara en separat ljudfil som kan göras tillgänglig i olika format. MP3 är det bästa valet eftersom det erbjuder en balans mellan kvalitet och filstorlek.

Ladda upp filer till din poddvärd och marknadsföra ditt RSS-flöde

Poddvärden är mellanhanden mellan din podcast och din publik. Efter att ha tillhandahållit beskrivningen och publicerat relevant konstverk publiceras podden på värdtjänsten. Du kommer att få din podcasts RSS-flödeslänk från värden.

Skicka in ditt RSS-flöde till podcastkataloger

För att få exponering och en publik för din podcast kan du distribuera den publicerade ljudfilen (RSS-flöde) till olika podcastkataloger som Spotify, iTunes och andra.

Hur poddar fungerar

Steg #1: Välj ett ämne du älskar

Precis som att blogga måste du välja en nisch för din podcast som ger information som är mycket efterfrågad bland lyssnarna.

Men innan du väljer ett ämne bör du inse att lyssnare använder poddar för expertråd, och du måste ha god kunskap om din nisch. När du brainstormar för ett unikt ämne måste du ta hänsyn till dina passioner, överväga vem din publik skulle vara och vilken typ av show de skulle gilla. Att fundera över sådana frågor och utarbeta en plan kommer att ge dig en konkurrensfördel gentemot andra poddsändare – och kan hjälpa till att utöka din publik.

När du väl har bestämt vilken nisch du vill prata om är du ett steg närmare att starta en framgångsrik podcast.

Steg #2: Välj en podcasttitel

En podcasttitel kan hjälpa lyssnaren att förutse innehållet och syftet med din podcast. Vi föreslår att du funderar lite på att välja en titel för din podcast.

Du är fri att välja en titel som bäst speglar din målgrupp. Här är några saker du bör tänka på när du brainstormar för den perfekta titeln. Du måste överväga nyckelfraser som är relevanta för titeln. Detta kommer att hjälpa din podcast att bli mer synlig på sökmotorer. Titeln måste också passa för sociala mediers handtag och domännamnet på din podcast så att dina lyssnare lätt kan hitta dig på de mest populära poddplattformarna.

Det finns tre huvudalternativ för att välja en titel för din podcast:

Det smarta namnet

Du måste tänka på en passande titel för din show som är catchy men ändå förståelig. Kom ihåg att folk ska kunna hitta det när de söker efter information om ditt valda ämne. Du måste också försöka infoga en beskrivning i titeln eftersom det inte är någon mening med en titel utan bra innehåll, hur bra den än är.

Det beskrivande namnet

Det betyder att du helt enkelt kan namnge showen för vad den handlar om. Till exempel kan en personlig tränares podcast kallas "The Fitness Podcast", vilket perfekt belyser poddens nisch. Men du måste undvika att använda långa namn eftersom du kommer att säga namnet ganska ofta i din podcast.

Använder ditt namn

Det här är den perfekta metoden för att namnge din podcast, men bara om du redan har en stor publik. Om din podcast är baserad på ett historiskt ämne och du använder ditt namn i titeln kommer publiken att tänka, vem är det? Och gå förbi din podcast.

Steg #3: Skriv en ljudbeskrivning

Du bör skriva ett beskrivande stycke om innehållet i din show för att locka lyssnare. Detta kommer att hjälpa dem att bestämma om de vill stanna kvar och lyssna på showen.

I beskrivningen har du full frihet att leka med nyckelord och fraser som din målgrupp kan använda för att hitta en podcast på din valda nisch/ämne.

Beskrivningen ska vara tilltalande så att din publik känner sig tvungen att klicka och lyssna på din podcast. Du måste börja med något som är viktigt för din publik genom att ge lite information i beskrivningen, varefter de borde vara nyfikna nog att sitta igenom hela podden. Eller så kan du prata om dig själv och göra det uppenbart för dem att du är någon värd att lyssna på.

Du är fri att lägga till referenser eller andra bevis som visar din auktoritet i ett ämne. Och dela gärna dina referenser på sociala medier om de är värda.

Du har tillräckligt med utrymme för att förklara vad din podcast handlar om och varför den är värd lyssnarens tid.

Steg #4: Skapa ditt konstverk

Podcasten kommer att kräva några konstverk eller en fyrkantig bild som representerar din show och den nisch den tillhör. Även om de flesta poddar ligger i ljudmediet är det visuella mediet lika viktigt.

Detta kommer att vara det första din publik ser i poddkatalogen innan de väljer att lyssna på något av ditt innehåll. Konstverket eller din logotyp är ansiktet utåt för din podcast. Se till att det fångar dina lyssnares uppmärksamhet och får dig att sticka ut från konkurrenterna. Om du funderar på att lägga upp din show på Apple Podcasts, kommer bilden att ge den en bättre chans att visas i den mycket synliga delen av iTunes, även känd som avsnittet "What's Hot".

Logotypen bör vara minst 1400 x 1400 pixlar och en maximal storlek på 3000 x 3000 pixlar i JPEG- eller PNG-format. Optimera dina bilder för mobila enheter genom att komprimera bildfilerna.

Investera i en bra logga för att din serie ska locka fler människor till din kanal. Det är värt det.

Steg #5: Förplanera dina avsnitt

Förplanering är en viktig del av podcasting eftersom att skapa dem kan vara en mycket stressande process. Varje podcast måste förplaneras med ett skräddarsytt tillvägagångssätt för att säkerställa att kvaliteten förblir konsekvent under hela showen.

Här är några saker du måste tänka på när du planerar ett avsnitt för din podcast:

Välj ett poddämne

Du måste brinna för podcast-ämnet som du väljer så att det kan ge värde till publiken. Dessutom bör du ha en viss nivå av kunskap eller expertis inom just den nischen för att marknadsföra din podcast på rätt sätt.

För att välja ett ämne som du vill prata om bör du ha en allmän uppfattning om vad du planerar att diskutera. Ju mer du vet om det ämnet, desto bättre blir resultatet av podden. Du kan undersöka andra poddsändningar genom att lyssna på så många som möjligt och lära dig om en viss nisch, tonen de flesta poddsändare väljer att anamma och ljudkvaliteten att sikta på. Du bör också överväga populära ämnen och sträva efter att kringgå dem för att leverera exakt vad din publik vill ha.

Välj ett poddformat

Strukturen på din podcast är avgörande. Här är några poddformat att välja mellan:

  • Intervju stil – Det här är det mest populära formatet nuförtiden eftersom varje avsnitt introducerar lyssnaren för spännande och inspirerande människor från en specifik nisch. Formatet är vanligtvis oskriptat och fritt flytande och kräver minimal redigering.
  • Nyheter och aktuella händelser visar – Det här formatet fokuserar på sport, politik, teknik eller något annat hett ämne som låter dig tillhandahålla nytt innehåll utan avbrott till dina lyssnare.
  • Multi-host show – En podcast med fler än två personer skapar intriger och kan vara mycket underhållande med en konversationston. Det blir mindre press på dig eftersom ansvaret för att presentera bra innehåll för din publik är uppdelat på alla värdar.
  • Solo stil – I dessa poddar kan du berätta en historia i varje avsnitt som är relevant för ämnet för din podcast. Det kan vara i vilken ton som helst så länge innehållet är pedagogiskt eller motiverande. Genom att då och då bjuda in en gäst till programmet kan du locka publiken och engagera dem i din podcast.

Bestäm podcastlängden

Du måste respektera publikens tid och ställa in en rimlig avsnittslängd som är konsekvent genom hela serien.

Tjugo minuter är i allmänhet den perfekta avsnittslängden för en podcast, eftersom de flesta lyssnar på podcaster när de pendlar till och från jobbet. Men om din publik vill ha mer kan du bedöma statistiken och justera din podcastlängd.

För att hålla publiken fast, välj ett underhållande format som att intervjua olika personer eller anta ett annat tempo för din podcast. Genom att lägga till variation till din podcast kommer längden på ett avsnitt inte att spela så stor roll eftersom din publik kommer att njuta av ditt innehåll.

Det enda som avgör längden på ett avsnitt är arten och kvaliteten på din podcast. Så tänk efter lite innan du bestämmer dig för hur långt varje avsnitt ska vara.

Podcast schema

Ditt schema avgör hur ofta du lägger upp nya avsnitt. Det är viktigt för att din podcast ska lyckas eftersom den låter din publik förbli uppkopplad och ivrigt vänta på nästa avsnitt.

Statistik visar att en podcast som ger ut nya program varje vecka växer i mycket snabbare takt än de som publiceras på något annat schema. Så du måste producera färskt material regelbundet för att möta din publiks förväntningar. Du måste också hålla dig till en kalender som hjälper dig att organisera ditt innehåll för att möta din publiks krav.

Steg #6: Välj din podcast-värdleverantör

För att göra din podcast synlig i det digitala rummet måste du registrera dig hos ett webbhotell. Det här är plattformar som lagrar dina filer och ger åtkomst till dina lyssnare så att de kan ladda ner och prenumerera på din podcast.

Podcast-värdplattformar erbjuder olika funktioner och alternativ, men de följer alla liknande metoder för att lagra ljudfiler.

För att välja rätt tjänst måste du utvärdera fem kriterier som hjälper din podcast att växa.

Dessa funktioner inkluderar:

  • Lagringsmöjligheter
  • Webbplatsintegrationer
  • Målgruppsanalys
  • Stöd för intäktsgenerering
  • Sociala delningsfunktioner

Kostnaden och prenumerationsavgiften för varje värdtjänst varierar beroende på vilka funktioner den tillhandahåller. För förmåner som obegränsat lagringsutrymme eller en webbdomän kan du behöva betala mer än den vanliga avgiften.

Här är några av de mest populära och pålitliga alternativen för din podcast:

Buzz Sprout

BuzzSprouts hemsida

BuzzSprout är helt enkelt den bästa värdplattformen för podcast där ute, vilket gör det enkelt för alla nya poddsändare. Den har en enkel instrumentpanel och gränssnitt som låter dig få igång din podcast på nolltid.

BuzzSprout har alla funktioner som du behöver för att marknadsföra ditt poddinnehåll på Internet. Dess grundplan börjar på $12 i månaden. BuzzSprout erbjuder också ett gratis alternativ som är värd för avsnitt i 90 dagar.

PodBean

PodBeans hemsida

PodBean är en annan podcastlösning med idealiska verktyg för att hjälpa dig i alla stadier av podcastproduktion. Genom att erbjuda fantastiska prisplaner och lättanvända funktioner för nya podcasters, kan du inte gå fel med den här tjänsten.

Med $9 per månad som faktureras årligen får du tillgång till obegränsad lagring och bandbredd, webbplatsdomän, omfattande lyssnaranalys och en iPhone- eller Android-app.

Transistor

Transistor hemsida

Detta är ett relativt nytt podcast-värdföretag som snabbt har skapat sig ett ganska stort namn. Förutom att vara värd för dina ljudfiler, har Transistor utmärkta verktyg för intäktsgenerering och analys av podcaster. Utöver detta kan du också vara värd för flera poddsändningar, anpassa din spelare och skapa en vacker webbplats.

Med Transistors primära fokus på att utöka din publik, låter den dig importera din podcast från en annan poddsändningsplattform utan problem. Det låter dig också testa deras funktioner med en gratis 14-dagars provperiod, varefter den debiterar användarna $19 - $99 per månad.

Känn dig fri att kolla in vår bästa podcast-värdguide om du vill utforska fler alternativ.

Steg #7: Förbered och gör en inspelning

Att spela in poddsändningar av hög kvalitet kräver ansträngning och förberedelser både för innehållet och för att ställa in ljud/bild för en podcast.

Förbereder en plan

Det första du behöver göra är att ta reda på en plan för ditt innehåll. Du måste närma dig podden med fokus på att göra den heltäckande med kvalitetsinformation för att hålla din publik engagerad.

Oavsett vilket format din show är, måste du förstå vilken typ av innehåll som din publik vill ha. Sedan, för varje avsnitt, måste du bedöma vilka frågor dina lyssnare ställer, vilka problem de behöver ta itu med och vilken information de inte kan få någon annanstans än din podcast. Efter att ha utarbetat lösningar på dessa frågor måste du förbereda ett manus för hela avsnittet.

Skapar ett avsnittsmanus

Podcasters är ofta inte överens om processen att skriva ett manus till en podcast. Om den ska vara detaljerad eller ge en enkel översikt beror på innehållet i din podcast. Ett detaljerat manus kan hjälpa dig att skapa en värdefull episod som täcker varenda sak med liten risk för fel. Men det tar ofta bort spontanitet och ändrar formatet på din podcast.

För ett lättare manus räcker det med bara en samling punktpunkter för att skapa en engagerande podcast. Men nackdelen med ett lättare manus är att du kanske glömmer de viktigaste punkterna och börjar upprepa dig själv.

Om du frågar oss tror vi att en enkel lösning är att börja med ett detaljerat manus och sakta begränsa det för att göra det mer meningsfullt och effektivt. Med övning kommer du att kunna hitta rätt balans mellan din inspelningsstil och den typ av manus du ska skapa.

Inspelningsutrustning

För att spela in en poddsändning av hög kvalitet behöver du den bästa inspelningsutrustningen för podcast. Det finns många saker du kan köpa för att skapa en podcast utan att spendera enorma summor pengar.

Här är allt du behöver för att starta en podcast:

  • Mikrofonen – Vilken mikrofon som helst kan hjälpa dig att spela in podcasten, men det finns en viss kvalitetsstandard som du måste följa för att producera bra innehåll. Lyssnare kan se skillnad på en låg och en högkvalitativ mikrofon. Du kan slå upp mikrofoner på Internet och välja en i din budget. För att göra det enkelt kan du börja med en USB-mikrofon som enkelt kan anslutas till din dator.
  • Digitala inspelare – Dessa enheter är praktiska när du spelar in en podcast med andra personer personligen eftersom det är svårt att spela in med mer än en USB-mikrofon ansluten till en enda dator. Ljudfilerna kommer automatiskt att organiseras och lagras på ett minneskort, som du sedan kan komma åt från din dator.
  • Dator– Vilken Windows-dator eller Mac som helst fungerar för att spela in, redigera och ladda upp podcasten. Om du väljer att spela in direkt på din dator måste den ha rätt portar för USB-mikrofoner.
  • Hörlurar – Dessa är en viktig del av hårdvaran i din podcast-inställning som hjälper dig att lyssna på inspelningarna så att du kan veta exakt hur du låter. De kan också låta dig identifiera förbättringsområden och saker du kan ändra för att förbättra den övergripande kvaliteten på din podcast. Hörlurar används också för telefonsamtal om du tar emot samtal på en podcast för att engagera din publik.

Programvara för inspelning och redigering

Den sista komponenten i listan med podcastutrustning är att välja rätt programvara för inspelning av podcast. Följande är några av de bästa podcastprogramvaran som du kan välja för din podcastingkarriär.

  • Adobe Audition – Detta är speciellt utformat för poddredigering. Den har avancerade verktyg som inkluderar en bakgrundsbrusreducerande funktion, avancerad komprimering och mycket mer. Det är en fantastisk podcast-redigeringsprogram. Med ett högkvalitativt inspelningsalternativ på mer än 32 spår finns det inte mycket som den här programvaran inte kan göra.
  • Audacity – Det här är ett plattformsoberoende ljudredigeringsprogram med kraftfulla funktioner. Människor har använt plattformen i decennier eftersom den är gratis att använda under en begränsad tid. Du kan använda Audacity för att spela in liveljud genom en mikrofon eller digitalisera ljudfiler från andra media. Det ger dig möjlighet att skapa 16 – bitars, 24 – bitars eller 32 – bitars ljudbitar. Ljudklippen är också lätta att redigera. Du kan dock inte ladda upp podcaster direkt från programvaran till en podcast-värdtjänst.
  • GarageBand – Det här är ett populärt val bland podcasters eftersom det erbjuder ett brett utbud av gratisprogram för inspelning av podcast. Du kan ta flera inspelningar och välja den bästa att dela med en poddkatalog. Mångfalden av plugins som inspelningsprogramvaran erbjuder gör att du kan lära dig hur du gör en podcast ännu mer dynamisk och tilltalande för publiken.

Få musik

Att integrera musik i inledningen av varje podcastavsnitt hjälper till att särskilja ditt innehåll och ger det lite känsla. Dessa är vanligtvis korta voice-overs med musik som introducerar podcasten, värden eller tagline för din podcast. Du kan spela in den själv eller välja vilken royaltyfri musik som helst på Internet.

Steg #8: Publicera ett avsnitt

Att publicera avsnitt innebär att ladda upp ljudfiler efter att ha redigerat dem och tillhandahålla alla nödvändiga detaljer med dem. Innan du laddar upp dem till en poddvärd som du väljer måste du dock ta hand om några saker:

Redigera avsnittet

Redigeringen kommer att variera beroende på längden på ljudfilen du har spelat in och hur många personer du hade på programmet. Ju längre inspelningen är, desto mer tid tar det att redigera filen ordentligt och lägga upp den i en podcastkatalog. När du är klar med de nödvändiga redigeringarna måste du polera introt och outro av din show för att säkerställa konsistens över hela avsnittet. Tänk på att redigering av ljud kräver viss kunskap och övning, och i slutändan är ditt mål att förbereda det bästa ljudet för en podcast.

Exportera din MP3

Du måste publicera dina podcasts på en värdtjänst i MP3-format, särskilt på plattformar som har bandbreddsbegränsningar. Vissa podcastvärdar tar extra betalt om du lägger upp större filer. Under exportprocessen bör du därför hålla dina MP3-filer så små som möjligt utan att kompromissa med kvaliteten. Efter att ha exporterat MP3:n måste du tagga den med metadata, som ditt podcastnamn, logotyp, beskrivning och webbadress. Detta kommer att se till att din publik får all information de behöver om din podcast.

Publicera avsnittet

Efter att ha konverterat din fil till MP3 och valt rätt podcast-värdplattform måste du ladda upp din podcast till den värdtjänsten. Värden är länken mellan dig och podcastkataloger som iTunes och Google Podcasts. Du kan publicera podcasten på värden, eller så kan du schemalägga den för att publiceras vid ett senare datum.

Steg #9: Skicka till kataloger

När du har publicerat din podcast måste du välja en poddkatalog som hjälper lyssnare att upptäcka, lyssna och prenumerera på dina poddar. Du måste lägga upp en RSS-flödeslänk som du får från poddvärden till den katalog du väljer. Du kan välja en eller flera podcastkataloger beroende på din strategi, men du måste välja dem med omtanke. Här är några av dina bästa alternativ:

iTunes

iTunes är den största podcastkatalogen, så det borde vara din första prioritet. Med sin kraftfulla sökförmåga och kategorisystem blir iTunes allt mer populärt för podddistribution. Den kan visa upp din podcast för nya lyssnare och låter dem betygsätta och recensera din show. Det innehåller inte bara populära poddsändningar, utan iTunes ger också rankningar på nya poddsändningar dagligen. Detta gör det till en viktig katalog för din poddshow.

För att lära dig mer om processen för att skicka in din podcast till iTunes, kan du hänvisa till vanliga frågor nedan.

Spotify

Detta är en annan populär podcastplattform som är värd för många poddsändningar. Eftersom det finns så många människor som redan använder Spotify för musik, har poddarna som skickas in på Spotify större chans att få draghjälp och samla en enorm publik med tiden. Det ger dig också en bra överblick över vem din publik är och vad de streamar, vilket hjälper dig att planera dina framtida avsnitt. Spotify skapades för att podcaster ska bli upptäckt, och med ständiga uppdateringar ser den här plattformen till att fler lyssnar på din show.

Eftersom du redan har lärt dig hur du skapar en podcast, kolla våra vanliga frågor nedan för att lära dig hur du laddar upp din podcast till Spotify.

häft

Stitcher är den näst största podcastkatalogen och en annan utmärkt plattform för att din podcast ska kunna upptäckas av människor. Det är endast en mobilapp, därför måste du ha appen på din mobila enhet för att lyssna på eller publicera podcaster här. Stitcher ger dig tillgång till miljontals lyssnare och en chans att ladda ner statistik som lyssningstid eller aktiva användare varje månad. Många lyssnar på program på plattformen, vilket gör det nyckeln till din tillväxt om du planerar att hålla fast vid podcasting ett tag.

Blubrry

Det här är en poddcommunity som ger poddsändare möjlighet att tjäna pengar, nå fler publik, få tillgång till lyssnaranalys och dela ljud- eller videopoddsändningar. Blubrry har ett anmärkningsvärt digitalt gränssnitt där du kan skicka in din podcast, och lyssnare kan lyssna och prenumerera på den. Att lista din podcast på den här plattformen kommer att anses vara fördelaktigt, och även om du inte bestämmer dig för att få deras tjänster kan du använda deras kostnadsfria konsultation.

Soundcloud

Det här är ytterligare ett plattformsverktyg för att ge din podcast mer exponering eftersom den når 200 miljoner unika lyssnare runt om i världen på alla enheter och plattformar. SoundCloud har en smidig spelare och prenumerationsmodell som fungerar perfekt för en podcastare som försöker öka sin publik. Om din podcast är centrerad på en community och du får mycket interaktion, kan den här plattformen vara ett bra ställe att börja.

pocketcasts

Pocketcasts skiljer sig från andra podcastkataloger med över 300,000 XNUMX program för lyssnare som kan sökas efter författarens namn. Man har investerat mycket i att designa plattformen för att göra upptäcktsprocessen lättare för lyssnarna. Dessutom har det gjort ett bra jobb med att erbjuda nya alternativ för poddlyssnare som ständigt letar efter unika program. Därför, som podcaster, ger plattformen potential att få tillgång till ett enormt antal lyssnare och hjälpa lyssnare att upptäcka ditt innehåll.

3 vanliga podcastingmyter

Att starta en podcast kan vara en skrämmande uppgift. Så, för att lugna dig, låt oss avslöja de tre vanligaste podcastmyterna som hindrar människor från att göra sin egen podcast.

Podcasting är dyrt

Podcaster är gratis att skapa och lyssna på. Du behöver inte köpa den bästa programvaran för podcastinspelning eller den dyraste utrustningen för att börja din poddkarriär. Om du vill börja snabbt behöver du bara en mikrofon, hörlurar och ljudredigeringsprogram för att producera en kvalitetspodcast. När du börjar bli mer erfaren, eller din podcast börjar locka en större publik, kan du uppgradera till bättre utrustning. Du kan använda gratis redigeringsprogram som Audacity och välja en gratis värdplattform för poddsändningar för att komma igång med din resa utan att bryta pengarna.

För att kunna podda måste du vara en teknisk person

Inte alls. Du behöver inte vara en teknisk expert för att veta hur man startar en podcast. Med de tekniska framstegen kan våra smartphones och datorer i stort sett göra allt för oss. För en nybörjare är det inte så svårt att skapa en podcast. Allt du behöver är lite bekantskap med dina prylar, och så är du igång! Du kan utbilda dig själv om processen och göra en checklista med det viktigaste innan du gör en podcast.

Ingen kommer att lyssna på din podcast

Du bör inte börja podda med det enda syftet att samla en enorm publik. Om det här är målet med din podcast – att locka fler lyssnare och tjäna pengar – så är du redo för besvikelse. Du bör brinna för din podcast och vara glad att dela dina kunskaper och idéer med världen. Låt inte rädslan för att inte nå ut till fler människor hindra dig från att göra något du är exalterad över. Genom att lägga mer kraft på dina poddar och tillhandahålla användbart innehåll kan du locka en större publik på nolltid.

Vanliga frågor

Vad är en podcast?

En podcast är en serie digitala ljudfiler som är baserade på ett specifikt tema eller ämne, som läggs ut på Internet så att folk kan lyssna på. Till skillnad från radioprogram kan du lyssna på poddar när och var du vill. De kan nås på en dator, surfplatta eller smartphone genom att streama eller ladda ner filen. Du kan också prenumerera på olika kanaler och få ett meddelande varje gång ett nytt avsnitt laddas upp.

Varför ska du starta en podcast?

Podcaster är ett utmärkt sätt att nå ut till människor och få kontakt med en publik. Även de mest vardagliga ämnen kan omvandlas till spännande lärandeupplevelser genom en podcast. Även om det låter som en komplicerad process, kräver podcasting väldigt små investeringar och är lätta att ta upp. En podcast låter dig tillhandahålla mer kvalitetsinformation till din publik än någon annan digital plattform. Det ger en enorm möjlighet för poddsändare att visa upp sin expertis och kompetens inför hela världen.

En drivkraft att tala om ämnen som du brinner för är otroligt viktigt när du startar en podcast. Det hjälper till att bygga en publikbas från grunden och positionerar dig som en expert i branschen. När du ökar din auktoritet över det ämne du väljer, lockar du till dig fler och fler möjligheter, till exempel trafik till din webbplats. Detta gör det lättare för dig att sälja dina produkter eller tjänster till en större publik. Det är ingen hemlighet att skapa en podcast kan vara hårt arbete, men en önskan att odla långsiktiga relationer är relevant för att omvandla idén om en podcast till verklighet.

Hur lång tid tar det att skapa en podcast?

Om du har rätt utrustning och du har listat ut vilka värdplattformar för poddar och kataloger du vill skicka till, kan en podcast-installation slutföras på några dagar. Tidslinjen beror på dig och hur tidigt du vill ställa in den.

Hur mycket kostar det att starta en podcast?

Det finns inget tydligt svar på vad din podcast kommer att kosta eftersom det beror på vilken typ av utrustning som behövs för den podcast du väljer, värdplattformen och podcastkatalogen du väljer. Så länge du har en dator kan du köpa allt du behöver för mindre än 100 USD och producera en podcast av hög kvalitet. För den bästa utrustningen och en dyr värdplattform kan du förvänta dig att betala runt $200 - $500 för en kvalitetspodcastuppsättning. Allt beror på dina krav, så låt inte kostnaden för podcasting hindra ditt beslut att skapa en podcast. Kom ihåg att det är ditt innehåll som betyder något i slutändan.

Hur startar man en podcast gratis?

Du kan starta en gratis podcast om du redan har en dator, bärbar dator eller smartphone och en internetanslutning. Allt du behöver göra är att planera din podcast, välja en titel, börja spela in med den utrustning du har, skriva en fantastisk beskrivning av den, spela in ditt första avsnitt och redigera. Efter det kan du distribuera ditt innehåll till en gratis podcast-värdtjänst som Anchor, som sedan sprider det i en podcastkatalog. Du kan sedan tjäna pengar på dina podcasts genom sponsring, annonser, affiliate-marknadsföring, crowdfunding eller donationer.

Vilken utrustning behöver jag för en podcast?

Den nödvändiga utrustningen du behöver för en podcast inkluderar mikrofoner, hörlurar och en dator. Du måste investera i en bra mikrofon som kan anslutas till din dator eller bärbara dator via en USB-port. Hörlurar krävs för att kontrollera ljudkvaliteten och för att redigera bort alla irrelevanta ljudbitar från din podcast. Förutom dessa väsentliga saker kan du köpa mikrofonstativ, stötdämpare, hörlursförstärkare och mixare.

Hur långa ska poddar vara?

Om du vill producera dagligt innehåll bör den maximala längden på din podcast vara mellan 10 – 15 minuter, men om du planerar att ladda upp varje vecka, gör det till 60 – 90 minuter.

Var laddar jag upp min podcast?

Om du vill att din podcast ska höras av världen måste du välja en värdplattform där du kan ladda upp den. Olika podcasters använder olika värdtjänster eftersom var och en erbjuder unika tjänster, prissättning och marknadsföringsmöjligheter – det finns inte en enstaka metod.

Det finns flera podcast-värdplattformar att välja mellan; vissa erbjuder extra funktioner, medan andra är väldigt grundläggande. De borde åtminstone tillåta dig att locka fler lyssnare, dela din podcast på sociala medier och tjäna pengar på din podcast. Buzzsprout, Podbean och Transistor är några av de mest populära podcast-värdplattformarna med effektiva funktioner.

Vad är skillnaden mellan en podcastvärd och en podcastkatalog?

Du måste förstå syftet med ett podcastflöde innan du följer skillnaden mellan en värd och en katalog.

Podcastflöde är en reglerad form av innehåll som lätt visas av andra webbplatser, applikationer och kataloger. Den podcast-värdplattform du väljer skapar automatiskt ett flöde åt dig som innehåller alla nödvändiga koder för ditt innehåll. Detta gör det möjligt för användare att bläddra bland alla titlar, beskrivningar och komma åt rätt ljudfil när de väljer att ladda ner en podcast. Podcast-värden ger dig en unik feedlänk för din show som du kan ta till den katalog du väljer, som Apple Podcasts eller Spotify.

Värdplattformen och podcastkatalogen är två olika platser där den förstnämnda publicerar showen och hjälper podcastaren att ta den till en katalog. Däremot hjälper den senare till att avslöja showen för sin publik och hjälper till att bygga en gemenskap.

Hur mycket pengar tjänar poddsändare?

Topppoddar kan lätt tjäna mer än en miljon dollar per år. The Daily Podcast av The New York Times samlade in över 10 miljoner dollar i reklam 2018. Utöver det faktum att företag spenderade $ 497 miljoner på podcastreklam går det inte att förneka den enorma potentialen för att tjäna pengar på en framgångsrik podcast. Podcasten Joe Rogan Experience görs runt 75,000 XNUMX $ per avsnitt, medan 'This American Life' har minst 50,000 XNUMX USD per avsnitt.

Hur marknadsför jag min podcast?

Att marknadsföra och distribuera din podcast på den bästa podcastplattformen är nyckeln till en framgångsrik poddkarriär. Statistik visar det 70 % av lyssnarna kommer via iTunes och andra inbyggda appar. Så till att börja med, ansträng dig för att få din podcast på iTunes och Google Podcasts.

Använd sedan kraften i sociala medier för att sprida budskapet om ditt nästa avsnitt. Skapa delbara citat och dela video- eller ljudklipp. Detta kommer att göra publiken upphetsad. Du kan också skapa Instagram-berättelser för att visa folk vad som händer bakom kulisserna för att fängsla dem. Du kan arbeta med poddfångare och aggregatorer som samlar in och spelar poddsändningar för en stor publik, vilket kan hjälpa dig att upptäcka fler alternativ. Några populära inkluderar häft, Podcast Addictoch TuneIn.

Kan jag ladda upp en podcast till Spotify?

Ja, du kan, och du bör lägga den där omedelbart. Det fantastiska med Spotify är att det har en separat sektion dedikerad till poddar. Du måste helt enkelt skapa ett konto, om du inte redan har ett, skapa en och kom igång.

Klicka på fliken "Kom igång" och klicka sedan på sidan som säger "Lägg till din podcast". Du kan då bli ombedd att läsa villkoren innan du fortsätter med att lägga till din LLC (eller ditt podcast-/företagsnamn) och klicka sedan på "Fortsätt". Du kommer då att bli ombedd att ange ditt RSS-flöde. När all information är korrekt, till höger på sidan, kommer du att se titeln på din podcast, din logotyp och din beskrivning. Du måste "Lägg till poddsändningsinformation" på sidan, välj ditt land, språk, längs kategorin för din podcast och värdleverantörstjänst. Klicka på "Nästa" och granska alla detaljer. 'Skicka' och sedan kan du behöva vänta i 2 – 5 dagar innan ditt konto registreras på Spotify. För de flesta kontoinnehavare görs processen inom några timmar. Tänk på att Spotify inte kommer att skicka ett e-postmeddelande eller meddelande till dig när processen är klar. Du måste fortsätta att kontrollera listan för att se om ditt konto har skapats eller inte. Så fort kontot är skapat kan du börja ladda upp dina poddar!

Hur laddar man upp en podcast till iTunes?

iTunes är ännu enklare än Spotify! Det är också det perfekta sättet att se till att majoriteten av dina lyssnare kan komma åt dina poddar. Att skapa ett konto och ladda upp ditt innehåll på iTunes är lika enkelt som ABC. Så här kan du komma igång.

När du har spelat in din podcast, redigerat den och valt den bästa värdplattformen för podcast, hämta din RSS-flödeslänk eller URL och spara all data på ett säkert ställe. Ladda nu ned iTunes-appen och skapa ett konto. När kontot är konfigurerat laddar du upp din podcast på Podcasts Connect och väntar på godkännande från iTunes. Ja, det är det!

Hur lägger jag min podcast på Stitcher?

Stitcher och TuneIn är andra plattformar som du kan använda för snabba podduppladdningar. De är lätta att använda, och med dem kan du utöka kretsen av lyssnare du har för dina poddar och förbättra din synlighet. För att bli en bidragsgivare på Stitcher måste du bli en innehållsleverantör och skapa ett konto. "Logga in" på ditt nya konto och klicka på "Lägg till program" som finns högst upp på sidan i navigeringsfältet. Du kommer att behöva lägga till ditt RSS-flöde och dela dina uppgifter. Acceptera villkoren och tryck sedan på knappen "Fortsätt". Se till att granska din information innan du ansöker. Du måste vänta på godkännandet, vilket tar mellan 3 och 7 dagar. Stitcher-appen godkänner alla sina program manuellt, vilket förklarar väntan. Men väntan kommer att vara värt det!

Hur laddar jag upp min podcast på Google Play Musik?

För att skicka in din podcast på Google Play Musik måste du besöka portalen och klicka på knappen "Lägg till en podcast". Sedan måste du klistra in din podcasts RSS-flödes-URL och klicka på skicka. Efter att du har skickat in ditt RSS-flöde måste du verifiera ägandet via din e-post, så se till att din kontaktinformation är uppdaterad. När du har verifierat den är du redo att granska och publicera din podcast efter att ha kontrollerat den noggrant. Om allt ser bra ut kan du trycka på "Publicera podcast" och sedan vänta på att någon ska granska den innan den blir liv manuellt.

Hur laddar jag upp min podcast på Blubrry?

Blubrry tillåter att poddsändningar skickas till sin katalog via PowerPress-plugin, som är gratis, lätt att använda och optimerad för alla dina poddsändningsbehov. Allt du behöver är en titel, beskrivning, nyckelord för Blubrry-spårning och webbadressen för ditt angivna program. När du har skickat in din podcast måste du vänta på en recension och sedan godkännande.

Hur laddar jag upp min podcast till PocketCasts?

För att starta Pocketcasts behöver du bara gå till deras inlämningssida, kopiera och klistra in RSS-flödeslänken i typrutan och klicka på Skicka. Efter godkännande presenteras du med en delbar länk att skicka runt så att folk vet att din podcast nu är tillgänglig.

Hur laddar jag upp mina poddar på Soundcloud?

Det är extremt enkelt att skicka in din podcast på Soundcloud, som börjar med att skapa en profil med en aktiv e-postadress. När du har fyllt i din profilinformation, lägg till en beskrivning till din podcast och länkar till sociala medier. Gå till sidan för innehållsinställningar och välj en kategori och språket för din podcast. Dubbelkolla standardinställningen för uppladdning och spara ändringarna. Du kan nu skicka in dina poddar till SoundCloud.

Slutsats

Du kan lära dig hur du startar en podcast och håller den igång med all information som presenteras i vår guide.

Börja med en plan, välj ett tema för din podcast och ställ in nödvändig utrustning för att börja spela in din podcast. När du skapar en podcast är det en bra idé att träna på den utrustning du planerar att använda för inspelning för att undvika problem under produktionen. Efter att ha producerat ett avsnitt, välj en podcast-värdtjänst och skicka in den till deras katalog för att nå ut till din publik.

Om du fortfarande har några frågor om att starta en podcast, kontakta oss idag!

4 kommentarer på "Hur man startar en podcast"

  1. Dion Pris

    Bra information! Jag har bestämt mig för att starta en podcast så den här guiden hjälpte mig verkligen. Jag ska ta mig tid att få ihop allt men den här informationen har gjort det mycket mindre skrämmande! Tack från Costa Rica!

  2. Ruby L McClellan

    Denna information var till stor hjälp, särskilt för en nybörjare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän