Hur man gör sökordsforskning för din blogg eller webbplats

Nybörjarguiden för att hitta de bästa sökorden för SEO

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
11 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man gör sökordsforskning för din blogg eller webbplats

Det finns många kritiska element som måste beaktas när startar en blogg or bygga en webbplats, och för att bli framgångsrik online måste du se till att alla görs rätt. 

En av de väsentliga delarna är sökord forskning eftersom att välja rätt sökord är en av de viktigaste faktorerna för att öka antalet besökare som din webbplats kommer att få.

Den här guiden ger tips om hur du strukturerar din sökordsforskning på rätt sätt och du kan anpassa den efter dina specifika behov.

Varför behöver du göra sökordsforskning?  

Många nya bloggare överväger inte ens att göra sökordsforskning, och på grund av detta kämpar de för att få besökare till sin blogg, oavsett hur mycket de försöker. Andra går helt enkelt efter sökord som är de mest populära (men också mycket konkurrenskraftiga) och slutar med att de inte rankas bra i sökmotorerna. 

Sökordsforskningsprocessen hjälper dig också att svara på följande frågor:

  • Vilken information söker folk efter? 
  • Vilka sökord använder de för att hitta den informationen? 
  • Hur många personer använder vissa sökord?
  • Vilken typ av information vill de ha (sökaravsikt)? 

Att hoppa över den här delen är inte ett alternativ, eftersom du inte kommer att kunna växa din blogg så snabbt som du vill utan dessa steg. Du måste göra sökordsforskning för att hitta nyckelord som kommer att fungera bra och hjälpa din blogg att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Det är inte en enkel sak att göra, eftersom alla bloggar och målmarknader är olika.

Du kommer att behöva rätt SEO verktyg och korrekt kunskap som hjälper dig att starta denna process på rätt sätt och gå igenom den smidigt. 

Först och främst måste du förstå varför du behöver en stark sökordsstrategi för din blogg. Sökorden du riktar in dig på är en förlängning av din organiska trafik som gör att du kan locka läsare med ett genuint intresse för vad din blogg har att erbjuda. 

Organisk trafik kan vara den mest värdefulla tillgången för din blogg, och du måste få så många besökare som möjligt för att få din blogg att växa.

Inledande sökordsforskning (hitta frönsökord)

Om du är bekant med din nisch kan du hoppa över det här steget och gå direkt till att hitta nyckelordsprocessen.

Brainstorma för att hitta nischade ämnen och nyckelord

Utan att tänka på något annat, börja din nischbeslutsprocess genom att skriva ner alla saker som intresserar dig. Dessa kan vara personliga intressen eller yrkesintressen.

  • Börja med att tänka på de saker du tycker om att göra, eller skulle tycka om att göra om du hade chansen. Du är till exempel en amatörfotograf. Fotobloggning kan vara en bra nisch. Du kan dela dina foton, dina detaljerade kunskaper eller din erfarenhet av kamerateknik.
  • Tänk sedan på de saker du skulle tycka om att lära dig. Du är till exempel intresserad av att ta matlagningskurser. Även om du inte har tid eller budget för att börja matlagningskurser så kan du starta en matblogg där du analyserar recept du hittar på nätet. Du kan också diskutera hur man väljer de perfekta ingredienserna och väga fördelarna med ekologiska kontra GMO-ingredienser.
  • Slutligen, tänk på de saker du redan dyker djupt in i. Låt oss till exempel säga att du är en vuxen som går tillbaka för att avsluta din högskoleexamen. Du kommer att göra en hel del efterforskningar om utbildningar på campus kontra online-utbildningar, vilket universitet du ska välja, hur du kommer tillbaka till studiegången och så vidare. Det här är bra ämnen för en nischad blogg om högre utbildning.

Att välja en nisch är en utmanande process. Men under den här övningen kommer du att få en bättre känsla för de ämnen som resonerar med dig. De som du brinner mest för är de bästa kandidaterna för din bloggnisch.

Låt oss till exempel säga att du startar en blogg om golf. De första sökorden som du tänker på är de som du skulle använda i en Google-sökning:

  • golf för nybörjare
  • golftips
  • golfsving
  • Golfklubbor

Dessa skulle vara dina frö-sökord och breda ämnesidéer. Därefter måste du hitta mer specifika sökord som erbjuder attraktiva möjligheter.

Upptäck nyckelord: Vad söker folk efter? 

Det finns ett antal sätt att göra sökordsforskning för att upptäcka nyckelord för ditt projekt. Jag kommer att täcka några alternativ, inklusive att använda gratis och betalda verktyg.

Sökordsforskning: Använda Google Sökordsplanerare för att hitta sökord (gratis)

Googles sökordsplanerare kommer att vara till stor hjälp när du börjar skapa en lista med sökord som du vill rikta in dig på. Det här verktyget kan hjälpa dig att snabbt skapa en stor sökordslista.

Här är stegen du behöver vidta:

Obs! Du behöver inte köra en riktig eller aktiv annonskampanj för att använda det här verktyget. 

Steg #1: För att använda Googles sökordsplanerare: 
Du måste logga in på eller skapa en ny Google-annonser konto (du måste ha ett Gmail-konto för att kunna logga in).

Google Keyword Planner

Steg #2: Hitta verktyget "Sökordsplanerare". 

När du har loggat in på ditt Google Ads-konto klickar du på "Verktyg och inställningar" på huvudsidans menyfält och klickar på länken "Sökordsplanerare".

Sökords Planner

Steg #3: Välj verktyget "Upptäck nya sökord". 

Du kommer att se två olika alternativ: "Upptäck nya sökord" och "Få sökvolym och prognoser".

Upptäck nya nyckelord

Dessa två verktyg kan generera tusentals sökord.

Men kom ihåg att dessa verktyg är designade för annonsörer, inte för SEO-ändamål. De har ett antal funktioner som du inte behöver. 

Klicka på verktyget "Upptäck nya sökord" så kommer du att se en skärm där du kan börja ange dina huvudsökord för att generera några fler sökordsidéer. 

Steg #4: Ange de viktigaste nyckelorden du har valt. 

Det är här du anger "seed nyckelord", och detta är det primära fältet som du kommer att använda. Du kan ange ett eller flera sökord här.

Låt oss ange "seed nyckelord" (golftips, golfsving, golfklubbor) som vi använde i exemplet ovan och titta på resultaten.

seed nyckelord exempel

Steg #5: Generera resultat för att få listan med sökord. 

Det här verktyget ger dig resultat baserat på de sökord du har skrivit in i det. Du kan granska listan över genererade sökord och vid behov ändra dina sökord.

lista över genererade sökord

På resultatsidan ser du mer information som "Gen. månadssökningar”, ”Tävling” och mer. Jag ska prata om dessa punkter senare.  

Nu kan du ladda ner listan med sökordsförslag för att sortera dem senare.

Det här är ett bröd och smör-verktyg som du kommer att använda för att generera dina sökordsidéer.

Sökordsforskning: Använder Ahrefs eller något annat verktyg för att hitta nyckelord 

Du har fler verktyg som du kan använda för att hitta fler sökordsidéer. Vissa av dem är gratis, freemium eller betalda.

Jag tror att genom att använda Googles sökordsplanerare kan du få en lista med sökordsidéer som är mer än tillräckligt att utforska. Men om du vill kolla andra verktyg, ska jag visa dig hur du kan göra det med Ahrefs. Denna sökordsforskningsprocess kommer att se ut som andra premiumverktyg. 

Här är stegen du måste ta:

Steg #1: Besök Ahrefs och skapa ett konto. 

Om du inte har ett konto på Ahrefs måste du skapa ett. De erbjuder en gratis provperiod på 7 dagar för $7.

ahrefs verktyg

Steg #2: Logga in på ditt konto.

När du har loggat in kommer du att se nyckelordsutforskarens huvudsida med ett fält där du kan ange dina första nyckelord som liknar Googles verktyg för sökordsplanerare. Tryck på sökknappen.

ahrefs sökordsutforskare

Steg #3: Utforska alla funktioner i det här verktyget. 

Inne på resultatsidan kommer du att se olika sökordsforskningsalternativ. 

En översiktsskärm visar dig parametrar för de sökord du anger. Du kan klicka och kontrollera tillgängliga alternativ. Till exempel, genom att klicka på "Sökförslag", får du en enorm lista med sökord att utforska.

ahrefs sökförslag

Steg #4: Granska och ladda ner en lista med sökord. 

På fliken "Sökförslag" ser du ett gäng nya sökord som verktyget har genererat åt dig. Du kan också ladda ner listan genom att klicka på knappen "Exportera".

ahrefs exportknapp

Den här listan bör ge dig massor av sökordsidéer att titta på och överväga. 

Sökordsforskning: Få sökordsidéer genom att kontrollera konkurrenter

Detta är en effektiv avancerad taktik som du kan använda för att hitta rätt sökord inom din nisch. Det här alternativet erbjuds med betalverktyg som t.ex SEMrush samt Ahrefs webbplatsutforskare.

Som ett exempel kommer jag att demonstrera hur du kontrollerar din konkurrens med Ahrefs och upptäcker sökord som de rankar för. Dessa resultat ger dig en tydlig uppfattning om vilka sökord du kan gå efter och vilken typ av innehåll du behöver skapa.  

Här är stegen du behöver vidta:

Steg #1: Logga in på Ahrefs och öppna Site Explorer

Välj ett domännamn (URL) för webbplatsen du vill kontrollera. I vårt fall kommer vi att kontrollera webbplatsen golfdigest.com.

Webbplatsutforskare

Öppna Ahrefs Site Explorer-verktyget och ange URL:en till den domän du vill kontrollera.

Steg #2: Verktyget kör en rapport och extraherar data. 

Du kommer att få djupgående information om den webbplatsen inklusive deras bakåtlänksprofil och söktrafik. Genom att klicka på avsnittet "Ekologiska sökord" kan du se rankningen av denna webbplats och sökordsidéer.

Organiska sökord

Den här övningen hjälper dig att hitta fler sökord och bestämma vilka sökord du bör gå efter. Du kan också ladda ner listan över alla sökord som din konkurrent rankar efter. 

Anmärkningar: Det här verktyget är också praktiskt när du vill kontrollera vilka webbplatser som rankas för vissa sökord. Plus med detta verktyg kan du gräva djupare i dina konkurrenter. 

kolla vad webbplatser rankar för

Samla sökvolymer: Hur många söker efter det?  

På samma sätt som sökordsforskningsprocessen kan du komma åt sökvolymer med hjälp av olika verktyg. 

Jag vill att du ska förstå att alla verktyg du använder ger dig grova och uppskattade antal sökvolymer. Det kommer dock att ge dig en bättre uppfattning om vilka sökord som har högre sökvolymer och vilka sökord du bör gå efter.    

Få sökvolymer från Google Keyword Planner

Som vi nämnde tidigare kommer Google Sökordsplanerare att visa dig mängden månatliga sökningar (ex. 1k-10k). Du kan få exakt sökvolym för specifika sökord om du kör en aktiv Adwords-kampanj (betald annons). 

Men även den exakta sökvolymen fluktuerar, och Google kommer att visa det uppskattade genomsnittliga antalet sökningar. Det är bra att se det exakta antalet sökningar. Det är dock inget fel med att använda intervall för att välja sökord.

Låt mig visa dig hur du kan extrahera den exakta sökvolymen från Google utan att skapa en AdWords-kampanj för ett specifikt sökord. 

Steg #1: På huvudsidan för Sökordsplaneraren väljer du verktyget "Hämta sökvolym och prognoser". 

få sökvolym och prognoser

Steg #2: Ange dina första nyckelord i verktyget och klicka på "Kom igång". 

komma igång-knappen

Steg # 3: Få genomsnittliga månatliga sökningar. 

Verktyget går igenom dina sökord och visar dig det genomsnittliga månatliga sökresultatet för alla sökord som du har angett. 

genomsnittliga månatliga sökresultat

Steg #4: Du kan också klicka på fliken "Prognos". 

Verktyget kör en rapport för alla sökord som du har angett och ger dig prognostiserade siffror. 

prognostiserade siffror

Det här verktyget fungerar på samma sätt som verktyget "Upptäck nya sökord", förutom att det också visar dig det prognostiserade antalet för din kampanj där du kan se antalet visningar  

Som jag nämnde tidigare är det här verktyget inte perfekt och det var inte designat för att användas för SEO-ändamål. Men med det här verktyget kan du få en del grundläggande sökordsforskning gjord. 

Få sökvolymer från Ahrefs (eller andra premiumverktyg)

Vid det här laget vet du att det finns några betalverktyg tillgängliga online som kan göra ett bättre jobb för sökordsforskning efter SEO. Du kan använda dem för att hitta nyckelord och kontrollera sökvolymer. Dessa verktyg kommer att visa dig siffror baserat på algoritmen de använder, och de kommer att vara uppskattade siffror.

Till exempel, det här är vad du får om du provar Ahrefs sökordsutforskare:

Ahrefs sökordsutforskare

Som du kan se skiljer sig dessa siffror från vad du får från Google-verktyget. Men de ger dig en ungefärlig uppfattning om sökvolymen.

Fler verktyg finns tillgängliga, och du kan överväga dem från listan nedan.

Förstå vikten av långa sökord

Innan vi kommer till delen om hur du kan bestämma värdet på dina sökord måste du först förstå vilka sökord som är mest värdefulla och varför det handlar om sökord med lång svans. Det är sant att du kan välja sökord som har från 500 till 5,000 25 sökningar per dag. Dessa stora termer står dock för mindre än XNUMX % av sökningarna på hela webben.

Efterfrågekurva

Över 70 % av sökorden som folk söker efter finns i "long tail"-sökningen. Detta långa svansområde har miljontals sökningar som kan ske ett par gånger varje dag, men dessa sökningar utgör de flesta av de dagliga sökningarna.

Vi kommer att beskriva de tre olika kategorierna som nyckelord vanligtvis delar in i – huvud, kropp och den långa svansen.

  • Head – det här är sökord med ett enda ord med stora sökvolymer (till exempel "golf" eller "mat"). Dessa termer är breda och människor kan söka efter olika saker med dessa nyckelord (till exempel kan någon som söker efter "golf" letar efter golfklasser, golfklubbor eller spelreglerna).
  • Kaross – dessa nyckelord är fraser på 2-3 ord som får anständig sökvolym (1,000 2,000 till XNUMX XNUMX sökningar per månad) och är mer explicita än huvudet (till exempel "golflektioner" eller "matklasser").
  • Lång svans – dessa sökord är 3 eller 4+ ord långa och är mycket specifika (till exempel "billiga golflektioner för barn" eller "matkurser för japanskt kök"). Dessa termer har inte mycket sökvolym, men statistiskt sett utgör de majoriteten av sökningarna på nätet.

Som en tumregel, när du väljer Body-sökord och optimerar ditt innehåll runt dem kommer du vanligtvis att rangordna för relaterade long tail-sökord (4-8 ord). Det är så du får naturlig trafik till din webbplats.

Hur man hittar sökord med lång svans

Det enklaste och förmodligen mest effektiva sättet att hitta relevanta long-tail-sökord är att använda Googles förslag. Låt oss visa dig exakt hur du kan göra det.

Först, när du skriver valda sökord i Google-sökning, titta på autoförslagen.

Sök på google

För det andra, när du utför sökningen, scrolla ner till resultatsidan och titta på förslagen "Sökningar relaterade till...".

Sökresultat

Du kan utföra denna teknik med olika varianter av sökord och välja de termer som passar dina behov bäst.

Sökordsforskning: Utvärdera konkurrens och svårighetsgrad

För att ytterligare utvärdera sökordsidéerna måste du titta på hur konkurrenskraftiga de är och hur svårt det kommer att vara att rangordna för dessa sökord.

Du kan göra en välgrundad gissning med Googles sökordsplanerare genom att titta på två parametrar: Konkurrens och Föreslaget bud.

Tävling och förslag på bud

  • Konkurrensen – detta indikerar antalet annonsörer som bjuder på det sökordet: Låg, Medium och Hög. Användbart för att utvärdera hur konkurrenskraftigt sökordet är.
  • bud – bra sätt att förstå idén om intäktspotential för sökordet. Detta kommer också att ge dig en uppfattning om hur svårt det kan vara att ranka för dessa sökord.

Med denna information från Google kan du göra en välgrundad gissning. Om du vill få en djupare förståelse för nyckelordens konkurrenskraft och svårighetsgrad måste du använda ett betalverktyg som Ahrefs Keywords Explorer.

Så här kommer rapporten att se ut:

nyckelordens konkurrenskraft och svårighetsgrad

  • KD – "Sökordssvårighet är en uppskattning av hur svårt det skulle vara att rankas bland de 10 bästa Google-sökresultaten för ett givet sökord. Det mäts på en olinjär skala från 1 till 100 (låg svårighet till hög svårighet).
  • CPC – Kostnad per klick visar det genomsnittliga priset som annonsörer betalar för varje annonsklick i betalda sökresultat för ett sökord.

Förstå sökarens avsikt: Vad folk söker efter  

Sökavsikt (även kallad användaravsikt) är känt som huvudmålet som användare har när de skriver en fråga i sökmotorer. 

Det finns fyra huvudtyper av sökaravsikter: 

  1. navigations~~POS=TRUNC – människor söker efter en specifik sida eller webbplats. 
  2. Informational – människor söker efter specifik information som definitioner eller recept.  
  3. transaktions~~POS=TRUNC – människor söker efter något när de är redo att göra ett köp. 
  4. Kommersiell utredning – människor söker efter jämförelse av produkter eller recensioner.  

Bestäm vilka sökord du ska fokusera på

Om ett av dina mål är att tjäna pengar på nätet, är det viktigt att du väljer sökord med kommersiell avsikt. 

Dessa nyckelord kan delas in i tre klasser:

Köp nu-sökord

Det här är nyckelord som folk använder innan de gör ett köp. Här är ord som tenderar att vara en del av dessa typer av sökfrågor:

  • Köp
  • Kupong
  • Rabatt
  • Handla
  • Frakt & Leverans

Produktnyckelord

Produktsökord är sökningar som fokuserar på en viss produktkategori, varumärke eller tjänst. Människor som använder dessa fraser är i det tidiga köpstadiet. Produktsökord tenderar att inkludera:

  • översyn
  • Bäst
  • Top 10
  • Billiga
  • PRISVÄRDA
  • Jämförelse

Informationssökord

Huvuddelen av sökorden online är "informationssökord". Det är naturligt för människor att leta efter information innan köpprocessen påbörjas. Informationssökord tenderar att inkludera ord som:

  • Hur man
  • Bästa sättet att
  • Sätt att
  • jag behöver

Populära verktyg för sökordsforskning

Vi har nämnt några instrument i den här guiden, men här kommer vi att ge dig en längre lista med verktyg som du kan testa när du gör sökordsforskning.

  1. Ahrefs sökordsutforskare

Ahrefs är ett förfinat SEO-verktyg som kommer med en toppmodern sökrobot. Företagets sökrobot är optimerad för hastighet, och den rankas strax efter Googles sökrobot. Tack vare detta verktyg kan Ahrefs leverera detaljerade analysrapporter på några minuter.

  1. SEMrush nyckelordssökning

När det kommer till de bästa SEO-verktygen där ute, förtjänar SemRUSH definitivt en plats högst upp på vår lista. Dess tillämpliga användningslista är omfattande och sträcker sig från att analysera innehåll och upptäcka nischade sökord till att undersöka och förstå konkurrenternas SEO-strategi.

  1. Moz explorer

Moz PRO är en annan allrounder på vår lista. Det är ett bra verktyg som hjälper dig att öka din sökmotors synlighet och rankning. Moz PRO annonseras som en komplett SEO-verktygsuppsättning. Vi måste hålla med om att detta är ett korrekt uttalande. Moz PRO handlar om att genomsöka webben, samla in data och sammanställa den till handlingsbara rapporter.

  1. KWFinder

KWFinder, SEO-programvaran från Mangools, är ditt sökverktyg för sökordsforskning. Det är ett av de enklaste SEO-verktygen att använda på marknaden. Omfattande mjukvarulösningar kan vara svåra att använda när det gäller att hitta hög volym och låga konkurrenskraftiga sökord. Med Mangools KWFinder är det lätt att göra.

  1. SpyFu 

SpyFu är ett verktyg byggt för endast ett syfte - att spionera på dina konkurrenter. Detta verktyg är mycket enkelt och lätt att använda. Allt du behöver göra är att ange konkurrentens webbadress och få värdefull statistik. Du kan se alla deras sökord och filtrera bort de mest lönsamma. Du kan också använda SpyFu för att upptäcka din konkurrents annonser för betald och organisk sökning.

  1. Wordtracker

Wordtracker är ett verktyg som enkelt kan driva din sökordsforskning. Det tar nyckelordsforskningsspelet och ökar det genom att ta hänsyn till ett antal relevanta mätvärden, inklusive PPC, SEO, konkurrens SEO-strategi och Google-data. Du kan upptäcka relaterade termer till dina första sökordsidéer, se om de riktade sökorden är konkurrenskraftiga eller inte, och kombinera data från olika källor för att få de mest exakta rapporterna.

  1. SEranking

SE Ranking är en komplett SEO-svit. Den kommer med alla viktiga verktyg för att utforma data och resultatdrivna SEO-strategier. Detta verktyg har utvecklats med användarvänlighet i åtanke. Alla funktioner är lätta att hitta i deras minimalistiska och intuitiva instrumentpanel.

  1. LongTailPro

Att upptäcka långa sökord är inte så lätt som det låter. Att hitta rätt verktyg för att göra det kan visa sig vara ännu mer utmanande. LongTail Pro inriktar sig på long-tail-sökordsnischen och gör det framgångsrikt. Det här verktyget kan hjälpa dig att hitta mindre konkurrenskraftiga longtail-sökord med bra sökvolym. Med LongTail Pro handlar det om lönsamhet.

  1. Svara allmänheten 

Om du har problem med att komma på innehållsidéer bör du överväga att söka råd från Answer The Public. Detta verktyg håller ständigt koll på vad folk söker efter online. Om du anger sökordet som du är intresserad av, kommer det att returnera användbara frågor eller fraser som folk skriver in i sökmotorerna relaterade till det sökordet.

Slutsats

När du har gjort allt som nämns ovan kan du sätta igång din sökordsstrategi, men det betyder inte att ditt arbete slutar där. En bra sökordsstrategi kräver en adekvat uppföljning som inkluderar att övervaka och justera saker hela tiden.

Det här är det viktigaste du behöver veta för att skapa en korrekt sökordsstrategi för din blogg. Kom ihåg att det är viktigt att välja rätt sökord för att en blogg ska lyckas, men detta är bara en av aspekterna att arbeta med, och du kan inte försumma andra viktiga faktorer.

8 kommentarer på "Hur man gör sökordsforskning för din blogg eller webbplats"

  1. Rajat Tyagi

    Det var exakt den informationen jag letade efter. Tack Ogi för att du delar med dig av din erfarenhet av sökordsforskning.

  2. Lilli Valencia

    Som en nybörjare på bloggandet har denna information varit oerhört användbar! Tack för att du hjälper mig att tänka och se saker på ett annat sätt.

  3. nasira

    Tja, det här är ganska användbart när det gäller innehåll, blogg och nyckelord, men jag förväntade mig ett urval av innehållsskrivande/bloggar. Ändå var det informativt.
    Tack.

  4. Kay

    Detta är super hjälpsamt! Tack!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän