Hur man skapar blogginnehåll

Nybörjarguiden till innehållsplanering och strategi 2023

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
11 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man skapar blogginnehåll

Innehållet i din blogg kommer att vara betet som lockar dina läsare. Det är viktigt att ta fram en bra blogginnehållsstrategi för din nya blogg.   

I den här guiden kommer jag att täcka vilken typ av innehåll du behöver förbereda när du är startar en blogg, och de bästa metoderna du bör följa. 

Utan bra innehåll kommer även de mest väldesignade, stramt strukturerade bloggarna till slut att misslyckas.

Det finns två avsnitt av blogginnehåll som du bör fokusera på innehåll före och efter lansering. 

Innehåll före lansering:

  • Statiska sidor – som Om, Kontakt, Tjänster, etc. 
  • Innehåll i sidofältet – innehåll som visas i sidofältet på din blogg. 
  • Bloggkategorisidor – beskrivning för varje bloggkategorisida. 
  • SEO-metataggar – innehåll för SEO-titeln och beskrivningstaggarna för varje sida. 

Innehåll efter lansering:

  • Blogginlägg – vanliga artiklar du ska skriva.
  • Hörnstensinnehåll – detta kommer att vara basen för din blogg.

Hur man skriver blogginnehåll steg-för-steg

Förbereder innehåll för din blogglansering 

Innan du börjar skriva dina dagliga blogginlägg vill du se till att de statiska sidorna och andra delar av din blogg, som sidofältet och sidfoten, är fyllda med lämplig information. Låt oss utforska vart och ett av dessa innehållsområden.

Steg #1: Innehåll för statiska sidor 

Först måste du skapa statiska innehållssidor för följande typer av information.

Om sidan

Den mest traditionella sidan på alla bloggar är sidan Om. Den här sidan berättar för nya besökare på din blogg vad den handlar om, vem du är och varför du har en blogg om just ditt ämne. Beroende på din nisch och din stil kan informationen du tillhandahåller vara "all business" eller personlig och rolig.

Kontakt sida

Denna sida låter besökare på din blogg kommunicera med dig när som helst. Det kan vara en enkel sida med din e-postadress plus länkar till sociala nätverk, eller så kan du använda plugins som Contact Form 7 för att ha ett enkelt kontaktformulär som besökare kan använda för att kommunicera med dig utan att lämna din webbplats.

Produkter

Om du har skapat din blogg för att marknadsföra ditt företag, vill du se till att det finns en sida som beskriver de varor och tjänster som du säljer. Alternativt, om du redan har en webbplats för ditt företag, kan du ge en länk till den i din meny.

En blogg är ett billigt och lågrisk sätt att bjuda in läsare till din värld och börja en konversation med ditt företag. 68 % av konsumenterna kommer sannolikt att lägga tid på att läsa innehåll producerat av ett företag de är intresserade av. 

Ansvarsfriskrivning/policy

För att ge dig själv ett litet ansvarsskydd bör du överväga en ansvarsfriskrivning eller Policy sida.

Till exempel, om du skriver en hälsoblogg, men du inte är läkare, kanske du vill skapa en ansvarsfriskrivning att säga att du inte är en läkare eller annan vårdgivare och att rekommendera läsarna att träffa sina läkare för medicinsk information och utvärdering.

Du kanske också vill informera besökare på din webbplats om att du använder analysspårning, Google AdSense, affiliate-marknadsföringslänkar och andra typer av innehåll.

Se till att besöka bästa bloggarna i din nisch, helst större, för att se vilka sidor de tillhandahåller länkar till i sin primära navigeringsmeny och sidfot. Chansen är stor att dina besökare kommer att leta efter samma typer av sidor på din blogg.

Innehåll på bloggkategorisidor

Till att börja med måste du välja kategorier för din nya blogg. Beroende på ditt huvudämne kan du ha olika kategorier. Om du till exempel startar en matblogg kan dina kategorier vara recept, desserter, frukost och mer. 

Med kategorier inställda kommer din bloggsajt att ha olika sidor för varje kategori, som t.ex dittbloggnamn.com/kategori/namn.  

Nästa steg är att skapa kort text för varje kategorisida som kommer att finnas tillgänglig på din blogg. Texten kan vara allt mellan 50-150 ord. Du kanske undrar varför du behöver den här texten. Svaret är att det kommer att hjälpa dessa sidor att rankas bättre i sökmotorerna och användare kan enkelt förstå vilken typ av innehåll som ingår i denna kategori.

Ditt sidofält är den mindre kolumnen till vänster eller höger (beroende på vilket tema du valt) i din bloggs huvudinnehåll. Du kan lägga till följande innehåll i sidofältswidgetar för dina besökare att se. Du behöver inte lägga till alla avsnitt som beskrivs nedan, men det här är några vanliga sektioner för sidofältsinnehåll som folk har på sina bloggar.  

Prenumerera

Uppmuntra besökare på din blogg att prenumerera via e-post eller RSS. E-post är naturligtvis bäst, speciellt om du vill tjäna pengar på din blogg i framtiden. MailChimp är en fantastisk tjänst att använda eftersom den är gratis för de första 2,000 XNUMX prenumeranterna.

  • Nästan 40 % av webbplatserna har svaga uttalanden som "Kontakta oss" eller "Vi vill gärna höra från dig". Dessutom erbjuder nästan 38 % av företagen bara en e-postadress eller ett litet kontaktformulär som finns begravt längst ner på deras webbplats.
  • 61 % av människorna mår bättre av ett företag som levererar anpassat innehåll och är mer benägna att köpa från det företaget.

Om oss

Det är bra att inkludera en enkel mening eller två om dig och din blogg för nya besökare som kanske inte tar sig tid att läsa din Om-sida. Att ha ditt foto inkluderat i den här texten hjälper besökarna att sätta ett ansikte på bloggen, oavsett om du är ägaren och redaktören som hanterar andra skribenter, eller den primära innehållsförfattaren.

Du kan också visa länkar till dina sociala profiler så att andra kan följa dig. Du kan använda ikoner för att representera varje nätverk eller använda officiella rutor, knappar och märken från dessa nätverk. Det sistnämnda hjälper dig att bygga upp din publik på sociala medier genom att låta människor få kontakt med dig utan att lämna din webbplats.

Populära inlägg

En populär inläggswidget hjälper dig att dirigera besökare till ditt bästa innehåll. WordPress Populära inlägg-plugin hjälper dig att skapa detta enkla, visa inlägg baserat på kommentarer och antal visningar.

Annonsörer

Om du planerar att lägga till reklambanners till din blogg, lägg till dem från början, så att vanliga besökare inte blir förvånade när du börjar få annonsörer. De banners du använder fram till dess kan länka till produkter som du är affiliate-marknadsförare för eller till produkter som du helt enkelt gillar.

Se till att besöka andra bloggar i din nisch för att se vad de visar på sina sidofält.

Lista över bloggkategorier och sökfält 

För att hjälpa dina läsare att lättare hitta olika blogginlägg och artiklar kan du lägga till en widget med en lista över alla kategorier på din blogg. Detta kommer att hjälpa människor att navigera genom din blogg. Du kan också lägga till en sökfält som ett ytterligare sätt för besökare att hitta vad de letar efter. 

exempel på bloggkategorier

Steg #3: SEO-metataggar innehåll

En metatagg är ett kodavsnitt som innehåller text som beskriver information om en viss sida för sökmotorerna. Detta innehåll kan inte ses på själva sidan utan bara inuti koden. Det är viktigt att skapa korrekta metataggar för varje sida på din webbplats så att sökmotorer kan förstå vad sidan handlar om.

När du skapar nya sidor eller inlägg på din blogg är det viktigt att se till att du inkluderar följande metataggar:

  • Titel tagg: visas på sökmotorns resultatsida och representerar sidtiteln för sökmotorer. Den optimala längden på 50-60 tecken.
  • Meta description: information som sammanfattar innehållet på webbsidan och som visas under rubriken. Den optimala längden är cirka 290 tecken.

Du behöver inte lära dig kod eller programmering för att implementera metataggar på din blogg. Om du använder WordPress CMS, kan du enkelt installera en av SEO-plugins, som t.ex Yoast SEO och använd den för att lägga till nödvändig information på varje sida.

Skapa en innehållsplan för din nya blogg

För att bygga och underhålla en framgångsrik blogg måste du ha en väletablerad innehållsplan. Den bör innehålla alla detaljer relaterade till framtida blogginlägg, publiceringsscheman, publikutveckling och mycket mer. Utan denna konkreta plan är det omöjligt att upprätthålla populariteten och den konsekventa kvaliteten på ditt arbete.

Kvalitetsinnehåll, regelbunden publicering, bra design och en etablerad närvaro i sociala medier rankas som de fyra högsta faktorerna som avgör en bloggs trovärdighet. 

Nedan visar vi dig de exakta stegen du kan ta för att skapa en plan för ditt blogginnehåll. Använd det här exemplet som en mall och anpassa det efter dina behov och möjligheter

Steg #1: Skapa en lista med ämnen

Vid det här laget borde du redan veta vad din blogg kommer att handla om och ha valt en nisch.

Att skapa en lista med ämnen kan låta som en komplicerad process, men i verkligheten är det inte det. Vi kommer att visa dig hur du kan göra det med ett verkligt exempel. Låt oss säga att du ska starta en yogablogg.

Det enklaste sättet att bygga en lista med ämnen är att komma på olika punkter för din nisch och blanda ihop dem. Du kan använda detta dokument som ett exempel.

Här är vad vi pratar om:

Genom att använda detta tillvägagångssätt och använda olika kombinationer kan du enkelt skapa hundratals ämnen.

Därefter kan du börja lista objekt som skulle vara längre, djupgående innehåll att skriva. Detta kallas också för hörnstensinnehåll (vi kommer att prata om detta i nästa steg). Dessa inlägg kan vara några guider eller handledningar om ditt nischämne. Det är därför vi fortsätter att nämna att du bör välja en nisch inom din passion eftersom det blir lättare att generera idéer.

I vårt fall är här listan vi skapat för vår yogablogg.

Låt oss nu fylla i alla kolumner i huvudkalkylarket. Här är vad varje kolumn indikerar:

  • Ämnen: I den här kolumnen kommer du att lista alla dina innehållsidéer och ämnen. 
  • Djup: I den här kolumnen kommer du att identifiera längden för varje specifikt ämne – (1) kortare blogginlägg < 1,000 2 ord, (1,000) medelstora artiklar 2,000 3-2,000 1,050 ord och (XNUMX) djupgående guider XNUMX XNUMX+ ord. Längden på ditt innehåll kommer att variera beroende på ämne, men olika studier visar att längre innehåll presterar bättre och att det genomsnittliga blogginlägget är cirka XNUMX XNUMX ord långt.
  • Nyckelord: I den här kolumnen kommer du att inkludera de viktigaste sökorden som du vill rikta in dig på med ditt innehåll. Du kan läsa vår guide på Hur man gör sökordsforskning
  • Nyckelordsvolym (KW). I den här kolumnen inkluderar ett genomsnittligt antal sökningar per månad via sökmotorer. För det här exemplet använde vi SemRush verktyg eftersom Google bara ger dig uppskattade trafikvolymintervall.
  • Kategori: I den här kolumnen väljer du under vilken kategori du ska lägga upp ditt innehåll.

Nu har du förberett en lista över ämnen och prioriterat dem efter deras betydelse och konkurrenskraft. Det är dags att gå vidare till nästa steg.

Steg #2: Välj och förbered hörnstensinnehåll

Dina tre huvudguider kommer att vara ditt hörnstensinnehåll. Detta är innehållet som kommer att användas som grund för din webbplats, och kortare blogginlägg kommer att skrivas kring det kärninnehållet.

Om du inte är säker på hur du ska komma på ämnen för ditt hörnstensinnehåll, här är vad du kan göra:

  • Använd verktyget Google Keyword Planner för att skapa idéer: Logga bara in på ditt befintliga Google-konto eller skapa ett nytt. Under avsnittet "Hitta nya nyckelord och få sökvolymdata", öppna fliken "Sök efter nya nyckelord med en fras, webbplats eller kategori", skriv in nyckelordet "yoga" i rutan och tryck på knappen "Få idéer". Du kommer att få en lista med sökord med deras sökvolym.
  • Du kan också använda verktyg som SemRush och kolla vilka sökord konkurrenternas webbplatser rankas efter för att få idéer till ämnen. Det är ett betalverktyg, men du kan få en två veckors gratis provperiod. Logga in på verktyget, infoga webbadressen till konkurrentens webbplats som du gillar och tryck på utforska-knappen. Välj sedan avsnittet "Bästa sidor" till vänster och kontrollera kolumnen "Bästa sökord" för att få sökordsidéer för dina ämnen.

Nu är det dags att skapa innehållet. Du kommer att läsa mycket om att optimera ditt innehåll för sökmotorer, och även om det är viktigt, om du inte optimerar ditt innehåll för människor, kommer du aldrig att få den exponering som krävs för att få länkar och ranka bra i sökningar motorer. Om du skriver innehåll som folk älskar att läsa kommer du att få trafik, sociala delningar och länkar när din läsekrets växer.

Steg #3: Välj och skriv 5-10 blogginlägg

Nu kan du välja blogginlägg som du ska skriva och lägga upp på din blogg. Som vi nämnde tidigare kommer du att skriva dina inlägg till stöd för ditt hörnstensinnehåll. I vårt fall, om vi skapar "En guide till olika typer av yoga" som en central del, kan vår serie blogginlägg vara "Vad är [typ] yoga?" serier.

När du skriver och lägger upp dina första 5-10 blogginlägg, tänk på följande viktiga punkter:

Skriver blogginlägg

Blogginlägget är ett inlägg (artikel) som du skriver på en blogg. Det kan innehålla innehåll i form av text, foton, infografik eller videor. Se till att du alltid har en engagerande introduktion, kvalitetsinnehåll och en solid slutsats.

Bästa skrivpraxis

För att bli en framgångsrik bloggare i vilken nisch som helst, vill du följa dessa bästa praxis.

Företag som publicerade 16 eller fler blogginlägg per månad fick 4.5 gånger så många potentiella kunder än företag som publicerade 4 eller färre månatliga inlägg

Bra grammatik och stavning

Se till att du skriver grammatiskt korrekta meningar. Dåligt skrivet innehåll med grammatiska fel och stavfel kommer att döda läsarnas förtroende. Det kommer också att avskräcka dem från att besöka din webbplats igen eller köpa något av dig. Här är några verktyg du kan använda för att kontrollera din grammatik

Sätt upp dina bloggmål

Du kommer aldrig att veta om du får ut det mesta av bloggandet om du inte har satt upp mål för din blogg. Är ditt mål att tjäna pengar? Skaffa ett nytt jobb? Hitta personer att kontakta om ett visst ämne? Definiera dina bloggmål och fråga dig själv med jämna mellanrum om din blogg hjälper dig att nå dem. Om inte, fråga dig själv hur du kan förbättra din blogg för att nå målen.

Förbind dig att bli en expert

Oavsett vad dina bloggmål är, om du strävar efter att vara en expert inom din nisch kommer uppfyllelsen av dina mål säkerligen att följa. Människor som är kända som experter inom sin nisch tenderar att få mer erkännande och inkomst för sitt innehåll. De tenderar också att ha större publik och möjlighet att göra sina läsare till kunder genom att erbjuda relaterade produkter och tjänster.

Samarbeta med din publik

Det bästa sättet att hålla koll på dina läsare är att engagera sig med dem. Några sätt att göra detta på inkluderar att svara på kommentarer, svara på frågor från ditt kontaktformulär, delta i konversationer med användare på sociala nätverk och besöka dina läsares bloggar för att se vad de är intresserade av och delta i diskussioner. När du gör detta kommer du att bygga starkare relationer med dina läsare och lära dig mer om vad de vill ha, något som kan hjälpa dig att inspirera ditt framtida innehåll.

Redigera ditt arbete eller anlita en redaktör

För många människor är det svårt att skapa innehåll, sedan korrekturläsa och redigera det. Faktum är att redigering medan du skriver kan hindra ditt kreativa flöde. Korrekturläsning är inte valfritt. Ett blogginlägg fullt av felstavade ord och stavfel speglar dig dåligt. Om du inte kan utföra dessa uppgifter på egen hand, överväg att anställa en virtuell assistent att göra det åt dig. Det är särskilt viktigt om du inte skriver på ditt modersmål. Att låta en som talar språket som används i din blogg redigera ditt arbete kan öka din trovärdighet. Även om blogginnehåll inte behöver vara perfekt, måste det vara lätt att läsa och konsumera.

Steg #4: Skapa en redaktionell kalender och börja publicera

För att bibehålla din konsistens, se till att använda någon form av en redaktionell kalender. Du kan använda Google Kalender, Outlook Kalender eller till och med ett enkelt kalkylblad. Använd den för att hantera dina idéer och planera dina innehållsteman för varje månad så att bloggandet är något du fokuserar på, inte något du gör på fritiden.

Du behöver inte publicera varje dag. Definiera posteringsrutinen enligt ditt schema. Till exempel kan du lägga upp ditt hörnstensinnehåll en dag, lägga upp ditt första blogginlägget nästa dag, och fortsätt att lägga upp blogginlägg en gång i veckan.

Steg #5: Upprepa steg 2 till 4

Nu kan du upprepa samma process. Om du har fler blogginlägg som du kan skriva relaterade till den första delen av hörnstensinnehållet, kan du fortsätta skriva till dem. Eller så kan du skapa en ny djupgående guide och börja skapa artiklar kring den. Detta steg är ett personligt val, och du måste bestämma vilken metod som fungerar bäst för dig.

Hur man skriver den perfekta rubriken

Rubriken, eller titeln, på ditt blogginlägg måste fånga potentiella läsares uppmärksamhet. Människor kan se det i deras nyhetsflöde på sociala medier eller i sökresultat. Se till att du inkluderar den huvudsakliga sökordsfrasen som folk kan använda när de söker efter ämnet du tar upp.

  • De mest populära teckenstorlekarna för rubriker sträcker sig från 20–36 pixlar. 
  • 8 av 10 personer kommer att läsa en rubrik, men endast 2 av 10 kommer att fortsätta läsa resten av inlägget.
  • 67 % av människorna säger att svart är det bästa valet för text för att hjälpa dem att förstå innehållet. 
  • Den bästa rubriklängden är 50 till 70 tecken eller 6 till 8 ord lång.

Tre principer för virala rubriker

Rubriken du använder kommer att spela en avgörande roll för att få fler besök och sociala delningar. Bra rubriker får folk att agera eftersom de visar något av följande:

  • Social valuta
  • Praktiskt värde
  • Hot

Här är exempel som bevisar ovanstående punkter och uppfyller ett av kriterierna.

Social valuta

Ju mer något används av allmänheten eller desto mer använder inflytelserika personer något; desto mer sannolikt är det att folk vill imitera det.

Exempel på rubriker:

  • Varför 1000-tals bloggare kommer till 2019 SMX-konferens
  • Ernest Hemingways 5 bästa tips för att skriva bra

Praktiskt värde

Markera nyttan och lova personlig vinning om personen vidtar åtgärder.

Exempel på rubriker:

  • Spendera 10 minuter om dagen och du kommer att ha otroliga magmuskler på 2 månader
  • Hur vi fick 1,000+ prenumeranter från ett enda blogginlägg på 24 timmar

Hot

Människor vidtar ofta åtgärder när de behöver skydda sig från ett upplevt hot.

Exempel på rubriker:

  • Varning: Köp inte en uns hundfoder till förrän du läser detta
  • 50 anledningar till att din webbplats förtjänar att bli straffad av Google

Här är en fuskblad du kan använda som hjälper dig att komma på rubrikidéer.

Slutsats

Om du vill att din blogg ska blomstra och växa, då är att skapa kvalitetsinnehåll svaret. Utforma en stark innehållsstrategi som kommer att hålla dina blogginlägg orienterade mot dina nischade ämnen, och du kommer att locka en lojal läsekrets. Fokusera på kvalitet framför kvantitet, även om du måste offra frekvens. Dina läsare kommer att uppskatta dig för det.

15 kommentarer på "Hur man skapar blogginnehåll"

  1. Rebecca Ganzal

    Tack så mycket. Det är väldigt hjälpsamt.

  2. Ana Duarte McCarthy

    Detta är mycket användbart – mycket att tänka på innan du startar en blogg, och jag uppskattar de steg och exempel som ges.
    Tack!

  3. Sushil Rudra

    Jag är nybörjare inom bloggandet och söker efter att skriva om innehåll. Under tiden kom jag över din blogg och upptäckte att du har skrivit ordentligt om ämnet. Jag är väldigt glad över att lära av dig. Det är ett hörnstensinnehåll, tror jag. Tack så mycket. Det är användbart för nybörjare som jag.

  4. Raquel

    Den här läsningen var helt fantastisk och briljant informativ. Bra sida!

  5. Addison Ron

    Tack för att du delade det här briljanta inlägget, jag har precis bokmärkt det här inlägget för framtida referens.
    Älskar verkligen ditt arbete har ... lärt dig så mycket.

  6. Brendan

    Tack så mycket för ett bra arbete och råd om kvalitetsbloggning.

  7. Joseph Udofia

    Din webbplats är verkligen en av de bästa webbplatserna för nybörjare att lära sig om bloggning. Tack så mycket för att du delar med dig av en så stor mängd fantastiskt användbar kunskap. Jag har lärt mig så mycket av dina guider för att bygga min egen blogg.

  8. Wasim Charoliya

    Skriv ett fängslande intro. När du är bekväm med ämnet du har valt, börja med din introduktion. Gör inledningen lättläst, intressant från början och något som verkligen knyter an till din målgrupp. Försök att identifiera en upplevelse eller fånga något som är helt relevant för din publik.

  9. Hannah william

    Jag letade efter att skriva blogginnehåll och hittade precis din blogg. Du har skrivit en bra artikel om innehållsskrivande. Jag kommer att tillämpa alla dessa tips när jag skriver mitt blogginlägg. Tack för att du delar med dig

  10. George

    Förträfflighet och fler insikter att veta om innehållsmarknadsföring inom SEO, tack för den fantastiska informationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän