Hur man startar en matblogg

Steg-för-steg-guide för att skapa en matblogg 2023

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
16 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man startar en matblogg

Att starta en matblogg är ingen lätt uppgift, men så länge du brinner för mat och tycker om att lägga tid på att laga mat kan det vara en piece of cake. Allt du behöver är lite hängivenhet, intresse och lite vägledning.

Det finns många aspekter av att bli en matbloggare, så det kan kännas överväldigande när du först börjar. Men oroa dig inte, det är därför den här guiden är uppdelad i nio omfattande steg som är lätta att smälta och följa.

Från att hitta din matbloggarnisch till att slutligen tjäna pengar på din blogg, Jag kommer att täcka alla viktiga steg som kommer att göra din bloggresa till en vind. Så, låt oss gå direkt till det och lära dig hur man startar en matblogg som leder till klick och attraherar publik.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Steg #1: Börja med att välja din matbloggnisch

Dagens stora fråga är hur man blir en matbloggare? Var börjar du? Kommer du först på ett bra matbloggnamn, eller borde du kanske börja surfa på intressanta WordPress matbloggsteman och börja visualisera hur det slutliga resultatet skulle kunna se ut?

Inget av ovanstående.

Först måste du hitta din bloggnisch och vara mycket specifik om den. Det finns för närvarande över 570 miljoner bloggar på internet, många av dem matbloggar. Om din webbplats är för bred kan den tilltala en lite bredare publik, men det kommer att vara utmanande att slå igenom och överträffa den stora mängden konkurrens.

Genom att begränsa dig till en specifik nisch, istället för att konkurrera med hela internet, kommer du bara att konkurrera med ett fåtal utvalda bloggar. Du kommer att hitta din målgrupp mycket mer effektivt och du kommer att få dina följare mer involverade.

Hur hittar du din matbloggnisch?

Det finns massor av olika typer av matbloggar och nischer som du kan komma in på. Veganska bloggar är otroligt populära idag, och det är bloggar med paleo-kost, ketodiet och lågkolhydratkost också. Även om du alltid kan gå efter det som är trendigt just nu, blir det lättare att välja det du brinner för.

Oavsett om det är en hobby eller en karriär, kommer ditt kök Blogspot att kräva ansträngning och engagemang. Om du inte brinner för det kommer du snabbt att tappa intresset för det, och att driva det blir mer utmanande än det borde vara.

Så, vad håller du på med? Kanske är bakverk din grej, eller gillar du att göra de alltid så fascinerande realistiska kakorna? Om du följer en specifik diet skulle det vara en bra idé att fokusera på den eftersom du kommer att bli närmare kopplad till ämnet, vilket i efterhand kommer att göra det lättare att hitta en likasinnad publik.

Fundera noga på varför du ens funderar på hur du ska starta en matlagningsblogg. Fundera på vad du vill dela med resten av världen och vad som inspirerade dig att kolla in den här guiden.

Typer av matbloggar

Om du tycker att det är svårt att finslipa din nisch kanske du vill titta på alla de olika typerna av matbloggar och se vad som resonerar med dig:

  • Receptblogg (enkla recept för upptagna människor, hälso- och fitnessrecept, snabba recept, etc.)
  • Hållbart kök
  • Populära matbloggar (veganbloggar, vegetariska bloggar, glutenfria bloggar, paleo-dietbloggar, etc.)
  • Matspecifika bloggar (italienska, grekiska, kinesiska, franska, indiska, etc.)
  • Mat- eller drycksprovningsbloggar
  • Kokboksrecensionsbloggar
  • Mat- och resebloggar
  • Matfotobloggar

Det här är bara några av exemplen som du kan hämta inspiration från. Så bli kreativ, utforska alla dina alternativ och hitta en nisch som passar dig bäst.

Steg #2: Välj din bloggplattform

Som tur är, om du vill lära dig hur man skapar en matwebbplats, behöver du inte börja om från början och först lära dig hur man kodar. Du behöver bara en pålitlig bloggplattform, även känt som ett innehållshanteringssystem (CMS).

Som namnet antyder låter ett CMS dig hantera, skapa, publicera, redigera och organisera visuellt och skriftligt innehåll online, så det är det absolut bästa stället att starta en blogg.

Vår bästa rekommendation som kan passa både nybörjare och bloggproffs är WordPress.org. WordPress är det mest använda CMS globalt. Enligt information sammanställd av W3techs, WordPress har en marknadsandel på 63.6 %

Det driver ungefär en tredjedel av internet, och det av goda skäl. Det är intuitivt och lätt att använda, det uppdateras kontinuerligt för att åtgärda eventuella problem, och dess anpassningsmöjligheter är praktiskt taget oändliga.

Men oavsett om det är WordPress.org eller en annan plattform som har fått din uppmärksamhet, har du två alternativ att välja mellan:

  • Gratis webbhotell
  • Blogg med öppen källkod på egen hand

Gratis webbhotell (gratis eller freemium-planer)

WordPress.com samt Blogger.com är utmärkta exempel på gratis webbhotellplattformar. Bloggare över nischer använder ofta båda eftersom de erbjuder allt du behöver för att komma igång med din första matlagningsblogg någonsin. Men, det finns några nackdelar.

Medan du har tillgång till gratis teman och prylar, kommer gratisversioner med betydande begränsningar. Du måste betala extra för att välja ditt domännamn; du måste betala om du vill ha några användbara plugins och prylar – alla dessa kostnader kan snabbt öka.

Naturligtvis kan du gå utan all den extra känslan och betala exakt $0 för dessa bloggplattformar, men du har bara tillgång till de mest grundläggande funktionerna.

Blogg med öppen källkod (gratis programvara med öppen källkod)

Om du verkligen vill vara ansvarig för din matlagningsblogg, ditt bästa alternativ är att välja den självvärdiga installationen – vi rekommenderar det starkt.

Du kan helt enkelt ladda ner WordPress, sedan ändra och modifiera det som du vill och anpassa din blogg för att spegla din vision.

Nu, när du väljer en WordPress-blogg med egen värd, finns det två viktiga saker du måste bestämma dig för: ditt unika domännamn och din webbhotellleverantör. Som ny matbloggare borde du prova att använda Bluehost – ett företag som tillsammans är värd för över 2 miljoner domäner.

Endast för våra besökare har vi ett specialerbjudande som inkluderar:

  • Gratis domännamn
  • Rabattpris på $2.75 per månad
  • En 30-dagars pengarna-tillbaka-garantiperiod

→ Klicka här för att göra anspråk på ett exklusivt Bluehost-rabatterbjudande på 65 % ←

Steg #3: Tänk på ett domännamn

Att få ditt domännamn rätt är en av de mest avgörande sakerna för att driva en framgångsrik matblogg. Om du bara väljer vilket slumpmässigt namn som helst kan du skada din bloggtrafik, ranking på sökmotorer, SEO-ansträngningar, till och med din bloggs rykte.

Så se till att välja ett bra bloggnamn. Det borde vara:

  • Kort och söt
  • Unikt och minnesvärt
  • Lätt att uttala
  • Relevant för din nisch

Du måste registrera ditt domännamn, vilket kommer att kosta dig mellan $10 och $15 per år.

Bluehost är vårt bästa val som fungerar utmärkt för mat eller andra bloggdomäner. Du har tre alternativ: välj ditt namn gratis, använd ett befintligt eller kom tillbaka till det senare.

Rekommenderat verktyg:

Steg #4: Välj din webbhotellleverantör

Tänk på ditt domännamn som din bloggs hemadress. När någon söker efter dig hittar de dig där.

Om ditt domännamn är din adress är ditt webbhotell din bloggs hus. Det är platsen där din blogg "bor" online.

Webbhotell är företag som kan göra din matlagningsblogg tillgänglig online. De tillhandahåller servrar och datacenter och håller din blogg ansluten till internet. Bluehost är webbhotell nummer 1 rekommenderat av WordPress.org

Den bästa webbhotellleverantören som till och med rekommenderas av WordPress.org är Bluehost.

Wordpress rekommenderar Bluehost-värd

Det erbjuder en gratis domännamn under det första året och överlägsna värdtjänster med en 30 dagar pengarna tillbaka garanti. Vi har ett speciellt rabattpris på 2.75 USD för våra läsare.

Steg #5: Starta din matblogg på WordPress

Nu är det dags att lära sig alla tekniska detaljer om hur du startar din egen matblogg. I det här avsnittet går vi igenom processen med att lansera din matblogg på WordPress, steg för steg.

Gå till Bluehosts hemsida!

Först måste du gå till Bluehost.com-webbplatsen för att starta. På hemsidan ser du knappen "Kom igång nu".

Bluehost kom igång-knapp

Välj din värdplan!

Så fort du klickar på knappen "Kom igång nu" kommer du till nästa steg. Här väljer du din värdplan.

Bluehost-värdplaner

Alla planernas funktioner kommer att listas, så se till att läsa igenom dem för att se vilken plan som passar dina behov bäst.

Konfigurera ditt domännamn

Som tidigare nämnts är detta ett mycket viktigt steg. Kom på ett bra domännamn som kommer att få resonans hos din publik och förtydliga vad din blogg handlar om. Du kan skapa ett nytt domännamn nu, använda ditt befintliga domännamn eller tillfälligt hoppa över det här steget och komma på ett namn senare.

Bluehost konfigurerade domännamn

Registrera dig hos Bluehost

Att registrera sig hos Bluehost är trevligt och enkelt, och allt du behöver göra är att fylla i lite grundläggande information.

Kontoinformation

Välj ditt värdpaket

Du kommer att ha möjlighet att välja längden på din plan. Du kan välja en 12-månaders plan, en 24-månaders plan eller en 36-månaders plan. Priset på 36-månadersplanen kommer att vara det mest överkomliga, så detta kommer förmodligen att vara det bästa alternativet för din matblogg.

Bluehost-paket

Pakettillägg

Ta en titt på ditt extrapaket. Inte varje extra är nödvändigt, och om du avmarkerar några av de extrafunktioner som du inte vill ha, kommer ditt slutbelopp automatiskt att sänkas.

Bluehost-pakettillägg

Tänk på att du alltid kan lägga till extrafunktioner senare om du upptäcker att du behöver dem. Jag föreslår att du håller rutan Domain Privacy Protection markerad. Denna tjänst kommer att dölja din personliga kontaktinformation från den globala databasen, som är offentligt synlig för alla på internet.

Ange din betalningsinformation

Fyll i din betalningsinformation så är du redo att gå. Läs igenom Bluehosts användarvillkor, godkänn och skicka in din information för att skapa ditt konto.

Bluehost betalningsinformation

Skapa ditt konto

Nu är det dags att skapa ditt WordPress-konto.

Bluehost skapa ditt konto

Du kan göra det i några enkla steg:

  1. Klicka på "Skapa ditt konto";
  2. Ange ditt lösenord och slutför kontoinställningen;
  3. Ditt konto är redo att användas. Klicka på knappen "Gå till inloggning"; och
  4. Fyll i fälten "E-post eller domännamn" och "Lösenord".

Bra! Därefter kan du börja skapa din matblogg.

Starta din WordPress matblogg med Bluehost

När du har loggat in på kontot erbjuder Bluehost en enkel process med fyra enkla steg som hjälper dig att skapa en matblogg. Jag föreslår att du går igenom den processen om det är första gången du bygger en blogg.

Du kan också klicka på knappen "Hoppa över det här steget" och skapa en blogg på egen hand i Bluehost-värdkontot.

Steg 1: Du måste först svara på flera frågor om din nya matbloggsajt. Förklara vilken typ av webbplats du skapar och vem du skapar den för (din målgrupp).

Bluehost skapa en webbplats steg 1

Steg 2: Välj vad du vill lägga till på din webbplats. Du har flera alternativ att välja mellan, så överväg var och en noggrant.

Bluehost skapa en webbplats steg 2

Steg 3: Välj namnet på din webbplats och dess slogan. Överväg dessa noggrant, men stressa inte – du kan alltid ändra dem senare.

Bluehost skapa en webbplats steg 3

Steg 4: Välj ditt tema. Bluehost erbjuder dig en mängd olika teman, så se vilken som passar din stil bäst. Om du vill kan du hoppa över det här steget och komma tillbaka till det senare. Du kan också ändra ditt tema när du vill.

Bluehost skapa en webbplats steg 4

Starta din blogg

Om du är klar kan du starta din blogg genom att klicka på knappen "Starta min webbplats". Du sänder live och du kan börja dela dina recept, videor och mer.

Bluehost värdkontopanel

Steg #6: Välj ditt matblogg-tema

När du lär dig att bli en matbloggare måste du också lära dig att designa en matblogg. Detta börjar med att välja rätt tema. Du vill ha något som är visuellt tilltalande, intuitivt och användarvänligt så att dina läsare lätt kan hitta runt på din webbplats. Och du vill också ha något som är vettigt för din nisch.

WordPress.org har ett underbart urval av över 3,000 XNUMX teman till ditt förfogande, så att du kan välja. För att begränsa din sökning och hitta ett tema som fungerar bra för din matblogg, se till att:

  • Var uppmärksam på funktionerna;
  • Förhandsgranska temat; och
  • Kontrollera dess betyg.

Tänk på att teman kommer att anpassas olika beroende på deras inbyggda funktioner, din bloggs innehåll och dess layout.

För att hitta teman måste du gå till WordPress-instrumentpanelen, gå till fliken "Utseende" och klicka på "Teman". Där hittar du otaliga gratisteman såväl som många andra med en överkomlig prislapp.

Wordpress utseende tema

Vilka är bra WordPress-teman för en matblogg?

Vilka är bra WordPress-teman för en matblogg? Allt beror på dina preferenser. Det finns inte ett enda tema som överglänser resten, men ändå är vissa WordPress-teman bättre för specifika ändamål än andra. Våra favoriter och några av deras huvudfunktioner är följande:

foodica – Pris: Gratis

Ett minimalistiskt tema utmärkt för att lägga till banners och kampanjer. Det kan också integreras med WooCommerce.

  • Responsiv design;
  • Fyra bannerplatser;
  • Visuell anpassning; och
  • Gutenberg-kompatibilitet.

Lahanna – Pris: 69 dollar

Mycket anpassningsbar och perfekt för alla typer av matbloggar.

  • Recepthanteringssystem;
  • Live customizer;
  • WooCommerce-stöd; och
  • Olika blogglayouter.

Essence – Pris: 49 dollar

Rent och feminint, perfekt för kreativa matbloggare.

  • 17 blogginlägg;
  • Instagram-widget-plugin;
  • Anpassningsbara färgalternativ; och
  • Utvalda inläggsområde.

Neptune – Pris: 69 dollar

Kommer med en användbar receptskapare som varje matbloggare behöver.

  • Recept näringsinformation;
  • Landsflaggor för att organisera kök;
  • Integrerad tillagningstimer; och
  • Över 40 premium plugins.

suckulenter – Pris: 69 dollar

Naturligt och vackert. Perfekt för mat- och livsstilsbloggar.

  • Fullt lyhörd;
  • Inbyggt WPBakery-sidbyggarplugin;
  • Receptkortkod; och
  • Widgets för sociala medier.

Lägg till plugins till din blogg!

Utan rätt plugins skulle din matblogg bara vara en enkel statisk sida. Du behöver plugins som kan hjälpa dig att öka engagemanget för dina inlägg, förbättra SEO, förbättra din webbplats hastighet och lägga till kontaktformulär.

Wordpress lägger till plugins

Några av de mest rekommenderade WordPress-plugins för en matblogg inkluderar:

WP Recept Maker – Pris: Gratis

En mall som låter dig ladda upp och organisera nya recept enkelt.

  • Bekväm standardreceptmall;
  • Receptlista widget;
  • Widget för näringsetikett; och
  • Nedräkning.

Receptkort – Pris: Gratis

Erbjuder flera receptkortstilar för att passa ditt varumärkes estetik.

  • Inkluderar stjärnbetyg;
  • Justerbara portioner;
  • Videorecept; och
  • Näringsinnehåll.

Pinterest Pin It Button – Pris: Gratis

Perfekt för att göra det möjligt för dina läsare att fästa din blogg på sin Pinterest.

  • Håll muspekaren över en bild för att se Pinterest Pin It-knappen;
  • Inkludera Pinterest Pin It-knappen i inlägget;
  • Anpassa knappfärgen; och
  • Flerspråkig.

Yoast SEO – Pris: Gratis

Ett viktigt plugin för att hjälpa dig att rankas högre på sökmotorer.

  • Meta titel och meta beskrivning mallar;
  • Schemaimplementering;
  • XML-webbplatskartor funktionalitet; och
  • SEO analys.

WP Super Cache – Pris: Gratis

Idealisk för att producera statiska HTML-filer och påskynda din blogg.

  • Förladdning för att generera cachade filer för inlägg, kategorier och taggar;
  • Sophämtning – tar bort gamla cachefiler;
  • Anpassad cachning; och
  • CDN-stöd.

Ge dessa plugins ett försök, och du kommer att se exakt varför de är så uppskattade av matbloggare över nischer.

Steg #7: Skapa en innehållsplan

Om det är något som internetanvändare älskar så är det konsekvens. Dina bloggläsare kommer att vilja veta vad de kan förvänta sig av dig, och viktigast av allt – när de kan förvänta sig det.

Om du är inkonsekvent med dina inlägg och hoppar över att uppdatera din blogg flera veckor i sträck, kommer dina läsare att få intrycket av att du antingen har övergett matbloggen helt eller att du inte är engagerad i den. Hur som helst kommer de inte att ha någon anledning att förbli engagerade i dig.

För att säkerställa att din blogg fortsätter att få uppmärksamhet är det en bra idé att ta fram ett inläggsschema. Förbered innehåll minst en vecka i förväg för att göra den här uppgiften enklare för dig själv, och lita på enkla verktyg som en innehållskalender för att hålla dig på rätt spår.

Hur man skapar en matbloggkalender

Även om du alltid kan använda din vanliga kalender för att hålla schemat, verktyg som Google Sheets or Samschema kan vara livräddande. Du kommer att få påminnelser och aviseringar, och du får en tydlig översikt över hela ditt inläggsschema.

Naturligtvis är det en sak att veta hur man skapar ett matbloggkalenderschema, och det är en helt annan att ta reda på exakt vad man ska lägga upp på förfallodatumet. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att få fram relevant innehåll. Ta en titt.

Försök att ta reda på vad din publik vill ha!

Att ta reda på vad din publik vill ha är en enklare uppgift än du kanske tror. Du kan till exempel använda dig av analysverktyg eller din bloggs prestationsstatistik. På så sätt kommer du att se vilka av dina tidigare inlägg som har skapat mest intresse och fått flest visningar. Detta kommer att hjälpa dig att få en uppfattning om vilken typ av ämnen dina läsare gillar mest.

Du kan också gå en enklare väg och skapa en omröstning eller en undersökning som dina läsare kan fylla i. Fråga om deras preferenser och intressen och om vad de skulle vilja se från dig.

Spionera på dina konkurrenter

Att övervaka konkurrensen är den mest avgörande aspekten av alla företag, inklusive din matblogg. Se vad dina konkurrenter gör och se hur deras läsare reagerar på deras innehåll. Håll ett öga på vad de gör rätt och fel.

Se bara till att inte bli en copycat. Du vill inte stjäla dina konkurrenters idéer eller kopiera deras innehåll – använd det bara för inspiration och kolla in nya trender.

Kom med en plan för veckoinlägg!

Som tidigare nämnt är det alltid viktigt för en matbloggare att ha en veckas innehåll i förväg. Du kommer att finna det lättare att slå igenom och få uppmärksamhet när du har ett regelbundet inläggsschema som du håller dig till. Försök att göra inlägg minst några gånger i veckan och undvik att ladda upp allt innehåll på en gång. Sprid ut dina inlägg för att undvika att bli skräppost.

Om du också gör inlägg på sociala medier kan du använda dig av verktyg som Senare, som är designad för Instagram, eller Facebook-schema, för dina Facebook-inlägg.

Äg din nisch – var expert på dina specialiteter

Att komma med relevant innehåll är mycket lättare när du specialiserar dig på din nisch. Om du till exempel är intresserad av att starta en veganmatblogg, se till att du utforskar alla aspekter av veganism och försöker ta med något unikt till bordet.

Oavsett ämnet för dina blogginlägg, ta det som en expert och höj dina kunskaper i det.

Ytterligare innehållstips

Textinnehåll är viktigt för alla typer av bloggar, men om du bara presenterar stora textblock kommer dina läsare snabbt att bli uttråkade. Du måste behålla deras intresse genom att introducera fascinerande bilder som hjälper dig att bryta upp texten och hålla läsarna engagerade. Foton, videor och GIF, till exempel, bör också vara en del av din innehållsstrategi.

Här är våra bästa tips för att krydda din matblogg med visuellt innehåll:

Lär dig hur du gör aptitretande foton

Om du menar allvar med din matbloggverksamhet, förr snarare än senare, måste du också ta dina matfoton på allvar. Att anlita en matfotograf kan vara dyrt, så ta hand om plånboken genom att investera tid i forskning om matfotografering. Du hittar otaliga utbildningsvideor gratis. Skriv bara in "matfotograferingstips" på YouTube så är du halvvägs till att vara ett proffs.

Behåll belysningen enhetlig!

Belysning är allt inom fotografering. Det kan hjälpa dig att lägga mer fokus på mindre detaljer, och det kan skapa stämningen för hela fotograferingen.

Det mest prisvärda sättet att säkerställa utmärkt belysning är att fotografera utomhus under dagtid. Detta är dock inte den mest tillförlitliga metoden, eftersom klimatet och väderförhållandena kommer att diktera hur dina fotograferingar kommer att gå.

Ett bättre alternativ skulle vara att använda en fotoljuslåda och fotografera inomhus. Du kan enkelt göra en lightbox själv, eller så kan du hitta prisvärda alternativ på Amazon.

Lär dig om iscensättning av mat

När du bläddrar i ditt Instagram-flöde verkar det förmodligen som att praktiskt taget alla är proffs på att iscensätta mat. Men det krävs inte mycket för att lära dig hur du verkligen får din mat att dyka upp i bilder.

Återigen, YouTube kommer att vara din bästa vän här. Det finns ett antal högkvalitativa instruktionsvideor om iscensättning av mat som berättar allt du behöver veta. Kolla in dem och lär dig några snygga tips och tricks som får din publik att dregla vid åsynen av varje matfoto du laddar upp.

Försök att upprätthålla konsekvens i det visuella!

Allt om din matblogg bör vara konsekvent. Från typsnitt och färgpaletter som du använder till hur du skriver ditt innehåll. Och detta inkluderar dina bilder.

Om du har en skärbräda som du älskar, inkludera den i alla dina foton. Om du gillar hur dina köksbänkar ser ut i bakgrunden, se till att de alltid är närvarande.

När allt på din blogg är enhetligt och i harmoni kommer du att utveckla ett igenkännligt varumärke som din publik kommer att älska.

Lägg till videor

Videor är ett bra sätt att få kontakt med dina läsare och hålla dem engagerade. Instruktions- och matförberedande videor är särskilt populära nuförtiden, så de är ett utmärkt verktyg att använda för din blogg.

Du kan också använda Q&A-videor eller bakom-kulisserna-videor för att få kontakt med dina besökare och skapa en starkare relation med dem.

Se till att du filmar i ett väl upplyst rum och använd en högkvalitativ mikrofon och kamera.

Håll redigeringen till ett minimum!

Redigering är en viktig del av fotografering och video, men det är också viktigt att veta när det räcker.

Du vill använda redigeringsprogram för att förbättra ditt visuella innehåll, inte ändra det i sin helhet. Se till att din mat ser äkta och äkta ut. En lätt bränd toast kommer att vara mer tilltalande för din publik än en tydligt redigerad brödskiva.

Steg #8: Marknadsför din matblogg

När du har skapat din blogg och börjat publicera är det dags att bygga upp din publik. Människor kommer inte bara slumpmässigt snubbla över din matwebbplats, så du måste arbeta med att marknadsföra din blogg. Det finns flera sätt att göra det på.

Sociala medier marknadsföring

Sociala medier kommer att vara ditt mest pålitliga verktyg för att marknadsföra din matblogg. Över 52 % av varumärkesupptäckten online sker i offentliga flöden på sociala medier. Så, börja jobba. Skapa sociala mediekonton för din blogg och håll dem aktiva.

Du måste uppdatera dina konton konsekvent, interagera med dina följare i kommentarsektionen och meddelanden och vara lyhörd. Om du är inaktiv kommer du att verka ointresserad och oprofessionell. Facebook, Instagram och/eller Pinterest, som är de mest visuellt orienterade plattformarna, är ett typiskt val för matbloggare.

Samarbeten med andra matbloggare och influencers

Om du vill få exponering inom din nisch är det bästa du kan göra att samarbeta med andra i din bransch. Etablerade matbloggare och influencers kan hjälpa dig att utöka din räckvidd och attrahera en bredare publik.

Om du inte vill samarbeta med dina direkta konkurrenter kan du åtminstone leta efter personer som är så nära kopplade till din nisch som du känner dig bekväm. Om du är en helvegansk matbloggare, till exempel, kan du arbeta med en veganmatbloggare som är specialiserad på bakverk, låt oss säga.

Nå ut till olika influencers och se vilket samarbete som skulle vara vettigt för din blogg och din varumärkespersona.

Matblogg SEO

Fokuserar på Sökmotoroptimering (SEO) är det bästa sättet att öka din organiska marknadsföring och göra det lättare för dina läsare att hitta dig.

Du kan göra många saker för att förbättra dina SEO-insatser och förbättra din bloggs rankning på sökmotorer. Ta en titt på några av de viktigaste SEO-taktikerna för matbloggare.

Använd sökord med lång svans

Nyckelord är de ord som din målgrupp skulle använda för att söka efter innehåll i din nisch. Om ditt innehåll innehåller sökordet som dina potentiella läsare har googlat, är det mer sannolikt att din blogg visas högre upp i sökresultaten.

Det är dock mycket osannolikt att din målgrupp hittar dig genom att bara skriva in ett enda sökord som till exempel "recept". För det första kommer få människor någonsin att använda ett enda ord när de letar efter något online. Och för det andra blir det svårare för din blogg att rankas högre i sökresultaten med en sådan generell term.

Så du måste använda nyckelfraser, aka long-tail sökord. Ju mer specifik du är, desto mer relevant kommer ditt innehåll att vara för din målgrupp, och desto mer sannolikt är det att de hittar dig.

Istället för att fokusera på sökordet "recept", till exempel, välj sökord med lång svans som "enkla veganska recept för två".

Gör din blogg mobilanpassad

Mobiloptimering är avgörande för din SERP-rankning. Om din webbplats inte är mobiloptimerad kommer motorer som Google att pressa dig längst ner i sökresultaten och göra din blogg svårare att hitta.

Dessutom använder en stor majoritet av internetanvändarna sina smartphones för att surfa på nätet. De kommer inte att slösa bort sin tid på din blogg om det tar för lång tid att ladda på mobila enheter eller om texten och det visuella innehållet inte är tydligt och läsbart.

Skriv långformigt innehåll (2000 ord och mer)

Google är ett stort fan av innehåll i långa format, så du kan använda detta till din fördel för att öka din SERP-rankning. Om möjligt, försök att få de flesta av dina blogginlägg att räkna till 2000 ord eller mer för att öka din synlighet och förbättra dina organiska marknadsföringsinsatser.

En annan bra sak med innehåll i långa former är att det ger dig många chanser att öka din sökordstäthet naturligt, och det låter dig visa upp din expertis.

Steg #9: Tjäna pengar på din matblogg

Äntligen är det dags att skörda frukterna av din matblogg. Även om du har bestämt dig för att lära dig att bli en matbloggare bara för att det verkade intressant för dig, kommer du antagligen att njuta av att tjäna pengar.

Det finns flera saker du kan göra för att öka din bloggs lönsamhet.

Ge ut och sälj dina egna kokböcker

Att sälja dina kokböcker kan vara en mycket lukrativ strategi, men du måste vara smart med det. Vänta tills du har samlat tillräckligt många bloggläsare som skulle vara intresserade av att köpa din bok. Du kan sälja papperskopior eller e-böcker, eller ännu bättre, båda. Se till att du marknadsför din nya kokbok på din blogg och på dina sociala mediekanaler.

Skapa en YouTube-kanal för att marknadsföra din blogg

Internetanvändare älskar att konsumera videor, så det är inte förvånande att YouTube är en av de mest populära plattformarna.

Om du vill öka din synlighet och generera fler följare och läsare, skapa en YouTube-kanal och använd den för att marknadsföra din blogg.

En extra fördel är att du kan börja tjäna pengar på YouTube genom annonser och sponsring när ditt konto växer.

Sälj annonsutrymme med Google AdSense

Om du vill ha enkel passiv inkomst, sälja annonsutrymme genom Google AdSense är det bästa sättet att få det. AdSense hittar lämpliga annonser som matchar din webbplats innehåll och din målgrupp och presenterar dem sedan i din matbloggs annonsutrymme. Du får pengar från annonsörerna och får lite passiv inkomst.

Bygg din egen e-postlista

Du kan tjäna pengar på din matblogg genom att använda den för att sälja produkter eller tjänster till dina besökare. Det är den mest hållbara affärsstrategin som ofta är den mest lukrativa. Men för det behöver du en försäljningstratt och din egen e-postlista för att nå ut till potentiella kunder.

Använd en e-postopt-in-verktyg för att få e-postadresser från dina läsare och skapa din unika lista.

Kör Facebook- och Instagram-annonser för att öka webbplatstrafiken

Alla företag kan dra nytta av marknadsföring på sociala medier, och din matblogg är inte annorlunda. Även om det kommer att kräva en initial investering, kan annonser i sociala medier löna sig genom att öka din räckvidd och hjälpa dig att generera mer lojala läsare.

Detta kan vara ännu mer fördelaktigt för din blogg om du har börjat sälja ytterligare produkter eller tjänster. Sociala medienätverk som Facebook och Instagram har utmärkta inriktningsfunktioner och kan koppla dig till exakt rätt publik som skulle vara intresserad av vad du har att erbjuda.

Prova affiliate marketing

Affiliate marknadsföring är den idealiska lösningen för att göra din matblogg lönsam. Affiliate kommer att ansvara för sina egna marknadsföringsinsatser, och du är ensam ansvarig för att koppla dina läsare till affiliateföretaget. Du kommer normalt att tjäna pengar per varje ny kund du tar till företaget.

Ta bort

Matbloggande är otroligt populärt idag, och det kan vara en spännande och lönsam strävan för alla som brinner för det. Det kräver ansträngning, engagemang och engagemang, men det kan lätt bli väl värt det. Så om du undrar hur man blir en matbloggare, vad du behöver göra är:

  1. Välj din nisch;
  2. Välj din bloggplattform och kom på ett domännamn;
  3. Välj ditt webbhotell och starta din blogg;
  4. Skapa användbart innehåll, marknadsföra din blogg och tjäna pengar på din blogg; och
  5. Njut!

Din matblogg kan bli så mycket mer än en enkel passiv inkomstmöjlighet med lite ansträngning från din sida. Så ge det ett försök och se vart din blogg tar dig.

Har du några frågor eller något att tillägga? Vi skulle älska att höra från dig!

18 kommentarer på "Hur man startar en matblogg"

  1. eleanor

    Detta har säkerligen upplyst mig mer om denna specifika aspekt. Tack!

  2. Justin

    Älskar YouTube-kanalrekommendationen. Jag har min egen kanal och det var utan tvekan ett av de mest värdefulla verktygen jag använde för att få gratis trafik och leder till mitt företag. Fantastisk artikel Ogi!

  3. Lynn Greeley

    Det här är så användbart. Jag har precis avslutat en bok om att bli matskribent (How to Write about Food av SJ Sebellin-Ross) och nu ville jag ta allt jag lärt mig och starta en egen blogg, så det här var perfekt!

  4. Jeffrey Ogden

    Vita eller ljusa bakgrundsfärger är bäst, så fokus ligger på bilderna av din mat och skriften.

  5. Naina

    Det här är en riktigt användbar blogg för dig som vill starta sin matblogg.

  6. Scarlet

    Det här är en bra guide för att skapa en matblogg och komma igång. Det är mycket information och mycket arbete men om du brinner för det kan det också vara väldigt roligt!

    • Anya Skrba

      Du har rätt Scarlet ... allt går att göra om du brinner för det! Ha kul med din matblogg och låt mig veta om du behöver hjälp!

  7. Dennis Edward

    Tack för din guide. Jag är nybörjare på att skapa en matblogg. Den här bloggen är verkligen till stor hjälp.

  8. Terrance McDaniel

    Jag har gjort min research och jag ska starta en matblogg med din handledning... Hur kan jag kontakta dig om jag behöver hjälp?

  9. Robin Jameson

    Tack, mycket användbar artikel!

  10. alyssa ross

    Jag hittade din fina sida genom Horchata-gästinlägget du gjorde för TurnTable Kitchen (jag har mandel som blötläggs i mitt kylskåp när jag skriver detta). Jag bestämde mig för att sätta mig ner och gräva igenom din blogg eftersom jag inte var bekant med den. Åh. Min. Skönt! Vilket fantastiskt jobb du har gjort med att sammanställa användbara tips för bloggare. Som en av-igen-på-igen-bloggare försöker jag komma igång igen och hålla mig till ett innehållsschema under de kommande månaderna. Jag ville bara säga Muchas Gracias för att du tog dig tid att sätta ihop så grundliga inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän