Squarespace Website Builder Review 2023

Företagsöversikt, priser och funktioner

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
10 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Squarespace-logotyp Squarespace
Squarespace-logotyp
Gratis provperiod - Premium från $12/månad

Squarespace är en välkänd webbplats för att bygga webbplats som är skräddarsydd för nybörjares unika behov. Med Squarespace kan nybörjare skapa en webbplats som ser professionellt ut utan att behöva lära sig koda eller anlita utvecklare för att göra jobbet. 

Företaget grundades av Anthony Casalena, som ursprungligen skapade Squarespace som ett enkelt bloggverktyg. Detta enmansföretag växte väldigt snabbt tills det blev ett av de mest populära webbplatsbyggare online. Nu låter Squarespace dig skapa inte bara bloggar, utan hela webbplatser för ditt företag, inklusive helt funktionella onlinebutiker.

Squarespace.com gör ett fantastiskt första intryck med sin rena och enkla design. Kan samma påverkan gälla för en webbplats som du bygger med Squarespace? Låt oss ta reda på. 

Vem ska använda Squarespace (bäst för):

Squarespace är en underbar webbplattform med massor av funktioner och alternativ. En av de starkaste försäljningsargumenten är designmöjligheterna. Både designen av gränssnittet och webbplatsmallarna är enastående. Dock, skapa en blogg var svårare än jag förväntade mig att det skulle vara, och gränssnittet och redigeraren var svårare att lära sig än andra liknande tjänster. Om du planerar att driva en framgångsrik blogg eller en webbplats med stora volymer finns det bättre alternativ, som t.ex Wordpress

Squarespace nyckelfunktioner

  • designs – dussintals moderna och minimalistiska mallar som enkelt kan modifieras och skräddarsys efter dina önskemål.
  • Rich Image manager – lägg till och organisera bilder via dra och släpp-byggaren. Redigera bilder med lätthet.
  • Blogging – designa och hantera din blogg.
  • Commerce – sälj dina produkter via en onlinebutik (eller använd Point of Sale), hantera prenumerationer och andra affärsbehov.
  • Analytics – detaljerad analys där du kan spåra trafik, populärt innehåll, försäljning och mer.
  • Anslutna tjänster – utöka Squarespace genom att ansluta 3rd  festtjänster.
  • SEO – inga plugins behövs. Squarespace ger dig allt du behöver för att ha en SEO-förberedd webbplats.
  • Ad-fri – du behöver inte visa annonser om du inte vill tjäna pengar genom att placera dina egna.
  • Support – snabb och vänlig support.

Granskningsöversikt

För att recensera Squarespace är jag på väg att registrera mig för ett konto och skapa en ny webbplats. Jag ska försöka skapa en enkel webbplats som består av en förstasida med en enkel meny, text och bild. Sedan kommer jag att lägga till en "Om mig" och en "Kontakt" sida med lite extra text, bilder och ett kontaktformulär samt en blogg.

När jag går igenom själva processen för att skapa en webbplats kommer jag att bläddra igenom alla Squarespace-alternativ för att se vad som finns där, och testa support genom att söka igenom deras dokumentation. Jag kommer också att testa support genom att skicka ett enkelt mail som jag kommer att spåra och utvärdera.

Detaljerad recension av Squarespace

Användarvänlighet

Även om den definitivt är vacker, är Squarespaces plattform inte enkel att använda. Introduktion efter att du har registrerat dig kan ta lång tid. Till exempel, efter att ha valt din mall, hänvisas du till konfiguratorn. Dina ögon flyttas till vänster sida av skärmen där du hittar huvudmenyn i stor stil. Jag letade efter Dra & Drop-redigeraren som jag tidigare hade hört talas om. Det tog mig flera minuter att inse att det inte finns någon länk till editorn i menyn. Den placerades i det övre vänstra hörnet av skärmen, överskuggad av menyn. Inget fel här, men jag tycker att Drag & Drop-redigeraren kunde ha presenterats tydligare.

Något liknande hände mig när jag försökte redigera ett blogginlägg. Att lära sig hur man använder editorn är inte så lätt som jag tidigare antagit. Ärligt talat, förvänta dig att vandra runt i några timmar innan du vänjer dig vid Squarespace-plattformen. Till en början verkade det omöjligt att infoga något nytt i ett inlägg. Det var en slags frustrerande upplevelse.

Men när jag väl klickade på knappen och upptäckte hur man redigerar blogginlägg glömde jag snabbt min tidigare kamp. Mallen jag hade valt låg framför mig, och jag insåg kraften i Redaktören. När du väl lärt dig var allt finns och hur det fungerar, blir Squarespace en fröjd att arbeta med.

Mallar

Teman (mallar) är en av de första sakerna du kommer att stöta på när du skapar din webbplats med Squarespace. Efter att ha loggat in på mitt konto hittade jag den stora "Kom igång"-knappen lätt, tydligt synlig i hörnet av skärmen (till skillnad från redigeringsknappen jag nämnde tidigare). När du klickar på knappen "Kom igång" kan du se alla de berömda Squarespace-mallarna som folk pratar om.

Squarespace mallar

Vid första anblicken fick jag nästan trettio av deras mest populära mallar (det finns mer än hundra totalt). Alla mönster är mycket rena och moderna. Miniatyrbilden av var och en av mallarna visar tydligt hur enkelt allt ser ut. Varje miniatyr har en bakgrundsbild, stor text skriven i ett snyggt typsnitt och en navigeringsmeny överst eller på sidan av skärmen.

Ärligt talat, jag älskade inte alla mallar, men de flesta av dem hade det polerade och moderna Squarespace-utseendet.

Någon av dessa mallar kommer definitivt att hjälpa dig att designa en snygg webbplats, så du kan inte riktigt fatta ett dåligt beslut när du väljer din egen mall. Men om du har en specifik nisch som du ska fokusera på kommer du att älska det faktum att det finns femton mallkategorier som du kan bläddra igenom. Så oavsett om du bygger en portfolio, fotograferingssida, blogg eller något annat, så väntar den rätta mallen på dig.

Alla Squarespace-mallar har nyligen uppdaterats. Det finns också en länk tillgänglig som laddar teman från en äldre version av Squarespace. Det betyder att om du inte ser ett tema som du absolut älskar, kan du bläddra ännu djupare tills du gör det

Att välja din mall är bara början på processen för att skapa din webbplats. Tänk på att när du väl har valt din mall kommer du också att kunna anpassa den efter dina specifika behov.

Design flexibilitet

Alla dina designbehov finns i enskilda sektioner. Även om detta inte är en unik uppsättning för en webbplatsbyggare, gör Squarespace ett exceptionellt jobb med att göra sektionerna lätta att arbeta med.

Att redigera mallen var ett nöje att göra. Avsnitten sorteras enkelt och det är bara ett klick bort att redigera en komponent. Allt känns väldigt naturligt. När jag till exempel ville ändra standardmenyn på förstasidan var jag bara tvungen att klicka på den. Elementet sattes i fokus och visade alla tillgängliga alternativ. Genom att klicka på något av orden visas en annan mindre undermeny med alternativ för att ändra teckensnitt. Det är också enkelt att ändra länkar och formatera. Att lära sig att anpassa malldesignen är en intuitiv process och jag klarade det snabbt.

Squarespace-designer

En annan imponerande funktion uppstår när du klickar på plustecknet som delar upp sektionerna. Detta öppnar ett nytt fönster som låter dig lägga till en ny del av en sida. Det finns mer än 20 färdiga sektioner tillgängliga, alla med sina egna varianter. Användare kan snabbt lägga till saker som gallerier, videor, menyer, pristabeller, formulär och mycket mer.

När du kombinerar de tillgängliga mallarna med sektionsvalen och antalet varianter och tillval finns det praktiskt taget oändliga möjligheter med Squarespace. Och eftersom allt görs via deras visuella editor, kan du skapa en fantastiskt snygg sida även om detta är din första webbplats någonsin.

Domänalternativ

När du börjar skapa din webbplats kommer din domän att vara något generiskt, som en uppsättning bokstäver och siffror följt av squarespace.com-domännamnet. Jag upptäckte att menyn innehåller avsnittet "Domäner", som låter dig snabbt uppdatera din domän.

Squarespace-domänalternativ

Med Squarespace kan du välja vilken unik underdomän som helst (de kallar det en inbyggd domän) för din webbplats gratis. För min testsida försökte jag ändra domänen till fsgdemosite.squarespace.com. Efter ett första felmeddelande och omladdning av sidan var jag glad att se att domänen lyckades ändras. Det fanns till och med ett mejl som väntade på mig med en bekräftelse på förändringen, vilket var en trevlig överraskning.

De flesta användare vill inte ha en inbyggd domän. De vill ha sin egen, riktiga domän. Samma inställningssida ger möjlighet att överföra en domän du redan äger till din nya webbplats eller köpa en ny domän genom dem. Oavsett hur du vill hantera din webbplatsdomän kan du göra det snabbt genom inställningarna.

Mobil webbplatsoptimering

Medan du leker med designen på din webbplats finns det alltid en smartphone-ikon som du kan hitta i det övre högra hörnet av skärmen. Genom att klicka på den kommer Squarespace att ladda din webbplats i ett mobilformat så att du enkelt kan optimera den. Detta innebär att det inte finns något behov av några webbläsartillägg och jippon gör din webbplats funktionell för mobilanvändare.

För användare av affärs- och handelsplan finns det en extra inställning som låter dig lägga till ett mobilinformationsfält som visas längst ned på mobilwebbplatsen. På så sätt kan dina besökare få enkel åtkomst till vägbeskrivningar till din butik eller till ditt telefonnummer.

SEO (Search Engine Optimization)

När det gäller sökmotoroptimering har Squarespace dig täckt. Låt oss snabbt gå igenom funktionerna som hjälper dig att placera din webbplats på Google och med andra sökmotorer:

  • Metatitlar och beskrivning – anpassa titlarna och beskrivningarna på dina sidor och blogginlägg. Dessa taggar hjälper till att definiera varje sida och inlägg och ger extra information till sökmotorer
  • AMP-stöd – skapar en lättversion av din webbplats så att den kan laddas snabbare på smartphones och surfplattor. Allt du behöver göra är att aktivera det här..
  • Anpassade webbadresser – skapa dina egna webbadresser och infoga nyckelord som du vill ska synas där
  • SSL – en viktig säkerhetssignal som hjälper till med SEO
  • Sitemap – genom att gå in på yourdomain.com/sitemap.xml får du en karta över din webbplats som kan skickas till Google och andra sökmotorer
  • Alt-tagg – lägg till ytterligare text till dina bilder som visas om bilden inte kan laddas
  • Dölj från sökresultat – välj vilken sida som ska visas/döljas
  • Förhandsgranskning av sökresultat – visar hur ditt blogginlägg kommer att se ut på Google

Bloggfunktioner

Oavsett om du skapar en blogg på egen hand, eller en webbplats som kommer att ha en blogg, är det viktigt att din webbplatsbyggare har starka bloggfunktioner. Squarespace håller helt klart med om detta påstående, för med deras tjänst är en blogg inte bara ett avsnitt du kan bädda in. Det finns ett unikt fält för det.

Squarespace-bloggalternativ

Finns under Sidor, en blogg kan snabbt läggas till till valfri mall eller webbplats du bygger. Det finns flera layouter du kan välja mellan, beroende på vad du vill att bloggen ska gilla.

Med Squarespace är alla bloggalternativ ett enkelt klick bort, där du kan ändra titeln såväl som metabeskrivning, SEO-alternativ, sociala bilder (för visning på Facebook, Twitter och andra), flöde och mer.

När du väl har skapat din blogg är det enkelt att lägga till nya inlägg, redigera dem, ta bort eller göra något annat du vill. Du har kontroll över nästan vad som helst, från stilen på din bloggsida till dess bredd, avstånd, bildpositioner och så vidare. 

Du kan enkelt hantera kategorier och taggar, och det är enkelt att infoga extra kod om du vet vad du gör.

Allt du behöver för att blogga finns i din Squarespace-mall. Men var beredd på en inlärningskurva med alla bloggmöjligheter. Tyvärr känns vissa av alternativen och inställningarna gömda, och du måste antingen lägga mer tid på att hitta dem eller arbeta dig igenom hjälpdokumentationen.

e-handelsintegration

Fast det kan inte matcha Shopify eller liknande system dedikerade till e-handel, Squarespace erbjuder definitivt fantastiska funktioner för alla som är intresserade av att bygga en onlinebutik. Genom att kombinera sin kraftfulla visuella editor med starka e-handelsfunktioner som behövs för att skapa en framgångsrik e-butik, är Squarespace en seriös utmanare.

När du öppnar menyalternativet Commerce i webbplatsredigeraren kommer du att presenteras med en mängd alternativ.

Överst på listan över alternativ är att kolla in dina beställningar, hantera lager eller kundinformation. Du kan enkelt hantera rabatter, schemalägga försäljning eller göra andra e-handelsuppgifter.

Med Squarespace Commerce-mobilappen kan du till och med använda PoS (Point of Sale) och enkelt sälja din produkt personligen, om du befinner dig i USA. Med hjälp av deras Fyrkantig läsare och smartphone-appar kan du göra affärer var som helst.

Frakt, skatter, bokföring och allt du behöver för att driva ett framgångsrikt företag finns till hands. Dina individuella alternativ dikteras av vilken Squarespace-prisplan du har valt. 

Squarespace priser och planer

Det finns fyra prisplaner du kan välja mellan, med tillämpliga rabatter om du väljer att betala årligen. Med varje webbplats som du designar med Squarespace, erbjuds du en 14-dagars GRATIS testversion alternativ. 

Personlig
  • $ 12 per månad.

Perfekt för små privata eller företagssajter som inte säljer något online. Du får en anpassad domän, SSL-säkerhet och det finns obegränsad bandbredd och lagring.

Företag
  • $ 18 per månad.

Inkluderar professionell e-post från Google, premiumintegrationer och blockeringar och komplett anpassning med CSS och JavaScript. Har grundläggande handelsfunktioner, med 3% transaktionsavgift.

Grundläggande handel
  • $ 26 per månad.

Ingen transaktionsavgift, och utökar listan över handelsfunktioner som gör att du kan driva en större onlinebutik.

Avancerad handel
  • $ 40 per månad.

Ingen transaktionsavgift och ger alla avancerade handelsfunktioner som att arbeta med prenumerationer, avancerade fraktalternativ, rabatter och handels-API:er för bättre integrationer.

Kundtjänst

Squarespace-dokumentationen är rik på hjälpfiler och videoguider. Sökfunktionen fungerar dock inte som förväntat, och det var svårt att hitta det jag behövde genom att helt enkelt söka med ett nyckelord. Efter att ha hittat rätt dokumentationsfil laddades inte några bilder som var avgörande för förklaringen. Vid ett tillfälle lyckades jag till och med hamna i dokumentationen för en äldre version av Squarespace, som såg helt annorlunda ut. Det var förvirrande.

Men deras support är väldigt, väldigt snabb att svara. Jag skickade ett testmail på lördag morgon. Trots meddelandet som varnade mig för att svarstiden kan vara långsammare på grund av covid-19, fick jag ett svar 7 minuter senare! Imponerande.

Squarespace kundsupport

E-postmeddelandet var detaljerat och hjälpsamt och förklarade steg för steg hur man ändrar en utvald bild. Supportagenten inkluderade till och med en länk till videoguiden och verkade väldigt vänlig. Om bara alla onlinesupporttjänster var så här snabba och vänliga.

Squarespace för- och nackdelar

Fördelar

  • Mallar – det finns mer än hundra vackra mallar att välja mellan, kategoriserade efter nischer. Alla mallar är lätta att anpassa.
  • SEO – det finns ett antal SEO-alternativ som hjälper dig att hantera din webbplats.
  • Mobila appar – du kan enkelt redigera din webbplats via deras iOS-applikation.
  • Commerce – det finns många alternativ du kommer att älska när du startar din webbutik. Deras Point of Sale-alternativ är en spelväxlare.

Nackdelar

  • Onboarding – det tar tid att ta reda på hur redaktören fungerar.
  • Dokumentation – även om det finns många dokument fungerar inte sökfältet som förväntat. Vissa bilder visades inte, och det är lätt att sluta bläddra i hjälpfiler från en tidigare version.

Exempel på sajter byggda med Squarespace

Att läsa om vad plattformen kan är en sak. Att skapa en demosida är något helt annat. Men att se en färdig produkt som har varit online ett tag är en helt annan dimension.

Det är därför du bör kolla in dessa exempel på webbplatser skapade med Squarespace.

Vår testwebbplats — Skapad med Squarespace

testwebbplats skapad med Squarespace

Super naturligt — Skapad med Squarespace

super naturlig hp

Vanliga frågor

Behöver jag hitta webbhotell för Squarespace?

Alla Squarespace-planer inkluderar deras helt hanterade molnvärdtjänst, vilket innebär att du inte behöver köpa några ytterligare värdplaner. Alla Squarespace-planer inkluderar deras helt hanterade molnvärdtjänst, vilket innebär att du inte behöver köpa några ytterligare värdplaner.

Är det möjligt att byta prisplan?

Ja, planalternativ är tillgängliga att ändra när som helst via webbplatsansvarig.

Jag startade min blogg på en annan plattform. Är det möjligt att flytta den till Squarespace?

Ja, det är möjligt. Om du har en webbplats byggd med WordPress, Blogger eller Tumblr kan du enkelt importera den till Squarespace och fortsätta som vanligt. Dessutom, om du har en onlinebutik skapad med Shopify, Etsy eller Big Cartel, kan du importera allt. Domäner är också lätta att överföra.

Kan jag använda anpassad kod?

Även om Squarespace handlar om kodlös design, kan du enkelt lägga till anpassad kod och styla dina sidor med CSS. Om du är sugen på att lära dig, ännu mer, kan du prova Squarespace Developer Platform som låter dig redigera källkoden. 

Kan jag tjäna pengar med Squarespace?

Ja definitivt. Förutom att skapa din egen onlinebutik kan du använda affiliate-länkar, dela sponsrade inlägg, visa banners, använda Google Ads och mer.

Slutsats

Om du inte vill bråka kod eller lära dig anpassade webbdesignmetoder, men ändå vill ha en vacker och modern webbplats, är Squarespace definitivt ett alternativ för dig.

Efter att ha sett de vackra mallarna som de erbjuder och upplevt deras kraftfulla visuella redigerare som låter dig kontrollera praktiskt taget varje hörn av din webbplats, kommer du att bli kär i Squarespace.

Det är inte lika lätt att anpassa och omfattande som WordPress, men till ett rimligt pris erbjuder Squarespace dig en uppsjö av alternativ för att skapa en polerad webbplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän