Hur man gör en logotyp 2023

Nybörjarguiden för att skapa en logotyp för din webbplats eller blogg

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
14 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man gör en logotyp 2023

Din logotyp är den visuella representationen av ditt varumärke – och allt det står för. I ett ögonkast bör det återspegla ditt varumärkes personlighet och löfte. Helst blir det minnesvärt och sticker ut från mängden. 

Om du är i färd med startar en blogg eller ett Small Business, kanske du inte har resurserna tillgängliga för att anlita en designer för att utveckla din logotyp. Den här guiden har utvecklats för att hjälpa småföretagare utan designerfarenhet att förstå hur man skapar en effektiv logotyp. 

En logotyp är en symbolisk representation av din varumärkesidentitet. Den förmedlar viktig information om vem du är och vad du gör. När en originallogotyp har utformats väl, kommer det att få människor att känna specifika känslor. 

Tänk på tjänsten som du erbjuder eller nisch som ditt företag är baserat i. Vilka är de associationer eller antaganden som du vill att potentiella kunder ska dra när de ser din logotyp? 

Logotyper ger webbplatser en identitet, men du måste förstå varför det är så viktigt. Varumärkesprocessen har många olika stadier och element. Designen och korrekt användning av din unika logotyp är en stor del av det.

Hur du skapar din egen logotyp i 8 enkla steg  

Ditt jobb är att se till att människor kopplar ihop punkterna och känner igen din hemsida och varumärke så snart de ser din logotyp. Om det händer kommer dina marknadsföringsinsatser att bli mycket mer effektiva. Faktum är att de flesta bygger en känslomässig koppling till de varumärken som de har haft positiva erfarenheter av, baserat på deras historia och personlighet.

Redan nästa gång de tänker på något relaterat till din nisch, din domän namn och logotyp borde vara de första bilderna som dyker upp i deras sinnen.

Din publik ska kunna särskilja din logotyp från en rad olika varumärkeslogotyper på en hylla och välja din produkt utifrån det faktum att de förknippar den med kvalitet, kostnadseffektivitet eller någon annan egenskap som du vill bli känd för.

Skydda din logotyp med Incfile för $199 + federal anmälningsavgift

För att du ska lyckas skapa en logotyp finns det några principer som du måste vara medveten om. Som nybörjare i världen av logotypdesign måste du träna ditt sinne så att det kan anta en kreativ tankeprocess som gör att du kan komma med unika mönster. 

Du bör kunna göra detta om du förstår följande principer:

Enkelhet är nyckeln

Designers överdriver ständigt när det kommer till logotyper. De mest populära logotyperna är dock slående i sin enkelhet. Nike och Apple är bra exempel: alla på planeten känner igen dessa logotyper och deras motton. Uppenbarligen finns det en tunn linje mellan att överdriva och underdriva det, och detta kan vara din största utmaning när du designar en logotyp.

Det måste vara unikt

I ett hav av företag är det sista du behöver en generisk logotypdesign som ser ut som alla andras. Visst, det finns några populära designfunktioner för vilken nisch som helst, men du behöver något med en unik stil och som har funktioner som människor relaterar specifikt till ditt varumärke.

Det måste vara igenkännbart

Logotypen ska sticka ut och vara lätt att känna igen, även på avstånd. Uppenbarligen behöver mycket forskning göras här men det kommer att vara värt mödan. Utvecklingen av Apple-logotypen är ett bra exempel på denna princip.

Flexibilitet är mycket viktigt

Logotypen ska kunna kännas igen oavsett storlek eller medium som den är representerad i. Den måste fungera både i färg och svartvitt, på skyltar och visitkort, i ett hörn av en webbsida som ses från en smartphone och på nyckelringar och muggar. Logotyper som är alltför komplexa översätts inte bra till mindre format.

Det måste spegla ett företags personlighet

Det är möjligt att komma med en bra logotyp som bara saknar den rätta andan. Ett utmärkt exempel skulle vara att använda lekfulla färger och ett tecknat typsnitt när du skapar en logotyp för en seriös advokatbyrå – det är ett stort nej-nej. Det finns dock många olika misstag du kan göra i denna process som inte är lika uppenbara, varför det är ganska viktigt för dig att tydligt definiera din verksamhet.

Steg #3: Lär dig vilken typ av logotyper som kan skapas  

Nu när du är bekant med de grundläggande principerna är det dags att ta reda på vilka typer av logotyper som finns så att du kan bli bekant med dina alternativ.

Olika typer av logotyper kan hjälpa dig att uppnå maximal personalisering och hitta precis rätt ton.

  • Ordmärken – logotyper skapade av text. De kan vara en kombination av typsnitt som har modifierats till en unik grafik.
  • Bokstavsmärken – logotyper som endast består av bokstäver, vanligtvis monogram.
  • Varumärken – logotyper som representerar ett helt varumärke. Vanligtvis en grafik som visar en unik egenskap hos det specifika varumärket.
  • Kombinationsmärken – en kombination eller logotyper och text som utgör en enda logotyp.
  • emblem – en traditionell typ av logotyp; den innehåller ett teckensnitt inuti en symbol.

Steg #4: Hitta inspiration och kolla tävlingen 

Även proffs har ibland svårt att hitta inspiration när de börjar arbeta på en ny logotyp för en kund. Det är inte förvånande om du som nybörjare också har svårt att bestämma dig för var du ska börja.

Ett av de enklaste sätten att börja är att titta på dina konkurrenter. Sök på Google efter liknande webbplatser och se vilken typ av logotyper de har. Undersök deras ikoner, typsnitt och försök förstå vilken färgkombination som användes för att uppnå en specifik effekt på logotypen.

När du hittar något du gillar, försök att söka efter liknande bilder och se vad massorna har använt. Kom dock ihåg att du bara letar efter inspiration – försök inte kopiera någon av konkurrenterna. Inte bara kan du i slutändan se löjlig ut, du kan också hamna i problem för att du stjäl någon annans design.

Steg #5: Granska regler för logotypdesign som används av proffs 

För ett oerfaret öga kan en logotyp verka som en enkel liten bild som ingen bryr sig om. Sanningen är dock en helt annan. Även om den ofta är liten i storleken kan en logotyp vara ett komplext projekt innan den blir en enkel "ikon". För att göra det enkelt och igenkännbart måste du följa några regler.

  1. Logotypen måste spegla ditt företag: se till att bilden du skapar faktiskt har en mening och koppling till ditt företag. Lägg inte till en bild av ett djur bara för att du tycker att det är coolt om det inte är riktigt vettigt.
  2. Håll det enkelt: undvik att belamra din logotyp. Ju färre element det finns, desto bättre blir logotypen.
  3. Gör det skalbart: en professionell logotyp bör finnas i alla storlekar. Proffs använder vektorer som gör att de kan skala logotyper från något litet som ett par pixlar till vad som helst som behövs för att skriva ut på skyltar.
  4. Använd ditt varumärkes färgpalett: tumregeln är att ha en ljusare färg, en mörkare färg, en neutral nyans, samt en accentfärg. Du kan använda en gratistjänst som Coolors för att hitta matchande färger.

Steg #6: Välj ett verktyg eller tjänst för logotypdesign  

Det finns en många bra användarvänliga verktyg och kostnadseffektiva tjänster som du kan använda för att skapa en logotyp, beroende på dina behov, budget och kompetensnivå. Även om du inte har någon tidigare erfarenhet av logotypdesign kan du fortfarande skapa några grova utkast som ger en professionell designer en bra utgångspunkt. Här är de tre populäraste vägarna du kan ta.

Gratis verktyg

Om du har tid på dig och vill skapa en logotyp själv, kommer de nästa tre verktygen att vara till stor hjälp. Var och en av dem är ett fantastiskt verktyg som är mycket effektivt och viktigast av allt, gratis att använda.

LogoMakr

LogoMakr är en gratis logotyptillverkare online som är skapad för människor som behöver sina professionella logotyper gjorda på några minuter. Tjänsten är mycket enkel och välkomnar dig med en tom duk som snabbt kan förvandlas till din drömlogotyp. Den erbjuder mer än en miljon grafik och kommer med flera verktyg som låter dig hantera logotypen som du vill. Du kan också spara ditt arbete och fortsätta när som helst från vilken dator som helst.

Tailor Brands Logo Maker

Tailor Brands är en av de ledande logotyperna som finns tillgängliga online idag. De utnyttjar maskininlärning och artificiell intelligens för att skapa en unik och vacker logotyp som är skräddarsydd för ditt företag. Tailor Brands tar din logotyp till nästa nivå genom att automatiskt införliva den i sociala inlägg för sociala medier, visitkort, mallar och mer.

Logaster

Logaster gör att du kan bläddra igenom flera hundra logotyper tills du hittar den som är perfekt för dig. När du har angett ditt företagsnamn och valt vilken typ av affärsaktivitet du gör, kommer du att kunna starta ditt uppdrag. När du väl har valt en logotyp kommer Logoaster att ge dig en mängd olika alternativ, som att lägga till text eller ändra färger, för att anpassa och anpassa den. Det enda som återstår är att ladda ner det och du kan göra det i raster- och vektorformat. Men först måste du veta skillnaden mellan de två formaten.

Betalda tjänster

För dem som vill ha en skräddarsydd design baserad på sina egna idéer och forskning som de har samlat in, och är villiga att betala ett rimligt pris för det, finns det ett antal fantastiska frilansande webbplatser där du kan hitta grafiska formgivare på olika nivåer. 

Följande tre plattformar kopplar samman frilansare med arbetsgivare, så du kan förvänta dig att arbeta med designers från olika hörn av världen. Deras arbete kommer att kräva lämplig monetär ersättning, men det finns utrymme för förhandling.

Frilansare

Även om många inte gillar Freelancers användargränssnitt kan man inte riktigt argumentera med att detta är en plattform som har mycket att erbjuda. Du kan vara exakt om vilken typ av logotyp du vill ha, beskriva den perfekt, välja den prisklass du är villig att arbeta inom och helt enkelt vänta på den bästa budgivaren. Du bör dock inte förvänta dig mycket av Freelancers supportteam om någon typ av problem uppstår.

Upwork

I likhet med Freelancer är UpWork en plattform som kopplar samman arbetsgivare med frilansare och gör det möjligt för dem att etablera en professionell relation. Idag har de mer än 30 miljoner frilansare registrerade sig på deras plattform. Det finns gott om utrymme för tydlig fram och tillbaka kommunikation, så du kommer att kunna ge feedback på första utkast och senare versioner av logotypen tills den slutliga idén har utkristalliserats.

Placera det

Från så lite som $39.95 (eller halva priset om du har ett månadsabonnemang) kan du få en högkvalitativ logotyp med Placeits enkla att använda logotyptillverkare. Med mer än 4500 professionellt designade logotypmallar har du massor av alternativ att välja mellan, oavsett din bransch. Så om du letar efter en prisvärd, unik och högkaliber logotyp kan Placeit och dess enkla logotypdesignverktyg vara ett bra alternativ för dig.

Crowdsourcing-webbplatser

När det kommer till plattformar baserade på crowdsourcing är följande de tre bästa. De vårdar alla ett intressant förhållande mellan arbetsgivare och designer och låter dig välja det bästa alternativet från ett antal unika mönster som skickats in av en mängd olika begåvade designers.

99Designs

Det fina med 99Designs är att det kan vara superprisvärt. Om du har ont om pengar kan du helt enkelt skicka in priset som du är villig att betala för en logotypdesign och få idéer från designers som är villiga att arbeta för det priset. Flera designers kommer att skicka in sina logotyper och du kan välja den som speglar ditt varumärke bäst. Du får en logotyp; en person får betalt; det är ganska okomplicerat. Men du bör veta att att bygga en långsiktig professionell relation inte är vad folk gör här. Du kommer att få en logotyp i en .jpeg- eller en .eps-filtyp och det är allt. Du bör också göra lite forskning om dessa filtyper, så att du vet vad ditt bästa alternativ är.

design backe

För den som vill göra en logotyp på egen hand men inte har den nödvändiga kompetensen, är Designhills AI-baserade logotyptillverkare förmodligen ett av de bästa alternativen. Allt man behöver göra är att ange lite information om deras företag, välja deras designpreferens och sedan baserat på dessa preferenser får du en mängd olika logotyper att välja mellan.

DesignCrowd

DesignCrowd ger dig tillgång till mer än 500,000 99 designers från hela världen, med logotypprojekt som börjar på bara $XNUMX. Förutom att ha ett fantastiskt galleri med ett betydande antal enastående logotyper, har de också ett fantastiskt team som kan polera din design och göra den redo för produktapplikationer. DesignCrowd handlar om kvalitet (inte bara kvantitet), så du bör ta hänsyn till dem för ditt framtida projekt.

Steg #7: Skapa en logotyp med LogoMakr gratis 

Många gratisverktyg kan vara ganska komplicerade. LogoMakr följer dock inte den trenden, eftersom det är väldigt lätt att lära sig och förstå. Det kommer inte att slösa bort din tid, utan bara ge dig de nödvändiga verktygen som hjälper dig att skapa din logotyp. 

Så, hur skapar du din första logotyp med LogoMakr?

  1. Gå till LogoMakrs officiella hemsida.
logomakr hemsida

  1. Klicka på knappen "Skapa en ny design" i popup-fönstret.
skapa ny design

  1. Se förklaringsvideon eller stäng bara fönstret.
logomakr förklaringsvideo

  1. Sök efter en grafik som du gillar och klicka på en ikon för att lägga till den på arbetsytan.
logomakr-grafik

När du har placerat grafiken på duken kan du börja redigera den. För att flytta ikonen på skärmen, ta helt enkelt tag i den med markören och flytta runt den tills du har den placerad i den perfekta positionen. 

För att ändra storlek på grafiken, håll muspekaren över ett av hörnen, klicka på den och flytta upp och ner tills du får rätt storlek.

ändra storlek på grafiken

Alternativen ovanpå varje grafik låter dig:

  • Byt ut den valda grafiken med en ny.
  • Kopiera, klistra in, duplicera och mer.
  • Ta bort.

Om du tittar på skärmens vänstra sida hittar du ett par intressanta verktyg som gör att du kan lägga till fler element till din logotyp:

  • text – klicka på ikonen för att placera en textruta där du kan skriva vad du vill.
  • Former – infoga cirklar, trianglar, fyrkanter och mer.
  • Målarfärgsburk – välj den här ikonen och välj sedan önskad färg. Klicka sedan på objektet för att ändra dess färg.
  • Ångra – Om du förstör, klicka på den här ikonen (eller tryck på CTRL+Z) för att gå tillbaka till det sista steget.

Om du tittar på den högra sidan av skärmen kommer du att se fler alternativ. För att få det här alternativet att fungera måste du välja en av grafiken eller elementen som placeras på duken genom att klicka på den. När du har valt det kommer du att kunna:

  • Ändra färgen på det valda elementet.
  • Ändra opacitet och gör elementet mer eller mindre transparent.
  • Arbeta med lager – flytta element ovanför varandra.

Steg #8: Integrera din logotyp i ditt varumärke

Efter att ha slutfört designprocessen är det dags att spara logotypen så att du kan integrera den i ditt varumärke och visa den på din webbplats:

  1. Klicka på ikonen Spara i det övre högra hörnet på din webbplats.
  2. Ladda ner en lågupplöst fil gratis eller prenumerera för att få filerna med full upplösning.

Efter att du har sparat logotypen kan du nu lägga till den på din webbplats, konton i sociala medier, banners och allt annat du önskar.

Hur man lägger till en logotyp på din WordPress-webbplats

En logotyp är en liten bild som representerar din webbplats. Även om du teoretiskt sett kan ha en webbplats utan logotyp, är det inte en bra praxis. En enkel logotyp kommer att göra din webbplats igenkännbar och mer trovärdig för en slumpmässig besökare. 

Så låt oss snabbt ladda upp din nya logotyp till webbplatsen:

  1. Logga in på din WordPress-webbplats.
  2. Gå till Utseende -> Anpassa.
  3. Välj "Site Identity".
lägg till logotyp på wordpress webbplats

  1. Klicka på knappen "Välj logotyp" längst upp och ladda upp bilden du sparat från LogoMakr.
  2. Spara ändringar.

Det är allt. Din logotyp har lagts till på din webbplats och alla besökare kommer att kunna se den. Observera att logotypens position på din webbplats kan ändras beroende på vilket tema du använder, men de flesta WordPress-teman kommer med alternativ som låter dig hantera logotyper som du vill.

Registrera och skydda din logotyp med LegalZoom

Vanliga frågor

Hur kan jag skapa min egen logotyp?

Moderna tjänster tillhandahåller gratis logotyper som hjälper dig att skapa din egen logotyp utan behov av professionella designers. Välj bara en av logotyperna vi beskrev, öppna webbplatsen och börja lägga till grafik, element och text tills du får den logotyp du gillar.

Hur skapar jag en professionell logotyp?

Fram till de senaste åren var det bara professionella designers som kunde skapa professionella logotyper. Lyckligtvis finns det nu dussintals populära gratis logotyper som låter dig leka med grafiken och skapa en anpassad logotyp som alla kommer att älska.

Vilken är den bästa gratis logotillverkaren?

Det finns dussintals fantastiska gratis logotyper på marknaden, men vi föredrar LogoMakr. Det är helt gratis, lätt att använda och kommer med precis rätt verktyg som hjälper dig att designa din professionella logotyp. Men kolla gärna in hela listan över logotyptillverkare som vi inkluderade i denna handledning, och hitta den som passar dina behov bäst.

Hur registrerar och skyddar du din logotyp?

Även om detta kan tyckas vara mycket jobb, är det verkligen inte det. Detta är helt enkelt en juridisk fråga du måste ta hand om för att skydda din logotyp och ditt varumärke. I första hand behöver du forska varumärken och se om det finns någon annan som redan har gjort anspråk på och registrerat den specifika logotypen eller en som är väldigt lik den. Det bästa sättet att göra detta är förmodligen att gå igenom US Patent and Trademark Office och se vad deras register visar.

Läs mer: Hur man upphovsrätt till en logotyp själv

Om det inte finns några problem med just den logotyp du har bestämt dig för att välja, bör du fylla i de nödvändiga formulären och lämna in en ansökan till varumärkeskontoret, vilket kan göras online. Du kan också hitta mycket användbar information om varumärken på deras hemsida.

Om din ansökan godkänns har du alla lagliga rättigheter till din logotyp i alla delstater i USA. Det finns en sak till som du bör överväga att använda. En tjänst som kallas varumärkesbevakning kan vara mycket användbar eftersom den kommer att meddela dig när din logotyp används illegalt av en tredje part.

Slutsats

I den här handledningen förklarade jag vad en logotyp är och vilken inverkan den har på din webbplats och din övergripande verksamhet. Jag visade dig också de mest populära tjänsterna som låter dig skapa gratis logotyper, men jag fokuserade på LogoMakr för att visa dig hur lätt hela processen kan vara.

Var inte rädd för att försöka skapa din egen logotyp! Experimentera med en av de gratistjänster som ingår i denna handledning, och glöm inte att visa oss dina logotyper i kommentarsfältet.

En kommentar på "Hur man gör en logotyp 2023"

  1. Sid

    Ett mycket trevligt och lärorikt inlägg för en nybörjare om logotypdesign.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän