Hur man startar en WordPress-blogg: Steg-för-steg-guide för nybörjare

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
8 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man startar en WordPress-blogg: Steg-för-steg-guide för nybörjare

Även år innan termen "blogg" spridda via Internet skrev människor personliga berättelser i olika onlineformat. Redan på 90-talet hade individer skrivit onlinedagböcker och dagböcker där de kunde uttrycka känslor och dela information. Sedan dess har dessa dagböcker utvecklats till helheten bloggbranschen, och bloggar blev snabbt en trend som alla ville följa.

Det är dags för dig att lära dig hur du startar en egen WordPress-blogg.

Idag har bloggar blivit mer än bara ett sätt att uttrycka sig. De har blivit ett sätt att leva. Vissa människor kommer ibland att skriva personliga berättelser, medan stora företag kommer att investera tusentals dollar i sina bloggar. Att blogga har utvecklats till ett karriär- och drömjobb för många individer som nu kan arbeta från vilken plats som helst i världen.

blogga är populärt

Komma igång med WordPress

Nu, oavsett om du föreställde dig din blogg som en hobby eller en potentiell maskin för att tjäna pengar, måste du först göra det. Vi hoppar över motiveringstalen och antar att du redan har bestämt dig för att skapa en WordPress-blogg. Jaja, du kan till och med bygga en blogg från bekvämligheten av din soffa om du har en bärbar dator.

Vi vill att du ska förstå att det finns olika bloggplattformar du kan välja att skapa din blogg. Men i den här artikeln kommer vi att fokusera på den mest populära bloggsidan – WordPress.

Så, hur startar du en WordPress-blogg?

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du skapar en WordPress-blogg från början med de två mest populära metoderna:

  • Den egenvärdiga bloggen som använder den mest populära gratis programvaran med öppen källkod WordPress.org och Bluehost-värd. Om du är bekant med WordPress.org och vill starta en blogg med den, klicka på länken nedan.

Hoppa till "Sätta upp en WordPress-blogg med Bluehost"

  • Också ett populärt alternativ – WordPress.com värd blogglösning. Om du är bekant med WordPress.com och vill bygga en blogg med den, klicka på länken nedan.

Hoppa till "Sätta upp en blogg med WordPress.com-plattformen"

Att skapa en blogg med något av ovanstående alternativ är en enkel uppgift och kan göras på 10-15 minuter. Denna handledning är designad för nybörjare (inga tekniska eller kodande färdigheter behövs). I slutet av dagen kommer du att framgångsrikt lansera din egen blogg.

Innan du går in på detaljer om hur du skapar en blogg är det viktigt att du förstår skillnader mellan WordPress.org och WordPress.com.

Till att börja med är WordPress.org ett CMS med öppen källkod och därför tillgängligt för alla att ladda ner och använda gratis. Många utvecklare, designers och kodare som älskade plattformen engagerade sig och byggde ett stort samhälle runt det.

WordPress.com är ett kommersiellt projekt (tjänst) som använder WordPress.org-systemet för att driva upp sig själv.

Disclosure: FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Vi testar och provar alla produkter som vi rekommenderar. 

Skapa en WordPress-blogg med Bluehost (rekommenderas)

Även om du precis har börjat, rekommenderar vi starkt att du använder den självvärdade versionen. Ja, det kommer att finnas en högre inlärningskurva och förmodligen mer arbete från din sida, men att ha en egen sida som du får kontrollera är ovärderlig, och det lönar sig definitivt att investera extra tid i förvaltningen. Du kommer att kunna installera alla teman, plugins och tjänster som du vill, köra annonser och tjäna pengar på bloggen som du vill. Det finns praktiskt taget inga begränsningar för en självvärdad WordPress-blogg.

Innan du kan installera WordPress behöver du ett webbhotell som kan lagra alla filer, hantera din domän och ta hand om din webbplats.

För den här handledningen har vi valt Bluehost som är ett fantastiskt och populärt webbhotell som låter dig starta en WordPress-blogg för så lite som $2.75 per månad! Med Bluehost, även det billigaste alternativet ger dig en gratis domän, ett SSL-certifikat som gör din webbplats säkrare, ett alternativ att installera WordPress med några få klick och support dygnet runt.

Avsnittet nedan förklarar hur du kan registrera dig hos Bluehost och installera WordPress genom att använda knappen "ett klick installera".

1. Besök Bluehost-webbplatsen

Gå till Bluehost.com och klicka på knappen "Kom igång nu".

bluehost hemsida

2. Välj en värdplan för att starta en blogg

Om du är nybörjare, välj den grundläggande planen eftersom den kommer att täcka alla grundläggande behov av din webbplats funktion.

När din blogg väl tar fart och börjar ta emot mycket trafik kan du överväga att uppgradera till den primära versionen av din värdplan, som erbjuder avancerade funktioner som är bättre lämpade för att hantera det massiva inflödet av trafik.

hosting planer

3. Ange ett domännamn

Om det här är första gången du använder en WordPress-blogg måste du registrera en ny domän. Ange ett namn och välj tillägget från rullgardinsmenyn bredvid. Det finns olika domäner du kan välja mellan, inklusive .com, .net och .org för att nämna några.

Efter att ha klickat på knappen "Nästa" kommer Bluehost att kontrollera domänen och meddela dig om den är tillgänglig. Om domännamnet är gratis för användning kan du fortsätta med registreringsprocessen. Om inte måste du välja ett annat namn.

välj domännamn

Om domännamnet du gillar redan är upptaget, hjälper Bluehost dig genom att låta dig välja ett senare. Det kommer att ge dig tid att göra lite forskning och tänkande.

Gratis domän senare

Ibland kan det vara svårt att bestämma namnet, så lär dig hur man väljer det bästa domännamnet för din blogg.

4. Registrera Bluehost-konto

Bluehost tar dig sedan till registreringsformuläret, där du fyller i faktureringsuppgifterna tillsammans med din personliga information.

bluehost kontoinformation

5. Välj dina värdalternativ

12-månaderspaketet erbjuder grunderna till lägsta pris. Men du kan också överväga de andra två alternativen – trots allt är hosting en långsiktig investering. Du kan alltid ta bort onödiga funktioner från ditt paket i de inledande stadierna av din blogglansering och lägga till dem igen senare, när du känner behov.

paketinformation

6. Ställ in ditt lösenord

Du ställer in ditt lösenord efter att du har angett din betalningsinformation, som det sista steget i att registrera dig hos Bluehost. Samma lösenord kommer att användas för verifieringsändamål.

ställa lösenord

7. Logga in på ditt nya konto

Grattis! Du är nu den stolta ägaren av en helt ny webbplats. Logga in på ditt Bluehost-konto för att fortsätta med installationen.

logga sida

8. Välj ditt WordPress-tema

Nu får du möjlighet att välja ett WordPress-tema – välj ett som passar ditt varumärke och representerar din webbplats på bästa sätt.

välj wp-tema

Om inget av de visade alternativen fungerar, besök WordPresss arkiv för att välja ett tema från de alternativ som visas där.

Och det här är det! Du kan nu gå till WordPress-inloggningssidan och börja arbeta med din blogg. Det var lätt, eller hur?

Fördelar med en självvärd blogg

Vi tror att den självvärdiga versionen av en blogg är ett mycket bättre alternativ än att ha ett gratiskonto på WordPress.com. Även om det finns många fördelar med att ha en egen webbplats, här är bara några som du bör ta hänsyn till.

Fördelar med WordPress.org-bloggar:

  • Full kontroll över din blogg
  • Använd valfritt tema eller plugin
  • Tjäna pengar på bloggen hur du vill

Skapa en blogg med WordPress.com

I sällsynta fall kan det vara onödigt att ha en egen värd blogg. Oavsett vilka förmåner som följer med det, kommer vissa användare aldrig att behöva fullständig kontroll över sin webbplats. De behöver inte byta och anpassa teman eller använda olika plugins.

Många användare är helt enkelt inte intresserade av att lära sig om WordPress. De vill inte installera WordPress och ta hand om det på egen hand; allt de vill ha är en plattform där de kan publicera berättelser.

Så det andra alternativet när du startar en blogg med WordPress är att registrera ett gratis WordPress.com-konto. Genom att göra det kan du börja skriva din första artikel inom de närmaste minuterna efter att du har läst detta, utan att behöva betala en enda krona. Du behöver inte oroa dig för domännamn, värdutrymme eller säkerhetskopiering av din webbplats.

Så, hur startar du en gratis blogg med WordPress.com?

Skapa en gratis blogg på WordPress.com

  1. Gå till WordPress.com
  2. Klicka på knappen "Kom igång".
  3. Välj vilken typ av webbplats du vill skapa (blogg, webbplats, portfölj eller Online Store)
  4. Välj ett tema
  5. Ange namnet på din webbplats och välj det första gratisalternativet
  6. Välj alternativet "Börja med gratis".
  7. Fyll i kontoinformationen
  8. Klicka på knappen "Skapa mitt konto".

Från ögonblicket efter att du klickat på knappen kommer de mångsidiga maskinerna på WordPress.com att generera din webbplats. Du kan nu logga in på bloggen och börja arbeta. Du kan dessutom ändra teman, lägga till widgets och skapa nya inlägg.

Detta är det. Du har din första blogg gratis. Lycka till!

Hur du uppgraderar ditt gratiskonto

Även om gratiskontot kommer att räcka precis för vissa individer, bör du veta att det finns en möjlighet att uppgradera. WordPress.com har flera planer du kan välja mellan, och om du blir lite mer seriös med din blogg kommer du antagligen behöva uppgradera (eller ännu bättre, byta till den självvärderade versionen):

WordPress.com prisplaner

Om du väljer att uppgradera ditt konto får du en anpassad domän, anpassade Jetpack-funktioner, extra utrymme, tillgång till nya teman, support, anpassning och mer. Pro-planen låter dig nu även installera anpassade teman och plugins. Men ta dig tid att gå igenom alla alternativ för att se vilken plan som passar dig bäst.

För- och nackdelar med WordPress.com

Precis som med versionen med egen värd, har WordPress.com sina för- och nackdelar. Även om du kan ha ett konto helt gratis och proffs kommer att hantera det åt dig, finns det många nackdelar med det. Om du till exempel bestämmer dig för att använda olika teman och plugins som du kan hitta på Internet eller anpassa vissa delar av bloggen, kommer det inte att vara möjligt att göra med gratis- eller premiumwebbplatserna WordPress.com.

Fördelar

  • Gratis för grundläggande service
  • Professionellt skött
  • Nybörjarvänlig och lätt att ställa in

Nackdelar

  • Det går inte att använda anpassade teman eller plugins om du inte väljer Pro-planen
  • Du har inte kontroll över bloggen
  • Begränsade alternativ för intäktsgenerering

Jämför priser och funktioner

 WordPress.org (+ Bluehost)WordPress.com (gratis)WordPress.com (Pro)
Pris$ 2.75 per månadFri$ 15.00 per månad
DomänAnpassat domännamnWordPress.com underdomänAnpassat domännamn
Lagringsutrymme50GB1GB50GB
DesignanpassningKomplett anpassningGrundläggandeAdvanced Open water
intäktsgenereringFull frihetBegränsadWordAds-programmet
Support24 / 7 supportGemenskapsstödSupport för e-post och livechatt

Underhålla en WordPress-webbplats

WordPress programvara presenteras och fungerar på två sätt:

Framänden

Som namnet antyder kommer den här sidan att vara synlig för dina besökare när de besöker din webbplats. De uppgifter som vanligtvis utförs i back-end, som förbättringar av plugin-funktionalitet, och anpassningen av ditt tema kommer att vara synliga för dig och dina besökare på fronten av din WordPress-webbplats.

Det tillåter också åtgärder som att kommentera och dela på andra sociala medier att utföras från front-end av dig och dina inkommande besökare också.

Baksidan

Detta är allmänt känt som WordPress-instrumentpanelen – det är här du kan övervaka och hantera varje aspekt av din webbplats innehåll, funktionalitet och webbdesign.

Om du vill komma åt din WordPress-instrumentpanel, skriv "yourwebsite.com/wp-admin" i adressfältet på din sökmotor. Logga in här med ditt WordPress-användarnamn och lösenordet du ställt in för ditt konto.

Instrumentpanelen

Smakämnen Wordinstrumentpanel sköter din hemsidas administration.

Dashboard är centrum för bloggadministration. Den består av tre huvuddelar: den vänstra menyn, det övre verktygsfältet och mittsektionen.

Den vänstra kolumnen på din WordPress-instrumentpanel är där du hittar alla dina administratörsalternativ och där det mesta av din kreativa ansträngning kommer att fokuseras.

Att skriva ett blogginlägg

För att skriva ett nytt blogginlägg, logga in på instrumentpanelen. Klicka på Inlägg – Lägg till nytt på vänster sida. Redaktörsområdet öppnas där du kan börja skriva ditt första inlägg.

Det finns några saker du behöver bekanta dig med. För mer information titta på videon nedan eller läs vår djupgående artikel om hur du skriver ditt första blogginlägg.

[VIDEO] Skapa ett nytt inlägg: ► Prenumerera för fler användbara videor

blogginläggets struktur

Använd gärna denna mall på din webbplats

Gratis mall för blogginläggsstruktur skapades av First Site Guide- teamet.

Vanliga frågor

Kan jag starta min blogg gratis?

Ja, du kan starta din blogg gratis. Det finns mer än bara ett fåtal alternativ du kan välja mellan. Ett av de mest populära valen inkluderar att starta en webbplats med WordPress.com, som är helt gratis. Samma sak med Blogger.

Men ett av de bästa sätten är att starta en blogg med en WordPress som är självvärd där det är helt gratis att skapa en webbplats, och den enda kostnaden är hosting, som du kan få för bara $2.75 per månad om du väljer Bluehost.

Behöver jag WordPress för att bygga en blogg?

Även om WordPress är det mest populära bloggvalet, är det inte det enda som finns tillgängligt. Det finns dussintals andra innehållshanteringssystem du kan använda för att börja blogga. De mest populära alternativen är Wix, Squarespace och Blogger som låter dig starta din blogg snabbt.

Hur mycket pengar behöver jag för att starta en blogg?

Om du vill starta en enkel blogg kan du göra det utan pengar alls. Att starta en blogg på WordPress.com, till exempel, kostar dig inga pengar, och det tar bara några sekunder att registrera ett nytt konto.

Om du bestämmer dig för att öka ditt spel och väljer att blogga med WordPress, behöver du mindre än $3 per månad för att betala för premiumhotelltjänster som Bluehost.

Kan jag skapa en blogg utan ett webbhotell?

Värdtjänster är en oundviklig del av varje webbplats. Men om du bestämmer dig för att starta din blogg med en gratis webbplatsbyggare som WordPress.com, Blogger, Tumblr eller Wix, till exempel kan du glömma hela idén med värdleverantörer.

Låt inte det överraska dig. Hosting är fortfarande något en webbplats inte kan vara utan, men i dessa fall använder webbplatsbyggarna sina egna värdtjänster. Det betyder att du inte behöver betala eller oroa dig för hosting alls. WordPress.com, Wix, Blogger, Tumblr eller någon annan gratis webbplatsbyggare tar hand om alla värdaspekter, så att du kan fokusera på att designa och bygga din webbplats.

Vilket domännamn ska jag välja för min blogg?

Att hitta bra och tillgängliga domännamn är svårt. Men detta bör vara helt och hållet ett personligt val. Välj en domän som du kommer att gilla, och som kommer att representera vad du gör. Helst bör du hitta ett domännamn som är kort, lätt att komma ihåg och som fortfarande är nära kopplat till det du gör.

Om du behöver hjälp kan du alltid använda domännamnsgeneratorer som kommer att ge dig några nya idéer.

Kan jag tjäna pengar med en WordPress-blogg?

Att starta en blogg med WordPress innebär att du äger bloggen. Så du kan göra vad du vill med den, och det finns många möjligheter att tjäna pengar på den.

Du kan visa CPC- och CPM-annonser och banners på din webbplats, vilket kan ge dig pengar. Att visa privata annonser är också ett alternativ. Att sälja digitala varor, använda affiliate-länkar, sälja medlemskap eller sponsrade inlägg är alla utmärkta sätt att tjäna pengar genom din blogg.

Om du vill lära dig mer, se hur man tjäna pengar på bloggar.

Kan jag designa en blogg utan tekniska kunskaper?

Svaret på denna fråga skulle vara helt annorlunda för några år sedan. Men idag är det möjligt att designa en blogg utan tekniska kunskaper. Många plattformar som Wix och Squarespace har introducerat visuella byggare som låter dig helt enkelt dra och släppa webbplatselement där du vill att de ska vara tills du får en webbplats du gillar.

WordPress, å andra sidan, har mer än ett fåtal sidbyggare. Om du kombinerar dessa med premiumteman kan du designa en webbplats som ser professionellt ut utan att behöva skriva en enda rad kod.

Hur skapar jag en anpassad e-postadress för min blogg?

Om du har ett anpassat domännamn för din webbplats är det bara några klick bort att skapa en anpassad e-postadress om du använder Bluehost. Du behöver bara logga in på din BlueHost cPanel och öppna fliken Avancerat. Där hittar du inställningen för e-postkonton där du måste klicka på knappen "Skapa" för att skapa din anpassade e-postadress. Efter det är du redo att börja använda din nya e-postadress.

Om du behöver fler alternativ när det gäller anpassade e-postadresser kan du kolla in och lära dig hur du ställer in en anpassad e-post med Google Workspace eller ett av dess alternativ som Zoho, Microsoft 365, Fastmail, ProtonMail, Pobox eller Rackspace Email, för att nämna några.

Hur kommer jag på bra idéer till mina blogginlägg?

Till en början kan det vara relativt enkelt att komma med idéer till blogginlägg. Du har förmodligen startat en blogg med några begrepp i ditt sinne, och att täcka de första punkterna kanske inte är en utmaning. När du går på vägen kommer det att bli svårare och svårare att skapa ett unikt och spännande blogginlägg. Det gäller särskilt om du bryr dig om din blogg och vill göra det bästa av den.

När du kör fast bör du se om det finns några öppna eller oåtgärdade problem inom ditt expertområde som du kan lösa. Det skulle hjälpa om du också funderade på att byta perspektiv; istället för att skriva om ett allmänt problem, försök att skriva utifrån personlig erfarenhet, vilket kommer att locka publiken. Utforska också nyckelord och se vad folk är intresserade av. Om du kan kombinera dessa nyckelord till något unikt för dig är det bara ett hörn bort att ha ett populärt blogginlägg.

Du måste också alltid känna din publik och skriva om saker de vill ha. Om du fortfarande inte känner din publik kan du börja ställa frågor till dem via blogginlägg, omröstningar eller sociala medier.

Det är bara några av idéerna; om du vill veta mer, se Hur man väljer vad man vill blogga om (med exempel på virala rubriker).

Slutsats

Även om du har flera alternativ när du startar en WordPress-blogg, rekommenderar vi att du går med den självhostade versionen på Bluehost direkt. För så lite som 2.75 USD per månad kan du ha fullständig kontroll över din webbplats. Det finns praktiskt taget inga begränsningar när du är värd för din egen blogg, och du behöver inte oroa dig för alternativ för intäktsgenerering eller teman och plugins som du ville använda.

Ja, det kommer att ta längre tid att hantera hela bloggen på egen hand, och ibland blir det problem med teman och plugins från tredje part. Men trots allt kan du vara säker på att veta att det här är din blogg och att du kan göra vad du vill med den.

15 kommentarer på "Hur man startar en WordPress-blogg: Steg-för-steg-guide för nybörjare"

  1. dan

    Tack Artem för en så välskriven artikel.
    Jag gillar hur du har kontrasterat wordpress.com och wordpress.org samtidigt som du går igenom de första stegen för båda.

    Dina förslag är rätt i mål för vad jag har upplevt efter att ha börjat med wp.com och flyttat till wp.org. Du höll innehållet nybörjarvänligt och jag kommer att dela den här artikeln med andra som precis har börjat utforska bloggandet.

    Skål, Dan

  2. Moss Clement

    Hej Artem,

    Vilken utmärkt handledning du har här. Många bloggare och innehållsmarknadsförare har tagit upp detta ämne flera gånger om, men att läsa din version av det gör det mer intressant. Jag gillar idén att du började skapa WordPress med WordPress.com freemium och sedan gick vidare till WordPress.org/ som du själv är värd för. Det blåser nytt liv i ämnet och gör ditt unikt.
    Tack för att dela!

  3. Sanjay Kumar

    Stort stycke arbete. Utan tvekan används WordPress flitigt för att utveckla dynamiska webbplatser med all funktionalitet. Det här är en trevlig artikel för dig som vill lära dig och skapa sin egen blogg på WordPress.

  4. Eddy Abasiada

    WordPress är bäst att använda eftersom det är lättare att förstå jämfört med andra CMS som Drupal och resten. Jag har för närvarande två webbplatser skapade med WordPress.

  5. David Jeson

    Tack för att du delar med dig av värdefull information i ditt blogginlägg. Bra jobbat.

  6. Larry Coleman

    Bra artikel! WordPress är fortfarande den bästa bloggsidan idag med funktioner som SEO-optimering och dess obegränsade plugins.

  7. David

    Jag har precis lagt till en blogg på min hemsida och jag har valt att bara skriva utmärkt innehåll. Jag tror att om du vill locka folk på din webbplats så är det bättre att ha en bra kvalitet.

  8. Murphy

    Hej där,
    Eftersom jag är bloggare sedan 2014.
    Wordpress är det bästa valet för mig.
    Tack för att du delar med dig…

  9. Ranna recept

    Som ny bloggare är detta inlägg för mycket användbart för mig. Tack så mycket för att klippa denna fina artikel.

  10. lrwvignesh

    Bra artikel!!!!!!!!!!!

  11. mukesh

    Fantastisk blogg för WordPress-blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän