Hur man skriver ett blogginlägg (+ Den perfekta strukturen)

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
11 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man skriver ett blogginlägg (+ Den perfekta strukturen)

Startar din egen blogg webbplatsen är en dröm som går i uppfyllelse för många. Det ger dig en möjlighet att skapa dig ett namn online, träffa nya människor och etablera livslånga relationer med din publik. Det ger dig också en chans att vidga dina vyer, lära dig och dela dina livserfarenheter.

Det är dock en sak att skapa din webbplats där du hoppas kunna göra inlägg ofta och få kontakt med likasinnade läsare, och en helt annan sak att faktiskt sitta ner och skriva ett blogginlägg.

Över 7 miljoner blogginlägg publiceras dagligen, så hur kan du göra din stå ut? Hur kan du attrahera en bred publik och öka din läsekrets?

Svaret är samtidigt enkelt och ganska komplicerat. Allt du behöver är kvalitetsinnehåll.

Definitionen av kvalitetsinnehåll kan variera från blogginlägg till blogginlägg, beroende på din specifika nisch och målmarknad. Det finns dock några universella egenskaper som alla utmärkta blogginlägg har gemensamt:

  • De tilltalar sina målläsare.
  • De erbjuder unika insikter och information.
  • De innehåller massor av visuellt innehåll.
  • De har en medryckande rubrik som drar till sig uppmärksamhet.
  • De har rätt form och struktur.
  • De är optimerade för sökmotorer.

Om du precis är på väg in i bloggvärlden kan den här listan verka överväldigande vid första anblicken. Men oroa dig inte, det är just därför den här guiden finns. Vi kommer att täcka allt om hur man skriver ett blogginlägg, börjar med hur man kommer på en rubrik och slutar med hur man kan öka ditt blogginläggs synlighet på sökmotorer.

Så låt oss börja direkt och upptäcka hur man skriver blogginlägg som drar till sig uppmärksamhet och leder till klick.

Definiera blogginlägg

Innan du kan förstå hur man skriver en blogg måste du förstå vad ett blogginlägg är. Det är inte bara ett tidningsutdrag, och det är inte din dagbok. Det är en webbplats där privatpersoner och företag kan dela pedagogiskt och underhållande innehåll som håller sina läsare engagerade.

Du kan skriva blogginnehåll för att dela dina åsikter om specifika ämnen, ge fascinerande insikter och presentera nya perspektiv och värdefull kunskap för din publik. Oavsett om du skriver om dina favoritrecept, årets bästa tekniska lösningar eller något däremellan, bör dina blogginlägg utformas för att ge edutainment (utbildning + underhållning).

Du måste erbjuda unikt innehåll som drar in läsarna och får dem att begära mer. Och du måste fortsätta tillhandahålla detta innehåll.

8 enkla steg för att skriva ett mördande blogginlägg

Att skriva en blogg som attraherar publik, ökar engagemanget och ger vinst kan vara utmanande om du närmar dig det direkt.

Så vi har delat upp det i flera steg som är lättsmälta.

Att närma sig denna process ett steg i taget hjälper dig att snabbt och enkelt bemästra färdigheten att skriva mördande blogginlägg. Så låt oss ta en titt.

1. Gör några målmarknadsundersökningar

Som nämnts kan ditt blogginlägg inte lyckas om du inte alltid har din publik i åtanke. Om du bara fortsätter att skriva bloggar till hela universum eller låtsas som om du skriver i en dagbok, kommer dina läsare att märka det. Och de kommer att känna sig utanför.

Så för att verkligen fånga en läsares uppmärksamhet måste du ta upp dem direkt. Det enda sättet att göra det är genom att veta vem din läsare är.

Gör lite research och ta reda på vem din målgrupp är. Lär dig om deras hobbyer, intressen, ämnespreferenser, åsikter och mer. Ju mer du lär dig om dina målläsare, desto lättare blir det för dig att skriva ett blogginlägg som väcker deras intresse.

Om du precis har börjat och inte har en riktig publik än, kolla in dina nischade konkurrenter och se vilken typ av läsare de lockar.

2. Planera ditt blogginlägg

När du har lärt dig om vilken typ av publik du vill attrahera är det dags att planera din blogg. Det finns ingen anledning att vara för specifik ännu. Lite brainstorming och anteckningar är allt du behöver göra vid det här laget.

Välj ditt föredragna ämne

Ett av de svåraste stegen för att skriva ett mördande blogginlägg kanske är att komma på ett lämpligt ämne. Var börjar du?

Hur kan du veta om din publik kommer att älska det? (Kort svar – du vet inte förrän du publicerar det.) Det enklaste sättet att skriva ett högkvalitativt blogginlägg är genom att välja ett ämne som du brinner för. Skriv ner några idéer och allmänna ämnen som intresserar dig.

Om du inte brinner för ditt skrivande, varför skulle andra vara det? Dina läsare är ganska smarta och de är bra på att läsa mellan raderna. Om de inte känner din genuina entusiasm över ett specifikt ämne, kommer de inte att vara upphetsade själva.

Viss introspektion är nödvändig för detta steg.

Glöm inte nyckelorden!

När du väl har begränsat ditt ämne är det alltid en bra idé att göra lite sökordsforskning. Detta kommer att vara viktigt för att öka dina organiska marknadsföringsinsatser och hjälpa dig att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor.

Du kan göra sökordsforskning på gammaldags sätt och helt enkelt börja gissa vilka ord din publik skulle använda för att söka efter ditt ämne. Om du funderar på att skriva ett blogginlägg om "träningar att göra hemma", skulle några vanliga nyckelord troligen vara "konditionsträning hemma", "bästa träningsrutinen hemma", "hur man tränar hemma" och gillningen.

Du är förmodligen en mästare på att googla saker själv, så ställ dig bara i positionen som en person som skulle googla ditt ämne. Det borde ge dig en utmärkt inblick i dina målsökord.

Naturligtvis kan du också gå den enklare vägen och lita på sökord forskning verktyg. De kommer att automatisera denna process och hjälpa dig att hitta de exakta sökorden som är relevanta för ditt ämne.

Kom med en disposition

Med ett lämpligt ämne och relevanta nyckelord kan du nu börja planera ditt blogginläggs disposition. Kom med ett grovt utkast och skriv ner några idéer.

Om du går tillbaka till ämnet "träningar hemma", kan du planera de specifika saker du vill diskutera. Du kan ha ett stycke om den övergripande betydelsen av att träna, sedan gå in på fördelarna med konditionsträning kontra tyngdlyftning, och slutligen lista och förklara några specifika övningar. Prata om den nödvändiga utrustningen för ett hemträning, och kanske till och med nämn en speciell diet för en komplett hälso- och fitnessinställning.

Använd nyckelorden till din fördel och lita på dem för att komma med en grov översikt av ditt blogginlägg.

Lär dig av dina konkurrenter

Det är alltid en bra idé att kolla in tävlingen innan du börjar skriva ett blogginlägg. Detta ger dig insikt i hur dina konkurrenter hanterar ett visst ämne och hur din delade publik reagerar på det.

Kopiera aldrig dina konkurrenter!

Använd dem bara för inspiration och tips och för att lära dig vad du behöver göra för att göra ditt blogginlägg annorlunda än deras.

Gör dig redo att lägga dina idéer på (digitalt) papper

När du har fått all information du behöver för att börja skriva en blogg är det dags att förbereda dig för själva skrivprocessen. Det kan vara lättare sagt än gjort.

Att skriva är en kreativ process, så möter ett kreativt block är inte ovanligt. Det bästa du kan göra för att göra dig redo att dokumentera dina idéer är att ta bort alla distraktioner.

Se till att du har en bekväm, lugn plats där du kan skriva utan att något tar din uppmärksamhet.

3. Tänk noga på din rubrik

Du har ämnet och nyckelorden, du har undersökt tävlingen och nu är det dags att komma med en bra rubrik. Många människor som ser ditt blogginlägg kommer inte förbi rubriken, och rubriken kan avskräcka dem som skulle vara intresserade av att läsa din blogg.

Så om du vill öka din läsekrets och attrahera bredare publik behöver du en gripande rubrik som ökar andelarna i sociala medier och driver klick. Du kan göra det genom att utnyttja social valuta, ge praktiskt värde eller till och med ge ett hot.

Social valuta

Social valuta innebär i huvudsak att följa en trend. Om många gör något eller är intresserade av något, kommer andra att följa med.

Exempel på blogginlägg:

  • De mest populära apparna du måste ha på din telefon
  • Topp 10 morgonvanor hos framgångsrika människor som du behöver adoptera

Praktiskt värde

Att erbjuda praktiskt värde i din rubrik kan alltid locka läsare. Du behöver helt enkelt göra det klart att ditt blogginlägg kommer att vara användbart för din publik. De flesta "Hur man"-artiklar syftar till att ge praktiskt värde.

Exempel på blogginlägg:

  • Hur man gör den bästa Thanksgiving-middagen på bara 2 timmar
  • Bästa tipsen för att öka din efterföljare på sociala medier

Hot

Att hota eller varna läsare med din rubrik låter skumt, men det är väldigt effektivt. Det uppmuntrar dem att vidta åtgärder och se vilka insikter du kan erbjuda.

Exempel på blogginlägg:

  • Sluta läcka din privata information online!
  • Varför du aldrig kommer att få den kampanjen

4. Kom igång med ditt första utkast

Nu när du har den grundläggande dispositionen för ditt blogginlägg och en fungerande rubrik kan du börja skriva ditt första utkast. Undvik att använda för mycket ludd och lägga till meningar bara för att få ordet att räknas. Kvaliteten på texten är mycket viktigare än antalet ord du har. Håll din kopia informativ, underhållande och värdefull.

5. Var mycket uppmärksam på SEO

När du skriver ett blogginlägg bör du alltid behålla sökmotoroptimering i åtanke. SEO kommer att öka din bloggs synlighet och hjälpa dig att rankas högre på sökmotorerna, driva din webbplats trafik och öka din läsekrets.

Viktiga SEO-taggar

SEO-taggar hjälpa sökmotorer att förstå vad ditt innehåll handlar om. Ju mer specifik du är, desto lättare blir det för sökmotorernas sökrobotar att "läsa" din blogg och bestämma dess värde.

Viktiga SEO-taggar att inkludera är:

  • Titel tagg
  • Meta description-tagg
  • Header-tagg
  • Bild alt-tagg
  • Kanonisk tagg
  • Nofollow länktagg
  • Ankare texttagg

Nyckelord

Du måste inkludera relevanta sökord i din kopia om du vill att dina målläsare ska hitta dig. Men du vill undvika att fylla med sökord – det kommer att skada din SERP-rankning (Search Engine Results Pages) och avskräcka många av dina läsare.

Inkludera nyckelord och sökordsfraser naturligt i din text och nämn dem i din rubrik och rubriker.

vänster

Interna och externa länkar är avgörande för din SEO. Interna länkar kommer att informera sökmotorer om vilken typ av blogg du kör. De kan också arbeta för att hålla dina läsare på din webbplats längre.

Å andra sidan kommer externa länkar till webbplatser med hög auktoritet att förbättra din trovärdighet och pålitlighet, båda viktiga faktorer för din SERP-rankning.

6. Lägg till visuellt innehåll

Blogginlägg utan något visuellt innehåll tenderar att bli ganska intetsägande och tråkiga. Du måste bryta upp texten med bilder, GIF:er och andra medier för att hålla läsaren engagerad och intresserad.

Naturligtvis kan du inte bara lägga till något slumpmässigt visuellt innehåll – det måste vara vettigt för ditt ämne. Det är meningslöst att ta med bilder på söta valpar om du till exempel skriver en blogg om "övningar att göra hemma".

Meningsfullt visuellt innehåll som är relevant och tillför värde till dina inlägg är vägen att gå.

7. Korrekturläs och redigera först efter att du skrivit ditt blogginlägg

Det största misstaget de flesta nya bloggare gör är att redigera medan de skriver. Det slösar bort tid, avleder din uppmärksamhet och orsakar kreativa blockeringar.

Börja istället redigera och korrekturläsa efter att du redan har skrivit hela exemplaret. Ännu bättre, ge det några timmar och gå sedan tillbaka till det senare. Du får ett fräschare perspektiv och det blir lättare att förbättra din text och få den att låta bättre.

Om du vill bli tagen på allvar som bloggare måste du se till att din grammatik och stavning är oklanderliga. Du behöver inte vara helt okej, men du vill undvika att ha grammatik i ditt kommentarsavsnitt. Så, redigera och korrekturläs alltid innan du laddar upp dina blogginlägg.

8. Blogginlägg lyhördhet är avgörande

Slutligen måste du se till att ditt blogginlägg är läsbart på alla enheter. Dina läsare kommer att använda olika smartphones, datorer och surfplattor när de kollar in din blogg. Och alla måste kunna se det tydligt, oavsett vilken enhet de har.

All text, bilder, videor och mer måste vara tydliga och tillräckligt stora för alla skärmar. Mobiloptimering är avgörande för att locka läsare och förbättra din SERP-rankning, så glöm inte det.

Den perfekta blogginläggsstrukturen

Nu när vi har gått igenom stegen för att skriva ett mördande blogginlägg, låt oss se den perfekta blogginläggsmallen som du alltid bör följa.

Headline

Ett perfekt blogginlägg börjar med en perfekt rubrik. Se till att det är catchy, tydligt och att det kapslar in vad din kopia handlar om. Inkludera din primära sökordsfras i rubriken för att öka din SEO.

Här är fuskblad du kan använda som hjälper dig att komma på rubrikidéer.

Datum

Bloggsidor visar vanligtvis inlägg i omvänd kronologisk ordning, där det senaste inlägget visas högst upp. Det är alltid en bra idé att ta med publiceringsdatum i ditt blogginlägg så att dina läsare har en bra överblick över dina senaste inlägg.

Författare bio

En författares biografi är alltid en fin touch, och du kan inkludera den antingen direkt efter din rubrik eller direkt efter avslutningen. Håll det kort och koncist, nämn bara de väsentliga detaljerna.

Författarbiografier är ett utmärkt sätt att skapa förtroende bland dina läsare, särskilt när det finns mer än en författare på din bloggsida.

Kategori för blogginlägg

En blogginläggskategori är ett bra sätt att hålla ditt innehåll snyggt organiserat. Om du driver en hälso- och fitnessblogg kan du inkludera kategorier som:

  • Kardioövningar
  • Tyngdlyftning
  • Styrketräning
  • Snabba träningsrutiner
  • Hemträning
  • Diet

När du laddar upp nytt innehåll kommer du att inkludera det i en kategori och din publik kommer att se vad de får ut av det. Det är också användbart för sökmotorsökare när de går igenom din blogg.

Beskrivning

Din introduktion kommer att göra eller bryta ditt blogginlägg. Det kommer att uppmana dina läsare att stänga fliken och gå vidare, eller så kommer det att väcka deras intresse och hålla dem engagerade. Så låt din introduktion räknas.

Håll det tydligt och rakt på sak och förklara kort vad ditt inlägg kommer att handla om. Inkludera nyckelordet minst en gång i de två första styckena för bättre SEO.

Kaross

Brödtexten i ditt blogginlägg ska infria det löfte som gavs av rubriken och inledningen. Om din rubrik lyder "övningar att göra hemma", bör du förklara lämpliga övningar i brödtexten på ditt exemplar. Förklara inte bara hälsofördelarna med att träna i allmänhet eller prata om gympass. Fokusera på huvudämnet och utveckla.

Lek med olika ordräkningar för att se vad din publik reagerar bäst på.

Nr

Även de kortaste blogginläggen bör innehålla en underrubrik eller två – det gör kopian lättare att skanna. När du inkluderar underrubriker, se till att de är relevanta för huvudämnet och att de innehåller den information de lovar. För din artikel "övningar att göra hemma" bör en underrubrik som "lätt konditionsträning hemma" tala om konditionsträning, inte om tyngdlyftning, inte om kost och inte om utrustning för hemmagym.

Kulor och siffror

Att inkludera punktpunkter och numrerade listor är ett utmärkt alternativ för längre blogginlägg. De bryter upp texten snyggt och hjälper till att separera idéer eller steg till information som är lätt att smälta.

Fet/markerad text

För att verkligen få fram vikten av något i ditt blogginlägg kan du använda fetstil eller markerad text. Men använder det sparsamt. Det är utmärkt för att lyfta fram något, men meningen går förlorad om allt markeras.

Länkar från välrenommerade källor

Interlinking är viktigt för alla bloggsidor. Det hjälper till att koppla ihop alla dina blogginlägg och låter dig hålla dina läsare engagerade i allt ditt innehåll. Att länka till andra välrenommerade webbplatser hjälper dig också att bygga upp trovärdighet och auktoritet i din nisch.

Inkludera dock inte en länk i varje enskilt stycke. Det kommer bara att distrahera läsarna och få dig att verka bluff.

multimedia

Som nämnts ovan är inkludering av visuellt innehåll en absolut nödvändighet. Det bryter upp texten och gör den lättare att läsa. Det kan också hjälpa dig att förklara dig själv bättre och driva hem dina poäng.

En utvald bild hjälper dig att marknadsföra ditt blogginlägg på sociala medier och andra kanaler.

Slutsats

Att erbjuda en snabb sammanfattning är det perfekta sättet att avsluta ditt blogginlägg och gå igenom de mest kritiska punkterna. Några meningar borde räcka för att påminna läsaren om vad du har tagit upp.

CTA

A CTA, eller Call To Action, bör ingå efter sammanfattningen. Du bör uttryckligen tala om för dina läsare vad du vill att de ska göra efter att de har gått igenom ditt blogginlägg. Exempel kan vara att dela ditt inlägg på sociala medier, lämna en kommentar eller prenumerera på din blogg.

[VIDEO] Så här skriver du ett blogginlägg: ► Prenumerera för fler användbara videor

Exempel på blogginlägg

Till sist, låt oss gå över några exempel på blogginlägg och se vilka typer av innehåll du kan publicera på din blogg.

listor

Listor är några av de mest populära typerna av blogginlägg du kommer att stöta på:

  • Topp 5 övningar att göra hemma
  • Bästa samarbetsverktyg för distansarbetare
  • De bästa tv-serierna att se på Netflix
  • Mina 5 go-to-recept för vinterlovet
  • 10 saker varje tjej borde ha i sin garderob

jämförelser

Alla gillar en bra jämförelse, och du kan skapa Vs. innehåll om praktiskt taget vad som helst:

  • iPhone vs. Samsung: Vilken är den bästa smartphonen?
  • Cardio vs. Styrketräning: För- och nackdelar
  • Engångsplaster och deras hållbara alternativ
  • Skillnaderna mellan betald och organisk marknadsföring
  • Är det bättre att hyra eller köpa ett hem i LA?

Lösningar

Att erbjuda lösningar på dina läsares problem är ett av de enklaste sätten att dra deras uppmärksamhet:

  • Det bästa sättet att övervinna sömnlöshet
  • Den enklaste träningsrutinen för att gå ner i övervikt
  • Förbättra din balans mellan arbete och privatliv med dessa enkla tips
  • Stoppa din hund från att förstöra ditt hus medan du är borta
  • Hur man julshoppar med en stram budget

Nyheter och uppdateringar

Om du laddar upp dagliga blogginlägg kan det vara ett bra val att erbjuda nyheter och uppdateringar om trendiga ämnen som är relevanta för din nisch:

  • Träna hemma under covid-19
  • De mest spännande tekniska framstegen 2020
  • Kommande Netflix-filmer du behöver se
  • De bästa platserna att besöka under Coronavirus-pandemin
  • Allt du behöver veta om den senaste iPhone

Informationsguider

Informationsguider är ett utmärkt val för blogginlägg. De är pedagogiska och underhållande, och de är ofta vintergröna (innehåll som förblir relevant under lång tid eller alltid):

  • Hur man hanterar jobbintervjuer som ett proffs
  • Förbättra din ekologiska marknadsföring med dessa tips
  • Hur man utvecklar en träningsrutin som fungerar för dig
  • Hur man skriver en blogginlägg
  • 5 steg för att gå ner i vikt på 2 veckor

Summan av kardemumman

Att skriva ett blogginlägg kan vara utmanande, men om du är väl förberedd och har ett ämne du brinner för kan det vara lätt. För att skriva ett mördande blogginlägg måste du:

  • Undersök din målmarknad;
  • Planera ditt blogginlägg;
  • Kom med en bra rubrik;
  • Utveckla ditt första utkast;
  • Var uppmärksam på SEO;
  • Lägg till visuellt innehåll;
  • Korrekturläsa allt;
  • Gör ett mobiloptimerat inlägg;

Så kom igång och njut av din bloggresa.

9 kommentarer på "Hur man skriver ett blogginlägg (+ den perfekta strukturen)"

  1. J Barman

    En blogg är en viktig del av marknadsföringen av alla webbplatser. Dessa tips är verkligen användbara för att skapa en kraftfull blogg 2021.

  2. Seenu

    Användbar information. Tack!

  3. Brack Nelson

    Det här inlägget hjälper nybörjare som vill skriva ett bra blogginlägg. Alla steg för att skriva ett bra inlägg är mycket viktiga för att locka publiken. Du diskuterade fint de grundläggande punkterna som vikten av nyckelord, lär dig av våra konkurrenter. Den här artikeln kommer definitivt att vara till hjälp för nybörjare.

  4. Robert

    "En webbplatsblogg är en SEO:s hemliga vapen."

    Jag älskar sättet du ger information i den här artikeln och publiken som kommer att läsa eller hitta sådan information kan också gilla det.

  5. Riya

    Tack Artem! för att du delar med dig av så underbara och detaljerade insikter om den startade bloggen.
    Fortsätt dela med dig av så informativt!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän