Wix Website Builder Review 2023

Företagsöversikt, priser och funktioner

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
8 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Wix-logotyp Wix
Wix-logotyp
Gratis - Premium från $4.50/månad

Om du är aktiv online är chansen stor att du redan vet om Wix. Deras annonser dyker upp överallt med välkända ansikten som Jason Statham, Heidi Klum och Gal Gadot.

Men även utan de bekanta ansiktena skulle Wix fortfarande vara en av de bästa och mest kända webbbyggare online på den moderna marknaden. En av huvudskälen till deras framgång är att de verkligen är nybörjarvänliga och gratis för mindre projekt. Det betyder att du kan börja redan nu och snabbt bygga din drömsajt.

Vem ska använda Wix (bäst för):

Även om du kan bygga praktiskt taget vilken sida du vill, är Wix bäst för mindre personliga (speciellt portföljer) eller affärswebbplatser, såväl som för bloggare som fokuserar på innehåll.

 Om du letar efter en webbplatsbyggare som låter dig injicera din egen stil och idéer, är Wix rätt plats. Deras kraftfulla redigerare låter dig dra och släppa element till layouten på din webbplats. Allt är intuitivt och du kan njuta bygga din Wix-webbplats utan att behöva skriva en enda kodrad.

Wix nyckelfunktioner

  • Kraftfull redaktör – en dra & släpp-redigerare som fungerar felfritt och låter dig faktiskt njuta av att lägga upp din webbplats som du har drömt om. 
  • Mallar – mer än 500 mallar som kan redigeras efter allas behov.
  • Snabb – Hela plattformen fungerar fantastiskt snabbt och laddar varje element på ett ögonblick.
  • Blogg – designa och hantera din blogg genom en enkel och användarvänlig instrumentpanel.
  • Personlig SEO-plan – låt Wix hjälpa dig att skapa din egen SEO-plan och guida dig genom grunderna för att optimera din webbplats för sökmotorer.
  • Wix ADI – artificiell intelligens guidar dig genom allt som har med din webbplats att göra.
  • Mobiloptimering – arbeta separat med mobilversionen av din webbplats.
  • Corvid av Wix – förbättra din webbplats genom att arbeta på Wix öppna utvecklingsplattform.

Granskningsöversikt

Användare kan bygga sin webbplats gratis, eller så kan de välja att delta i en plan som tar bort Wix-annonser och ger användarna mer kontroll över sin webbplats. Oavsett om du bloggar, driver en företagswebbplats eller vill starta ett e-handelsföretag, Wix kan arbeta med dig.

Att recensera Wix och dess tjänster, jag är på väg att utforska deras plattform. Sedan kommer jag att skapa en demo-/testsajt som hjälper mig att förstå deras redaktör och alla deras andra funktioner bättre så att jag lättare kan bedöma dem.

Detaljerad Wix-recension

Användarvänlighet

Ärligt, Wix är definitivt den mest nybörjarvänliga webbplatsbyggaren som finns! Editorn ser vacker ut och är enkel att använda.

När du öppnar editorn för första gången kommer du att välkomnas av deras enkla onboarding-system som börjar med en kort video. Att videon bara är ungefär en minut lång är ett tydligt budskap om hur enkel processen är. Om du har någon tidigare erfarenhet av att bygga nät (nej, inte av spindeltyp), behöver du bara några minuter för att surfa runt i Wix för att lära dig i stort sett allt du behöver. Platsen för deras element är exakt där du förväntar dig att de ska vara, vilket gör layouten extremt intuitiv. Om du är helt nybörjare kommer det att ta några minuter extra att se dig omkring tills du bekantar dig med editorn, men det blir inte så mycket tuffare för dig.

Mallar

Om du tittar på några av Wixs kommersiella videor eller annonser tillgängliga över hela webben kommer du snabbt att inse att deras mål är att tillfredsställa alla. På grund av den strävan vill de hjälpa vem som helst att bygga vad som helst. För att stödja detta mål har Wix hundratals tillgängliga mallar.

wix mallar

Jag måste erkänna att vid första anblicken verkade dessa mallar inte så eleganta som jag ville att de skulle vara. Men efter lite mer scrollning och förhandsgranskning ändrade jag mig. Bland de hundratals mallarna kan du verkligen hitta dussintals stilar och något som tilltalar alla.

Mångfalden av kategorier är helt enkelt fantastisk. Och det är här Wix bevisar att de verkligen kan tillgodose allas behov. Det spelar ingen roll om du letar efter något väldigt grundläggande, en ganska vanlig mall för fotografering eller företag, eller till och med något mer unikt som en drag queen-kampanjmall, Wix har allt.

Design flexibilitet

Att designa en webbplats med Wix är ren glädje. Deras Dra & Drop-redigerare fungerar felfritt, och du kan verkligen koppla av och njuta av att skapa en webbplats.

Om du vill placera ett element på ena sidan av skärmen behöver du bara flytta det dit. Du kan flytta allt lika enkelt som du skulle flytta en ikon från ena sidan av skrivbordet till den andra. Jag upplevde inga fel eller brister, även om vissa kommer att hända förr eller senare. Dessutom, om du går utanför linjerna, kommer Wix att varna dig om det och till och med förklara vem som kan se elementet som du flyttade bort. Fantastisk!

Att lägga till hundratals tillgängliga element är bara ett steg bort, och du kan välja mellan en mängd olika objekt som text, bilder, knappar, gallerier, menyer, listor och mycket, mycket mer. Det finns mer än 20 gallerielement som du kan lägga till, och det är utan att ens inkludera 3rd festappar (mer om dem senare).

Att redigera webbplatselement är lika enkelt som att lägga till dem på sidan. Genom att klicka på ett element öppnas en meny som ger elementspecifika alternativ. Om du till exempel bestämmer dig för att redigera ett textelement kommer du snabbt att kunna ändra teckensnitt, formatering, storlekar etc. Allt är inom räckhåll och alla alternativ är visuella. Så det betyder att du inte behöver känna till HTML, CSS eller någon annan teknik. Det betyder att du istället för att Googla på termerna du inte förstår, kan fokusera på att bygga din sajt precis som du föreställde dig den från början.

Wix kommer också med extra appar som du kan installera för att berika din webbplats. Om du är bekant med plugins i WordPress kommer du att förstå hur detta fungerar. När du behöver extra funktionalitet hittar du helt enkelt appen du vill ha och utökar. Observera dock att många av dessa appar kostar extra pengar.

Domänalternativ

När du börjar får du ett domännamn som faktiskt representerar ditt konto. Så istället för allt komplicerat kommer din webbplats att vara tillgänglig från ditt konto.wix.com.

Först trodde jag att jag hade fastnat för det här. Men efter att ha utforskat Wix lite djupare fick jag reda på att du enkelt kan ändra ditt kontonamn till vad du vill. Jag ändrade lätt testwebbplatsens namn till fsgtestwebsite.wix.com.

Det är dock viktigt att notera att din webbplats också har ett namn. Det betyder att du istället för den klassiska underdomänen som visats tidigare måste ha ett namn till i domänen. Det betyder att din webbplats kommer att vara tillgänglig från en länk som yourdomain.wix.com/sitename.

wix-domänalternativ

Om du redan äger ett domännamn (som yourdomain.com), kan du snabbt ansluta den till din Wix-webbplats. På samma sätt kan Wix hjälpa dig att skaffa en ny domän genom deras editor. Självklart kostar anpassade domäner extra pengar, och du måste starta en premiumplan med Wix för att möjliggöra möjligheten att knyta en anpassad domän till din webbplats. Wix erbjuder dock mycket till användare gratis, så vissa begränsningar verkar bara vara rättvisa när du börjar anpassa din webbplats utöver fastställda gränser.

Mobil webbplatsoptimering

Bärbara enheter som smartphones och surfplattor dominerar redan IT-marknaden. Denna marknadsdominans kommer förmodligen inte att upphöra förrän Star Trek-hologram blir tillgängliga, så det är viktigt att du skräddarsyr din webbplats för mobil åtkomst.

När du arbetar på din webbplats kan du helt enkelt klicka på en liten smartphoneikon för att förhandsgranska din nya skapelse. Detta är otroligt användbart eftersom du inte behöver koppla ur din iPhone från en laddare bakom sängen bara för att förhandsgranska din webbplats på en mobilskärm. Men vad som är ännu bättre är att Wix låter dig redigera hela din webbplats i det här läget!

Vad som är fantastiskt är att den här mobilredigeraren är helt skild från den huvudsakliga. Det betyder att du kan göra ändringar i mobilredigeraren, och ändringarna kommer bara att påverka mobilversionen av din webbplats. Så om du till exempel inser att något innehåll är för stort, eller några av bilderna inte passar bra, kan du justera/ta bort/ersätta dem. Du kan välja animationer, placera dina uppmaningsknappar och mer. Denna mobilredigerare är en extremt kraftfull funktion som alla användare kommer att uppskatta.

SEO (Search Engine Optimization)

Att enkelt kunna skapa en vacker sajt spelar ingen större roll om ingen ser den. Därför är det alltid viktigt att optimera din webbplats för sökmotorer.

Även om detta inte är något du kan göra med bara några klick, kan Wix definitivt hjälpa dig. Det finns ett separat avsnitt dedikerat till sökmotoroptimering där du kan ställa in titeln på din webbplats, ange en beskrivning och till och med berätta för Google och andra sökmotorer om du har en fysisk plats för ditt företag (igen, en viktig faktor i SEO).

wix seo-alternativ

Efter de första enkla stegen kommer Wix att visa dig några fler förslag. De kallar detta en "SEO-plan", där de föreslår hur man ändrar titlar, beskrivningar, text på hemsidan och mer. Artificiell intelligens hjälper dig till och med att ansluta till Google Search Console så att du kan börja förbättra ditt SEO-spel. Wix kommer sedan att visa dig sin guide till SEO innan de lämnar dig på egen hand eller föreslår att du anlitar en expert som kan arbeta med dig.

Sökmotoroptimering är inte lätt, men Wix har gjort det mer tillgängligt för nybörjare och riktat dem i rätt riktning.

Bloggfunktioner

Även om Wix verkar handla om att dra och släppa designelement så att du kan starta din webbplats, är bloggandet också en prioritet med dem.

Skapar en blogg med Wix är lika enkelt som att välja alternativet. Så fort du öppnar din bloggsida kommer du att kunna ändra dess layout och design. Som allt annat med Wix är du mästaren på din webbplats och hur den presenteras för världen. Det betyder att du inte kommer att bli besviken medan du justerar blogginställningarna för att möta dina behov.

Att hantera blogginlägg är ganska enkelt med Wix. Till skillnad från Squarespace (som gjorde mig galen!) kommer Wix med ett mycket renare och enklare användargränssnitt. Det är bara ett klick bort att lägga till nya blogginlägg, och inläggsredigeraren är väldigt intuitiv. Att lägga till text och media är precis där du förväntar dig att det ska vara. Jag gillar verkligen deras gränssnitt som låter dig fokusera på innehållet och inte oroa dig för olika inställningar som du inte behöver. 

e-handelsintegration

Även om det inte är en dedikerad e-handelsplattform tillåter Wix dig att starta ditt onlineföretag. Tyvärr kan du inte göra detta på gratisplanen, men om Wix har vunnit ditt hjärta med sin enkelhet kan du fortsätta arbeta med dem.

Om du bestämmer dig för att uppgradera din enkla sida till en säljmaskin, kommer du att bli glad att höra att Wix tillåter flera försäljningskanaler. Den accepterar säkra onlinebetalningar, hanterar full-to-end-uppfyllelse och riktar sig till potentiella kunder med avancerade marknadsföringsverktyg.

Wix priser och planer

Wix är gratis för personligt bruk. Du kan snabbt öppna ett gratis konto och börja leka med designen på din webbplats. Och det finns ganska mycket du kan göra med gratisplanen. Det kommer inte att begränsa dig på något sätt så länge du använder det för att skapa en enkel personlig webbplats. Den här gratis planen innebär dock att du har en Wix-underdomän utan möjlighet att ändra den. Det innebär också att annonser visas på din webbplats.

Om du bestämmer dig för att öka ditt spel kan du välja mellan fyra planer för att uppgradera din webbplats med Wix. Om du vill starta ett e-handelsföretag finns det även tre ytterligare planer till ditt förfogande.

Grundläggande
  • $ 4.50 per månad.

Låter dig ansluta din domän.

Kombo
  • $ 8.50 per månad.

Tar bort Wix-annonser, kommer med en gratis domän.

Obegränsat
  • $ 23.50 per månad.

Kommer med obegränsad bandbredd och ökar lagringsutrymmet.

VIP
  • $ 24.50 per månad.

Kommer med VIP-support.

Business basic
  • $ 17 per månad.

Du kan acceptera onlinebetalningar och ha 20 GB lagringsutrymme.

Business Unlimited
  • $ 25 per månad.

Ökad lagring.

Affärs-VIP
  • $ 35 per månad.

50GB lagring, VIP-support.

Kundtjänst

Dokumentationen som finns tillgänglig på Wix är omfattande. Oavsett om du försöker lära dig mer om redaktörs-, fakturerings- och premiumplaner, eller hur du hanterar din webbplats under covid-19, finns ett brett urval av artiklar där för att hjälpa dig.

Men om du bestämmer dig för att kontakta supporten, förbered dig på att bli frustrerad. Jag sökte efter ett kontaktformulär eller en e-postadress via redaktören, utan några resultat. Sedan insåg jag att allt du kan göra är att bläddra igenom dokumentationen och chatta med en chatbot. Men om du är ihärdig kommer chatboten så småningom att erbjuda dig att hjälpa dig att kontakta supporten direkt.

wix kundsupport

Efter att ha skickat en enkel fråga fick jag omedelbart en bekräftelse på att min e-post skickades. Jag fick dock inget svar på min fråga på 20 timmar. När jag jämför detta med Squarespace, som svarade mig inom 10 minuter med ett detaljerat svar, måste jag säga att jag är mycket besviken på Wix support.

Ändå var e-postsvaret till hjälp och hade anpassade bilder som visade var man kan hitta elementet jag frågade om.

Wix för- och nackdelar

PROS

  • redaktör – Dra & släpp-redigeraren är väldigt nybörjarvänlig, intuitiv och en fröjd att arbeta med.
  • Elements – det finns många element och deras varianser som du kan lägga till på din webbplats.
  • Mobil – det är enkelt att förhandsgranska och redigera den mobila versionen av din webbplats.
  • Fri – om du använder den för personligt bruk behöver du inte betala något för att din webbplats ska fungera.

CONS

  • Det går inte att byta mall – även om mallar är vackra att arbeta med, går det inte att ändra dem.
  • Support – det var svårt att ta reda på hur man kontaktar supporten direkt, och de är långsamma med att svara.

Exempel på sajter byggda med Wix

Låt oss se några andra webbplatser som redan körs på denna populära plattform innan jag delar hur vår testsajt ser ut med dig. Dessa exempel kommer att ge dig en bättre förståelse för vad du kan förvänta dig om du bestämmer dig för att starta din webbplats med Wix.

Vår testwebbplats — Skapad med Wix

wix testwebbplats

KOT arkitekter — Skapad med Wix

KOT arkitekters hemsida

Calvin Pausania — Skapad med Wix

Calvin Pausanias hemsida

Vanliga frågor

Är Wix verkligen gratis?

Så länge du behöver en grundläggande webbplats är Wix helt gratis, och du kan använda den på obestämd tid. Det inkluderar att redigera dina webbplatser och lägga till nya element. Du bör dock förstå att Wix visar annonser via dina webbplatser, och du kan inte anpassa domännamnet när du använder det gratis.

Kan jag tjäna pengar med Wix?

Ja, du kan tjäna pengar med Wix. Oavsett om du väljer att bygga ett e-handelsföretag där du kan sälja direkt, börja visa Google-annonser eller annonser från vilken annan plattform som helst, bli en affiliate för någon, ger Wix dig möjlighet att tjäna pengar.

Behöver jag hitta värd för min Wix-webbplats?

Nej. När du väl startar din webbplats med Wix lagras sidan på deras servrar, vilket innebär att du inte behöver hitta 3rd partivärdföretag för att hantera dina uppgifter.

Ger Wix dig ett domännamn?

Om du väljer Combo eller någon högre plan får du en kupong för ett gratis domännamn i ett år. Efter det måste du betala för domännamnet själv.

Kan jag överföra min domän till Wix?

Ja. Om du väljer Combo eller någon högre plan kan du ansluta din domän till Wix. I så fall får alla som besöker din domän tillgång till den Wix-sajt som du har byggt.

Slutsats

Wix är en nybörjarvänlig webbplatsbyggare som låter dig använda deras editor utan krångel. Allt är visuellt och du kan bara fokusera på att bygga din webbplats.

Jag älskade hur deras redaktör fungerar, och även om du kan förvänta dig ett fel här och där, fungerade det i huvudsak väldigt bra. Min erfarenhet av Wix skulle vara helt perfekt om deras support inte var så svårtillgänglig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän