Jämförelse mellan WordPress.com och WordPress.org

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Jämförelse mellan WordPress.com och WordPress.org

Många människor som är det starta en WordPress-blogg fastnar i det första steget - att välja mellan "org" och "com" versionen. Att googla kommer inte att göra mycket nytta eftersom de flesta artiklar bara är tjafs om vilken version som är bättre (inte heller bättre eftersom de tjänar olika syften). Och även om de kan se likadana ut vid första anblicken, WordPress.org och WordPress.com är faktiskt helt olika.

Innan du gör dig smutsig på det första inlägget du ska skriva måste du bestämma dig för vilken väg du ska gå. I den här artikeln kommer vi att visa dig några av de viktigaste skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com. Vi tycker självklart att WordPress är den bästa bloggplattformen, men om du är osäker kan du titta på andra bloggplattformar.

[VIDEO] WordPress.com vs WordPress.org: ► Prenumerera för fler användbara videor

Till att börja med är WordPress ett CMS med öppen källkod och därmed tillgängligt för alla att ladda ner och använda gratis. Eftersom att använda WordPress på egen hand kräver vissa tekniska färdigheter, ville många som älskade plattformen ha den som sin favoritbloggtjänst. Samma personer ville använda dess funktioner för att publicera sina berättelser, foton och videor, men de ville inte oroa sig för servrar, kod eller säkerhetskopior, till exempel. Det är därför en av medgrundarna, Matt Mullenweg, bestämde sig för att skapa WordPress.com.

Det är den första viktiga skillnaden och den som de flesta andra skillnader bygger på. Medan WordPress.org är ett CMS med öppen källkod, är WordPress.com ett kommersiellt projekt (tjänst) som använder WordPress för att driva upp sig själv. Låt oss se några fler skillnader mellan de två.

Jämförelsetabell

Innan vi går in på detaljer om WordPress.com och WordPress.org, låt oss ta en titt på jämförelsetabellen.

 WordPress.orgWordPress.com
Teman och pluginsInstallera vad du villBegränsade val
Teknisk kunskapKrävsIngen krävs
PrisHosting och domänFri
intäktsgenereringFull frihetBegränsad
professionellt stödNejJa
Gratis kampanjNejJa

WordPress.org

WordPress.org

Som ett gemenskapsprojekt representerar WordPress.org ett innehållshanteringssystem med öppen källkod. WordPress som vi känner det driver upp cirka 28% av alla webbplatser som finns på Internet och den siffran talar för sig själv. WordPress är gratis och praktiskt taget obegränsat.

Till att börja med måste du ladda ner installationsfiler och du behöver din egen server och domän för att komma igång. Det är det första steget där människor utan tekniska kunskaper kan fastna.

Många teman och plugins

När du väl har installerat WordPress, precis som i videospel, kommer du att ha en öppen värld framför dig. Du är fri att installera något tema att du vill ha eller skapa en ny bara för dig själv. Det finns absolut inga begränsningar.

Ladda ner gratis teman och plugins, köp premiumartiklar som är designade och stöds av proffs eller skapa sådana från grunden om du vet hur man gör.

Du kan enkelt anpassa någon av filerna och koden i anpassade funktioner till befintliga teman. Ja, du kan göra praktiskt taget vad som helst – den enda begränsningen är din tekniska kunskap och fantasi. Naturligtvis, om du inte gillar det, kan du alltid anlita en professionell för att skräddarsy en sak eller två för dig. Något du inte kan göra om du använder WordPress.com.

Detsamma gäller plugins. Du kan installera gratis, premium eller utveckla din egen. Genom att kombinera teman, plugins och anpassad kod har du obegränsade alternativ. Även om det låter bra (och det är det verkligen), måste du känna dig runt webbteknologier och själva WordPress för att få allt som du ville.

Du är din egen underhållsman

WordPress underhåll

Även om WordPress.org är en tom duk, kräver det också full uppmärksamhet från dig. Det betyder att du måste oroa dig värd och domäner, och många andra tekniska aspekter. Om något går fel är det bara du som är skyldig, och du måste lösa problemet på egen hand. Frihet kommer med ansvar så se till att ha tillräckligt med tid som kommer att ägnas åt WordPress.

Tjäna pengar med din blogg

Eftersom du äger webbplatsen kan du använda alla affiliate- eller reklamprogram som du gillar. Det finns inga regler förutom lagliga, så klart. Annonserna på din webbplats kommer bara att vara de du väljer att visa. WordPress är öppen källkod, så det kommer inte att skicka annonser genom din webbplats.

Fördelar

  • Total kontroll över din blogg
  • Använd valfritt tema eller plugin
  • Tjäna pengar på bloggen som du vill

Nackdelar

  • Du har ingen teknisk support
  • Hosting och domän kostar pengar
  • Du bör göra regelbundet underhåll

WordPress.com

WordPress.com

Som ett kommersiellt projekt, WordPress.com är en egendom som tillhör Automattic Inc. Allt du behöver göra för att komma igång är att registrera ett konto, välja ett bloggnamn och du är redo att börja inom några minuter. Det är trivialt och ingen teknisk kunskap behövs.

Begränsat urval av teman och plugins

Denna bloggtjänst låter dig välja ett tema för din blogg, men du är begränsad till teman och plugins från deras arkiv. Det betyder att du inte kan installera dina egna teman eller anpassa koden för de tillhandahållna. För att vara tydlig; du kan fortfarande anpassa de delar som är tillgängliga via inställningarna. Men om du bestämmer dig för att gå längre än så kommer det inte att vara möjligt.

Om du inte är särskilt krävande när det gäller att utöka ditt system, hittar du många gratis plugins som enkelt kan läggas till på din WordPress.com-webbplats. De kan hjälpa dig att hantera din webbplats, men som med teman kommer du inte att kunna anpassa något av dem. Mer viktigt, du kommer inte att kunna installera några ytterligare plugins kan du hitta gratis på Internet. Glöm alla tjusiga premiumplugins också. För de flesta proffsbloggare är detta en deal breaker. Å andra sidan kommer många människor inte att behöva något utanför WordPress.com på flera år efter att de startat en blogg.

Du kan inte använda plugin på WordPress.com

Ha professionellt stöd

Det som är bra med den här plattformen är att du behöver inte ha några tekniska kunskaper för att starta en egen blogg. Om allt du vill ha är ett publiceringsverktyg som låter dig skapa berättelser, visa dina bilder, videor eller om du vill engagera människor i en diskussion, är WordPress.com ett bra sätt att börja.

Inte bara du kan göra detta gratis, utan WordPress.com kommer automatiskt att koppla dig till andra bloggare, och din nya webbplats kan länkas till sin hemsida som en utvald, vilket innebär att du kommer att få massor av besök utan större ansträngning.

Intäktsgenerering och reklam

Eftersom grundkontot är gratis, förbered dig för WordPress.com-annonser på bloggen. Om du vill arbeta med olika affiliateprogram eller använda olika annonser för att tjäna lite pengar, dina valmöjligheter är mycket begränsade.

Begränsningar för den kostnadsfria tjänsten

WordPress.com har begränsade värdalternativ (1 GB ingår i gratisversionen) som du kan använda för att ladda upp filer. Du bör veta att du inte kommer att kunna använda FTP-åtkomst för att få dessa filer till/från servern.

Eftersom vi fortfarande talar om gratiskontot bör du notera att din webbplatsdomän faktiskt är en WordPress.com-underdomän.

Om du inte betalar för premiumkontot kommer din bloggs adress att vara ungefär så här: exempel.wordpress.com.

Du kan låsa upp många extra funktioner på WordPress.com, men du måste börja betala för ditt konto.

Fördelar

  • Gratis för grundläggande service
  • Professionellt skött
  • Extremt nybörjarvänligt

Nackdelar

  • Kan inte använda anpassade teman eller plugins
  • Du har inte kontroll över bloggen
  • Begränsade alternativ för intäktsgenerering

Växla mellan WordPress.org och WordPress.com

Om du redan hade fattat beslutet innan du läste den här artikeln och startade din blogg, borde du veta det det är möjligt att växla mellan WordPress.com och WordPress.org. Oavsett vad du väljer kan du ganska enkelt byta från en plattform till en annan.

Både WordPress.org och WordPress.com har ett import- och exportsystem som gör att du enkelt kan packa hela innehållet på din webbplats och överföra det till den andra.

Slutsats

Även om det kan verka annorlunda vid första anblicken, finns det några enorma skillnader mellan WordPress.org och WordPress.com. De flesta bloggare, inklusive vi, rekommenderar den självvärdade versionen. Med den får du fullständig frihet och kontroll över din webbplats. Ändå betyder det inte att det är det bästa för alla. Efter att ha vägt in alla skillnader som vi behandlade i den här artikeln är det bara upp till dig att bestämma vilken version som passar dig och din blogg bättre.

En kommentar på "WordPress.com vs. WordPress.org Jämförelse"

  1. https://safetybootpria.wordpress.com/

    Har du något emot om jag citerar ett par av dina inlägg så länge jag tillhandahåller
    kredit och källor tillbaka till din webbplats? Min hemsida är exakt
    samma nisch som din och mina besökare skulle verkligen gynnas
    från mycket av den information du presenterar här.
    Vänligen meddela mig om det är ok för dig. Uppskatta det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän