Hur man varumärkesmärker och upphovsrätt till en logotyp eller ett namn

Nybörjarguiden för varumärkes- och upphovsrättsregistrering

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 13 oktober 2023
13 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man varumärkesmärker och upphovsrätt till en logotyp eller ett namn

Din företag har ett namn, och den måste också ha en egen igenkännlig logotyp för att skapa en visuell representation av ditt varumärke. Logotypen måste perfekt spegla ditt företags marknadsnisch och varumärkespersonlighet. Det bör också vara tillräckligt unikt för att skilja ditt företag från konkurrenterna.

Eftersom ditt varumärke (bloggnamn) och logotyp är en del av ditt varumärkes och ditt företags DNA, det är viktigt att ansöka om registrering av upphovsrätten och varumärket för båda.

Du behöver absolut inte registrera upphovsrätten och varumärket ditt företags namn eller logotyp. I USA äger du upphovsrätten så snart du lägger originalverk på ett papper eller en datorenhet, och du vinner ett varumärke så snart du använder ditt namn och din logotyp för att marknadsföra ditt företag. 

Men att ta det extra steget att registrera båda kan ge dig ett viktigt skydd. Registrering av varumärket skyddar dig från att förlora dina rättigheter till det om något annat företag använder samma eller ett mycket liknande namn. Genom att registrera ditt varumärkesnamn förklarar du exklusiva rättigheter till det för din bransch. 

Om du äger en liten online-verksamhet som du verkar i en stat och inte planerar att expandera till nya marknader, behöver du inte registrera varumärket för ditt namn. Du har redan rätt att använda den på din marknad.

Å andra sidan, om du planerar att utöka din verksamhet, utforska olika sätt att tjäna pengar, och nå ut till nya marknader, skulle det vara klokt att registrera varumärket, så att ingen förvirring uppstår om ett annat företag använder samma eller liknande namn som ditt.

Om du starta en blogg samt designa en ny logotyp för det måste du skydda det. När det gäller att registrera din logotyp, helt enkelt genom att använda den, skapar du ett varumärke. Du skapar en visuell representation av ditt varumärke sedan dess din logotyp är vad dina kunder känner igen dig på och det är det som skiljer dig från dina konkurrenter.

Ett varumärke erbjuder dock mer skydd, eftersom det hindrar andra från att stjäla din logotyp eller använda en som är väldigt lik din.

Genom att helt enkelt använda ditt företags varumärke i handeln, utan registrering, etablerar du dina "common law"-rättigheter. Däremot registrerar du ditt varumärke med USA: s patent- och varumärkekontor (USPTO) kommer att ge ett antal fördelar.

Dessa fördelar inkluderar:

  • Den juridiska presumtionen för ditt ägande av det varumärket i hela landet, vilket är viktigt om du planerar att expandera din verksamhet till andra marknader.
  • Genom att registrera dig får du mycket lägre kostnader när du försöker upprätthålla dina varumärkesrättigheter. 
  • Varumärkesregistrering låter dig också kvalificera dig för olika onlineförsäljningsprogram.
  • Registrering i ett enskilt land kan användas som ett språngbräde för att registrera ditt varumärke även i andra länder. 
  • Din organisation får företräde framför andra organisationer som vill få samma registrerade märke.

Upphovsrätt och varumärkesskydd för ditt namn eller din logotyp är absolut inte nödvändigt, men det kan ge dig mycket användbara fördelar.

Varför är varumärken och upphovsrätt så viktiga?

När du skapa en webbplats, bör du registrera ditt företagsnamn och skapa din logotyp. Då kan du söka upphovsrätt och varumärkesregistrering eftersom det skyddar ditt namn och din logotyp från intrång.

Det är viktigt att säkra rättigheterna till din immateriella egendom och se till att inget annat företag stjäl din idé och logotypdesign, vilket är den primära idén bakom upphovsrätt och varumärke.

Både upphovsrätt och varumärken ger dig ett utmärkt sätt att skydda dina ursprungliga idéer från att användas som någon annans egendom. Detta är utan tvekan den viktigaste fördelen de erbjuder dig.

Varumärken upphör aldrig att gälla, så så länge du använder ditt varumärke i handeln för att identifiera källan till dina produkter eller tjänster, kommer människor att identifiera ditt företag med det. Det är en värdefull tillgång och ett mycket effektivt kommunikationsverktyg som omedelbart kan kommunicera bilden av ditt företag och de produkter eller tjänster du erbjuder till kunder.

Varumärken erbjuder mycket mer skydd än upphovsrätt, men upphovsrätt är oerhört viktigt för att skydda logotyper.

Läs vidare för att i detalj utforska skillnaden mellan de två, så att du bättre kan förstå deras betydelse och vilken inverkan de kan ha på ditt företag.

Skydda ditt namn, din logotyp eller slogan med LegalZoom

Varumärken kontra upphovsrätt: vad är skillnaden? 

Om du bara upphovsrättsskyddar ditt namn eller logotyp utan att varumärkesmärka det, kan du inte helt skydda det mot intrång. Du säkrar bara dina rättigheter till det eftersom det är något du har skapat och det är din immateriella egendom. Ett varumärke kan skydda ditt namn och din logotyp ifall någon annan vill använda dem för sina egna syften.

Dessutom kan du inte upphovsrättsskydda ett namn, eftersom upphovsrätten skyddar konstnärliga verk. Det är just därför du behöver ha ett varumärke som skyddar ditt företags immateriella rättigheter, till exempel din logotyp. Nedan är de grundläggande skillnaderna mellan upphovsrätt och varumärken.

Vad är ett varumärke?

Ett varumärke är ett ord, en fras, en symbol eller design, eller en kombination av dem, som används för att skilja en tillverkare eller säljare från andra som är verksamma inom samma verksamhetsområde och erbjuder samma produkter eller tjänster.

Det betyder att du kan registrera ett varumärke för ditt företagsnamn, logotyp, slogan, symbol, design och allt annat som bidrar till ditt företags varumärkesidentitet och de produkter eller tjänster du erbjuder.

Ditt varumärke används för att meddela andra att ditt företags produkter, namn och logotyp är din egendom. Du har exklusiv rätt att använda dem i samband med dina tjänster eller produkter.

Ett varumärke omfattar dock inte färger och design på logotyper, eftersom det inte skyddar mot olicensierad kopiering. Det avser endast likheter mellan företagets varumärke och andra som nära liknar det.

Därför hänvisar det inte till användningen av logotypen, utan snarare till förvirring på marknaden, vilket begränsar vilken användning av logotypen som kan anses vara intrång. Det betyder att om någon annan använder en liknande logotypdesign kan det inte hänvisa till varumärkesintrång, utan snarare upphovsrättsintrång.

Att bara använda ditt varumärke skyddar dig inte från att någon annan i samma bransch använder ditt namn eller design – men att registrera ditt varumärke gör det. Om någon annan använder samma namn eller design som ditt företag, måste du bevisa att du kom på det först, vilket inte är möjligt om du inte har registrerat det.

Utan att registrera ditt varumärke har du inget juridiskt försvar i händelse av en rättegång. Ett registrerat varumärke är en federal och juridisk registrering av ditt företags varumärke. Om någon annan vill registrera ett namn eller design som är likadant eller för likt ditt, kommer de att göra sig skyldiga till varumärkesintrång.

Fördelar med varumärkesregistrering:

  • USPTO-registrering ger dig bevis på lagligt varumärkesägande samt dokumentation.
  • Nationellt skydd mot liknande märken.
  • Få rätten att använda den registrerade varumärkessymbolen (®).
  • Skydda dina produkter från varor med liknande märken som importeras.
  • Gör det lättare att varumärket ditt företag internationellt. 
  • Fler fördelar i domstolstvister. 
  • Låt oss stämma folk i händelse av intrång. 
  • Du får lagstadgat skadestånd om någon förfalskar dina produkter.
  • Förhindrar registrering av liknande märken.
Starta din varumärkesregistrering med LegalZoom

Vad är en upphovsrätt?

En upphovsrätt skyddar originalverk, såsom böcker, sånger, målningar, fotografier, filmer, koreografi och andra originalverk av författarskap som uttrycks i fysisk form.

Företag kan upphovsrätta deras ljud- och videomaterial, deras böcker och rapporter, såväl som allt annat originalmaterial de har skapat, till exempel designen av deras logotyp. Det är viktigt att notera att varje originalverk är upphovsrättsskyddat när det skapas. Men att registrera det är det som skyddar det från att någon annan försöker använda det för sina egna syften eftersom du då har ett dokument som styrker ditt anspråk på det.

Om någon försöker stjäla din ursprungliga skapelse, till exempel din logotyp, och använda den som sin egen, kan du stämma dem för användningen av din egendom – men bara om du har en upphovsrättsregistrering.

När du har en federalt registrerad upphovsrätt kan du kontrollera exakt hur din immateriella egendom används, publiceras och distribueras, samt exakt hur den presenteras för allmänheten.

Du kan också förhindra att någon använder den för sina egna syften. Om någon försöker göra det kan du stämma dem i en federal domstol eftersom du har hävdat din rätt till din immateriella egendom genom att skydda den med upphovsrätt.

Nu finns det ett knep när det kommer till upphovsrättsskyddet för din logotyp. Din logotyp måste ha den kreativitet som krävs för att den faktiskt ska anses vara upphovsrättsskyddad och för att din upphovsrättsansökan ska godkännas. Därför anses många mycket enkla logotyper inte vara upphovsrättsskyddade, eftersom upphovsrätten inte skyddar din logotypdesign, färger och namn.

Om din logotyp är lite mer konstnärlig eller utsmyckad, kommer du att finna det lättare att få din upphovsrätt registrerad.

Fördelar med upphovsrättsregistrering: 

  • Ditt upphovsrättsanspråk läggs till i ett offentligt register.
  • Om någon gör intrång i dina upphovsrätter kan du stämma dem i federal domstol.
  • Du kan använda den för att bevisa att du äger upphovsrätten. 
  • Bli berättigad till att få kostnader för rättegång, advokatkostnader och lagstadgade skadestånd i en rättegång.
  • Ta hjälp av International Trade Commission. 
  • Förhindra att kopior som gör intrång kommer in i landet.
  • Det ger dig grunden för att registrera dokument i Copyright Office.

Det finns vissa steg du måste vidta för att upphovsrätta och varumärkesskydda ditt namn och din logotyp. Nedan följer en kort beskrivning av dessa steg.

Förvirringen om upphovsrätt och varumärkeslogotyper

Det uppstår en hel del förvirring när det kommer till logotyper eftersom många av dem kvalificerar sig för både upphovsrätts- och varumärkesregistrering. Nämligen, om din logotyp kvalificerar sig för upphovsrätt som ett originalkonstverk och inte används för att identifiera ditt företag, kan din logotyp vara upphovsrättsskyddad så att du kan förhindra obehörig kopiering.

Dessutom, om du vill hindra andra från att använda din Logo Design och se till att ditt företags varumärke är särskiljbart från dina konkurrenter, bör du varumärkesmärka din logotyp. Ett varumärke kan bara förhindra förvirring som dina kunder kan uppleva om det finns en liknande koppling till dina konkurrenter, medan upphovsrätten skyddar mot oönskad kopiering.

Därför kan logotyper vara ett förvirrande område inom immaterialrätten, eftersom varumärkes- och upphovsrättsskydd ofta överlappar varandra. Det viktiga att notera är att varken upphovsrätt eller varumärke utesluter varandra, så många företagare väljer att skydda sitt företags logotyp genom att både upphovsrättsskydda och varumärkesskydda den.

Nu när du har valt ditt varumärke och skapat en logotyp för varumärket måste du se till att dina tillgångar är skyddade. Många människor kommer att göra intrång i den immateriella och kreativa egendomen utan att ens rycka till. 

Oavsett bransch, du är i eller storleken på ditt företag, se till att skydda din logotyp. Kom dock ihåg att upphovsrätten inte skyddar ditt varumärke, titlar eller slogan.

Så här ansöker du om upphovsrätten till din logotyp 

  1. Gå till onlineregistreringswebbplatsen och fyll i formuläret för upphovsrätt. Om ditt företag är beläget i USA, gå till den officiella webbplatsen för United States Copyright Office för att e-fila din upphovsrättsansökan.

    Du kan också skicka in din ansökan i pappersform. Men att ansöka om din upphovsrättsregistrering online är inte bara bekvämare för dig, det är också snabbare. Det kommer att ta upp till åtta månader för en onlineansökan att behandlas, medan handläggningstiden för pappersformulär kan vara upp till 13 månader.

    Oavsett hur du ansöker om din upphovsrättsregistrering, är det datum då din registrering träder i kraft det datum då USA:s upphovsrättskontor tar emot inlämningen av din ansökan. Så om du vill publicera ditt originalverk kan du göra det utan att behöva vänta på ditt officiella certifikat.

  2. När du kommer till webbplatsen för United States Copyright Office klickar du på knappen eCO Online Registration.

    Detta leder dig till ett CO-formulär som du måste fylla i. Formuläret kommer att kräva din personliga information, tillsammans med namnet på ägaren och skaparen, samt arten av upphovsrättsdokumentationen. För upphovsrätten till en logotyp måste du presentera en grafisk representation av din logotyp.

  3. Därefter måste du ladda upp din logotypfil och betala registreringsavgiften på $65 med ett kredit- eller betalkort, elektronisk check eller ditt insättningskonto hos United States Copyright Office.

    Du kommer då att få en bekräftelse på din upphovsrättsregistrering, som kommer att ha en väntande status för godkännande.

    Som redan nämnts kommer din upphovsrätt att gälla från och med det exakta datumet då du skickar in din ansökan, inte datumet för godkännandet.

Hur man varumärkesmärker en logotyp eller ett namn 

Innan du märker ditt namn eller logotyp måste du göra en varumärkessökning för att försäkra dig om att ingen annan redan använder en liknande. Du kan göra det med hjälp av ett verktyg som heter Varumärke Elektroniskt sökningssystem (TESS), som du kan hitta på den officiella webbplatsen för United States Patent and Trademark Office.

Att göra en varumärkessökning genom TESS-databasen är av avgörande betydelse eftersom det kan identifiera potentiella konflikter med ett befintligt varumärke som tillhör ett annat företag eller ett varumärke för vilket godkännande väntar.

Det här steget är också viktigt eftersom du kommer att spara pengar som du skulle spendera på att ansöka om en registrering som kanske inte godkänns om den är för lik ett befintligt varumärke. 

När du har genomfört din varumärkessökning måste du lämna in en varumärkesansökan via Varumärkes elektroniskt applikationssystem (TEER). Du kommer att presenteras med ett formulär att fylla i – när du har bestämt dig för vilken ansökan som är rätt för dig.

Du kan välja ett av tre olika ansökningsformulär: TE Plus, TE Reduced eller TEAS Regular.

Om du väljer "intent-to-use" (ITU) i din ansökan, måste du också betala en extra ansökningsavgift på $50 för minst en klass av produkter eller tjänster.

Efter att du har skickat in din registrering får du en e-postbekräftelse. Cirka tre månader efter att du skickade in din ansökan kommer den att granskas av en advokat som kommer att avgöra om din ansökan uppfyller alla juridiska krav som krävs för varumärkesgodkännande.

Det är viktigt att övervaka din ansökans framsteg var 3-4 månad. Du kan göra det genom Varumärkesstatus och dokumenthämtning (TSDR).

Anlita en tredje part för att varumärkesmärka ditt namn eller logotyp

Varumärkesprocessen kan bli riktigt komplicerad. Det kräver mycket forskning, och även då är det troligt att du kommer att göra flera misstag på vägen. Lyckligtvis finns det ett alternativt tillvägagångssätt. 

Om du inte har tid eller tålamod att gå igenom allt detta kan du helt enkelt hitta ett företag som kan hantera processen från början till slut för din räkning. 

Det är helt lagligt och transparent, och du är inte skyldig att betala förrän du faktiskt får de varumärken du behöver.

Skydda ditt namn, din logotyp eller slogan med LegalZoom

Hur processen för varumärkesgodkännande fungerar

United States Patent and Trademark Office kommer att söka igenom sin varumärkesdatabas för att kontrollera tillgängligheten för det märke du vill registrera först efter att du redan har lämnat in din ansökan.

De kommer att informera dig om resultatet i god tid. Om de råkar hitta samma eller ett mycket likt varumärke som det du försöker registrera för ett varumärke, kommer de att vägra din registrering och du får ingen återbetalning för dina avgifter.

Oavsett vilken form av ansökan du väljer måste du inkludera följande information:

  • En ritning av varumärket, i färg (om tillämpligt) exakt som märket används kommersiellt.
  • Namn, adress och e-postadress till varumärkesägaren.
  • Ansökningsavgiften.
  • Produkten eller företaget varumärket identifierar, med bevis på att ditt företags varumärke används i handeln.
  • Ägarens namnteckning.

Om den granskande advokaten fastställer att din ansökan uppfyller de juridiska kraven för godkännande, kommer han eller hon att godkänna ditt märke för publicering i USA:s patent- och varumärkesmyndighets veckotidning, "Official Gazette".

Under 30 dagar efter publiceringen kan alla som tror att de kan ha skadats av registreringen av ditt varumärke göra en invändning mot registreringen eller en begäran om förlängning av invändningstiden.

Om ett sådant fall uppstår kommer invändningen att hållas inför en administrativ domstol inom United States Patent and Trademark Office, Varumärkesprövnings- och överklagandenämnden (TTAB). Om invändningen inte ger några resultat för den part som lämnade in den, eller om ingen invändning görs överhuvudtaget, kommer din varumärkesregistrering att godkännas och du kommer att få ett registreringsbevis från USA:s patent- och varumärkesmyndighet.

Att upprätthålla din registrering är av avgörande betydelse eftersom du måste meddela United States Patent and Trademark Office att ditt varumärke används.

När din varumärkesregistrering har godkänts måste du lämna in specifika underhållsdokument. Om du inte gör det kommer ditt varumärke att annulleras eller förfalla.

Registreringen av ditt varumärke varar också i 10 år, men det är obligatoriskt att du verifierar det mellan det femte och sjätte året efter registreringen och mellan det nionde och tionde året av registreringen, för att bekräfta att det fortfarande används.

När du har registrerat ditt varumärke och din upphovsrätt är du ansvarig för att upprätthålla dina varumärkes- och upphovsrättsrättigheter för att se till att du skyddar ditt namn eller din logotyp mot obehörig adoption eller kopiering av någon annan.

Även om United States Patent and Trademark Office kommer att se till att ingen registrerar samma eller till synes identiska märke som ditt, är det du som är ansvarig för att skydda rättigheterna till ditt företags immateriella rättigheter om någon försöker använda den.

Du har två rättsliga alternativ när du vidtar rättsliga åtgärder för att skydda ditt varumärke mot intrång. Du kan antingen skicka ett upphörandebrev eller välja en stämningsansökan om varumärkesintrång.

Det finns företag som kan hjälpa dig att etablera en "varumärkesklocka" för att säkerställa att ingen annan part försöker använda ditt företags varumärke. Du kan också anlita en advokat för att se efter ett varumärkesintrång så att du kan få råd och råd om hur du ska gå tillväga på rätt sätt för att få det skydd du behöver.

På tal om att anlita en advokat, många bestämmer sig för att anlita en för att hjälpa dem med hela upphovsrätts- och varumärkesprocessen. Men inte bara är det inte nödvändigt att ha en, utan det är inte heller nödvändigt eftersom du kan göra absolut allt på egen hand.

Även om en granskande advokat med United States Patent and Trademark Office säkert kommer att hjälpa dig genom processen för att lämna in din varumärkesansökan, kan anlitande av din egen varumärkesadvokat ge dig fördelar om behovet av juridisk rådgivning uppstår.

Om du bestämmer dig för att anlita en privat varumärkesadvokat innan du ansöker om din ansökan, kommer United States Patent and Trademark Office endast att kommunicera med din advokat under hela registreringsprocessen.

Dessutom kan en privat varumärkesadvokat ge dig råd om hur du gör intrång i dina varumärkesrättigheter vid varumärkesintrång och vad du ska göra om någon hävdar att du gör intrång i deras företags varumärke.

Om du tycker att varumärkes- eller copyrightskydd av ditt företags varumärke (ditt företags namn och logotyp) inte är viktigt, ta en titt på några kända fall av upphovsrätts- och varumärkesintrång.

Du kommer att se vikten av att ha en federal varumärkes- och upphovsrättsregistrering och vilken inverkan det kan ha på ditt företag.

Nestle mot Cadbury 

Nestle registrerade Kitkat 4-bar-formen i Storbritannien 2006. Cadbury, som säljer en KitKat-liknande barprodukt, försökte ogiltigförklara det registrerade varumärket. Nestle vann med motiveringen att Kitkat 4-stavsformen hade använts av Nestle så länge att konsumenterna associerar formen med varumärket. 

Gucci vs. Guess 

Gucci stämde Guess över en diamantmönstrad G-logotyp som fanns på kläder från båda märkena. Gucci vann fallet 2012 när domstolar i New York beordrade Guess att betala 4.7 miljoner dollar. 2013 vann Guess deras genkäromål i Italien där domstolen beviljade Guess begäran om att få tre av Guccis registrerade varumärken ogiltigförklarade, inklusive diamantmönstret, G-logotypen och ett blommönster. 

BeautyBank vs. Ageless Fantasy

BeautyBank, ett dotterbolag till Estee Lauder, lämnade in och vann en stämningsansökan om varumärkesintrång på grund av att Ageless Fantasys EAU FLIRT-märkta parfymreklam var i ond tro. Ageless Fantasys parfym hävdade att det var kliniskt bevisat att få män att flirta med kvinnor, som tävlade mot BeautyBank FLIRT-linjen av kosmetika. 

Apple Corps vs Apple Inc.

Beatles kom på varumärket för ordet "äpple" åtta år innan Steve Jobs introducerade sitt Apple Inc. för världen. Beatles stämde Apple Inc. och striden i domstol sträckte sig över ett antal år.

Till slut betalade Apple Inc. The Beatles musikbolag, "Apple Corps", en kontant uppgörelse och gick med på att hålla sig utanför musikbranschen. Men med introduktionen av iTunes började striden om igen. En uppgörelse nåddes efter att Apple Inc. gick med på att köpa Apple Corps varumärkesrättigheter och sedan licensiera tillbaka dem till företaget, vilket resulterade i att The Beatles förlorade Apple-striden.

Jack Daniel's vs Patrick Wensink

Det här fallet fungerade faktiskt bra, utan krångel med en rättegång. Patrick Wensink publicerade en bok, vars omslag var en död ringsignal för Jack Daniels välkända varumärkesdesign. Det berömda företaget skickade ett upphörandebrev till Wensink, vilket kan vara det trevligaste upphörandebrevet någonsin. Jack Daniel's föreslog till Wensink att han kunde överväga att byta omslag och, som ett tecken på tacksamhet och välvilja, skulle företaget till och med bidra ekonomiskt till att designa det nya omslaget. Dessutom bad Jack Daniel's inte ens att boken skulle tas från hyllan.

Patrick Wensink publicerade brevet på sin hemsida, varefter det blev viralt och vann Jack Daniels otroligt mycket positiv publicitet. Som du ser kan ett ärende om varumärkesintrång lösas utan att behöva gå till domstol. Du låter helt enkelt din marknadsavdelning sköta det hela.

Marvin Gaye vs Pharrell Williams och Robin Thicke

Ett av de senaste fallen av upphovsrättsintrång ägde rum i mars 2015, när en jury fann att Pharrell Williams och Robin Thickes berömda låt "Blurred Lines" var en kopia av Marvin Gayes låt "Got to Give It Up." Rättegången resulterade i att Williams och Thicke betalade Marvin Gayes barn nästan 7.4 miljoner dollar.

När du har en registrerad upphovsrätt kan du skydda ditt företag mot obehörig kopiering av din immateriella egendom.

Slutsats

Även om både upphovsrätt och varumärke kan skydda din immateriella egendom erbjuder de olika typer av skydd, eftersom de skyddar olika typer av tillgångar. En upphovsrätt skyddar litterära och konstnärliga verk, medan ett varumärke är mer inriktat på att skydda föremål som definierar och identifierar ett företags varumärke, till exempel en logotyp.

Ditt företags tillgångar representerar inte bara dina pengar. De inkluderar även immateriella rättigheter som kan öka ditt företags värde, så du måste skydda dina rättigheter till den egendomen för att säkerställa att en tredje part inte använder dem utan tillstånd.

Upphovsrätt och varumärke ger dig den typen av skydd, så det är absolut nödvändigt att du registrerar dig för båda och ser till att du skyddar ditt varumärke.

11 kommentarer på "Hur man varumärkesmärker och upphovsrätt till en logotyp eller ett namn"

  1. George Miller

    Ogi, det var en spännande läsning! I dagens extremt konkurrensutsatta affärsmiljö är det viktigt att ha ett registrerat varumärke som tydligt visar ägandet av namnet, varumärket och logotypen. Det hjälper till att uppnå det bästa varumärkesskyddet för ditt företag. Men om du inte kan registrera dig ger ditt namn ofta överlägsen säkerhet på den lokala marknaden.

  2. Dana

    Mitt 8-åriga barnbarn älskar att rita och gör det så bra. Vi har satt några av hennes teckningar på skräddarsydda sneaks och t-shirts med ett namn som vi associerar med henne för vårt personliga bruk. Det är riktigt catchy! Jag skulle vilja ha namnet varumärkesskyddat ifall andra skulle vilja köpa något av henne senare. Kan jag göra detta.

  3. Kåt

    Tack. Varför, vad och hur i ett kort meddelande. Jag har precis börjat titta på processen. Det här är en bra början. Jag hade ingen aning om att det var så involverat. Det verkar som att artikeln fortfarande är aktuell. Tack igen.

  4. Jaison

    Jag håller med. Bra artikel och mycket användbar för mig när jag startar mitt lilla företag. Nu vet jag mina alternativ när/om det blir nödvändigt. Tack!

  5. Donald Smith

    Trevlig och hjälpsam guide. Tack för detta och fortsätt att posta den här typen av inlägg i framtiden.

  6. Jona Matchen

    Bra artikel för de frilansare och entreprenörer som startar sin online-verksamhet eller varumärke. Ska dela det, tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän