Hur tjäna pengar på Instagram

5 bästa sätten och tipsen för att tjäna pengar på ditt Instagram-konto

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
10 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur tjäna pengar på Instagram

Det som började som en enkel app för fotodelning mättad med bilder av allas frukostar har utvecklats till ett marknadsföringsimperium i sin egen rätt. Ingen annan social medieplattform har så stor räckvidd som Instagram eller engagemangsnivåerna, vilket är anledningen till att varumärken helt enkelt inte kan få nog av det. Naturligtvis ger detta dig, den genomsnittliga Instagram-användaren, den perfekta möjligheten att tjäna pengar på ditt konto. 

Tjäna seriösa pengar online är enklare än någonsin 2023 – det kräver inga betydande investeringar, det kräver inga speciella talanger och det kräver inte en entreprenörsanda. Allt du behöver är engagemang. Kom dock ihåg att engagemang inte alltid är det lättaste att upprätthålla. (Det är därför du inte ser varannan Instagrammer med några miljoner gömda på sitt bankkonto.) 

Med detta i åtanke, låt oss gå in hur du tjänar pengar på din Instagram konto och lär dig om de bästa sätten att göra det. 

Kan du tjäna pengar på Instagram? 

Innan vi går in på strategier, tekniker och tillvägagångssätt för att tjäna pengar på Instagram, låt oss först klargöra en enda enkel fråga – kan du ens tjäna pengar på Instagram som en genomsnittlig person? Som i, kan du göra det om du inte är medlem i Jenner/Kardashian-familjen utan bara en vanlig person som vet hur man skapar engagerande innehåll? 

Ja, det kan du absolut. 

Instagram är en enorm plattform med över en miljard aktiva användare. Du behöver inte vara en skönhets- eller stilinfluenser för att tjäna pengar där (även om du kan vara det om du vill). 

Du kan välja din nisch, dela relevant innehåll, engagera dig i din publik och börja tjäna pengar genom dina inlägg, oavsett om du är en spelare, amatörfotograf, världsresenär, topologikännare eller till och med en förälder som bara är startade en blogg. Så länge du kan engagera din publik och bygga förtroende kan ditt Instagram-konto göra din plånbok gladare, för det är vad varumärken letar efter. 

Den främsta anledningen till att varumärken flockas till Instagram (eller Instagram influencers) är att det är en av de få plattformarna som verkligen låter dem få kontakt med konsumenter. Instagram influencers åtnjuter förtroende till skillnad från alla andra typer av kändisar. De engagerar sig direkt med sina följare, startar diskussioner och skapar genuina kontakter – något som inte många varumärken kan åstadkomma på egen hand. 

Traditionella banderoller, TV, radioannonser och liknande har en svag inverkan på dagens marknader, särskilt när vi pratar om millennials och yngre generationer. Men om en influencer de älskar och följer föreslår en produkt eller tjänst, kommer deras följare vara mer benägna att ta emot dem på erbjudandet eftersom de har förtroende för sina åsikter. 

Konsumenter litar lika mycket på influencers och deras rekommendationer som deras vänner och familj. 

Så länge du har en lojal följare och samarbetar med varumärken som är vettiga för din nisch, är det därför en verklig möjlighet för dig att tjäna pengar på Instagram. 

Hur många Instagram-följare behöver du för att tjäna pengar? 

Även om kvaliteten på dina följare i allmänhet anses vara den viktigaste faktorn, spelar deras kvantitet fortfarande roll. Du kan inte riktigt hoppas på att tjäna pengar med ditt konto om du har en privat profil med endast 20 följare. Även om var och en av dessa följare bara ser till dig för rekommendationer om företag, produkter och tjänster, är det inte tillräckligt för att göda ditt bankkonto. 

Den goda nyheten är att du inte behöver så många följare som du kanske tror. Visst, om du vill få betalt över en miljon per inlägg som Kylie Jenner, behöver du en följare som Kylie Jenner (275+ miljoner), och nej, att köpa falska följare kommer inte att göra det. Men du kan fortfarande börja tjäna pengar på ditt konto med mycket, mycket mindre. 

Nano influencer 

1,000 10,000 till XNUMX XNUMX följare 

Nano-influencers är de som har ett antal följare på mellan 1,000 10,000 och XNUMX XNUMX. Men även om du kan stöta på en hel del profiler med sådana siffror, betyder det inte direkt att de är en "influencer". 

Din gamla vän från gymnasiet kanske är ovanligt populär och har 5,000 XNUMX följare på Instagram eftersom hon lägger upp riktigt fina bilder, har en unik Instagram-flödesplan, och accepterar varje följningsförfrågan. Ändå gör det henne inte till en nanoinfluencer – det gör henne bara populär.  

Nano-influencers har en speciell nisch de håller sig till, och de flesta av deras inlägg är bara relevanta för den nisch. Deras följare kommer till dem på grund av deras unika innehåll, expertis eller kunskap om ett särskilt ämne som är mycket specialiserat – tänk svärdtillverkning, knutning, reparation av armbandsur (du förstår kärnan). I grund och botten är nanoinfluenser stora fiskar i en liten damm. 

Deras engagemang är genom taket eftersom de förbinder sig att svara på frågor, svara på kommentarer och dela sin expertis med sina lojala lyssnare. De är väldigt högljudda om de företag de stödjer och de som de inte gör. 

Att samarbeta med nano-influencers har blivit en ganska trend bland högt specialiserade varumärken. Det är dock inte en attraktiv möjlighet för mer kända företag eftersom nanoinfluenser kan göra lite för att utöka sin räckvidd och varumärkesmedvetenhet. 

På Instagram kan nanoinfluenser tjäna var som helst mellan $10 och $100 per inlägg – inte alls tillräckligt för att sluta ditt dagliga jobb och flytta till LA. Det är dock vanligare att de inte får någon ekonomisk ersättning alls. Istället kommer de flesta varumärken att skicka gratis varor eller andra förmåner i utbyte mot produktkampanjer. 

Micro influencer

10,000 100,000 till XNUMX XNUMX följare 

En micro influencer är ett steg upp från en nano influencer. Dessa Instagrammers har ett antal följare på mellan 10,000 100,000 och XNUMX XNUMX, och de njuter av det bästa av två världar – äktheten hos nanoinfluencers och makroinfluensers potentiella räckvidd. 

Mikroinfluencers tillhör fortfarande en mycket specialiserad nisch, och de har byggt upp sitt rykte på grund av sin invecklade kunskap om det. De arbetar hårt för att utöka sin räckvidd, förbättra kvaliteten på sina inlägg och säkerställa största möjliga tillfredsställelse för sina följare. 

De inlägg nästan dagligen, fråga efter och lyssna på feedback från följare och engagera sig i sina publik så ofta som möjligt. De inger förtroende och lojalitet, varför fler och fler stora varumärken börjar nå ut till dem. 

Medan nanoinfluencers i allmänhet får förfrågningar om samarbete från företag inom sin nisch, kan mikroinfluencers ta emot förfrågningar från en rad olika företag. Ändå är de väldigt noga med vem de samarbetar med. 

Med tanke på hur mycket deras följare värdesätter deras åsikter och rekommendationer, kan en mikroinfluencer som samarbetar med ett meningslöst varumärke ses som en slutförsäljning. Att välja fel varumärke kan kosta dem deras rykte och följare, så de måste vara försiktiga. 

De bör bara marknadsföra produkter och tjänster som de noggrant har testat och njutit av att använda. Annars kan deras anhängare se igenom sina ansträngningar och tappa respekten för dem. 

En genomsnittlig lön som en mikroinfluencer kan tjäna per inlägg är mellan $100 och $500. Ändå väntar de flesta av dem på att acceptera partners i det här skedet eftersom de är fokuserade på att utöka sin publik och etablera en starkare Instagram-närvaro som kan tjäna dem mer senare. 

Makro influencer

100,000 1 till XNUMX miljon följare 

Makroinfluencers är mer seriösa aktörer. Med ett antal följare på upp till en miljon har de etablerat sig som sanna ledare inom sin nisch, och deras följare kan inte få nog av dem. 

Som en allmän tumregel faller makroinfluenser i en av två kategorier – B-listans kändisar som bara är några steg från att skära igenom bruset eller respektabla experter som sakta men säkert når en allt bredare publik. 

Makroinfluencers har lättare att samarbeta med varumärken eftersom de har en mycket bredare räckvidd än de flesta andra typer av Instagrammers. De kan förvänta sig att få sina inkorgar fyllda med förfrågningar om samarbete och partnerskap eftersom deras konton öppnar en rad möjligheter för företag. 

En Instagram-profil med ett större antal följare låser upp förmåner som kontoverifiering (den där ständigt svårfångade blå bocken vid ditt namn) och till och med funktionen för att svepa upp berättelsen som tar tittarna till den tillagda länken (det är inte i bion). Dessa funktioner hjälper till att bygga upp trovärdighet och gör det möjligt för influencers (och varumärken som samarbetar med dem) att utöka sin publik. 

Den enda nackdelen med makroinfluencers är att deras engagemangsnivåer är lägre än mikro- och nanoinfluensers. Det blir mer utmanande att hålla reda på alla, svara på alla DM och engagera sig i kommentarsavsnittet med så många följare. 

Ändå, även med lägre engagemang, kan makroinfluenser förvänta sig att tjäna någonstans mellan $500 och $10,000 XNUMX per post, mer än tillräckligt för att komplettera eller till och med helt ersätta sin primära inkomstkälla. 

Mega influencer 

Över 1 miljon följare 

Med över en miljon anhängare går vi in ​​på Kylie Jenners territorium. Mega-influencers är ofta kändisar i sin egen rätt, förtjänar sin berömmelse på gammaldags sätt – gör musik, spelar huvudrollen i filmer och reality-tv-program, spelar sport och liknande. Men det finns också massor av mega-influencers som har klättrat uppför sociala mediers steg och etablerat en kultföljare enbart genom sina onlineaktiviteter. 

Det finns inget fast sätt att bli en megainfluencer. Vissa har sakta byggt upp sina varumärken genom åren. Andra når denna nivå genom att bli stjärnan i ett meme. Det finns inga regler eller standarder. 

Naturligtvis måste du komma ihåg att det är en sak att få status som mega influencer och en helt annan att behålla den. Du måste investera i rätt sociala medier verktyg för att övervaka dina konton och mäta engagemangsnivåer. Du måste anställa personal och agenter som kan hjälpa dig att bygga en ännu starkare närvaro på Instagram. Du måste i princip skapa ett helt företag runt ditt Instagram-konto, och det kommer att kräva lite tid och ansträngning. 

När du väl kommer in i detta rike är världen ditt ostron. Du kan ta ut så mycket som en miljon per inlägg, vara extremt selektiv när det gäller de varumärken du samarbetar med och samarbeta med praktiskt taget vilken annan influencer eller traditionell kändis du väljer. 

Nu, oavsett om du är en nano-, mikro-, makro- eller megainfluenser på Instagram, finns det flera sätt att tjäna pengar på ditt konto. Du behöver inte hålla dig till ett enda tillvägagångssätt – blanda och matcha dem för bästa effekt. 

5 bästa sätten att börja tjäna pengar på Instagram 

I ärlighetens namn kommer det att ta lite tid och ansträngning att börja tjäna pengar på Instagram – det händer sällan bara över en natt. Nyckeln är att hitta en metod för intäktsgenerering som fungerar bäst för dig, förbli engagerad och ge allt du har.  

1. Marknadsför produkter via affiliate-program 

Gå med i ett affiliateprogram kan vara det enklaste sättet att tjäna pengar på ditt Instagram-konto. I huvudsak handlar det om att identifiera ett varumärke som du gillar, att bli deras affiliate-partner och sedan marknadsföra sina produkter på din Instagram för att minska försäljningsvinsten. Ju fler som använder din unika länk eller kampanjkod för att göra ett köp, desto mer pengar tjänar du – så enkelt är det. 

Naturligtvis kan du inte bara tagga ett varumärke i ditt inlägg och förvänta dig att de ska betala dig pengar. Du måste nå ut till varumärket direkt (eller ett varumärke måste nå ut till dig om de anser att ditt konto är värdigt) och bli medlem i deras affiliateprogram för att hela processen ska fungera. När du har utvecklat ett partnerskap kan du börja tjäna en vinst på försäljningen som du har genererat för företaget. 

Vanligtvis kommer du att märka affiliate-länkar i några av de blogginlägg du läser – sajter som Mashable, WireCutter och NerdWallet använder alla affiliate-länkar i sina inlägg. Men även om bloggar är där du ofta ser exempel på affiliate-marknadsföring, har praktiskt taget alla Instagram-influencers använt affiliate-program för att öka sina vinster också. 

Nicol Concilio, till exempel, en berömd skönhets-YouTuber med över 1.1 miljoner följare på Instagram, är en affiliate-partner för varumärken som ColourPop Cosmetics och INH Hair. Varje gång du använder hennes kampanjkod för att köpa produkter från dessa märken, tjänar hon en vinst. 

2. Sälj dina egna fysiska eller digitala produkter 

Tillsammans med att hjälpa till att öka ett annat företags försäljning kan du använda Instagram för att öka din egen – förutsatt att du har några fysiska eller digitala varor att erbjuda. Oroa dig inte – du behöver inte starta ett komplett e-handelsföretag för att få detta att fungera. Du kan bygga upp din influencerkarriär och sedan börja introducera relevant merch när du får följare. 

Vilken typ av produkt du introducerar beror helt på vilken influencernisch du har valt. Om du försöker göra det som en stil- och skönhetsinfluenser, skulle det vara meningslöst för din publik att introducera en mjukvarulösning. Men att introducera kosmetika, sminkborttagningsmedel eller till och med enkla varor som t-shirts med din egen unika design på dem kan göra stor skillnad. 

Brad Leone, till exempel, använder sin Instagram för att marknadsföra sin nya kokbok. Hans konto handlar inte bara om kokboken, men det är det perfekta verktyget för att öka försäljningen. Kelsey Dangerous använder sin Instagram för att marknadsföra sina egna varor. Dina alternativ är oändliga; Se bara till att dina produkter är vettiga för din nisch. 

3. Bli ambassadör eller partner med varumärken 

Att bli varumärkesambassadör är inte så enkelt som det låter. Du måste ha höga engagemang, en lojal följare och ett varumärke som är vettigt för din specifika nisch. 

Som varumärkesambassadör är ditt jobb att stödja och marknadsföra företaget som du representerar, hjälpa det att nå en bredare publik och sprida varumärkesmedvetenhet. Praktiskt taget allt du gör bör vara i linje med varumärkets unika röst och identitet – online och offline. Dessutom måste du vara välinformerad om de produkter som du marknadsför. 

Vanligast är att en varumärkesambassadör är en kund som redan stöttat ett företag innan de började arbeta för det. Om du har tillräckligt många följare är chansen stor att några av dina favoritmärken som du redan nämner i dina inlägg kommer att nå ut till dig för att bilda ett partnerskap. Om inte, kan du alltid göra det första steget och erbjuda ett partnerskap till dem. 

Tänk på att att vara varumärkesambassadör inte bara handlar om att dela några bilder medan du bär/använder ett specifikt föremål. Du måste ta upp ditt partnerskap i dina inlägg, inkludera #annonsen bland dina hashtaggar och nämna varför du älskar produkten eller hur du använder den i bildtexten. Dessutom måste du vara beredd på att samarbeta med företaget i deras andra marknadsföringssträvanden – TV-annonser, YouTube-reklam och till och med skyltar. 

Ett känt exempel på varumärkesambassadörer på Instagram inkluderar drakarnas mor själv, aka Emilia Clarke, med varumärket Clinique.  

4. Publicera betalda shoutouts och inlägg 

Om du ännu inte är redo att gå så långt som att bli en varumärkesambassadör kan du istället publicera sponsrade inlägg på din Instagram. Vad detta betyder är att du ibland måste publicera innehåll som är relevant för din sponsor, lägga till den viktiga #annonsen och tagga varumärket som sponsrade ditt inlägg. 

I din bildtext måste du inkludera en kort beskrivning av produkten i fråga och presentera den i bästa möjliga ljus. 

Beroende på ditt antal följare (aka din potentiella räckvidd) kan du få betalt en ganska slant för dina ansträngningar. Du behöver inte bli företagets varumärkesröst eller vara så bekant med varje produkt i deras erbjudande. Du kan till och med ha ditt eget unika varumärke och fortfarande publicera ytterligare sponsrade inlägg på ditt konto. 

Några kända exempel på sponsrade inlägg inkluderar Binging med Babish och Traeger, Wanderabode och antropologioch Simplynailogical och Havre över natten

5. Marknadsför ditt personliga varumärke eller företag 

Om du går över möjligt affärsidéer online som skulle passa dig kan du alltid lita på att Instagram hjälper dig att lyfta ditt företag från marken. Oavsett om du driver en e-handelsbutik, en blogg, har en liten antikaffär, en teknisk start eller något däremellan, kan du använda ditt Instagram-konto för att sprida din varumärkesmedvetenhet, nå ut till nya målgrupper och öka din försäljning. 

Du behöver inte ens vara en influencer för att komma igång. Det räcker att du har ett Instagramkonto och en produkt att sälja. Så småningom kan du till och med utveckla ett varumärke som anställer sina egna Instagram-influencers. 

När du bläddrar har du troligen stött på några företagskonton som inte ens har en webbplats, bara en Instagram-profil som kopplar dem till sin publik (fortfarande är det alltid en bra idé att ha en hemsida om du ska driva ett företag av något slag!). 

Det är en bra idé att också titta på dropshipping-företag för att göra det lättare för dig själv att leverera produkterna till dina kunder. 

Kolla in konton som Mud Lowery för att få en känsla för hur du använder Instagram för att sälja dina egna produkter. Några få bilder av hög kvalitet, en unik varumärkesröst och en bra produkt, så kan du enkelt börja tjäna pengar på ditt konto.

För- och nackdelar med att bli en Instagram influencer 

Även om det är på modet att bli en Instagram-influencer idag, är det inte den perfekta karriären som det har gjorts för att vara. Du kommer inte att få spendera dina dagar med att ta några selfies och ligga på en strand på Bahamas. Du måste arbeta hårt och engagera dig för din publik och de varumärken som du samarbetar med. 

Så, innan du börjar på den här vägen, ta en titt på några av de viktigaste för- och nackdelarna med att bli en influencer. 

Proffs för Instagram influencer: 

  • Du kan tjäna mycket pengar; 
  • Du kan bli en respektabel kändis; 
  • Du kan skapa en inspirerande gemenskap; 
  • Du kan njuta av gratis förmåner och produkter från varumärken; 
  • Ditt arbete kommer att vara flexibelt; 
  • Du kan träffa fantastiska nya människor; 
  • Du kan få resa mycket; 
  • Du kan få inbjudningar till spännande evenemang; 
  • Du behöver inte arbeta 9 till 5; och
  • Du kan ha en bra balans mellan arbete och privatliv. 

Instagram influencer nackdelar: 

  • Du måste arbeta hårt för att slå igenom; 
  • Du har ingen anställningstrygghet; 
  • Hela din inkomst beror på hur populär du är; 
  • Du kan bli avbokad för minsta lilla sak; 
  • Du kanske har svårt att få andra jobb; 
  • Du kommer att ha lite privatliv; 
  • Dina vänner och familj kan påverkas negativt av din karriär; 
  • Du kommer att möta elaka kommentarer och trakasserier; 
  • Du måste alltid arbeta med att behålla din efterföljare; och
  • Du kan ha svårt att koppla bort när du behöver. 

Det största problemet är att det kan vara utmanande att möta så hård konkurrens på Instagram. Alla vill vara en influencer, så du måste jobba hårt för att bli uppmärksammad. Men när du väl gör det är himlen din gräns. 

Slutsats 

Att bli en Instagram influencer kan vara en dröm som går i uppfyllelse för många. Den här karriären kan vara en utmaning, men en som är väl värd det. När du väl börjar tjäna pengar på ditt konto kommer du också att glömma alla utmaningarna på vägen för att få det att fungera. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän