Hur man väljer det bästa domännamnet

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man väljer det bästa domännamnet

Ett domännamn är mer än en webbadress. Det är ditt företag och din övergripande onlineidentitet. Det är därför ditt domännamn måste vara du. Gör det igenkännligt, lätt att komma ihåg och en stolt representation av dig och ditt varumärke.

Exempel på bra domännamn är Amazon.com, Change.org, Bestbuy.com och Nerdwallet.com.

Innehållsförteckning

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är hur din webbplats kommer att bli känd online, oavsett vilken typ av webbplats du kommer att ha. Det är den unika adressen till din webbplats på internet och den kommer att vara din så länge du fortsätter att betala årsavgiften ($10 – $15 för .com-domänen).

Användare som känner till din domän som tekniskt kallas en URL (uniform resurslokalisering) kan helt enkelt skriva in den i webbläsarens adressfält och tas dit. Andra kommer att kunna upptäcka din blogg genom sökmotorer som Google och Bing.

Domännamnsstruktur

adressen till din webbplats

  • Prefix – ett internetapplikationsprotokoll för din domän (HTTP: – standard, HTTPS: – säker).
  • domän – den tredje nivåns domän i ditt webbplatsnamn (vissa webbplatser använder "www" andra inte).
  • Företag – webbplatsens andranivådomän, utvald av personen som registrerar domänen.
  • Förlängning – toppdomänen kan väljas för olika tillgängliga alternativ.

Det finns sätt att skapa en blogg som låter dig kringgå att ha din egen domän och istället gå med – dittnamn.someplatform.com. Till exempel erbjuder Blogger en värdversion av sin tjänst där du kan vara dittnamn.blogspot.com. Med det här alternativet kontrolleras du av bloggplattform du är på, vilket inte är det bästa alternativet.

Att äga ditt domännamn är en viktig del av ditt online-företag framgång. I en idealisk värld kommer du att äga webbplatser som är associerade med ditt varumärke innan det har ett starkt allmänt erkännande. Detta minskar risken att någon annan kommer att köpa namnet, vilket tvingar dig att köpa det för mycket mer än några få dollar. Om ditt varumärke är väletablerat kan du behöva vara lite mer kreativ när du kommer på ett alternativt domännamn, om de uppenbara valen inte är tillgängliga.

Domännamnstillägg

När du väljer ett domännamn kommer ett av dina val att vara vilket domäntillägg eller toppdomäntillägg (TLD) du ska använda. Det finns hundratals toppdomäner att välja mellan. Här är uppdelningen av de mest populära.

  • De ursprungliga toppdomänerna (TLD) inkluderar: .com, .net, .org, .int, .gov, .edu och .mil. Endast några av dem är tillgängliga för allmänt bruk, och .com är överlägset det viktigaste.
  • Det finns många toppdomäner med landskod (ccTLD), inklusive: .au (Australien), .cn (Kina), .in (Indien), .jp (Japan), .ph (Filippinerna) och .uk (Storbritannien) .
  • Det finns också ämnesspecifika generiska toppdomäner (gTLD), även om användningen av dem ännu inte har fått någon stor uppmärksamhet, inklusive: .accountants, .agency, .business, .city, .digital, .photography och .social.

Är du osäker på vad du ska välja för en toppdomän?

11 tips för att välja det bästa domännamnet

Här är några tips och tricks som jag använder för att välja och köpa domännamn när jag letar efter de bästa tillgängliga alternativen.    

[VIDEO] Så här väljer du en domän: ► Prenumerera på vår YouTube-kanal

1. Välj ett unikt namn

Om du marknadsför dig själv kommer du helst att kunna använda ditt för- och efternamn (johnsmith.com eller janesmith.com). Även om du inte marknadsför dig själv är det ingen dålig idé att registrera ditt namn som en domän nu, ifall du vill använda det i framtiden. Om du marknadsför ditt företag bör du se om ditt företagsnamn (yourbusiness.com) är tillgängligt.

Använd en sökmotor som Google och sök efter ditt föreslagna blogg- eller webbplatsnamn. Visar din sökning några webbplatser med liknande domännamn? Om det gör det, försök med ett annat namn. Att ge din webbplats ett namn som liknar andra befintliga webbplatser är det första steget till misslyckande. Välj inte heller namn som är plural eller felstavade versioner av befintliga webbplatser.

2. Brainstorma

Välj minst fem ord eller fraser som beskriver huvudämnet på din webbplats. Skriv ner dem, blanda och matcha sedan orden för att skapa möjliga domännamn. Välj en som låter bra och kommer att bli minnesvärd.

Det finns en regel i reklam som säger att när du lanserar en ny produkt måste du börja med att göra en lista med tio namn. De tre första är lätta. Kanske kan du göra fem eller sex utan att svettas, men när du kommer till den sista kommer du att ha fastnat för fler idéer. Använd konturen som beskrivs ovan, välj den bästa från din lista och du är på väg. Var inte rädd för att fråga några vänner vad de gillar. Det är det bästa sättet att hjälpa till att välja ditt domännamn!

3. Gör det enkelt att skriva

Om du måste stava ditt domännamn mer än en gång för att det ska förstås kommer det inte att fungera. Håll namnet enkelt att komma ihåg och lätt att ange i ett adressfält eller sökfält.

Varför är enkelhet viktigt? För du vill inte att dina framtida besökare ska skriva in ditt namn felaktigt och dirigeras till en annan webbplats. Ett klassiskt exempel är den populära sociala mediesidan, Flickr.com, som introducerades 2005. Fyra år senare var företaget tvunget att förvärva Flicker.com för en stor summa pengar för att omdirigera de många besökare som stavade fel i sitt namn. Om du är fast besluten att ha det konstigt stavade namnet, se till att vanliga felstavningar också är tillgängliga så att du kan registrera dem och omdirigera besökare till huvuddomänen.

4. Välj ".com" först

Upp till 75 % av alla webbplatser är ".com"-domäner. Det är fortfarande den föredragna förlängningen och den enklaste att komma ihåg. Om ditt första namnval inte är tillgängligt, försök sedan ditt andra val innan du accepterar andra toppdomäner. Kom ihåg att vissa webbläsare accepterar endast adresser i adressfältet. Om du bara skriver domännamnet (och vem vet hur många av dina användare som bara kommer att göra det?) kommer de som standard tillbaka till webbplatsen ".com".

5. Gör det märkbart

Ditt domännamn kommer att vara ditt varumärke. Vissa namn talar för sig själva. När du hör namnet vet du vad webbplatsen handlar om. Ta en titt på 50+ exempel på bloggar, och du kommer att se att de flesta populära webbplatser har varumärkesnamn.

6. Kortare är alltid bättre

Som vi har sagt, kortare är bättre. Om du inte kan få ner ditt domännamn till ett minnesvärt ord (nästan omöjligt att få tag på nuförtiden), överväg att lägga till ett eller högst två ord till. Kombinationer av två ord fungerar utmärkt för minnesvärda namn som LifeHacker.com eller GeekSquad.com. Använd heller inte en akronym. Folk kommer aldrig ihåg bokstäverna om det inte är ett mycket catchy namn.

7. Undvik varumärkesproblem

När du har bestämt dig för dina bästa val för ditt webbplatsnamn, se till att du är det inte kränker någons varumärken. För att kontrollera inom USA, besök uspto.gov/trademarks och gör sökningen innan du registrerar namnet. Det är alltid bra att kolla nu eftersom detta kan döda en bra webbplats och företag på vägen. Om du ska inkludera några stora namnprodukter, som Twitter eller Facebook, läs även deras villkor. De flesta kommer inte att tillåta dig att använda deras namn i någon del av din domän.

Skydda ditt namn med LegalZoom

8. Inga siffror eller bindestreck

Siffror och bindestreck (särskilt bindestreck) orsakar förvirring. Håll dig borta från dem till varje pris. Även något så smart som number1website.com kommer att orsaka förvirring. Få namnet att tala för sig självt.

9. Akta dig för trender

Allt som handlar om något trendigt kommer, liksom trenden, att tyna bort. Håll dig till ett klassiskt namn som kommer att sträcka sig över generationerna och inte vara knutet till en trend eller modefluga. Att avgöra om något är en trend eller här för att stanna är en fråga om personlig bedömning, men det är vanligtvis inte så svårt att säga.

10. Gift dig med ditt domännamn

Det låter konstigt, men du måste vara helt säker på att du älskar ditt domännamn. När den väl är klar har du den i många år framöver. Om du senare bestämmer dig för att byta namn på det kommer du att förlora tid, pengar, varumärke och ranking. Vi rekommenderar inte att du byter domän när din blogg har levt under en längre tid.

11. Kontrollera sociala nätverk

Innan du registrerar ditt önskade domännamn är det alltid en bra idé att kolla sociala nätverk för samma namn. För att hålla ditt webbplatsnamn konstant och för att bygga ditt varumärke vill du ha ett namn som är lättillgängligt. Till exempel: kolla facebook.com/dindomän, twitter.com/dindomän – och säkra dem också. KnowEm är ett utmärkt verktyg att använda för att se om vissa namn redan är märkta på sociala plattformar.

Se till att ditt namn inte av misstag stavar något pinsamt när orden slås ihop. Om du till exempel vill skapa en blogg om saker du och dina flickvänner säger, Flickor som pratar är ett kort minnesvärt namn som passar de flesta av våra råd här väldigt bra. Men du vill förmodligen inte rusa ut och köpa girlstalking.com, eller hur?

Infographic

Bästa domännamn infographic

Att välja ditt domännamn är ett stort beslut. Ta dig tid att överväga det noggrant.

Kontrollerar domäntillgänglighet

Det finns flera verktyg du kan använda för att leta efter ett tillgängligt domännamn. Ett verktyg som det vi föreslår nedan låter dig kontrollera ditt domännamns tillgänglighet med de flesta vanliga och några av de nya toppdomänerna.

Om din önskade domän är tillgänglig kan du fortsätta att köpa den. Om inte, få inte panik! Du har ett par alternativ och vi kommer att beskriva dem nedan i avsnittet Premium Domains.

Rekommenderat verktyg för domänsökning:

För nybörjare rekommenderar jag vanligtvis att prova Bluehost-värdleverantören, ett företag som driver över 2 miljoner webbplatser över hela världen.

Jag kunde förhandla fram ett specialerbjudande endast för mina besökare som inkluderar:

  • Gratis domännamn
  • Rabattpris på $2.75 per månad
  • 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti

→ Klicka här för att göra anspråk på ett exklusivt Bluehost-rabatterbjudande på 65 % ←

Att köpa ett tillgängligt domännamn

När du har bestämt om din domän är tillgänglig vill du köpa den från en domänregistrator eller ett webbhotell. Vissa webbhotell registrerar ett domännamn åt dig gratis (vanligtvis under ett år) när du köper en webbhotell från dem, medan andra kommer att göra det åt dig, men du måste täcka registraravgifterna (en årlig avgift på $10 – $15 för ".com"-domänen).

Det är en personlig preferens om man ska registrera namnet direkt, med en domännamnsregistrator, eller med webbhotellet. I vilket fall som helst vill du vara säker på att du tilldelas som ägare, administrativa och tekniska kontakter för domännamnet du köpte. Om du köper flera domäner kan det vara lättare att använda en bra registrar. Men om du köper ett domännamn och planerar att göra det göra en hemsida eller använd det för anpassade e-poständamål, blir det lättare att gå med värdföretaget (värdkonto) och hålla allt under ett tak.

En sak är säker. Du måste hitta ett pålitligt företag att köpa din domän med. Det finns hundratals företag tillgängliga och vi kommer att rekommendera dig de bästa från vår erfarenhet, både registrarer och värdar.

Om du bestämmer dig för att välja ett företag på egen hand, här är några saker att tänka på när du väljer ett.

ICANN-ackreditering

Din domänregistrator bör vara ackrediterad av ICANN, en ideell organisation som finns för att definiera hur domännamnssystemet fungerar och expanderar. De samordnar unika identifierare över hela världen för att säkerställa att webben verkligen är världsomspännande.

När du väljer din domänregistrator kommer du att vilja kolla in priset och toppdomänens tillgänglighet (alla gör .com, men inte alla gör specifika landstoppdomäner och de nya ämnesspecifika toppdomänerna).

Här rekommenderas domänregistrator och webbhotell:

Att hålla ditt domännamn och ditt värdkonto åtskilda kommer att innebära extra operationer, som att peka DNS-poster från din domänregistrator till värdföretaget innan du startar och skapar din nya webbplats. Detta är inte en komplicerad uppgift och de flesta registrarföretag har en steg-för-steg-beskrivning av den processen.

Premium domännamn

Om du försöker få ett coolt kort domännamn är chansen stor att detta namn kommer att tas. Ge dock inte upp för tidigt, många av dessa domäner är till salu och väntar på sina nya ägare. Om du är redo att spendera extra dollar, spendera tid på att göra research och förhandla med säljaren.

Det knepiga med att köpa domäner är att du inte riktigt kan uppskatta värdet (som du kan med bilar, telefoner, datorer etc.) för dina förhandlingar. Salesforce.com betalade 4.5 miljoner dollar för domännamnet Data.com. Folk från WebFlow kunde köpa domänen webflow.com för cirka 3,000 15 $. Nyligen har vi hjälpt våra vänner att hitta domännamnet BoldGrid.com för ordinarie pris av $XNUMX.

Varje fall är olika, men om du är villig att spendera lite tid och pengar kan du få det domännamn du vill ha ganska billigt. Vi har beskrivit processen nedan.

Är den till salu?

Du kanske upptäcker att ditt avsedda domännamn är reserverat men tillgängligt för försäljning till ett överpris. Nöj dig inte bara med det begärda priset för en premiumdomän. Se om du kan kontakta säljaren eller tjänsten för att förhandla fram ett lägre pris. Denna taktik är särskilt effektiv om domänen har varit till försäljning under en längre tid.

Ditt avsedda domännamn kan vara reserverat men tillgängligt genom en auktion, som t.ex Godaddy Auktion, Sedo, eller NameJet. Du måste hitta det önskade namnet och övervaka auktionen för att säkerställa att du får det bästa priset och slår alla konkurrerande budgivare.

En annan möjlighet är att ditt avsedda domännamn är reserverat, men inte i användning, inte offentligt listat för försäljning och inte ute på auktion. Om så är fallet, försök att kontakta domänägaren för att se om de är villiga att sälja den. Se om kontaktuppgifterna finns på webbplatsen. Om inte kan du försöka hitta den genom att slå upp domänägarens information med hjälp av en Whois sökning. I 40 till 50 procent av fallen hittar du domänägarinformationen där.

Om du inte är bekväm med att göra detta själv kan du använda en mäklare för att köpa en domän åt dig. Vissa mäklare har etablerat relationer med stora domäninvesterare. Men kom ihåg att en mäklare tar ut en provision på 10 till 15 procent av det totala försäljningspriset.

Undersök säljaren och domänen

Har säljaren en dokumenterad historik över tidigare försäljningar? Har han en blogg eller profiler på sociala medier som kan ge dig insikt i hans ställning, åsikter och åsikter? Vilken är hans favorit frukostflingor? Varje bit av information du kan samla om säljaren kan hjälpa dig i förhandlingarna.

Innan du köper en redan använd domän vill du se vad som har publicerats på den domänen tidigare för att säkerställa att den har ett gott rykte. Du vill inte köpa en domän som är värd för barnförbjudet innehåll eller som har en dålig bakåtlänkshistorik som du kanske måste städa upp. Använda sig av Archive.org för att se vilket innehåll som har funnits på en webbplats tidigare och använda Semrush för att kontrollera bakåtlänkar. Om något ser misstänkt ut, köp det inte.

Din nya domän kommer att bli ditt varumärkesnamn. Du måste se till att framtida sociala medieprofiler är tillgängliga. Använda sig av Knowem.com för att snabbt kontrollera profiltillgänglighet för ditt nya varumärke och omedelbart reservera handtag från tjänster som Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest och andra. Det är förmodligen inte en bra idé att köpa en varumärkesdomän om dess motsvarande sociala profiler redan är tagna.

Avslutar affären

Ha tålamod när du köper en premiumdomän, processen är helt annorlunda än enkel domänregistrering. Sällan kommer du omedelbart att nå ett ömsesidigt överenskommet pris. Att vänta på en affär i några veckor och kolla med ägaren senare kommer ibland att resultera i framgång till ett bättre pris.

Om priset är för högt, försök att samarbeta med ägaren för att komma överens om en "lease-to-own"- eller "delbetalningsaffär" för domännamnet. På så sätt behöver du inte betala en stor del pengar i förväg.

Om ägaren har gått med på att sälja domänen, försök få avtalet skriftligt om möjligt. Eller bättre, upprätta och teckna ett köpeavtal med köparen. Detta kommer juridiskt att diktera villkoren för köpet och skydda båda parter. Nästa steg måste du göra betalningen. Överför inte bara pengar till köparen när du har kommit överens. Du behöver en säker transaktion för att skydda dig från bedrägliga aktiviteter. Använd en säker tjänst som t.ex Escrow.com att avsluta affären.

Du har mycket att tänka på just nu, så det finns ett sista råd du bör följa: Skynda dig inte. Men skjut inte upp för länge heller.

Slutsats

Och slutligen, stressa inte upp. Dessa är alla tips för att göra din upplevelse lite enklare och undvika potentiella problem. Tänk på att allt handlar om dig och ditt varumärke. Om du tittar dig omkring hittar du framgångsrika webbplatser som har brutit mot nästan alla regler som vi har lagt ut i den här guiden. (Även om ingen webbplats har brutit dem alla, så vitt vi vet.) Google skulle fortfarande vara en jätte om de hade kallat det Zugzut.com eller Goohoo.com. Bra varumärke gör det lättare, men det är fortfarande upp till dig att bygga det.

Det kan vara mycket jobb, men det är väldigt roligt också. First Site Guide-teamet vill önska dig lycka till! Om du behöver hjälp med ditt val är det bara att kontakta oss.

14 kommentarer på "Hur man väljer det bästa domännamnet"

  1. cLIPPINGBANA

    Utmärkt artikel. Bland så många saker spelar din bloggs nisch en avgörande roll. Och ämnet är också en grundläggande del. Tack för att du delar.

  2. Versha Mittal

    Bra poäng. Jag tror att det kommer att vara till stor hjälp att välja rätt domännamn.
    Tack för att du delar med dig av denna information.

  3. Hur man rankar Twitter Bios för fler potentiella kunder | Webmarsol

    […] Missa inte denna intressanta version från First Site Guide om hur stor skillnad Twitter kan göra när det gäller affärer […]

  4. Hur man skapar den perfekta tweeten | SEO digitala annonser

    […] använd Twitter Analytics för att förstå din tweets räckvidd.FirstSiteGuide listar några fler bra verktyg för Twitter-analys, inklusive hashtag-analys, klickanalys, […]

  5. Hur man skapar den perfekta tweeten - The Black Wall Street 1921 Tulsa

    […] använd Twitter Analytics för att förstå din tweets räckvidd. FirstSiteGuide listar några fler bra verktyg för Twitter-analys inklusive hashtag-analys, klickanalys, […]

  6. Marketingpi » Hur man skapar den perfekta tweeten

    […] använd Twitter Analytics för att förstå din tweets räckvidd. FirstSiteGuide listar några fler bra verktyg för Twitter-analys inklusive hashtag-analys, klickanalys, […]

  7. Hur man skapar den perfekta tweeten | Statliga jobb

    […] använd Twitter Analytics för att veta din tweets räckvidd. FirstSiteGuide listar några fler bra verktyg för Twitter-forskning inklusive hashtaganalys, klickanalys, […]

  8. Hur man skapar den perfekta tweeten | användbar länk.info

    […] använd Twitter Analytics för att förstå din tweets räckvidd. FirstSiteGuide listar några fler bra verktyg för Twitter-analys inklusive hashtag-analys, klickanalys, […]

  9. Raymonde Pasquin

    Jag vill bara nämna att jag är väldigt ny på bloggande och webbplatsbyggande och verkligen gillade den här webbplatsen. Du kommer verkligen med anmärkningsvärda artiklar. Tack för att du delar med dig.

  10. jennie

    Jag är väldigt glad över att upptäcka den här sidan. Jag ville tacka dig för din tid på grund av denna underbara läsning!! Jag njöt definitivt av varje del av det och jag har bokmärkt dig för att titta på ny information på din webbplats.

  11. Kathie

    Hej älskling! Besöker du verkligen denna webbsida regelbundet, i så fall får du absolut bra kunskap.

  12. Yuliana

    Jag är oerhört imponerad av din skrivförmåga samt av layouten på din blogg. Är detta ett betalt tema eller anpassade du det själv? Hur som helst fortsätt med den fina kvaliteten på skrivandet, det är sällan man ser en bra blogg som denna nuförtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän