Hur man är värd för en webbplats 2023

Nybörjarhandboken

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
6 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man är värd för en webbplats 2023

Om du är ägare till en tegelbutik, skulle du förmodligen behöva hyra utrymme för ditt nya företag. När du bestämmer dig starta en ny blogg, måste du hyra ett liknande utrymme, men utan fysisk adress.

Istället för att flytta möbler till ett hyrt utrymme måste du flytta dina filer till servern. Det här är möjligen första gången du har tänkt på värdtjänster. Det är en bra idé eftersom hosting är ett av de första stora besluten som kan lägga en stark grund för en framgångsrik ny webbplats.

Hur man är värd för en webbplats med ett webbhotell 

Ett populärt alternativ under 2023 är att starta din nya webbplats med en WordPress-plan som är självvärd. Det betyder att du behöver hitta ett webbhotell som tar på sig ansvaret att lagra alla nödvändiga filer, hyr ett domännamn för din räkning och ger dig alla verktyg som behövs för att driva en framgångsrik webbplats.

Denna process kan vanligtvis slutföras med följande steg:

  1. Googla på de bästa webbhotellen.
  2. Hitta några som du gillar och jämför dem.
  3. Begränsa ditt val till ett webbhotell.
  4. Välj en värdplan.
  5. Registrera ett domännamn.
  6. Betala för paketet.
  7. Installera WordPress eller börja ladda upp din anpassade webbplats.

Hur man väljer en webbhotellleverantör 

Dessa sju steg kan tyckas vara lätta att slutföra. Men sanningen är att den moderna eran har introducerat många kompetenta webbhotell med överkomliga priser. Detta innebär att uppgiften att begränsa ditt val till ett enda kan vara en utmaning för den genomsnittliga användaren.

För att hjälpa dig har vi listat topp 3 värdtjänster för småföretag nedan.

De 3 bästa värdleverantörerna för småföretag

Om du har gjort någon tidigare forskning om värdföretag, kommer dessa tre företag inte att behöva några speciella introduktioner. Här är fakta, kort och konkret.

Bluehost — Officiellt rekommenderad av WordPress

bluehost hemsida

Oavsett om du gillar färgen blå eller inte, är Bluehost ett av de bästa värdföretagen i världen. Detta gäller särskilt när det kommer till WordPress-webbplatser. Det finns en bra anledning till varför detta företag var ett av de första officiellt rekommenderade värdföretagen av WordPress.

Funktioner

  • Nybörjarvänlig steg-för-steg-inställning
  • Gratis domännamn för det första året
  • 24/7 livstidssupport
  • Automatisk WordPress-installation
  • Automatiska WordPress-uppdateringar

Priser

Innan du kan börja skriva ditt första inlägg måste du välja rätt värdplan. Bluehost börjar på $ 2.75 per månad. Denna grundläggande plan kan vara perfekt för din webbplats, men de erbjuder också flera andra planer att välja mellan, beroende på dina specifika behov.

Kör pappa — Bästa nybörjarvänliga värdskap

Godaddys hemsida

GoDaddy är mest känd som en domänregistrator. Men företaget erbjuder även hostingtjänster. De har flera fantastiska paket som kan passa alla från en nybörjare med en webbplats till en expert webmaster med dussintals webbplatser under deras överinseende.

Funktioner

Priser

Oavsett om du behöver enkelt WordPress-värd eller vill skapa en anpassad webbplats, GoDaddy har dig täckt. Deras prissättningsplaner börja på $ 5.49 per månad för ekonomiplanen som inkluderar en gratis domän och e-post. Deras planer kan uppgraderas när som helst.

InMotion Hosting — Premium webbhotell

inmotion hemsida

InMotion är ett populärt onlineföretag och är stolta över att presentera sig som en värdexpert. Detta innebär att du kan ha din webbplats värd för en plattform som övervakas av människor som kan hantera alla problem och hjälpa dig med allt du behöver, oavsett hur komplext problemet är.

Funktioner

  • Gratis SSD
  • fri CDN
  • Skydd mot hack och skadlig kod
  • Automatiska säkerhetskopior
  • Automatiska uppdateringar

Priser

Även om de är lite dyrare för sina avancerade planer än de två första företagen som listas, erbjuder InMotion Hosting fortfarande en fantastisk nybörjarvärdtjänst som börjar på $ 2.49 per månad för en webbplats med 50 GB SSD-lagring.

Hur man är värd för en webbplats på värdbaserade plattformar 

Förbättringar inom tekniken har möjliggjort utvecklingen av kraftfulla värdlösningar. Till skillnad från vanliga värdtjänster tillhandahåller värdbaserade plattformar allt på ett ställe.

Istället för att separat välja en plattform som kommer att driva din nya webbplats och ett webbhotell som kommer att presentera den för världen, gör värdbaserade plattformar båda. Allt du behöver göra är att hitta en plattform som kommer med funktionerna som låter dig bygga en webbplats du behöver, börja välja mallar och ändra din webbplats. Resten tar tjänsten hand om.

Webbplatsen som du börjar bygga lagras automatiskt på deras servrar, och allt du behöver göra är att publicera den när du är redo.

Hur man väljer en värdlösning

Precis som att välja värdföretag kan nybörjare ha problem med att hitta rätt värdlösning för sina första projekt. Medan det finns dussintals välkända webbplatsbyggare där ute är det tre företag som sticker ut.

De 3 bästa värdbaserade lösningarna och plattformarna 

När det gäller värdbaserade lösningar, dessa 3 plattformar är topputmanare. Den typ av webbplats som du försöker bygga kommer att vara den avgörande faktorn för vilken värdlösning du väljer.

Squarespace — Allt du behöver för att växa online

Squarespace hemsida

Oavsett om du behöver en portfolio, fotosajt, blogg eller en seriös webbutik, Squarespace hjälper dig att bygga den. Den levereras med en modern redigerare som är lätt att använda, samt en stort urval av mallar som gör de första stegen enkla.

Funktioner

  • Moderna mallar
  • En uppsjö av verktyg från tredje part som du kan behöva
  • Nybörjarvänlig redaktör
  • Bra för e-handel butik
  • AMP-integration för snabbare webbplatser
  • Bildredigerare

Priser

Även om du kan börja med en gratis provperiod är Squarespace inte gratis. Denna populära plattform är tillgänglig i fyra olika prisplaner som börja på $ 12 per månad, som ger dig en gratis anpassad domän, gratis SSL, obegränsad bandbredd och lagring.

Wix — Gratis och lättanvänd webbplatsbyggare

wix hemsida

Wix har blivit välkänt genom sina fantastiska reklamfilmer med kändisar. Det är dock inte anledningen till att denna gratis webbplatsbyggare konsekvent har stannat bland de bästa valen för miljontals webbplatsägare och bloggare över hela världen. Denna plattform har ett av de bästa dra och släpp-gränssnitten och fantastiska mallar som låter dig bygga praktiskt taget vad som helst du har föreställt dig.

Funktioner

  • Gratis värd du kan lita på
  • Intuitiv dra och släpp webbplatsbyggare
  • Hundratals snygga mallar
  • Väl optimerad för mobila plattformar
  • AI-webbplatsbyggare
  • Image Editor

Priser

Eftersom Wix erbjuder en webbplatsbyggare med hosting inkluderat helt gratis, är det inte chockerande att de är en av de mest populära lösningarna. Ändå, om du bestämmer dig för att eliminera reklam och skaffa en anpassad domän, måste du betala för tjänsten, från $4.50 per månad.

Läs mer:

WordPress.com — Världens mest populära webbplatsbyggare

wordpress.com hemsida

WordPress drivs av det mest populära innehållshanteringssystemet i världen, och denna värdlösning kombinerar de bästa tillgängliga alternativen. Deras kraftfulla Content Management System (CMS) gör det möjligt för dig skapa en webbplats exakt enligt dina specifikationer, medan proffsen tar hand om värdskapet åt dig. Detta innebär att du kan koppla av och fokusera på innehållet istället för att oroa dig för säkerhet, uppdateringar och andra tekniska detaljer.

Funktioner

Priser

Om du vill ha en gratisversion av WordPress med gratis värd ingår, är WordPress.com valet för dig, eftersom de erbjuder upp till 3 GB lagringsutrymme för $0. För dem som vill ha mer (anpassad domän, mer lagringsutrymme och reklam borttagen), finns det en personlig plan tillgänglig från $4 per månad.

Hur man är värd för en webbplats på en lokal maskin 

Om du vill lära dig webbdesign, experimentera med olika tekniker eller till och med prova olika plattformar, det finns ingen anledning att betala för hosting. Du kan vara värd för en webbplats på din lokala dator och efterlikna vad värdtjänster skulle göra för dig.

Fördelen med att hosta lokalt är att det inte kostar dig något förutom investeringen av lite tid för installationen. Din webbplats är endast tillgänglig för dig, så du behöver inte oroa dig för att folk ska se röran som du skapar medan du lär dig.

Men även om du bestämmer dig för att dela din webbplats med allmänheten är det alltid möjligt att migrera hela webbplatsen från din egen lokala värdmiljö till en professionell värdplattform. Det finns till och med specialiserade verktyg som kan hjälpa dig att migrera hela webbplatsen tillsammans med dess fungerande komponenter.

Antal steg för att vara värd för din webbplats lokalt

Den mest populära programvaran för lokal webbhotell är XAMPP. Detta är faktiskt ett helt paket som innehåller Apache med MariaDB, PHP och Perl. Vi kommer inte att gå in på för många detaljer här, så låt oss bara hoppa till processen för att konfigurera din lokala värdmiljö.

Steg 1: Ladda ner XAMPP

Gå till Apache Friends där du kan ladda ner XAMPP gratis. Filen är strax över 100MB, vilket bör laddas ner snabbt på en modern internetanslutning.

Apache Friends hemsida

Steg: 2: Installera XAMPP

Öppna filen som du just har laddat ner. För de som kör antivirusprogram (det borde vara er alla) får de ett varningsmeddelande. Oroa dig inte, bekräfta bara genom att trycka på "Ja"-knappen.

Installationsguiden startar nu och frågar dig om några saker. Om du ska använda WordPress behöver du bara Apache, MySQL, PHP och PHPmyAdmin. Du kan avmarkera allt annat och fortsätta genom att trycka på knappen "Nästa".

Som standard installeras XAMPP till c:\xampp. Du kan ändra mappen om du vill installera den på en annan disk eller en undermapp. Det är upp till dig.

ändra mappen

Därefter kommer du att bli tillfrågad om Bitnami-installationen. Denna modul kan hjälpa dig att installera Drupal, WordPress, Joomla, och andra populära plattformar. Om du inte är säker på vad du ska använda kan du markera rutan och installera Bitnami. Om du vill skapa en anpassad webbplats eller installera WordPress manuellt, hoppa över det här steget.

bitnami för xampp

Detta var det sista steget i installationen. Bekräfta nu allt genom att klicka på knappen "Nästa" och vänta i ett par minuter för att installationen ska slutföra installationen av din lokala värdmiljö. När det är klart kommer du att kunna starta kontrollpanelen som tar på sig värdrollen.

Steg 3: Starta dina motorer

När du har startat kontrollpanelen måste du starta de nödvändiga modulerna. Återigen, om du ska använda WordPress behöver du bara starta Apache och MySQL.

xampp kontrollpanel

Och det är det – så snart båda modulerna har startat framgångsrikt kommer deras indikeringsikon att bli grön, vilket betyder att du är redo att ställa in WordPress eller någon annan plattform du vill ha på din dator.

Vanliga frågor

Hur kan jag vara värd för en webbplats gratis?

Om du precis har börjat och inte vill spendera mycket på din första sida kan du vara värd för den gratis. Vissa värdleverantörer erbjuder gratis nivåer, men kom ihåg att dessa alternativ vanligtvis är långsamma, har få eller inga funktioner och de är aggressiva med reklam.

Å andra sidan gillar populära webbplatsbyggare Wix hjälper dig att bygga en anpassad webbplats som kan lagras gratis på deras servrar. Den kostnadsfria nivån är bra för nybörjare och små webbplatser, men var beredd på att ha en underdomän som adress till din webbplats (example.wix.com/sitename), och deras egen reklam på din webbplats.

Kan jag vara värd för en webbplats på min egen dator?

Ja, du kan vara värd för en webbplats på din egen dator. Om du läser detta från en bärbar eller stationär dator betyder det att du har allt som behövs för att köra ditt eget lokala webbhotell. Ett av de mest utbredda verktygen som hjälper dig att uppnå detta är XAMPP. Det kommer att ta dig 10 minuter att installera och konfigurera det ordentligt, varefter du kan börja bygga en webbplats lokalt utan att betala för hosting.

Observera dock att lokala webbplatser endast är tillgängliga för dig, och ingen annan kommer att kunna se vad du har byggt förrän du migrerar din lokala webbplats till en värdtjänst.

Hur kan jag vara värd för en webbplats på Google?

Google finns överallt, så det är ingen chockerande att Google erbjuder sina egna värdtjänster. Du har möjlighet att använda en värdtjänst som använder Google Cloud. Du kan kontrollera allt som Google Cloud erbjuder och hur mycket det kostar genom att följa detta länk.

Slutsats 

I den moderna världen har värdtjänster blivit lättillgängliga. Du behöver inte vara expert för att göra din nya webbplats tillgänglig för hela världen. Även de mest populära värdtjänsterna kan erbjuda din webbplats till världen för så lite som ett par dollar per månad.

För de som inte behöver mycket från en webbplats (oavsett om du bara testar plattformen eller behöver en enkel webbplats), kan du till och med få det du behöver gratis. Det finns negativa sidor med att använda en gratis värdplattform, såsom oförmågan att ha en anpassad domän och visa tredjepartsannonser, men det är ofta en acceptabel lösning för många.

Ett annat alternativ är att sätta upp din egen lokala hosting där du fritt kan utforska plattformar och tekniker, och bygga en webbplats bara för dina egna ögon. Om du bestämmer dig för att du vill publicera den här lokala webbplatsen kan du alltid köpa professionell värd efteråt och migrera din webbplats till deras servrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän