Formatera Webbplatsbyggargranskning 2023

Företagsöversikt, priser och funktioner

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
8 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Format logotyp bildad
Format logotyp
Gratis provperiod - Premium från $3.50/månad

Med dussintals populära webbplatsbyggare som finns på marknaden kan det vara svårt att sticka ut. Men istället för att erbjuda samma sak som din konkurrent gör och försöka tillfredsställa alla, kan du hitta framgång genom att välja att vara specifik och erbjuda en tjänst som bara en handfull människor behöver. Och om du gör detta rätt kommer du att fånga uppmärksamheten hos den lilla delen av riktade användare och förvåna dem genom att tillhandahålla något som ingen annan kan.

Det här är vad Formatera webbplatsbyggare har försökt göra. Istället för att låta användare bygga vad de vill genom sin tjänst erbjuder de att skapa portföljer. När man tittar närmare på deras sida så är det tydligt fotografer är deras primära mål.

Om du inte är intresserad av att skapa en portfölj, hoppa över Format innan du slösar för mycket tid. Men om det är vad du har i åtanke när du söker efter webbplatsbyggare, kan den här plattformen vara det perfekta valet för dig.

Vem ska använda Format (bäst för):

Formatet är skräddarsytt för fotografer som vill visa upp sitt arbete online utan att behöva oroa sig mycket för processen att bygga en webbplats. Om du vill skriva enkla blogginlägg och kanske till och med tjäna pengar på nätet genom att sälja några bilder, då är Format webbplatsbyggaren för dig.

Ärligt talat, Format är bra för att dela visuellt arbete av alla typer. Om du är en artist av något slag kommer du att älska vad Format har att erbjuda.

Å andra sidan, om du vill bygga en företagswebbplats, har anpassade funktioner som du vill bädda in eller vill fokusera på bloggandet, kanske den här webbplatsbyggaren inte passar bra. Istället föreslår jag att titta på Wordpress, Wix, eller Squarespace.

Formatera nyckelfunktioner

Mallar för fotografer – moderna layouter skräddarsydda för fotografer och konstnärer, skapade av prisbelönta designers.

Anpassa utan kodning – såvida du inte verkligen vill lägga till anpassad kod, kan du skapa en underbar portföljsida helt enkelt genom att anpassa delar av mallsidor.

Mobiloptimerad – alla mallar är designad för mobilanvändare, så du behöver inte oroa dig för hur din portfölj kommer att se ut för besökare som kommer från smartphones och surfplattor.

Granskningsöversikt

Format är en modern webbplatsbyggare som är skapad för fotografer och konstnärer. Det är lätt att använda och du kan dela en anpassad portfölj online inom en dag. Men det är i princip allt som den erbjuder.

Även om plattformen erbjuder blogg- och e-handelsfunktioner, är de extremt grundläggande och kommer bara att vara bra för mindre projekt. För alla som försöker bygga en annan typ av online-verksamhet, blogg eller en mer seriös e-handel butik, Formatet är inte lämpligt.

Detaljerad formatgranskning

Användarvänlighet

Formatet är byggt med enkelhet i åtanke. Deras skapare ville inte att du skulle kämpa för att hitta alternativ som du kanske inte ens behöver. Hela användargränssnittet är enkelt och rent, och det är något jag verkligen gillade från första gången jag öppnade editorn.

Det finns bara en handfull inställningar som du kan komma åt, och det är en positiv sak om du letar efter en smidig plattform helt enkelt för att visa upp ditt arbete. Du vill inte att tekniska föremål som du inte förstår flyter runt på ditt arbetsområde.

format enkel att använda

Även om det ser enkelt ut till en början, kan format bli förvirrande i vissa situationer. Till exempel, när du bestämmer dig för att ändra designen på din hemsida, måste du förmodligen göra några klick innan du hittar rätt sida för att göra det. Jag hatar att erkänna att även efter några timmars arbete på en demosida, kunde jag inte alltid komma dit jag ville vara.

Men eftersom det inte finns många element som förvirrar dig, kommer du förmodligen att förstå hur Format fungerar på bara några timmar.

Mallar

Deras mallar är definitivt Formats starka sida. Det fanns 75 av dem tillgängliga när jag granskade plattformen, och jag måste erkänna att de såg imponerande ut.

Oavsett om du behöver en mall dedikerad till fotografi, konst, design, video, mode eller bröllop, finns det mer än tillräckligt med valmöjligheter. Det blir svårt att välja bara en eftersom alla ser bra ut. Om du är ett fan av Instagram kommer du snabbt att bli ett fan av Formats mallar.

Stressa inte för mycket över ditt val, för mallar kan enkelt ändras när som helst under designprocessen. Så välj en och lek med den tills du hittar den perfekta passformen för din webbplats.

Design flexibilitet

Mallen kontrollerar strikt hela designen av din nya webbplats. Även om du kan ändra elementen, är redigeraren ganska vag, och du bör inte förvänta dig mycket av den.

Att lägga till ett nytt avsnitt är bara ett klick bort. Men jämfört med andra webbplatsbyggare som Wix eller Squarespace finns det väldigt få alternativ att välja mellan. Med Format kan en ny sektion bestå av text, bilder, media och formulär. Och det är allt. OK, du får också placera en avdelare vid behov.

flexibilitet i formatdesign

När ett element har lagts till på sidan har du en chans att ändra det ytterligare. Men var beredd att förvänta dig bara grunderna. För text betyder det att du väljer en fördefinierad storlek på teckensnittet, justerar det, gör det fet eller kursivt och lägger till en länk. Det är allt. När det kommer till bilder kan du ändra fotot (använd deras bilder, Unsplash eller ladda upp en anpassad), orientering, lägga till alt-text och göra en länk av det. Om bilden är tillräckligt stor kommer du att kunna zooma in. Det är allt.

Ja, Format skapas med enkelhet i åtanke, men några fler alternativ skulle inte skada.

Domänalternativ

Om du inte bestämmer dig för det köpa ett anpassat domännamn eller överföra en befintlig, kan du komma åt din Format-webbplats via deras underdomän.

format domänalternativ

Som standard kommer den underdomänen att genereras från ditt personliga namn, men du kan alltid ändra det från inställningarna. I så fall kan din webbplatsadress vara any.format.com om den inte redan används av någon annan Format-användare. Men eftersom det inte finns lika många Format-användare som det finns på Wix, WordPress eller Squarespace, borde det inte vara så svårt att komma på en unik subdomänidé.

Mobil webbplatsoptimering

Eftersom jag nämnde att deras mallar är moderna bör du inte bli förvånad över att alla ser bra ut på mobila enheter. Men det är allt du får.

format mobilwebbplatsoptimering

Även om du kan förhandsgranska din webbplats i mobilvy när som helst, kommer du inte att kunna ändra den. Detta kommer att komma som en besvikelse, men eftersom mallarna är riktigt bra designade bör du inte oroa dig för hur din webbplats kommer att se ut på smartphones och surfplattor.

SEO (Search Engine Optimization)

Eftersom Format är en så enkel byggare, skulle man inte förvänta sig att ha alternativ relaterade till sökmotoroptimering. Det kommer dock som en trevlig överraskning att hitta några SEO tillgängliga alternativ i byggaren.

format seo-alternativ

Att ändra rubriker, lägga till alt-text till dina bilder och kontrollera webbadressen är alla utmärkta tillägg till alternativen som finns tillgängliga med denna enkla byggare. 

Jag blev förvånad över att Format skapar en webbplatskarta för dig automatiskt och att du kan komma åt den från inställningarna när som helst. Google och andra sökmotorer kommer att älska din portföljwebbplats på grund av denna enkla fil.

Du kommer att kunna koppla din Google Analytics också, och till och med lägga till några sökord som du skulle vilja ranka för. Så länge du inte förväntar dig att bli en SEO-stjärna kommer dessa alternativ att vara mer än tillräckligt för din enkla sida.

Bloggfunktioner

Även om du är fotograf eller konstnär, kanske du fortfarande vill skriva något då och då. Så länge du inte är intresserad av att bli en bloggare på heltid räcker det med Formats bloggmöjligheter.

Att lägga till en blogg innebär att du klickar på en knapp i sidinställningarna och omedelbart kommer du att kunna publicera din första berättelse.

formatera bloggfunktioner

Bloggredigeraren är väldigt enkel och, som du kanske kan gissa, fokuserad på att lägga till media. Så allt du kan göra med ditt blogginlägg är att bifoga text, bilder och videor utan några speciella behandlingar. Lägg till det möjligheten att lägga till taggar, och det är det för bloggalternativ med Format

Även om detta är tillräckligt för någon som är helt fokuserad på bilder, kommer de som tenderar att blogga oftare att önska sig fler funktioner och alternativ. Tänk också på att du inte kan ha läsarkommentarer på din Format-blogg om du inte ansluter Disqus.

e-handelsintegration

Att skapa en enkel butik känns ganska härligt när man använder Format. Oavsett om du vill sälja digitala varor, tjänster eller till och med fysiska produkter är du bara några klick från att göra det till verklighet.

Att lägga till en butik på din webbplats innebär att du lägger till en ny sida. Lägg till föremål du vill sälja, beskriv dem och få allt att se bra ut. Anslut sedan ditt PayPal Business-konto så är du redo att börja sälja.

Även om du kan hantera inventeringen och varje produkt i onlinebutiken, förvänta dig inte att bygga nästa Amazon med Format. Om du bara säljer ett fåtal föremål är du bra att gå. Men allt mer komplext kommer att kräva en mer omfattande plattform.

Format prissättning och planer

Till skillnad från andra webbplatsbyggare som alla kommer med gratisversioner, gör inte Format det. Det låter dig starta en 14-dagars provperiod, men du måste välja en av deras prisplaner efter den periodens slut.

Alla deras planer låter dig bygga obegränsade sidor och ha obegränsad bandbredd, vilket är avgörande om du planerar att ladda massor av bilder. Det finns även 24/7 kundsupport.

Pro
  • $ 12 / månad.

Upp till 1500 galleribilder, gratis anpassat domännamn, 3 butiksprodukter och 1000 klientgalleribilder.

ProPlus
  • $ 18 / månad.

Obegränsade galleribilder, gratis anpassad domän, 60 butiksprodukter, 10000 XNUMX klientgalleribilder, anpassad kodredigering, premiumlayouter, e-postlistbyggare, webbplatsbyggande.

Premium
  • $ 25 / månad.

Upp till 1000 butiksprodukter, obegränsat antal klientgalleribilder, anpassad kodredigering, premiumlayouter, e-postlistbyggare, webbplatsbyggande, professionell e-post från Google Workspace.

Kundtjänst

Supporten är ganska bra. När jag bestämde mig för att kontakta deras supportteam för att lämna en fråga blev jag förvånad över hur det fungerar. Systemet spårar vad du är på väg att fråga och föreslår artiklar baserat på dina sökord. Så, till exempel, om du bestämmer dig för att fråga om att bädda in ett kommentarssystem i din blogg innan du ens kommer att trycka på "skicka"-knappen, får du en länk till artikeln som förklarar situationen. Fantastisk!

Om du bestämmer dig för att hoppa över denna process kan du alltid kontakta en av deras agenter. Min fråga gick igenom och jag fick svar några timmar senare.

Format för och nackdelar

PROS

Mallar – alla mallar ser riktigt vackra ut, och du kan säga att proffs har designat dem. Dessutom är mallarna lätta att redigera så att du kan förvänta dig webbplatser av hög kvalitet utan extra ansträngning.

Mobiloptimering – även om du inte kan redigera mobilsidor är allt så väloptimerat att du verkligen inte behöver bry dig.

Support – alla planer kommer med 24/7 support som du kan lita på.

CONS

Ingen fri plan – till skillnad från andra sidbyggare finns det ingen gratis plan som du kan använda på lång sikt.

Exklusivitet – praktiskt taget allt du kan bygga med Format är portföljsajter. Om du bestämmer dig för att skapa något annat kan du ha det tufft.

Blogg – Bloggalternativ är väldigt grundläggande, och allt du kan göra är att skriva text och lägga till bilder. Det finns inte ens ett kommenteringssystem.

Exempel på sajter byggda med Format

Justin Dingwall — Skapad med Format

Justin Dingwalls hemsida

Matt Holyoak — Skapad med Format

Matt Holyoak hemsida

Caitlin Cronenberg — Skapad med Format

Caitlin Cronenbergs hemsida

Vanliga frågor

Kan jag starta en blogg med Format?

Även om det är tekniskt möjligt att ha en blogg på din Format-webbplats, är det inget jag skulle rekommendera. Format erbjuder bara grundläggande bloggalternativ, som är ett gångbart alternativ för personer som vill visa upp sina nya bilder på webbplatsen, med ett kort texttillägg. För alla som är mer seriösa med att blogga skulle jag föreslå att du hoppar över Format helt och hållet.

Kan jag tjäna pengar med Format?

Ja, du kan tjäna pengar med din Format-webbplats. Det kommer med grundläggande e-handelsalternativ. Du kan snabbt skapa din egen webbutik där du kan sälja digitala varor och tjänster, samt fysiska varor.

Är Format gratis att använda?

Även om Format erbjuder en 14-dagars provperiod, är det inte gratis att använda. Dessa fjorton dagar kommer att räcka för att testa plattformen och se vad den kan, men för att fortsätta använda den måste du börja betala för en av deras tre prisplaner.

Är Format rätt för att skapa portföljer?

Format är en fantastisk plattform för att skapa portföljer. Den är designad exklusivt för människor som vill visa upp sina fotografier, videor och konst online. Det är dock svårt att göra någon annan typ av webbplats med den.


Om du letar efter en enkel webbplatsbyggare som låter dig skapa en häpnadsväckande portfölj är Format ett utmärkt val.

Är det svårt att bygga en webbplats med Format?

Format är en enkel webbplatsbyggare som inte är svår att lära sig eller använda. Den kommer bara med de alternativ som behövs för att skapa vackra onlineportföljer.

Slutsats

Om du är en fotograf eller konstnär som vill visa upp ditt arbete genom att bygga en anpassad webbplats, är Format en utmärkt plattform att välja. Mallarna är moderna, vackra och lyhörda. Redaktören är lätt att använda och kommer bara med alternativ som du faktiskt skulle behöva. Så du kan snabbt skapa en underbar sida utan att stressa över detaljerna.

Men om du vill ha något mer av en webbplats, kommer du att tycka att det är praktiskt taget omöjligt att göra med Format. Din blogg och e-butik kommer att förbli hur enkla som helst, men dina bilder kommer alltid att se fantastiska ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän