Nybörjarguiden för planering av blogginnehåll

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
12 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Nybörjarguiden för planering av blogginnehåll

Att blogga är inte bara en dag in, dag in skrivinsats inom en viss nisch eller relaterad till ett visst ämne. Till skapa och underhålla en framgångsrik blogg du måste ha en väletablerad innehållsplan. Den bör innehålla alla detaljer relaterade till framtida blogginlägg, publiceringsscheman, publikutveckling och tillväxt, plan för sociala medier och mycket mer. Utan denna konkreta plan är det omöjligt att behålla populariteten och den konsekventa kvaliteten på ditt arbete.

Om du står inför den svåra uppgiften att skapa en innehållsplan för första gången, kommer den här guiden att vara till stor hjälp. Även om varje bloggprogram är lite olika kommer vi att förse dig med ett grundläggande skelett som du kan bygga vidare på. Var säker på att allt du lär dig här kommer att få dig att inse att planering av blogginnehåll trots allt inte är svårt.

Viktiga steg för att skapa en effektiv blogginnehållsplan

Följande steg är de avgörande stegen som du måste ta för att skapa en effektiv innehållsplan. Du kommer att kunna skapa högkvalitativt innehåll på en regelbunden basis och lyckas engagera din målgrupp. Och förvandla din blogg till ett framgångsrikt projekt.

Att fastställa dina mål

Att sätta upp dina mål är det första steget du bör ta för först då vet du vad det är du vill uppnå med ditt innehåll. Vill du generera kvalitetsleads som du kan omvandla till kunder? Vill du visa upp dina fotokunskaper och locka kunder? Vill du öka medvetenheten om en viss sak och hjälpa människor att förbättra sina liv?

Oavsett vad dina mål är, måste du alltid ha dem i förgrunden, så att du kan arbeta med att uppnå dem. Att identifiera dem innan du påbörjar ditt innehållsplaneringsskede hjälper dig att utveckla den bästa innehållsstrategin.

Marknadsundersökningar

Att genomföra marknadsundersökningar är ett av de viktigaste stegen mot att skapa kvalitetsinnehåll. Innehållet du producerar måste vara relevant och användbart för din målgrupp. Marknadsundersökningsplanen hjälper dig att veta vilken riktning du ska ta på vägen för att locka de läsare du behöver för att göra din blogg användbar.

Du måste undersöka din målmarknad för att lära dig vad det är som folk letar efter om de ämnen du väljer. Det är också viktigt att kontrollera hur dina konkurrenter täcker dessa ämnen.

Utan marknadsundersökningar kanske du inte kan ta rätt tillvägagångssätt när det gäller att marknadsföra dina produkter eller tjänster på din blogg. Och du kan glömma att visa upp en speciell talang på grund av vilken du startade din blogg i första hand. Det är när du lär dig allt om din målmarknad som du kommer att förstå hur du kan glädja dina läsare.

Steg 1: Publikundersökning

Eftersom du inte kan läsa människors tankar måste du lära dig vad det är som din målgrupp vill ha. Du måste lära dig allt du kan om deras preferenser, intressen och beteenden så att du vet hur du ska förse dem med vad de behöver.

Att lära känna din målgrupp är den absoluta nyckeln till att skapa relevant innehåll. Du måste lära dig vad folk förväntar sig av bloggar i din nisch. Vilken typ av innehåll tycker de är användbart och spännande? Vilka fördelar förväntar de sig att få från vissa bloggar? Vad får dem att ticka och tvingar dem att fortsätta komma tillbaka för mer?

När du kommer in i huvudet på dina målläsare kommer du att förstå hur du kan ge dem vad de behöver. Det bästa sättet att lära sig om dem är att uppträda online undersökningar på sociala medier eftersom du inte har några bloggprenumeranter än.

Du kan skapa frågeformulär och omröstningar och fråga folk vad de skulle vilja läsa om på din blogg. Fråga dem vilka ämnen de skulle vilja veta mer om och vad som skulle göra innehållet intressant. Sådana undersökningar kommer att måla upp en tydlig bild av marknaden och ge dig en uppfattning om hur du skriver lockande innehåll som kommer att engagera dina läsare. Du kan också fråga dem om deras favoritbloggar så att du kan få en ännu bättre inblick i deras preferenser.

Steg 2: Konkurrensutvärdering

Genomföra en konkurrensutvärdering är också av stor betydelse. Det kommer att ge dig en inblick i hur andra bloggare i din nisch gör sina bloggar populära. Den här typen av forskning är inte tänkt att hjälpa dig att kopiera andra bloggare, utan visa dig hur de lyckas attrahera sina läsare.

Dessutom kan en konkurrenskraftig recension inspirera dig att försöka bli bättre än andra. Genom att få en inblick i din konkurrents innehållsstrategier kan du arbeta med att förbättra strategier som kommer att fungera för din blogg.

Att kunna sticka ut och visa din unikhet är det som gör att du kan göra din blogg attraktiv. Det är därför marknadsundersökningar är ett viktigt steg för att effektiv planering av blogginnehåll.

Sökordsundersökning

Det handlar inte om att locka många besökare till din blogg, utan snarare om att locka rätt sorts besökare. Det är därför genomföra sökordsforskning är avgörande i din innehållsplanering. Du måste locka människor som letar efter exakt den typ av innehåll du tillhandahåller. Att använda relevanta sökord är ett av de första stegen för att uppnå det.

Sökordsundersökning gör det möjligt för dig att öka ditt SEO-spel och få fler riktade besök på din blogg. Nyckelord talar om för sökmotorer vad din blogg handlar om. Om du väljer och riktar in rätt sökord till ditt innehåll kommer din SEO-rankning att förbättras. Google kommer att känna igen din blogg som en relevant och trovärdig informationskälla.

Hur är det med de riktade besöken som du kommer att ta in? När du sätter in sökord som är relevanta för ditt innehåll, kommer personer som skriver in dessa sökord i sökmotorer att kunna hitta dig.

Det bästa verktyget för att genomföra din sökordsforskning är Google AdWords Sökordsplanerare. Det gör att du kan hitta de mest relevanta sökorden för din nisch och därmed lägga grunden för att skapa kvalitetsblogginnehåll. Det är helt kostnadsfritt och allt du behöver göra är att skapa ett Google AdWords-konto innan du kan börja använda verktyget.

Om du redan har ett Google-konto kan du använda e-postadressen för det kontot för att skapa ett Google AdWords-konto.

När du har konfigurerat ditt konto kan du börja undersöka sökorden som är relevanta för din nisch. Processen är ganska enkel, eftersom allt du behöver göra är att skriva in termer och fraser relaterade till ditt ämne för att se sökvolymerna. Det ger dig en inblick i vilka sökord din målgrupp använder för att hitta information online. Du kan använda de exakta sökorden i ditt innehåll och driva organisk trafik till din blogg.

Men för att få rätt typ av trafik till din blogg bör du använda lång svans sökord, som vanligtvis är fraser på tre eller fyra ord. Människor som söker efter sådana specifika fraser är mer benägna att hitta dig om du infogar dem i ditt innehåll. Generiska sökord med kort svans är svårare att ranka för. Dessutom är trafiken du får från dessa sökord för bred och kanske inte letar efter innehållet du tillhandahåller.

Till exempel, om du ska skriva om särskilda livechattstödprogramprodukter för webbplatser, bör du rikta in dig på mycket specifika sökord. Till exempel "live chat support programvara", "live chat för webbplatser", "live chat kundsupport programvara" och så vidare. Att använda dessa nyckelord hjälper dig att locka människor som letar efter den exakta typen av programvara du marknadsför.

Men om du använder generiska nyckelord som "live chat support" eller "online chat support", kommer du att locka många människor som kanske letar efter något annat än det du erbjuder.

Låt oss titta på det här exemplet: Om du säljer utemöbler bör du använda specifika long-tail-sökord. Till exempel, "utomhus rottingmöbler", "utemöbler ute" eller "verandamöbler på bakgården". Dessa fraser kommer att generera potentiella kunder, i motsats till nyckelord som "utemöbler" eller "utemöbler". Sökord med lång svans har inte lika stor konkurrens som generiska. Använd long-tail-sökord så kommer du att kunna dra in rätt personer som letar efter exakt det du erbjuder.

Hitta idéer och resurser för ditt blogginnehåll

Marknadsundersökningen kommer att ge dig en uppfattning om vilken typ av innehåll din publik letar efter; det blir mycket lättare för dig att hitta vilka ämnen du ska ta upp.

Du kan brainstorma olika idéer och kontrollera hur de skulle prestera på marknaden genom att använda BuzzSumo. Det är ett användbart verktyg som analyserar miljontals inlägg och söker efter de mönster som visas i det mest delade innehållet. Det kommer att ge dig en inblick i vilken typ av innehåll som fungerar bäst för varje ämne, såväl som för alla konkurrenter.

Men innan du börjar arbeta med dessa ämnen är det viktigt att organisera all information utifrån dina månatliga prioriteringar, aktuell vikt etc. Investera i en bra verktyg för innehållsplanering som hjälper dig att utarbeta den här planen och även få den undertecknad av andra intressenter innan du går vidare med de ämnen du ska ta upp.

När du kommer på de bästa idéerna som du vill skriva om, måste du ta dig tid att utföra kvalitetsforskning. Att hitta de mest relevanta resurserna är nyckeln till att skriva innehåll som kommer att vara användbart. Grundlig forskning hjälper dig att ge korrekt information om din blogg.

På tal om noggrannhet, när du vill inkludera några siffror och statistik i ditt innehåll måste du se till att du inkluderar verkliga fakta. Du måste stödja varje påstående med fakta, varför grundlig forskning är nödvändig innan varje enskilt blogginlägg skapas.

Copywriting och redigeringsplan

Att ha en copywriting-metod hjälper dig att utveckla goda skrivvanor och optimera din process för att skapa innehåll. Ditt skrivschema hjälper dig att skriva konsekvent, men det viktigaste för att upprätta denna plan är effektivitet. Följande är de nödvändiga stegen för en effektiv copywriting- och redigeringsplan:

Steg 1: Grundlig forskning

Den första fasen i varje skrivprocess är grundlig forskning. Du måste brainstorma idéer och fundera över vilka sökord du vill implementera i ditt innehåll. Du måste tänka på din målgrupp och vad de skulle vilja läsa.

Det är den viktigaste delen. Se till att all information du samlar in har ett tydligt syfte och ger verkligt värde för din målgrupp.

När du gör research, tänk på allt du vill skriva om och fundera över hur mycket detaljer du vill gå till. Viktigast av allt, fundera på om du kan skriva om ett visst ämne från en helt ny vinkel eller inte. Istället för att bara samla in den information som redan finns där ute och försöka sätta en ny twist på ditt innehåll. Att skriva från en annan synvinkel är det som hjälper dig att sticka ut från dina konkurrenter.

Steg 2: Gör ett utkast

Det är ytterligare ett viktigt steg innan du faktiskt skriver din kopia. Att göra en skiss inkluderar att skapa ett skelett att bygga på, som du gör med hela processen med blogginnehållsplanering. Du måste lista alla punktpunkter som du vill ta upp så att du kan ha en tydlig bild av hur ditt blogginlägg kommer att se ut.

Detta steg är nödvändigt eftersom det gör att du kan tänka på det värde du vill ge dina läsare. Budskapet som du vill förmedla kommer att dyka upp mitt framför dina ögon när du har listat alla dina underrubriker. Att ha en lista över saker du vill diskutera kan dessutom belysa vägen mot en ny vinkel som hjälper dig att sticka ut från dina konkurrenter.

Steg 3: Skriv din kopia

Detta steg bör alltid komma efter att din forskning och utkast är gjord. Även om du tror att du kanske vet allt om ett visst ämne, måste du ändå förstå hur du ska presentera det. Tänk på hur din målgrupp skulle vilja smälta det, samt hur dina konkurrenter täcker det. Börja aldrig din skrivprocess utan tidigare forskning. Det finns alltid utrymme för att lära sig något nytt, oavsett hur välinformerad man är om något.

Steg 4: Redigering

När du kommer till redigeringsprocessen måste du vara mycket uppmärksam på detaljer. Du måste se till att innehållet har ett bra flyt och att du polerat det. Först måste du se till att det inte finns några grammatik och stavfel eftersom de kan påverka ditt rykte. Om du vill bli en auktoritetsbloggare i din nisch är det här ett av sätten att göra det.

Ta dig tid att noggrant läsa igenom allt du skrivit, så att du kan försäkra dig om att syftet och budskapet med innehållet är tydligt. Se till att tonen i hela stycket är konsekvent och att allt är väl strukturerat. Om det finns några långa stycken, överväg att dela upp dem i mindre, lättsmälta bitar.

Viktigast av allt, se om viss information kan elimineras, något som inte riktigt passar in i hela biten. Nyckeln är att hela innehållet är användbart och rakt på sak. Om vissa idéer inte är så viktiga för budskapet är det bäst att utelämna dem och använda dem för andra ändamål.

Publiceringsschema

Att ha ett publiceringsschema på plats hjälper dig att blogga konsekvent för att se till att din blogg är aktiv. Det som kommer att göra det användbart är naturligtvis kvaliteten på ditt innehåll. Men du kan inte heller förvänta dig att driva mycket trafik om du till exempel publicerar ett blogginlägg varannan månad.

Det betyder inte att du behöver publicera ett nytt inlägg varje dag. Att fokusera för mycket på kvantitet kan leda till att dina blogginlägg blir mediokra, och du vill inte att det ska hända. Att fokusera på kvalitet framför kvantitet är det som hjälper dig att göra din blogg framgångsrik. Det är något du måste ta hänsyn till när du lägger upp ditt publiceringsschema.

Schemaläggning är inte bara avgörande för konsekvens, utan det är också avgörande för att hjälpa dina läsare att veta när de kan förvänta sig nytt innehåll. Genom att publicera innehåll regelbundet kommer du att bygga fart. Med mer erfarenhet över tid kan du justera ditt schema och publicera mer. Nyckeln är att vara konsekvent och att inte låta månader gå innan du ger dina bloggbesökare något nytt att läsa.

Vad du bör tänka på när du bestämmer din publiceringsfrekvens är den tid det tar att undersöka, skriva, redigera och marknadsföra ditt innehåll. Du måste sätta upp ett rimligt schema för hela processen så att du inte förhastar saker och ditt innehåll får en träff och förlorar sin kvalitet.

När du är nybörjare kan det vara bäst att börja med två eller tre inlägg i månaden. Således kommer du att ha tillräckligt med tid för att analysera resultaten och mäta framgången för ditt innehåll. Du måste se hur ditt innehåll presterar och om du bör göra några justeringar. Om dina inlägg inte exakt ger de resultat du ville ha, vill du inte fortsätta publicera liknande saker, eller hur?

Om dina inlägg visar sig vara ganska utmärkta, släpp fyra nästa månad eller mer om du har betydande resurser till hands och tror att du kan klara det. När du får kläm på det kan du publicera nytt innehåll ännu oftare, men se till att du inte överväldigar dina läsare. Ge dem hellre lite tid att suga upp allt.

Det bästa verktyget som kan hjälpa dig att schemalägga dina inlägg är Google Kalender. Det är inte bara en bekväm redaktionell kalenderlösning, utan det är också helt gratis. Du kan till och med dela din kalender med andra medlemmar i ditt team (om du inte är ensambloggare) och förbättra ditt samarbete.

Kampanjplan

Hela processen för din blogginnehållsplanering kan inte vara komplett utan en pålitlig och effektiv reklamplan. Du måste utveckla en bra innehåll marknadsföringsstrategi för att marknadsföra varje del av innehåll du publicerar. Det kommer att utöka din räckvidd och attrahera din målgrupp. Modellen "bygg det och de kommer" gäller inte här. Om du inte delar ditt innehåll, hur förväntar du dig att folk ska veta om det?

Naturligtvis, genom att implementera relevanta sökord i ditt innehåll, kommer folk att hitta dig i sökmotorer. Men det finns fler sätt att marknadsföra ditt innehåll, så läs vidare.

Sociala medier marknadsföring

Marknadsför ditt innehåll på sociala medier är det snabbaste sättet att öka din trafik och dra in en större publik. Det finns miljarder användare av sociala medier, så du kan nå ett ganska stort antal människor som är intresserade av vad du har att erbjuda. Du måste dela varje blogginlägg på olika sociala medier.

Men du bör etablera din närvaro på sociala medier på de kanaler som din målgrupp föredrar att använda. Det finns ingen anledning att slösa bort din tid på att dela dina inlägg någonstans där ingen skulle läsa dem. Du bör också lära dig om de bästa (och sämsta) tiderna att lägga upp på sociala medier, så att du kan veta exakt när du kan nå en större publik.

Det räcker dock inte att bara dela dina inlägg. Du måste engagera din publik och få kontakt med dem, och du kan uppnå det genom att faktiskt interagera med dem. Istället för att bara släppa länkar bör du ställa frågor, uppmuntra till diskussioner och svara på varje kommentar och meddelande. På så sätt kommer du att visa dina följare att du respekterar dem och bryr dig om dem.

Samma regler gäller för kommentarer under dina blogginlägg. Svara på var och en av dem, eftersom det kommer att visa dina läsare att du uppskattar den tid de har tagit att läsa dina inlägg och även dela deras åsikter.

Att skapa meningsfulla relationer med dina följare på sociala medier är mycket viktigt för din bloggs framgång. Det är därför tittarnas engagemang bör vara en viktig del av din plan för innehållsmarknadsföring. Du måste ta dig tid att kommunicera med dem och låta dem lära känna personen bakom din blogg.

E-postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är ett annat bra sätt att marknadsföra ditt innehåll, så du bör använda det till dess fulla potential. Förutom att lägga till prenumerationsknappar på din blogg och göra det möjligt för dina besökare att välja att få dina nyhetsbrev. Du kan nå ut till inflytelserika bloggare i din nisch via e-post, vilket kan hjälpa dig att bygga starka relationer med dem. Om de hjälper dig med din innehållsmarknadsföring kan du utnyttja deras målgrupp och utöka din räckvidd ytterligare.

Att utnyttja kraften i e-postmarknadsföring kan hjälpa dig att öka din bloggprenumerantbas. Se därför till att du utvecklar en bra strategi som hjälper dig att haka in folk och locka dem att klicka sig vidare och besöka din blogg.

Publikundersökningar

Varför inkludera publikundersökningar i din blogginnehållsplanering? För att ge den bästa typen av innehåll till dina läsare måste du förstå vad det är de vill läsa. Finns det något bättre sätt att veta vad de vill än att bara fråga dem?

Du bör skicka ut publikundersökningar via e-post eller sms en eller två gånger om året eftersom du inte vill irritera din publik. En eller två gånger om året räcker för att du ska samla in den information du behöver för att bättre förstå hur du kan förbättra din blogg och skapa utmärkt innehåll. Att få direkt feedback från dina läsare hjälper dig att avgöra om dina ansträngningar lönar sig.

Du kan fråga dem hur ofta de läser din blogg, hur nöjda de är med ditt innehåll, vilken typ av innehåll de föredrar, vilka ämnen de skulle vilja läsa. Och allt annat som du tror kommer att ge dig en verklig inblick i hur du kan förbättra din blogg.

En av de vanligaste undersökningsgeneratorerna du kan använda är SurveyMonkey, så se till att du kollar in dess många undersökningsmallar.

Du kan också skapa omröstningar på sociala medier då och då. De kan också ge dig en verklig inblick i hur din blogg presterar, med tanke på antalet dagliga aktiva användare på olika nätverk.

Ytterligare resurs: Kolla in Programvara för marknadsföringsautomation från TrustRadius.

Slutsats

Allt detta kan verka lite överväldigande för tillfället, eftersom det finns mycket information att ta till sig. Men du kan se att inte ett steg i den här guiden är svårt att göra. Allt är ganska enkelt och du kan skapa din blogginnehållsplan om du följer den här guiden steg för steg.

Den här bloggens innehållsplaneringsguide bör fungera som ett framgångsrecept. Alla steg inkluderar beprövade tips för att nå dina mål. Se till att du alltid använder det som en bas för att skapa övertygande innehåll som din publik kommer att älska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän