Varför bloggar folk? – 15 fördelar med att blogga

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
8 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Varför bloggar folk? – 15 fördelar med att blogga

När bloggar och bloggandet började, det ursprungliga syftet var att individer skulle dela sina personliga liv online, liknande en onlinedagbok.

Under det senaste decenniet har bloggandet utvecklats från att ha mer personliga till mer professionella mål. Istället för att individer enbart bloggade för sina vänner och familj började bloggandet omfatta proffs som bloggade för allmänheten för att marknadsföra sitt personliga varumärke och sin verksamhet. Om du funderar på att starta en egen blogg bör du läsa vår fördjupning styra.

I det här inlägget kommer vi att titta på de typiska anledningarna till att människor väljer att börja blogga och undersöka några av de främsta fördelarna med att blogga för företag, personligt bruk och mer.

Huvudskäl: Varför bloggar folk?

varför bloggar folk

Att dela sin passion

När du brinner för något vill du dela det med världen. Oavsett om det är en passion för fiske, fotografering eller marknadsföring är bloggande ett utmärkt sätt att dela den passionen.

När du bloggar om något du brinner för öppnar det dörren till att få kontakt med dem runt om i världen som talar ditt språk och har samma passioner.

Att utbilda andra

Om du är någon som älskar att undervisa kan bloggandet vara en plattform för att lära ut personer som har ett intresse för dina expertområden. Men du får inte bara en chans att lära andra. Du får också chansen att lära dig mer om ämnet. När allt kommer omkring är en av de främsta fördelarna med att blogga för lärande att både författaren och läsarna kan lära sig samtidigt. 

Du kommer att lära dig eftersom du alltid kommer att leta efter fler saker att lära dina läsare. Undervisning genom bloggning kan naturligtvis leda till intäktsgenerering genom att skapa informationsprodukter online.

För att få exponering

Företagsägare som bloggar ökar exponeringen för sin verksamhet på ett antal sätt. Skapa blogginnehåll regelbundet för din webbplats ger Google något nytt att indexera, vilket ökar din webbplatsens synlighet i sökresultaten.

Att skapa blogginnehåll för andra publikationer i din bransch ger nya, relevanta målgrupper möjlighet att upptäcka dig och ditt företag. Denna exponering ger dig mer trafik som du kan omvandla till leads och kunder.

Naturligtvis är exponering bara en av många fördelar med att blogga för företag. Du får också en chans att bygga auktoritet och öka din ranking, som du ser nedan.

Att bygga auktoritet

För dem som vill tala vid evenemang i sin bransch eller bli författare, blogga är en plattform som du kan använda för att bygga auktoritet.

När du bloggar om den nisch du är mest kunnig om, kommer folk att börja känna igen dig som en auktoritet inom den nischen. Detta erkännande kommer att leda till intervjuer, poddsändningar och i slutändan inbjudningar att tala och kontrakt om att publicera en bok.

Eftersom LinkedIn generellt anses vara den bästa affärsplattformen, som en företagare som försöker bygga auktoritet, kommer du att ha de största fördelarna med att blogga på LinkedIn.  

Att rangordna i sökmotorer

Som nämnts tidigare ger din blogg Google nytt innehåll att indexera regelbundet. Du kan använda varje del av innehållet för att rankas för specifika sökord som kommer att locka din målgrupp till din webbplats.

För företag tillåter en kombination av statiska webbsidor och blogginlägg dem att rikta in sig på kommersiella sökord (de som lockar kunder) såväl som icke-kommersiella sökord (de som lockar informationssökande). Både målgrupper – kunder och informationssökande – kan leda till ny affär.

Att ha innehåll att dela

Sociala medier publik är mer mottagliga för blogginlägg än de är annonser eller försäljningssidor, och på samma sätt är de mer benägna att dela blogginlägg med sina kopplingar än annonser eller försäljningssidor.

Genom att skapa blogginnehåll ger du dig själv mer att dela på dina sociala medieprofiler, och du ger dina besökare något att dela när de besöker din webbplats. Social delning av ditt innehåll kommer att öka exponeringen mot din målgrupp och leda till mer inkommande trafik.

Blogginlägg ger dig också ett sätt att marknadsföra ditt företag utan försäljning. Om någon skulle be om att få göra något på ett socialt nätverk kan du enkelt svara med ett blogginlägg. I motsats till att svara med en försäljningssida för dina produkter eller tjänster, kommer det att ses som användbart att svara med ett blogginlägg. Det kommer naturligtvis att leda personen till dina produkter och tjänster, särskilt om du lägger till en bra uppmaning till handling i slutet av varje inlägg.

Att ha mer innehåll att dela kan dessutom vara en av de stora fördelarna med att blogga för studenter. Du kan dela med dig av dina insikter, kunskaper och expertis på sociala medier och visa dina framtida anställda hur värdefull du kan vara för deras organisation, även om du precis har kommit ut från college och har lite "verkliga" erfarenhet.

Topp 15 verkliga fördelar med att blogga

fördelarna med att blogga

Som du kanske redan vet har bloggandet hjälpt många människor och företag under de senaste 10-15 åren. Det är sant att bloggande knappast existerade för över två decennier sedan. Idag finns det miljontals bloggar online över hela världen!

Men vi blir fortfarande upprörda när vi försöker övertyga folk om fördelarna med bloggplattformar. Även om det inte är ett primärt mål att tjäna pengar online, kan bloggen hjälpa på många andra sätt.

Låt oss titta på alla förmåner som bloggare kan njuta av och se några av de största fördelarna med att blogga varje dag.

1. Du kan hantera din onlineidentitet och bygga förtroende

Både människor och företag har sin information publicerad på nätet. Vad händer då när någon söker på ditt namn? En av fördelarna med bloggar är att det låter dig bygga och kontrollera din onlineidentitet.

Förutom sociala nätverksprofiler kan personer som söker efter ditt namn hitta din blogg eller din författarsida på andra bloggar. Den informationen kommer att hjälpa människor att lära känna dig bättre genom att läsa ditt arbete.

Som nämnts kan detta vara en av de största fördelarna med att blogga för studenter och nyutexaminerade, särskilt eftersom det tillåter dem att visa upp sin expertis.

2. Du kommer att lära dig nya saker

En av de största fördelarna med att blogga är att varje dag är att du inte bara lär andra när du bloggar. Du kommer att lära dig också. Till en början kommer du att lära dig mer om din nisch eftersom du behöver lär dig själv att lära andra.

Du kommer också att lära dig mycket om andra områden, som marknadsföring på nätet, oavsett vad du skriver.

Oavsett om du gillar det eller inte, det finns en viss mängd marknadsföringskunskap du behöver öka trafiken till din blogg. Dina kunskaper om e-postmarknadsföring, marknadsföring via sökmotorer och marknadsföring i sociala medier kommer att fortsätta att växa. Så du kommer säkert att njuta av fördelarna med att blogga i lärande syfte.

3. Du kommer att förbättra dina skrivfärdigheter

Ju mer du gör något, desto bättre kommer du att bli på den färdigheten. Att skriva är inget undantag. Även om du inte bestämmer dig för att studera skrivande, kommer ditt skrivande att förbättras ju mer du gör det.

Du kan till och med investera i grammatikkontrollverktyg, som Grammarly, för att hjälpa dig med skrivgrunderna, skiljetecken, stavning, meningsstruktur och stil medan du skriver.

Även de av er som inte fokuserar på skriftligt innehåll, som poddsändare och videobloggare, kommer att förbättra din skrivförmåga genom att blogga. Hur? Du måste skriva beskrivningar för dina egna podcasts och videor. Och du måste interagera med dina bloggprenumeranter i kommentarerna för podcaster och videor du publicerar.

4. Du kan bli skicklig på ett nytt språk

På tal om att lära sig och förbättra dina färdigheter, om du vill lära dig ett andra språk, är blogging rätt väg att gå. Ni som bloggar på ett icke-modersmål kommer att bli bättre på det språket.

Du kommer att få en chans att interagera med andra som talar det nya språket genom kommentarer och engagemang i sociala medier. Du kommer inte bara att skriva bättre på det språket, utan du kan börja prata bättre när du bjuds in att delta i ljud- eller videointervjuer.

5. Du kan få teknisk kunskap

Oavsett om du avser det eller inte, kommer du att få lära dig ett nytt ordförråd. Samt tekniska system, verktyg och metoder när du går igenom processen att skapa och utveckla en blogg.

Det behöver inte vara programmeringsspråk eller professionellt webbdesign expertis. Idag finns det många halvautomatiska verktyg och processer tillgängliga online för nya på internet. Och du kan lära dig hur du använder dem genom att läsa information online eller titta på videohandledningar.

6. Du kommer att få kontakt med nya människor

En av de största fördelarna med att blogga är att få kontakt med andra. Du får inte bara några följare på sociala nätverk eller e-postlistor. Du bygger genuina relationer. Du blir vän med människor som du inte skulle ha träffat annars.

Något som förvånar många är att de utvecklar en fanbas genom att blogga. Om du deltar i evenemang i din bransch kommer du att bli igenkänd av människor du aldrig har träffat. De kommer att tacka dig för allt fantastiskt arbete du har gjort.

Främst de människor du möter i början av din bloggresa. De kommer att vara dina mest lojala fans om du fortsätter att odla din relation med dem.

7. Du kommer att bli utropad till expert

Riktiga experter behöver aldrig kalla sig experter. Andra kommer att göra det åt dig. När du blir erkänd inom din nisch kommer du att bli inbjuden att delta i intervjuer och blogginlägg som sammanställer experttips eller råd.

Den sista kommer att sätta dig i sällskap med andra experter i din nisch och hjälpa dig att bli stämplad som expert oftare.

En av nycklarna till att få experterkännande är att alltid vara hjälpsam. Även om du inte vill börja erbjuda gratis konsulttjänster, vill du hjälpa så många människor som möjligt på små sätt. Att svara på en fråga här och där kommer att få fler att respektera dig.

8. Du kommer att bli inbjuden att tala

Nästa steg efter erkännande som expert inom din nisch är att bli inbjuden att tala vid relaterade branschevenemang. Det kan börja med inbjudningar att sitta i en gästpanel, eller det kan vara direkta önskemål om att hålla din session.

Att tala kan hjälpa dig att fortsätta att öka ditt rykte som expert inom din nisch. Du får omedelbar trovärdighet när du kan säga att du har talat vid populära evenemang.

För den som letar efter mer sätt att tjäna pengar, kan du börja ta betalt för taluppdrag.

9. Du kan bli författare

Din blogg är din portfölj. Bloggare som har intressanta insikter, exceptionell skrivförmåga och stor publik har en fördel om de vill bli publicerade författare.

Många toppbloggare erkänns av förlag och erbjuds ofta bokerbjudanden. Andra har kunnat skicka in pitcher till förlag för att säkra affärer för de böcker de vill skriva.

Om du vill bli uppmärksammad av ett förlag, gör först lite research om de förlag som är mest sannolikt att ha ett intresse för en bok inom din nisch. Titta på andra bloggare som har skrivit böcker inom din nisch och se vem som publicerat dem. Börja sedan interagera med förlagsföretaget på sociala medier för att komma på deras radar.

10. Du kommer att få jobberbjudanden

Att blogga i en affärsrelaterad nisch kan hjälpa dig att få ett jobb. Företag som ser fördelarna med innehållsmarknadsföring letar alltid efter anställda som kan skapa övertygande innehåll.

När du nätverkar med andra i din nisch kommer du sannolikt att stöta på personer som rekryterar till lediga jobb.

Om du är ute efter ett jobb är professionalism nyckeln. Din blogg och offentliga sociala profiler bör vara fria från allt som kan visa dig negativt. Det inkluderar de där berusade festbilderna eller gnällen om din nuvarande arbetsgivare.

11. Du kan starta ett nytt företag

I vissa situationer kan en blogg börja som en hobby bara för att mogna till ett heltidsföretag och välbetalda företag. Till exempel, Pat Flynn skapade Green Exam Academy blogg för att dela hans åsikter och tankar om arkitektur. När han väl blev uppsagd från sitt jobb bestämde han sig för att ta bloggandet på allvar.

Hur förändrade detta hans liv?

Hans blogg förvandlades till ett riktigt företag, och han kan leva på det. Flynns berättelse är en av många människor som har startat framgångsrika företag genom att blogga.

12. Du kan sälja fler produkter

Kör du ditt eget företags webbplats? Att blogga hjälper dig att sälja mer. Allt du behöver göra är att skapa innehåll som får läsarna att bli intresserade av dina produkter och tjänster.

Marknadsför ditt innehåll för dina idealkunder, och du kommer att upptäcka att du börjar fånga potentiella kunder och avsluta fler försäljningar.

Att sälja mer gäller produkter och tjänster som du erbjuder, samt vissa affiliateerbjudanden. För försäljning av affiliateprodukter gäller samma regel. Skriv blogginlägg som får läsarna att engagera sig i saker som andra företag kan erbjuda. Och du kan få en provision från dem.

13. Du kan få omedelbar feedback

Det spelar ingen roll om du är det driver en personlig blogg eller blogga för företaget du jobbar på, bloggar hjälper dig att få feedback från fans och kunder. Det kan vara negativt eller positivt, men det är viktigt att veta vad folk tycker om innehållet du lägger ut.

Som bloggare får du läsa kommentarer samma dag som du lägger upp innehållet. Detta hjälper dig att få nästan omedelbar feedback och få en uppfattning om hur ditt innehåll presterar.

14. Du kommer att skapa fler bloggar eller skriva på andra bloggar

De flesta bloggare stannar inte vid en blogg. Vissa bloggare som börjar med nischspecifika bloggar förgrenar sig till att blogga om själva bloggprocessen.

Andra tar itu med nischen att tjäna pengar online när deras nischade bloggar blir framgångsrika. Eller bloggare som börjar med mycket generaliserade bloggar kan förgrena sig till nischspecifika bloggar.

Om du vill starta en ny blogg, kommer du att få en bättre förståelse för hur du gör din nya blogg till en framgång. Med alla försök och misstag du gick igenom med din första blogg.

Denna kunskap hjälper dig att göra din nya blogg framgångsrik på en kortare period. Och hjälpa dig att uppleva alla ovanstående fördelar igen eller mer på djupet.

15. Att blogga kan ge dig frihet

Att blogga ger dig rätten att arbeta från vilken plats som helst och när som helst. Dessutom får du också en chans att göra saker du älskar att göra!

Tillbringa mer tid med din familj, gör sportaktiviteter och delta i samhällsutvecklingsprogram.

Om du älskar att resa hjälper bloggandet dig också att gå och se världens skönhet. Du kan göra allt detta samtidigt som du kan njuta av ett blygsamt liv på att blogga!

Är du redo att starta din egen blogg?

Att skapa en personlig blogg kan göras så snabbt. Du måste först välja ett namn för din blogg. Det är ett av de viktigaste stegen när du startar en ny blogg.

Rekommenderat verktyg:

Efter att ha valt ditt domännamn måste du bestämma dig för en bloggplattform och ett webbhotell.

För alla nya bloggare rekommenderar vi WordPress.org och Bluehost, ett företag som driver över 2 miljoner webbplatser över hela världen. Du kommer att få en gratis domännamn när du registrerar dig hos dem och om du inte gillar deras tjänster, de erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Slutsats

Vill du dela din passion, utbilda andra, få exponering, bygga auktoritet, ranka i sökningar eller ha innehåll att dela? I så fall kanske du är redo att lansera din nya blogg.

Men kom ihåg en sak, din vision måste vara långsiktig. Vad du än gör idag kommer att påverka din onlinenärvaro i framtiden. Och som du kan se finns det olika fördelar med att blogga som går utöver att tjäna pengar.

4 kommentarer på "Varför bloggar folk? – 15 fördelar med att blogga”

  1. Robert

    Att blogga är hårt arbete. Du behöver processer. Engagemang. Konsistens. Du måste ta steget – och du kommer att belönas för att göra det.

  2. Rob Dean

    Bra jobbat!! Att blogga är ett måste för alla eftersom du behöver dela din kunskap med omvärlden.

  3. Författarplattform | Använda bloggar och sociala medier för att bygga författarplattform

    […] dela tankar. Det är också ett bra sätt att tvinga sig själv att skriva kontinuerligt. Men den verkliga fördelen med att blogga kommer från det faktum att dina inlägg kan utnyttjas. Varje gång du skriver kan du twittra om […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän