Hur man hittar gratis bilder för din blogg

Steg-för-steg-guide för 2023

Artem Minaev
Uppdaterad: 4 oktober 2023
9 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Hur man hittar gratis bilder för din blogg

Äldre internetanvändare kanske fortfarande kommer ihåg webben som bara var fokuserad på det skrivna ordet. Internet började som ett textdrivet medium, och det var definitivt inte visuellt tilltalande. Även om människor älskade bilder, kunde de helt enkelt inte arbeta med dem online på grund av långsamma internethastigheter och ännu inte utvecklad teknik. Och för att vara ärlig, digitala bilder var inte så bra då.

Idag är det omöjligt att föreställa sig en webbplats utan visuella medier. Digitala bilder av alla slag har översvämmat internet, och du kan till och med söka på nätet bara efter bilder. Ska vi prata om vad Instagram är? Och även om fotografier kan vara det första du kommer att tänka på, finns det faktiskt många olika format du kan använda på din blogg. Det finns infografik, grafiska illustrationer, scheman, tabeller, skärmdumpar, wireframes...

Vilken betydelse har bilder för din blogg?

A nybörjarbloggare kan lätt glömma att inkludera bilder i sina inlägg. När du fokuserar på vad du ska skriva och hålla ordning på din nya webbplats kan det verka överväldigande att hantera extra media. Men om du ignorerar bilder gör du ett stort misstag! Varför? Till att börja med är 65 procent av människor visuella elever och 90 % av informationen som kommer till hjärnan är visuell. Dessutom får artiklar med bilder betydligt fler totala visningar än de utan en. Om det inte räcker, här är några fler anledningar till varför bilder är viktiga för din blogg:

  • Visuellt tilltalande — så fort du infogar den första bilden i ditt inlägg kommer du att inse hur artikeln plötsligt blev bättre. Naturligtvis kommer det att vara sant om du har använt rätt sorts bild, och om det är relaterat till innehållet. Bilder kan också användas som textavbrott, så att läsarna kan vila ögonen efter några stycken med svart på vit text. Detta kommer att få inlägget att se mer tilltalande och längre ut.
  • Sociala medier — att dela på sociala medier är något du måste göra om du vill lyckas med din blogg. Så när du delar en artikel kommer sociala medier att ta bilder direkt från din artikel. Du vill inte dela ett inlägg utan media eftersom det kommer att se oprofessionellt ut, ganska tråkigt och det kommer lätt att rullas bort av många användare.
  • Sökmotortrafik — har du märkt att Google och andra sökmotorer låter dig söka efter bilder? Tja, om du använder bilder på din blogg kommer andra människor att kunna besöka din sida bara för att de hittat ett foto på en sökmotor. Underbart, eller hur?
  • Enklare förståelse av komplex information— ibland kan en enkel bild tjäna i utbildningssyfte eller för att förklara något mer detaljerat. Istället för att skriva hela textstycket kan du helt enkelt visa en bild.

Vad ska man INTE göra när man söker efter bilder till sin blogg?

Även om det är avgörande att du använder bilder på din nyskapad blogg, du måste göra det på rätt sätt. Även om det är lätt att ladda ner alla bilder du snubblar på, är det ett stort nej-nej! Innan vi visar dig hur och var du hittar de bästa bilderna för din blogg, låt oss visa dig vad du inte ska göra.

Sök inte på Google

När människor inser vikten av bilder är deras första steg vanligtvis att gå till Google bildsökning och börja leta efter ett specifikt sökord. Stanna där! Innan du gör detsamma bör du notera att de flesta bilderna i Google-sökning kan vara det upphovsrättsskyddat. Det betyder att om du bara tar en bild från en känd eller okänd källa, så stjäl du den och du kan drabbas av konsekvenser för det.

Beroende på en bild och källa du har stulit den från kan du drabbas av straff och till och med rättsliga åtgärder mot dig, så tänk efter två gånger innan du använder slumpmässiga bilder som hittats i Googles bildsökning. Och glöm inte att göra allt som står i din makt för att hindra andra från att stjäla innehåll från din webbplats.

Hotlink inte

Hotlinking är en metod som låter dig ladda en bild från en annan källa. Så istället för att vara värd för en bild på din egen sida (server), laddar du den faktiskt direkt från en annan sida. Och det betyder att den använder bandbredden från en annan webbplats vilket kostar dem pengar. Det är som att se en fotbollsmatch från en närliggande byggnad utan att betala för en biljett för att komma in på stadion.

En hetlänkad bild kan också tas ner eller ändras på webbplatsen som den kommer från så att du omedvetet kan visa något som du inte ville. Så istället för att vara försiktig med hotlinking, föreslår vi att du aldrig hotlink bilder i första hand!

Olika typer av bildlicenser

Innan du börjar leta efter bilder till din blogg bör du förstå olika typer av bildlicenser. Även om det finns många webbplatser som erbjuder bilder för nedladdning, fungerar de under olika licenser:

  • Rättigheter förvaltade — bilder med denna licens kan vanligtvis endast användas en gång per betalning. Det är de dyraste bitarna, men vanligtvis de bästa du kan få.
  • Vinstfri — kräver att du betalar en avgift för en bild som du sedan kan använda var som helst och hur många gånger du vill. Många sajter erbjuder prenumerationer och säljer bilder i paket.
  • Creative Commons Zero – helt gratis bilder som kan användas av alla. Vissa sajter kräver att du nämner fotografen, så glöm inte att kontrollera reglerna innan du laddar ner.

Även om dessa är de vanligaste licenserna, observera att varje sida förbehåller sig rätten att ändra reglerna. Så det finns faktiskt många fler alternativ till de populära licenserna, och du bör alltid läsa reglerna innan du betalar och laddar ner bilder.

Rättigheter förvaltade

Här är några företag som du måste ha hört talas om. De erbjuder några av de bästa bilderna du kan få för bloggen, men var redo att ta dig djupt i fickan för Rights Managed-bilder.

Fördelar

  • Du får exklusiva rättigheter för bilden du betalar för
  • Högkvalitativa bilder tagna av professionella fotografer

Nackdelar

  • En bild kan endast användas för ett projekt; du måste betala igen för samma del om du vill återanvända den
  • Licenser är mycket dyra (kan lätt få upp till ett par hundra dollar)

Getty Images

Getty Images är definitivt det mest prestigefyllda företaget som sysslar med bilder. Det var ett välkänt sätt innan detta medium blev populärt på internet och har snabbt anpassat sig till de nya teknologierna. Det finns miljontals högkvalitativa foton som du kan få på Getty Images, men priset på dessa bilder betyder vanligtvis att denna bildgigant bara är tillgänglig för stora företag som har råd med till och med några hundra dollar per bild. Ja, det är priset för att få exklusiva rättigheter till en bild.

Fotofodral

Detta är ett av de mest strikta företagen som sysslar med högkvalitativa bilder. Deras strikta regler resulterar i ett lägre antal foton du kan köpa, men du kan se till att de kommer att vara förstklassiga. Och även om bilderna ser fantastiska ut, måste du betala $10-20 för en enda bild. Priserna kan gå ner om du bestämmer dig för att köpa dem i bulk så att det kan bli överkomligt för ännu mindre aktörer i branschen.

Vinstfri

Även om du fortfarande måste betala för royaltyfria bilder (de är inte gratis, bara fria från royalties), är de mycket mer lämpade för en vanlig bloggare. Eftersom de flesta företag erbjuder paket och prenumerationer blir bilderna ganska billigare jämfört med Rights Managed.

Fördelar

  • Mer prisvärd än Rights Managed-licenserna
  • Obegränsad och flera användningsområden för en bild
  • Engångsavgifter
  • Färre restriktioner

Nackdelar

  • Icke-exklusiv vilket innebär att andra också kan köpa samma bild som du använder

Shutterstock

Det här företaget introducerade en prenumerationsmodell för stockfoto, så det förvånar inte att det är en av de mest erkända webbplatserna för att få bilder online. Det faktum att Shutterstock har nästan hundra miljoner bilder kan inte göra annat än att förbättra bilden av varumärket. Även om du kan köpa bilder på begäran, blir de mest prisvärda om du prenumererar på en månads-/årsplan. Beroende på vilken prenumeration du väljer kan du få bilder för så lite som $0,20 styck!

iStock

iStock är en annan gigant i branschen som kan skryta med att få stöd av Getty Images. Det är en stor grej! Företaget har funnits i nästan tjugo år och var ett av de första som tillhandahöll mikrobetalningar som användarna alltid velat ha. iStock har hundratals miljoner bilder som du kan använda för alla tillfällen. Det finns olika planer du kan prenumerera på, och det är möjligt att ladda ner bilder för cirka $10 per styck. Detta kan fortfarande vara dyrt för många bloggare, men det är mycket billigare än Rights Managed-konkurrenterna.

Depositphotos

Ännu ett välkänt företag som har många års erfarenhet. Depositphotos har fokuserat på royaltyfria bilder och erbjuder en mängd olika prenumerationsalternativ. Deras 80+ miljoner fotolager är organiserade i flera kategorier, så att du enkelt kan hitta det du behöver. Företaget erbjuder stockfoton, vektorbilder och videor. Beroende på vilken plan du väljer kan du få ett foto för så lite som $2-4 per styck.

StockPhotoSecrets Shop

Denna fotobyrå är dedikerad till små och medelstora företag. Den har ett stort bibliotek med bilder som du kan köpa i förpackningar eller genom att betala en månadsprenumeration. Beroende på vilken plan du väljer kommer bilderna att kosta dig i genomsnitt $5 och så lite som $0.20 per bild om du prenumererar. Om du inte har råd med någon av de större aktörerna i branschen men ändå vill ha royaltyfria bilder kan StockPhotoSecrets Shop vara det perfekta valet för dig.

Creative Commons Zero (gratis)

Bilder märkta med Creative Commons Zero-licens är helt gratis. Du kan ladda ner dem var som helst och när som helst. Denna licens tillåter dig också att använda bilderna i kommersiella projekt, men du kan inte sälja bilderna vidare som dina egna. Det är definitivt den mest populära licensen folk letar efter eftersom du i de flesta fall inte ens behöver registrera dig på en webbplats som erbjuder Creative Commons Zero-bilder.

Fördelar

  • Helt gratis
  • Du kan använda bilderna i flera (även kommersiella) projekt
  • Lätt tillgänglig
  • Högkvalitativ

Nackdelar

  • Samma bild kan användas av miljontals andra bloggare
  • Det finns fortfarande restriktioner du måste ta hand om
  • Annonser på sajten

Unsplash

En av de mest populära webbplatserna för att få bilder är Unsplash. Den har mer än 500,000 XNUMX bilder, och antalet blir allt större. När du öppnar Unsplash för första gången kommer du förmodligen att bli förvånad över kvaliteten på bilderna du kan få. Och ja, alla dessa fantastiska bilder är helt gratis, och du kan använda dem på din blogg utan att oroa dig för att någon ska jaga dig. Det finns dock ett problem. Unsplash är så populärt att miljontals människor använder bilder från tjänsten, så chansen är stor att du kommer att hitta dem över hela webben.

Pixabay

Denna gratis bildwebbplats skapades av tvillingbröder från Tyskland, och den har snabbt blivit en av de mest populära webbplatserna som erbjuder gratis bilder för praktiskt taget alla typer av projekt. Deras fokus ligger på moderna och autentiska bilder. Alla fotografier skickas in av deras stora bas av användare. För tillfället finns det mer än några hundra tusen bilder som laddas upp av användare, och antalet blir bara större för varje dag.

Lager Snap

Denna populära webbplats får nya gratisbilder dagligen. Administratörer kurerar inskickade bilder och väljer bara de bästa som hamnar på webbplatsen. Allt är helt gratis och du kan använda bilderna för din blogg utan att ställa frågor. Sök bara efter en bild du behöver eller bläddra igenom flera kategorier på webbplatsen. För närvarande finns det mer än 50,000 5,000 bilder som skickats in av mer än XNUMX XNUMX prenumererade fotografer.

Gratisography

Bakom det intressanta namnet finns ett företag som tog en unik inställning till gratisbilder. Istället för att hantera miljontals liknande bilder beslutade teamet på Gratisography att vara väldigt, väldigt kräsna när det gäller bilder som finns på deras webbplats. Så istället för kvantitet kan du förvänta dig ett mindre antal helt unika fotografier. De är handplockade och måste uppfylla höga kvalitetsstandarder. För att citera dem: "För att bli en Gratisografi-bild måste en bild ge något unikt till bordet. Naturligtvis måste den vara perfekt komponerad, med rätt mängd ljus och exponering, skarpt fokus på det centrala motivet.”

Hur laddar man ner bilder?

Hur du laddar ner bilder beror på vilken sida du har valt. Uppenbarligen kommer Rights Managed och royaltyfria sajter att be dig att registrera dig och betala för en prenumerationsplan (eller att beställa en bild från dem). Men efter det är det ungefär likadant att ladda ner bilder. Låt oss se hur du tar bilden från Unsplash som är helt gratis:

  1. Öppen Unsplash webbplats
  2. Sök efter en bild (till exempel "strand")
  3. Bläddra igenom alla bilder som matchar din fråga
  4. Klicka på bilden du gillar för att öppna en större version av den
  5. Klicka på knappen "Ladda ner gratis".

Saker att titta på innan du laddar upp bilder till din webbplats

Nu när du har bilden lagrad på din dator finns det fortfarande saker du bör ta hand om innan du laddar upp bilden till din blogg.

Beslut

Kontrollera bildens upplösning. Om du vill infoga bilden i inlägget vill du att den ska vara minst 700-800px bred (bredden beror på vilket tema du har installerat och kan variera enormt). Det är alltid en bättre lösning att ladda upp en något större bild – om du använder WordPress bloggplattform, kommer det automatiskt att skala ner det för ditt inlägg utan att förlora på kvalitet. Men om du laddar upp en liten bild blir den suddig om du bestämmer dig för att sträcka ut den över skärmen.

Format och filstorlek

Högupplösta bilder kan lätt bli större än 10 Mb per fil. Om dessa bilder inte är korrekt formaterade kan de bli ännu större. Du bör kontrollera storleken och formatet innan du laddar upp, särskilt om du har begränsat värdutrymme och bandbredd.

Optimera bilder för webben

Det finns så mycket mer du kan göra för att optimera bilder för din blogg. Eftersom vi redan har en dedikerad artikel för att förbättra bilder i WordPress, går vi inte in på detaljer här.

Slutsats - vilka bilder är rätt för mig?

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att förstå betydelsen av bilder för din blogg. Vi hoppas också att du insåg att det inte är ett sätt att stjäla bilder från Google-sökning och andra webbplatser starta en blogg. Men nu när du vet om olika aktiesajter och licenser de erbjuder, hur väljer du en för din blogg?

Självklart, om du precis har startat en blogg och inte har någon budget för bilder, är Creative Commons Zero (gratis) rätt väg att gå. Det finns några negativa sidor av det, men om du håller dig till de populära sajterna som vi har nämnt, borde du inte ha några problem. Det kommer att finnas miljontals bilder till ditt förfogande, och du kommer att kunna sova gott och veta att du inte stjäl någonting. Men så fort din blogg börjar växa kan gratisbilder hindra dig från att nå nästa milstolpe.

Om du har fastnat för gratisbilder och du har råd med några extra dollar, är royaltyfria bilder det rätta valet för dig. Rätthanterade foton är de dyraste, och de bör endast lämnas till större företag som har råd att spendera dussintals (om inte hundratals) dollar för bara en bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän