Handledning för webbdesign för nybörjare 2023

Ogi Djuraskovic
Uppdaterad: 4 oktober 2023
7 min läs
FirstSiteGuide stöds av våra läsare. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en provision. Läs mer
Handledning för webbdesign för nybörjare 2023

Webbplatsdesign brukade vara den exklusiva domänen för professionella IT-experter. Detta är inte längre fallet. Tekniken har förbättrats år efter år och har gradvis öppnat upp tillgången till World Wide Web för tillfälliga internetanvändare.

Ändå även med moderna webbdesign digitala verktyg, måste du veta några saker innan du kan skapa en anpassad webbplats för dig själv eller ditt företag. Åtminstone måste du veta hur du följer de nio enkla stegen som vi ska dela med oss ​​av i den här handledningen.

Hur man designar en webbplats i 9 enkla steg 

Även om du är nybörjare, oroa dig inte. Dessa nio steg är inte svåra att följa, och även om du bestämmer dig för att utforska varje steg närmare (vilket jag uppmuntrar dig att göra), bör du kunna slutföra skapandet av din första enkla webbplats på några timmar.

Steg #1: Definiera webbplatsens syfte och dina mål 

Alla webbplatser är inte skapade på samma sätt. Även om de tekniskt sett alla fungerar på samma sätt och körs på samma teknik, är det mycket viktigt att du förstår vad du är på väg att bygga. En webbplats kan tjäna många syften. 

Här är några alternativ:

  • En sidas webbplats eller CV; 
  • Enkel broschyr eller portföljsida;
  • Webbplats för småföretag;
  • En webbplats med en bloggsektion; eller 
  • e-handel eller webbutik. 

Att skapa en enkel broschyrwebbplats kan vara helt annorlunda än startar en blogg med dussintals kategorier. Och dessa alternativ kan vara helt annorlunda än att bygga även de mest okomplicerade näthandelswebbplats där du ska sälja digitala eller fysiska varor. 

På grund av dessa skillnader är det viktigt att fastställa dina mål och ha en vision för din webbplats.

Steg #2: Kom på strukturen och planen för din webbplats

När du väl har etablerat ditt mål och förstår vilken typ av webbplats du vill ha är det dags att arbeta igenom det. Om det är en enkel sida eller blogg behöver du inte ens skriva den på papper. Föreställ dig det helt enkelt och skapa en struktur i ditt huvud. 

Här är några frågor som du kanske vill ställa dig själv som hjälper dig att gå i rätt riktning:

  1. Vill du att din webbplats ska vara en ensidigare med bara ett fåtal avsnitt eller en vanlig webbplats med separata sidor? 
  2. Vill du ha en blogg på din sida som bara en annan sektion, eller vill du bara ha en blogg med ett par kategorier?
  3. Planerar du att sälja något via din hemsida?
  4. Har du en budget och hur mycket är du villig att spendera på din nya webbplats?

Men om du är på väg att bygga något mer komplicerat, rekommenderar jag starkt att du lägger ner allt på papper (eller ett digitalt utkast). Skriv ner vad du förväntar dig att din webbplats ska ha, och rita till och med layouten du föreställer dig eller såg på en annan befintlig webbplats.

enkel hemsidastruktur

Idéer kan dyka upp när som helst, så det är värt det att överväga en kvalitet anteckningsapp för att hjälpa dig spara dina idéer på vägen. Dessa frågor och anteckningar hjälper dig att förstå dina behov och önskemål och förbereder dig för att välja plattform för att driva din webbplats.

Steg #3: Välj plattform för att bygga din webbplats 

Nu när du har en vision av din webbplats och en enkel plan upprättad, är det dags att bestämma vilken plattform som ska hjälpa dig att bygga och underhålla din webbplats.

Eftersom du är nybörjare skulle jag rekommendera att välja ett av de populära innehållshanteringssystemen. Att skapa en anpassad webbplats kan vara roligt och ge dig imponerande resultat, men det tar år innan du faktiskt kan vara en väl bevandrad webbdesigner. Å andra sidan kan mer än tio populära webbplatsbyggare göra i stort sett allt en nybörjare skulle behöva.

Om du väljer att skapa en egen webbsida, du kan inte gå fel. Var dock beredd på en brantare inlärningskurva och fler alternativ som kommer att kräva extra tid att ta reda på. 

Det finns också mer enkla lösningar som Wix, Weebly, Squarespace, och andra som vi redan har granskat och jämfört på Firstsiteguide.com. Så ta dig tid, sätt din struktur och plan i perspektiv och låt den leda dig till rätt plattform för din nya webbplats.

Om du inte har tid för en detaljerad undersökning, låt mig hjälpa dig:

Steg #4: Välj ett tema eller mall för din webbplats

Äntligen är det dags för de roliga och kreativa delarna. Efter att du har bosatt dig på en av plattformarna är det dags att välja ett tema eller mall som kommer att definiera din nya hemsidas layout och utseende.

Det mesta av populära webbplatsbyggare kommer med liknande alternativ - det kommer att finnas gratis eller premium (betalda) mallar att välja, och de kommer omedelbart att forma din webbplats till existens. De flesta av dem låter dig till och med importera demoinnehåll, vilket gör att du kan starta en webbplats med befintligt innehåll istället för att börja från början.

Det som är särskilt intressant här är att de flesta av de populära plattformarna kommer med dra och släpp-redigerare. Det betyder att du helt enkelt kan välja ett element, ta tag i det med markören och placera det på en plats i layouten. En av de bästa dra-och-släpp-redigerarna är Wix's editor, som låter dig skapa vad du vill. Det finns också några värdefulla tredjepartsredigerare för WordPress som t.ex Divi.

Gratis alternativ är vanligtvis funktionella, men om du vill välja en mer polerad design med enklare ändringar, en premiumtema är värt att överväga. Inte bara kommer premiumteman och mallar att se bättre ut, utan de kommer med några extra funktioner som gör att du kan skapa en ännu bättre webbplats.

Exempel på vackra mallval med olika webbplatsbyggare:

1. Wix-mall – J.Alissa

Wix mall

2. Squarespace-mall – Clarkson

Squarespace mall

3. WordPress-tema – Divi

WordPress tema Divi

Skapar din logotyp kan vara en rolig och underhållande upplevelse. Det finns ingen anledning att anlita en professionell designer. Välj bara en av de gratis logotyptillverkare online, svara på några frågor, välj önskade färger och nyckelord, så genererar ett verktyg några idéer. Du kan sedan enkelt ändra någon av dina idéer tills du skapar en perfekt logotyp för din webbplats och ditt varumärke.

För att hjälpa dig komma igång, här är några av de mest populära tjänsterna som gör att du kan skapa din första gratis logotyp:

Låt oss nu fokusera på några av de finare detaljerna på din webbplats. Utforska dina tema-/mallalternativ och börja modifiera dem efter din smak. Välj typsnitt du gillar, ställ in färger du vill ha och placera din nyskapade logotyp där uppe i rubriken. Det här är tiden och platsen att vara kreativ, så skynda dig inte. Utforska den nya plattformen och ditt tema/mall, och var inte rädd för att ändra en eller två inställningar för att se resultatet.

Här är några intressanta tjänster som kan hjälpa dig att välja färger och typsnitt:

Steg #6: Optimera för mobilen och kolla på alla enheter 

Att ha en webbplats som inte fungerar på smartphones är inte ett alternativ 2023. Människor är mer anslutna till sina telefoner än någonsin, och onlinebesökare kommer för det mesta att ladda din webbplats från sina mobila enheter.

Dina mobilinställningar kommer att variera beroende på vilken plattform du har valt, men den goda nyheten är att alla kommer att ta hänsyn till mobiltittare. Ta dock inte standardmobiloptimeringen för given. Se till att kontrollera din webbplats på flera olika mobila enheter, eftersom varje smartphone och surfplatta är olika och kan visa din webbplats på olika sätt. Spela runt med olika plugins och tillägg tills du får de perfekta mobilresultaten.

Vi har redan skrivit om hur du gör din webbplats mobilanpassad, så se till att läsa mer om det.

Om du redan har en hemsida och vill att Google ska kolla om den är mobilanpassad, helt enkelt öppna denna webbplats och ange webbadressen till din webbplats. Google kommer snabbt att kontrollera det och informera dig om detaljerna. Det här kostnadsfria verktyget kommer till och med att visa dig hur din webbplats ser ut på mobilen och föreslå ändringar om det behövs.

Här är några andra liknande verktyg som hjälper dig att testa den mobila versionen av din webbplats:

Steg #7: Webbplatsens innehåll och grafiska element 

Vid det här laget bör din webbplatslayout vara klar. Din logotyp kommer att vara komplett, dina färger valda och dina teckensnitt väljs genom att använda en dummytext eller innehållet på demosidan. Nu är det äntligen dags att skapa ditt innehåll.

Varje webbplats behöver en kopia, så ta dig tid och skriv den information du vill presentera för dina användare. Det här är det första folk kommer att läsa på din webbplats, så se till att den är välskriven och att det inte finns några grammatik- eller stavfel. Du kan använda gratisverktyg som Grammarly or ProWritingAid att hjälpa dig.

Om du planerar skriver en blogg, du kan börja med ditt första inlägg. Prova olika alternativ som finns tillgängliga på den plattform du väljer och spela runt. Det här är ditt första inlägg, så ingen förväntar sig att det ska vara perfekt. Men ta hand om din skrivstil, grammatik och stavning.

Foton, bilder och videor är en viktig del av varje webbplats. Om du har något anpassat är det bra! Men om inte, var försiktig med vilka grafiska element du lägger ut online. De flesta bilder som är tillgängliga via Google är under upphovsrätt, vilket innebär att du inte kan lägga den på din webbplats utan tillstånd. Ändå finns det gott om webbplatser som Unsplash som erbjuder royaltyfria bilder som du fritt kan använda för din webbplats.

Förutom Unsplash, som definitivt är den mest populära, finns här några andra webbplatser som erbjuder gratis stockfoton som du kan använda:

Steg #8: Förbered och optimera för SEO 

Vet du vad en vanlig person gör när han letar upp saker på nätet? Ja, du har rätt – de googlar det. Så för att se till att din webbplats är tillgänglig för en bredare publik måste du göra den Google-vänlig.

Denna process är känd som SEO (sökmotoroptimering), och tanken är att se till att ditt innehåll följer Googles och andra sökmotorers riktlinjer. Sanningen att säga kan den här processen vara ganska utmanande och lång om du konkurrerar med proffs. Lyckligtvis kan du börja göra SEO även som nybörjare. Bara följ våra riktlinjer, och du kommer ett steg närmare en bättre position på Google.

Här är ett par välkända SEO-tjänster som kan hjälpa dig att kickstarta din nya webbplats:

Steg #9: Starta din webbplats

Detta är det. Hittills har du skapat en webbplats i skuggan av din plattform. Ändringarna har sparats, men din webbplats är fortfarande inte tillgänglig för allmänheten. Innan du trycker på knappen Publicera, se till att testa den noggrant.

Öppna din webbplats i olika webbläsare och visa den från andra enheter. Skicka en länk till en vän och be dem ta en titt. Åtgärda eventuella rapporterade misstag och publicera din webbplats. 

grattis!

I likhet med mode förändras trender inom webbdesign år efter år. Om en specifik färg var populär förra året, betyder det inte att den kommer att förbli populär. Här är en snabb sammanfattning av webbdesigntrender under 2023:

  • Multimediaupplevelse – Internethastigheterna har ökat, så det är ok att ladda din webbplats med kvalitetsbilder och videor.
  • Retro typsnitt – om du kan hitta ett typsnitt som påminner dig om 50-talet, så är det det.
  • Emoji – de är populära på sociala medier, så du bör använda dem på din webbplats också.
  • Ljusa färger – träfffärgskombinationen är gul och grå.
  • Kreativa produktbilder – det räcker inte att bara ladda upp en bild. Det skulle hjälpa om du hittade ett kreativt sätt att visa din produkt.
  • Parallax effekt - Parallax-animationer fortsätter att vara trendiga och förväntas på din webbplats.
  • Neomorfism – detta innebär ett "minimalt sätt att designa med en mjuk, extruderad plastlook". (Källa: Uxdesign)
  • Rulla animationer – gör något med din webbplats när folk rullar. Alla älskar det.
  • Nya frågeformulär – Det räcker inte att fråga folk något. Det måste se bra ut och vara underhållande. 

Vanliga frågor

Hur mycket kostar det att designa en hemsida?

Om allt du vill ha är en enkel hemsida eller blogg, är det möjligt att skapa din första sida helt kostnadsfritt. Det finns flera populära gratis webbplatsbyggare tillgängliga som kan hjälpa dig med det. Å andra sidan, om du behöver något mer komplext, eller vill se till att din webbplats är helt kontrollerad av dig, måste du välja premiumalternativ. I så fall kan en webbplats kosta dig allt från några få dollar till några hundra dollar per månad.

Ska jag designa en webbplats själv eller anlita ett webbdesignföretag?

Om du inte bygger en komplex företagswebbplats som behöver professionell vård, kan du lita på dig själv och bygga din egen webbplats. Det finns mer än ett dussin fantastiska webbplatsbyggare online som låter dig bli en mästare på din egen webbplats. Du behöver bara ha tillräckligt med tid och vilja att lära dig och leka med inställningarna.

Vilken programvara för webbdesign ska jag använda?

När det gäller att bygga din första webbplats rekommenderar jag att du använder en gratis webbplatsbyggare som Wix, Weebly, WordPress.com eller Squarespace. Om du har någon erfarenhet och vill ha mer av din webbplats bör du börja med WordPress som är självvärd för att ge dig fler alternativ och frihet när det kommer till att bygga och underhålla din webbplats.

Vad ska jag använda: WordPress eller webbplatsbyggare?

WordPress är mest populärt innehållshanteringssystem i världen. Det driver upp mer än en tredjedel av alla världens webbplatser. Om du har tid att lära dig och underhålla din egen webbplats eller behöver något mer komplext, rekommenderar jag starkt WordPress, som gör att du kan skapa bättre webbplatsprojekt än de gratis webbplatsbyggarna. Å andra sidan, om du inte har tid för det tekniska eller behöver enkla webbplatser, kan webbplatsbyggare vara mer bekväma för dig, och därför en bättre lösning.

Slutsats 

Den moderna hektiska onlinevärlden har sina nackdelar. Men när det kommer till webbdesign har det bara skett en positiv utveckling. Nybörjare kan nu designa sina egna anpassade webbplatser på några timmar, och de kan välja mellan dussintals gratis och premium webbplatsbyggare.

Om du följer och utforskar den här handledningen närmare, kommer den att hjälpa dig att designa din webbplats samtidigt, utan att spendera en förmögenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Skicka den här till en vän