WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırması

Artem Minayev
Güncelleme: 4 Ekim 2023
FirstSiteGuide okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Devamını Oku
WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırması

Olan birçok insan WordPress blogunu başlatmak İlk adımda takılıp kalıyorsunuz – “org” ve “com” sürümü arasında seçim yapmak. Çoğu makale hangi sürümün daha iyi olduğu hakkında söylentiden ibaret olduğundan Google'da arama yapmanın pek bir faydası olmayacaktır (ikisi de daha iyi değildir çünkü farklı amaçlara hizmet ederler). Ve ilk bakışta aynı gibi görünseler de, WordPress.org ve WordPress.com aslında tamamen farklıdır.

Yazmak üzere olduğunuz ilk gönderide ellerinizi kirletmeden önce hangi yöne gideceğinize karar vermeniz gerekecek. Bu makalede size WordPress.org ile WordPress.org arasındaki en önemli farklardan bazılarını göstereceğiz. WordPress.com. Açıkçası WordPress'in en iyi blog platformu olduğunu düşünüyoruz ancak şüpheleriniz varsa diğerlerine de bir göz atın blog platformları.

[VİDEO] WordPress.com ile WordPress.org karşılaştırması: ► Daha faydalı videolar için abone olun

Yeni başlayanlar için, WordPress açık kaynaklı bir CMS'dir ve bu nedenle herkesin ücretsiz olarak indirip kullanması mümkündür. WordPress'i kendi başınıza kullanmak bazı teknik beceriler gerektirdiğinden, platformu seven birçok kişi bunu blog hizmeti olarak tercih etti. Aynı kişiler hikayelerini, fotoğraflarını ve videolarını yayınlamak için bu uygulamanın özelliklerini kullanmak istediler ancak örneğin sunucular, kodlar veya yedeklemeler konusunda endişelenmek istemediler. Bu yüzden kurucu ortaklardan biri, Matt mullenweg, WordPress.com'u oluşturmaya karar verdi.

İlk önemli fark budur ve diğer farklılıkların çoğu da buna dayanmaktadır. WordPress.org açık kaynaklı bir CMS olsa da WordPress.com, kendisini güçlendirmek için WordPress'i kullanan ticari bir projedir (hizmettir). İkisi arasında birkaç fark daha görelim.

Karşılaştırma Tablosu

WordPress.com ve WordPress.org hakkında detaylara girmeden önce karşılaştırma tablosuna bir göz atalım.

 WordPress.orgWordPress.com
Temalar ve EklentilerBeğendiğiniz her şeyi yükleyinSınırlı seçenek
Teknik bilgigereklidirHiçbiri gerekli
ÜcretBarındırma ve etki alanıÜcretsiz
Para KazanmaTam özgürlükSınırlı
Profesyonel destekYok hayırEvet
Ücretsiz promosyonYok hayırEvet

WordPress.org

WordPress.org

Bir topluluk projesi olarak WordPress.org, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemini temsil eder. Bildiğimiz kadarıyla WordPress, İnternette bulunan tüm web sitelerinin yaklaşık %28'ini destekliyor ve bu sayı kendi adına konuşuyor. WordPress ücretsizdir ve neredeyse sınırsızdır.

Başlangıç ​​olarak kurulum dosyalarını indirmeniz gerekecek ve başlamak için kendi sunucunuza ve alan adınıza ihtiyacınız olacak. Teknik bilgisi olmayan kişilerin sıkışıp kalabileceği ilk adım budur.

Çok sayıda tema ve eklenti

WordPress'i yükledikten sonra tıpkı video oyunlarında olduğu gibi önünüzde açık bir dünya olacak. Kurulumu ücretsizdir herhangi bir tema istediğinizi veya sadece kendiniz için yeni bir tane yarattığınızı. Kesinlikle hiçbir kısıtlama yoktur.

Ücretsiz temalar ve eklentiler indirin, profesyoneller tarafından tasarlanan ve desteklenen premium ürünleri satın alın veya nasıl yapılacağını biliyorsanız sıfırdan yeni ürünler oluşturun.

Özel özelliklerdeki dosyalardan ve kodlardan herhangi birini kolayca mevcut temalara göre özelleştirebilirsiniz. Evet, neredeyse her şeyi yapabilirsiniz; tek sınırlama teknik bilginiz ve hayal gücünüzdür. Elbette, eğer bununla ilgilenmiyorsanız, bir veya iki şeyi sizin için özelleştirmesi için her zaman bir profesyonel kiralayabilirsiniz. WordPress.com kullanıyorsanız yapamayacağınız bir şey.

Aynı şey eklentiler için de geçerli. Ücretsiz olanları, premium olanları yükleyebilir veya kendinizinkini geliştirebilirsiniz. Temaları, eklentileri ve özel kodları birleştirerek sınırsız seçeneğiniz olur. Bu kulağa harika gelse de (ve gerçekten de öyle), her şeyin istediğiniz gibi olması için web teknolojilerinde ve WordPress'te yolunuzu bilmeniz gerekecek.

Sen kendi bakım elemanınsın

WordPress Bakımı

WordPress.org boş bir tuval olsa da, aynı zamanda sizin de tüm dikkatinizi vermenizi gerektirir. Bu, endişelenmeniz gerektiği anlamına gelir hosting ve etki alanları ve diğer birçok teknik husus. Bir şeyler ters giderse, yalnızca siz suçlanırsınız ve sorunu kendi başınıza çözmeniz gerekir. Özgürlük sorumluluklarla birlikte gelir, bu nedenle WordPress'e ayrılacak yeterli zamana sahip olduğunuzdan emin olun.

Blogunuzla para kazanın

Sitenin sahibi olduğunuz için dilediğiniz ortaklık veya reklam programlarını kullanabilirsiniz. Tabii ki yasal olanların dışında hiçbir kural yok. Sitenizdeki reklamlar yalnızca görüntülemeyi seçtiğiniz reklamlar olacaktır. WordPress açık kaynak olduğundan sitenizde reklam yayınlamaz.

Avantajlar

  • Blogunuzun tam kontrolü
  • Herhangi bir temayı veya eklentiyi kullanın
  • Blogdan istediğiniz şekilde para kazanın

Dezavantajlar

  • Teknik desteğiniz yok
  • Barındırma ve alan adı maliyetlidir
  • Düzenli bakım yapmalısınız

WordPress.com

WordPress.com

Ticari bir proje olarak WordPress.com Automattic Inc.'in bir mülküdür. Başlamak için tek yapmanız gereken bir hesap kaydetmek, bir blog adı seçmek ve birkaç dakika içinde başlamaya hazırsınız. Önemsizdir ve hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç yoktur.

Sınırlı tema ve eklenti seçimi

Bu blog hizmeti, blogunuz için bir tema seçmenize olanak tanır, ancak depolarındaki temalar ve eklentilerle sınırlısınız. Bu, kendi temalarınızı yükleyemeyeceğiniz veya sağlanan temaların kodunu özelleştiremeyeceğiniz anlamına gelir. Açık olmak gerekirse; Ayarlar aracılığıyla mevcut olan parçaları hâlâ özelleştirebilirsiniz. Ancak bunun ötesine geçmeye karar verirseniz bu mümkün olmayacaktır.

Sisteminizi genişletme konusunda çok talepkar değilseniz, WordPress.com web sitenize kolayca eklenebilecek çok sayıda ücretsiz eklenti bulacaksınız. Bunlar sitenizi yönetmenize yardımcı olabilir, ancak temalarda olduğu gibi bunların hiçbirini özelleştiremezsiniz. Daha önemlisi, herhangi bir ek eklenti yükleyemezsiniz internette ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Tüm süslü premium eklentileri de unutun. Çoğu profesyonel blogcu için bu bir anlaşma bozucudur. Öte yandan, birçok kişi blog açtıktan sonra yıllar boyunca WordPress.com dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymayacaktır.

WordPress.com'da eklenti kullanamazsınız

Profesyonel desteğe sahip olun

Bu platformun iyi yanı şu ki herhangi bir teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yok kendi blogunuzu başlatmak için. İstediğiniz tek şey hikayeler oluşturmanıza, resimlerinizi, videolarınızı göstermenize olanak tanıyan bir yayınlama aracıysa veya insanları bir tartışmaya dahil etmek istiyorsanız, WordPress.com iyi bir başlangıçtır.

Bunu yalnızca ücretsiz olarak yapmakla kalmaz, aynı zamanda WordPress.com sizi otomatik olarak diğer blogculara bağlar ve yeni siteniz, ana sayfasına öne çıkan bir site olarak bağlanabilir, bu da çok fazla çaba harcamadan tonlarca ziyaret alacağınız anlamına gelir.

Para kazanma ve reklamlar

Temel hesap ücretsiz olduğundan kendinizi blogdaki WordPress.com reklamlarına hazırlayın. Biraz para kazanmak için çeşitli ortaklık programlarıyla çalışmak veya farklı reklamlar kullanmak istiyorsanız, seçenekleriniz çok sınırlı.

Ücretsiz hizmetin sınırlamaları

WordPress.com'da var sınırlı barındırma seçenekleri (Ücretsiz sürümde 1 GB bulunur) dosya yüklemek için kullanabilirsiniz. Bu dosyaları sunucuya/sunucudan almak için FTP erişimini kullanamayacağınızı bilmelisiniz.

Hala ücretsiz hesaptan bahsettiğimiz için web sitenizin alan adının aslında bir WordPress.com alt alan adı olduğunu unutmayın.

Premium hesap için ödeme yapmadığınız sürece blogunuzun adresi şöyle olacaktır: örnek.wordpress.com.

WordPress.com'da birçok ekstra özelliğin kilidini açabilirsiniz ancak hesabınız için ödeme yapmaya başlamanız gerekecektir.

Avantajlar

  • Temel hizmet için ücretsiz
  • Profesyonelce yönetilen
  • Son derece başlangıç ​​dostu

Dezavantajlar

  • Özel temalar veya eklentiler kullanılamıyor
  • Blog üzerinde kontrolünüz yok
  • Sınırlı para kazanma seçenekleri

WordPress.org ve WordPress.com arasında geçiş yapma

Bu makaleyi okumadan önce zaten karar vermiş ve blogunuzu başlatmışsanız şunu bilmelisiniz: WordPress.com ve WordPress.org arasında geçiş yapmak mümkündür. Seçiminiz ne olursa olsun, bir platformdan diğerine kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

Hem WordPress.org hem de WordPress.com, sitenizin tüm içeriğini kolayca paketleyip diğerine aktarmanıza olanak tanıyan bir İçe ve Dışa Aktarma sistemine sahiptir.

Sonuç

İlk bakışta farklı görünse de WordPress.org ile WordPress.com arasında bazı büyük farklar var. Biz de dahil olmak üzere blogcuların çoğu, kendi kendine barındırılan sürümü öneriyor. Bununla birlikte, siteniz üzerinde tam bir özgürlük ve kontrol elde edersiniz. Yine de bu herkes için en iyisi olduğu anlamına gelmiyor. Bu makalede ele aldığımız tüm farklılıkları değerlendirdikten sonra, hangi sürümün size ve blogunuza daha uygun olduğuna karar vermek yalnızca size kalmıştır.

Hakkında bir yorum “WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırması”

  1. https://safetybootpria.wordpress.com/

    Sağladığım sürece birkaç mesajınızı alıntılamamın sakıncası var mı?
    Krediniz ve kaynaklarınız sitenize geri dönecek mi? Web sitem tam olarak
    sizinkiyle aynı niş ve ziyaretçilerim kesinlikle faydalanacaktır
    burada sunduğunuz bilgilerin çoğundan.
    Lütfen bunun sizin için uygun olup olmadığını bana bildirin. Takdir et!

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir. *

Bunu bir arkadaşına gönder