Bir Logonun veya İsmin Ticari Markası ve Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Yeni Başlayanlar İçin Ticari Marka ve Telif Hakkı Tescili Kılavuzu

Ogi Djuraskoviç
Güncelleme: 13 Ekim 2023
13 dak. Okundu
FirstSiteGuide okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Devamını Oku
Bir Logonun veya İsmin Ticari Markası ve Telif Hakkı Nasıl Alınır?

işin bir adı varAyrıca markanızın görsel bir temsilini oluşturmak için kendi tanınabilir logosuna sahip olması gerekir. Logonun şirketinizin pazar nişini ve marka kişiliğini mükemmel bir şekilde yansıtması gerekir. Ayrıca şirketinizi rakiplerinden farklılaştıracak kadar benzersiz olmalıdır.

Çünkü marka adınız (blog adı) ve logo, markanızın ve işletmenizin DNA'sının bir parçasıdır; her ikisinin de telif hakkı ve ticari markasının tescili için başvuruda bulunmak önemli bir husustur.

Şirketinizin adının veya logosunun telif hakkını ve ticari markasını kesinlikle tescil ettirmeniz gerekmez. Amerika Birleşik Devletleri'nde, orijinal çalışmayı bir kağıda veya bilgisayar sürücüsüne koyduğunuzda telif hakkına sahip olursunuz ve adınızı ve logonuzu işinizi pazarlamak için kullandığınız anda bir ticari marka kazanırsınız. 

Ancak her ikisini de kaydettirmek gibi ekstra bir adım atmak size önemli bir koruma sağlayabilir. Ticari markayı kaydettirmek, başka bir şirketin aynı veya oldukça benzer bir adı kullanması durumunda haklarınızı kaybetmenizi önler. Ticari marka adınızı kaydettirerek, iş kolunuz için bu adın münhasır haklarını beyan etmiş olursunuz. 

Eğer küçük bir sahibiyseniz online iş Tek bir eyalette faaliyet gösterdiğiniz ve yeni pazarlara açılmayı planlamadığınız bir markanız varsa, adınızın ticari markasını tescil ettirmenize gerek yoktur. Zaten pazarınızda kullanma hakkına sahipsiniz.

Öte yandan, işinizi büyütmeyi planlıyorsanız, farklı para kazanma yollarıYeni pazarlara ulaşmak ve yeni pazarlara ulaşmak istiyorsanız, markayı tescil ettirmek akıllıca olacaktır, böylece başka bir şirketin sizin adınızla aynı veya benzer bir adı kullanması durumunda karışıklık yaşanmaz.

Eğer sen bir blog başlatmak ve yeni bir logo tasarla bunun için onu korumanız gerekir. Logonuzu kaydettirmek söz konusu olduğunda, onu kullanarak bir ticari marka yaratmış olursunuz. Markanızın görsel bir temsilini yaratıyorsunuz çünkü senin logon müşterilerinizin sizi nasıl tanıdığı ve sizi rakiplerinizden ayıran şeydir.

Bununla birlikte, ticari marka daha fazla koruma sağlar çünkü başkalarının logonuzu çalmasını veya sizinkine çok benzeyen bir logoyu kullanmasını engeller.

Şirketinizin markasını kayıt olmadan ticarette kullanarak, “ortak hukuk” haklarınızı tesis etmiş oluyorsunuz. Ancak markanızı tescil ettirmek Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) bir takım avantajlar sağlayacaktır.

Bu avantajlar şunları içerir:

  • Bu markanın ülke çapında sahibi olduğunuza dair yasal karine; işletmenizi diğer pazarlara genişletmeyi planlıyorsanız bu önemlidir.
  • Kaydolduğunuzda, ticari marka haklarınızı korumaya çalışırken çok daha düşük maliyetlerle karşılaşacaksınız. 
  • Ticari marka kaydı aynı zamanda çeşitli çevrimiçi satış programlarına hak kazanmanıza da olanak tanır.
  • Tek bir ülkede tescil, markanızın diğer ülkelerde de tescili için bir basamak olarak kullanılabilir. 
  • Kuruluşunuz, aynı tescilli markayı almak isteyen diğer kuruluşlara göre öncelik kazanır.

Adınızın veya logonuzun telif hakkı veya ticari marka olarak alınması kesinlikle gerekli değildir, ancak size çok faydalı faydalar sağlayabilir.

Ticari marka ve telif hakkı neden bu kadar önemli?

Sonra Bir web sitesi oluşturmak, işletme adınızı tescil ettirmeli ve logonuzu yapmalısınız. O zaman telif hakkı ve ticari marka tescilini isteyebilirsiniz çünkü bu, adınızı ve logonuzu ihlallerden koruyacaktır.

Fikri mülkiyet haklarınızı güvence altına almak ve telif hakkı ve ticari markanın arkasındaki ana fikir olan fikrinizi ve logo tasarımınızı başka hiçbir şirketin çalmamasını sağlamak önemlidir.

Hem telif hakları hem de ticari markalar, orijinal fikirlerinizi başka birinin malı olarak kullanılmaktan korumanız için size mükemmel bir yol sağlar. Size sundukları en önemli fayda şüphesiz budur.

Ticari markaların geçerliliği hiçbir zaman sona ermez; dolayısıyla ürünlerinizin veya hizmetlerinizin kaynağını tanımlamak için ticari markanızı ticarette kullandığınız sürece insanlar işletmenizi buna göre tanıyacaktır. Şirketinizin imajını ve sunduğunuz ürün veya hizmetleri müşterilere anında aktarabilen değerli bir varlık ve çok etkili bir iletişim aracıdır.

Ticari markalar telif haklarından çok daha fazla koruma sağlar, ancak telif hakları logoların korunması açısından son derece önemlidir.

İkisi arasındaki farkı ayrıntılı olarak keşfetmek için okumaya devam edin; böylece bunların önemini ve şirketiniz üzerindeki etkisini daha iyi anlayabilirsiniz.

Adınızı, Logonuzu veya Sloganınızı LegalZoom ile Koruyun

Ticari markalar ve telif hakları: fark nedir? 

Adınızı veya logonuzu ticari markalaştırmadan yalnızca telif hakkına tabi tutarsanız, onu ihlallere karşı tam olarak koruyamazsınız. Sizin yarattığınız bir şey olduğu ve fikri mülkiyetiniz olduğu için yalnızca haklarınızı güvence altına alıyorsunuz. Bir ticari marka, başka birinin bunları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istemesi durumunda adınızı ve logonuzu koruyabilir.

Ayrıca, telif hakkı sanatsal eserleri koruduğu için bir ismin telif hakkını gerçekten alamazsınız. İşte tam da bu yüzden logonuz gibi şirketinizin fikri mülkiyetini koruyan bir ticari markaya sahip olmanız gerekiyor. Aşağıda telif hakları ve ticari markalar arasındaki temel farklar verilmiştir.

Ticari marka nedir?

Ticari marka, bir üreticiyi veya satıcıyı aynı iş alanında faaliyet gösteren ve aynı ürün veya hizmetleri sunan diğerlerinden ayırmak için kullanılan bir kelime, ifade, sembol veya tasarım ya da bunların birleşimidir.

Bu, işletme adınız, logonuz, sloganınız, sembolünüz, tasarımınız ve şirketinizin marka kimliğine ve sunduğunuz ürün veya hizmetlere katkıda bulunan diğer her şey için ticari marka tescil ettirebileceğiniz anlamına gelir.

Ticari markanız, şirketinizin ürünlerinin, adının ve logosunun size ait olduğunu başkalarına bildirmek için kullanılır. Bunları hizmetleriniz veya ürünlerinizle bağlantılı olarak kullanma hakkına sahipsiniz.

Ancak marka, lisanssız kopyalanmaya karşı koruma sağlamadığından logoların renk ve tasarımlarını kapsamaz. Yalnızca şirketin markası ile ona çok benzeyen diğer markalar arasındaki benzerliklere atıfta bulunur.

Bu nedenle, logonun kullanımlarına atıfta bulunmaz, daha ziyade piyasadaki kafa karışıklığına işaret eder ve böylece logonun ihlal edici bulunabileceği kullanımları sınırlandırır. Bu, başka birinin benzer bir logo tasarımı kullanması durumunda, bunun ticari marka ihlali anlamına gelmeyeceği, aksine telif hakkı ihlali olduğu anlamına gelir.

Ticari markanızı kullanmak, sizi aynı sektördeki başka birinin adınızı veya tasarımınızı kullanmasına karşı korumaz; ancak ticari markanızı tescil ettirmek sizi korur. Şirketinizle aynı adı veya tasarımı başka birisinin kullanması durumunda, bunu ilk önce sizin bulduğunuzu kanıtlamanız gerekir; bu, onu tescil ettirmediyseniz mümkün değildir.

Markanızı tescil ettirmediğiniz takdirde herhangi bir dava durumunda hukuki savunmanız olmaz. Kayıtlı ticari marka, şirketinizin markasının federal ve yasal tescilidir. Başka biri sizinkiyle aynı veya çok benzer bir adı veya tasarımı tescil ettirmek isterse, ticari marka ihlali nedeniyle suçlu olacaktır.

Marka tescilinin faydaları:

  • USPTO kaydı size belgelerin yanı sıra yasal ticari marka sahipliğinin kanıtını da sunar.
  • Benzer işaretlere karşı ulusal koruma.
  • Kayıtlı ticari marka sembolünü (®) kullanma hakkını alın.
  • Ürünlerinizi ithal edilen benzer markalı ürünlerden koruyun.
  • Şirketinizin uluslararası alanda markalaşmasını kolaylaştırın. 
  • Mahkeme anlaşmazlıklarında daha fazla avantaj. 
  • İhlal durumunda insanları dava edelim. 
  • Birisi ürünlerinizin sahtesini yaparsa yasal tazminat alırsınız.
  • Benzer markaların tescilini engeller.
LegalZoom ile Marka Kaydınızı Başlatın

Telif hakkı nedir?

Telif hakkı, kitaplar, şarkılar, resimler, fotoğraflar, filmler, koreografi gibi orijinal eserleri ve fiziksel biçimde ifade edilen diğer orijinal yazarlık eserlerini korur.

Şirketler, ses ve video materyallerinin, kitaplarının ve raporlarının yanı sıra logo tasarımı gibi oluşturdukları diğer orijinal materyallerin telif hakkını alabilir. Her orijinal eserin yaratıldığı anda telif hakkıyla korunduğunu unutmamak önemlidir. Ancak bunu tescil ettirmek, onu başka birisinin kendi amaçları doğrultusunda kullanmaya çalışmasından koruyan şeydir, çünkü bu durumda iddianızı kanıtlayacak bir belgeye sahip olursunuz.

Birisi logonuz gibi orijinal eserinizi çalmaya ve kendisininmiş gibi kullanmaya çalışırsa, mülkünüzün kullanımı nedeniyle onlara dava açabilirsiniz; ancak yalnızca bir telif hakkı kaydınız varsa.

Federal olarak kayıtlı bir telif hakkınız olduğunda, fikri mülkiyetinizin nasıl kullanıldığını, yayınlandığını ve dağıtıldığını ve ayrıca kamuya tam olarak nasıl sunulduğunu tam olarak kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca herhangi birinin kendi amaçları doğrultusunda kullanmasını da engelleyebilirsiniz. Birisi bunu yapmaya çalışırsa, onu federal mahkemede dava edebilirsiniz çünkü telif hakkını alarak fikri mülkiyet hakkınızı talep etmiş olursunuz.

Artık logonuzun telif hakkı koruması söz konusu olduğunda bir püf noktası var. Logonuzun gerçekten telif hakkı kapsamında değerlendirilebilmesi ve telif hakkı başvurunuzun onaylanabilmesi için gerekli yaratıcılığa sahip olması gerekir. Bu nedenle, telif hakkı logo tasarımınızı, renklerinizi ve adınızı korumadığından çok basit logoların çoğu telif hakkına tabi olarak kabul edilmez.

Logonuz biraz daha sanatsal veya süslüyse telif hakkınızı tescil ettirmeniz daha kolay olacaktır.

Telif hakkı kaydının faydaları: 

  • Telif hakkı talebiniz herkese açık bir kayda eklenir.
  • Birisi telif haklarınızı ihlal ederse, onu federal mahkemede dava edebilirsiniz.
  • Telif hakkı sahipliğini kanıtlamak için bunu kullanabilirsiniz. 
  • Bir davada dava masraflarını, avukatlık ücretlerini ve yasal tazminatları almaya hak kazanın.
  • Uluslararası Ticaret Komisyonundan yardım alın. 
  • Hak ihlalinde bulunan kopyaların ülkeye girmesini önleyin.
  • Telif Hakkı Bürosundaki belgeleri kaydetmeniz için size temel sağlar.

Adınızın ve logonuzun telif hakkını ve ticari markasını almak için atmanız gereken belirli adımlar vardır. Aşağıda bu adımların kısa bir özeti bulunmaktadır.

Telif hakkı ve ticari marka logolarıyla ilgili kafa karışıklığı

Birçoğu hem telif hakkı hem de ticari marka tescili için uygun olduğundan, logolar söz konusu olduğunda oldukça fazla kafa karışıklığı ortaya çıkıyor. Şöyle ki, logonuz orijinal sanat eseri olarak telif hakkına uygunsa ve şirketinizi tanımlamak için kullanılmıyorsa, logonuz telif hakkıyla korunabilir, böylece izinsiz kopyalamanın önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca başkalarının sizin bilgilerinizi kullanmasını engellemek istiyorsanız logo tasarımı Firmanızın markasının rakiplerinizden ayırt edilebilir olmasını sağlamak için logonuzu markalaştırmalısınız. Ticari marka, yalnızca rakiplerinizle benzer bir bağlantı olması durumunda müşterilerinizin yaşayabileceği kafa karışıklığını önleyebilir; telif hakkı ise istenmeyen kopyalamaya karşı koruma sağlar.

Bu nedenle, ticari marka ve telif hakkı koruması sıklıkla örtüştüğünden, logolar fikri mülkiyet hukukunun kafa karıştırıcı bir alanı olabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, ne telif hakkının ne de ticari markanın birbirini dışlamamasıdır; bu nedenle birçok işletme sahibi, şirketlerinin logosunu hem telif hakkı alarak hem de ticari marka olarak korumayı tercih eder.

Artık marka adınızı seçip marka için bir logo oluşturduğunuza göre varlıklarınızın korunduğundan emin olmanız gerekiyor. Birçok kişi fikri ve yaratıcı mülkiyeti çekinmeden bile ihlal edecektir. 

Sektör, içinde bulunduğunuz veya işletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun, logonuzun telif hakkını aldığınızdan emin olun. Ancak telif hakkının marka adınızı, unvanlarınızı veya sloganınızı korumadığını unutmayın.

Logonuzun telif hakkı için nasıl başvurulur? 

  1. Çevrimiçi kayıt web sitesine gidin ve telif hakkı formunu doldurun. İşletmeniz Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyorsa, resmi web sitesine gidin. Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi Telif hakkı başvurunuzu e-postayla göndermek için.

    Başvurunuzu kağıt üzerinde de yapabilirsiniz. Ancak telif hakkı tescilinize online başvuru yapmak sizin için hem daha kolay hem de daha hızlıdır. Çevrimiçi başvurunun işleme alınması sekiz aya kadar sürebilirken, kağıt formların işlem süresi 13 aya kadar çıkabilir.

    Telif hakkı kaydınıza nasıl başvurduğunuzdan bağımsız olarak, kaydınızın yürürlüğe girdiği tarih, Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Bürosu'nun başvurunuzun teslim edildiği tarihtir. Yani orijinal çalışmanızı yayınlamak istiyorsanız bunu resmi sertifikanızı beklemenize gerek kalmadan yapabilirsiniz.

  2. Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Bürosu web sitesine ulaştığınızda, eCO Çevrimiçi Kayıt düğmesine tıklayın.

    Bu sizi doldurmanız gereken bir CO Formuna yönlendirecektir. Form, kişisel bilgilerinizin yanı sıra, sahibinin ve yaratıcısının adının yanı sıra telif hakkı belgelerinin niteliğini de gerektirecektir. Bir logonun telif hakkı için logonuzun grafiksel bir temsilini sunmanız gerekir.

  3. Daha sonra, logo dosyanızı yüklemeniz ve kredi veya banka kartı, elektronik çek veya Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Bürosu'ndaki mevduat hesabınızla 65 ABD doları tutarındaki kayıt ücretini ödemeniz gerekecektir.

    Daha sonra, onay için bekleme durumunda olan telif hakkı kaydınız hakkında bir onay alacaksınız.

    Daha önce de belirttiğimiz gibi telif hakkınız, onay tarihi değil, başvurunuzu tam olarak gönderdiğiniz tarih itibarıyla geçerli olacaktır.

Bir logo veya ismin ticari markası nasıl oluşturulur? 

Adınızı veya logonuzu ticari markalamadan önce, başka kimsenin benzerini kullanmadığından emin olmak için bir ticari marka araştırması yapmanız gerekir. Bunu adı verilen bir aracın yardımıyla yapabilirsiniz. Ticari Marka Elektronik Arama Sistemi (TESS), Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi'nin resmi web sitesinde bulabilirsiniz.

TESS Veri Tabanı üzerinden marka araştırması yapmak, başka bir firmanın mevcut ticari markasıyla veya onay bekleyen bir ticari markayla olası çatışmaları tespit edebildiği için büyük önem taşıyor.

Bu adım aynı zamanda önemlidir çünkü mevcut bir ticari markaya çok benzer olması durumunda onaylanamayabilecek bir tescil başvurusunda harcayacağınız paradan tasarruf edersiniz. 

Ticari marka araştırmanızı yaptıktan sonra, ticari marka başvurusunu Marka Elektronik Başvuru Sistemi (ÇAYLAR). Hangi başvurunun sizin için uygun olduğuna karar verdikten sonra doldurmanız gereken bir form sunulacaktır.

Üç farklı başvuru formundan birini seçebilirsiniz: TEAS Plus, TEAS İndirimli veya TEAS Normal.

Başvurunuzda "kullanım amacı esasını" (ITU) seçerseniz, en az bir ürün veya hizmet sınıfı için ayrıca 50 ABD doları tutarında ek başvuru ücreti ödemeniz gerekecektir.

Kaydınız gönderildikten sonra bir e-posta onayı alacaksınız. Başvurunuzu gönderdikten yaklaşık üç ay sonra, başvurunuz bir avukat tarafından incelenecek ve başvurunuz ticari marka onayı için gerekli tüm yasal gereklilikleri karşılayıp karşılamadığını belirleyecektir.

Başvurunuzun ilerleyişini 3-4 ayda bir takip etmeniz önemlidir. Bunu şu adresten yapabilirsiniz: Ticari Marka Durumu ve Belge Alma (TSDR).

Adınızı veya logonuzu ticari marka haline getirmek için üçüncü bir tarafı işe almak

Ticari markalama süreci gerçekten karmaşık olabilir. Çok fazla araştırma gerektirir ve o zaman bile yol boyunca birçok hata yapmanız muhtemeldir. Neyse ki alternatif bir yaklaşım var. 

Tüm bunları gerçekleştirecek zamanınız veya sabrınız yoksa, süreci baştan sona sizin adınıza yürütebilecek bir şirket bulmanız yeterlidir. 

Tamamen yasal ve şeffaftır ve gerçekten ihtiyacınız olan ticari markaları alana kadar ödeme yapmak zorunda değilsiniz.

Adınızı, Logonuzu veya Sloganınızı LegalZoom ile Koruyun

Ticari marka onay süreci nasıl işler?

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, yalnızca başvurunuzu yaptıktan sonra, tescil ettirmek istediğiniz markanın mevcut olup olmadığını kontrol etmek için ticari marka veri tabanlarında arama yapacaktır.

Sonuçları zamanında size bildireceklerdir. Ticari marka tescili yaptırmaya çalıştığınız markanın aynısını veya çok benzerini bulurlarsa tescilinizi reddedecekler ve ödediğiniz ücretin geri ödemesini alamayacaksınız.

Hangi başvuru biçimini seçerseniz seçin, aşağıdaki bilgileri eklemelisiniz:

  • Ticari markanın, ticari olarak kullanılan markayla aynı renkte (varsa) bir çizimi.
  • Ticari marka sahibinin adı, adresi ve e-posta adresi.
  • Dosyalama ücreti.
  • Ticari markanın tanımladığı ürün veya şirket, şirketinizin ticari markasının ticarette kullanıldığının kanıtıdır.
  • Sahibinin imzası.

İncelemeyi yapan avukat, başvurunuzun yasal onay gerekliliklerini karşıladığını tespit ederse, markanızın Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi'nin haftalık dergisi “Resmi Gazete”de yayınlanmasını onaylayacaktır.

Markanızın tescilinden dolayı zarara uğradığını düşünenler, yayımı takip eden 30 gün içerisinde tescile itiraz edebilir veya itiraz süresinin uzatılmasını talep edebilir.

Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, itiraz Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi bünyesindeki bir idari mahkeme önünde yapılacaktır. Marka Yargılama ve İtiraz Kurulu (TTAB). İtiraz, itirazı yapan taraf açısından herhangi bir sonuç vermezse veya herhangi bir itirazda bulunulmazsa, ticari marka tesciliniz onaylanacak ve Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından size bir tescil belgesi verilecektir.

Kaydınızı korumanız çok önemlidir çünkü Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisine ticari markanızın kullanımda olduğunu bildirmeniz gerekir.

Ticari marka tesciliniz onaylandıktan sonra belirli bakım belgelerini dosyalamanız gerekecektir. Bunu yapmamak, ticari markanızın iptali veya süresinin dolması ile sonuçlanacaktır.

Ayrıca markanızın tescili 10 yıl sürmektedir ancak tescilinin beşinci ile altıncı yılı arasında ve tescilin dokuzuncu ile onuncu yılı arasında hala kullanıldığını doğrulamak için doğrulamanız zorunludur.

Ticari markanızı ve telif hakkınızı kaydettirdikten sonra, adınızı veya logonuzu başkaları tarafından izinsiz olarak benimsenmeye veya kopyalanmaya karşı koruduğunuzdan emin olmak için ticari markanızı ve telif hakkı haklarınızı uygulama sorumluluğu size aittir.

Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi hiç kimsenin sizinkiyle aynı veya görünüşte aynı markayı tescil ettirmemesini sağlayacak olsa da, birisinin onu kullanmaya çalışması durumunda şirketinizin fikri mülkiyet haklarını korumaktan sorumlu olan kişi sizsiniz.

Ticari markanızı ihlallere karşı korumak için yasal işlem başlatırken iki yasal seçeneğiniz vardır. Durdurma ve vazgeçme mektubu gönderebilir veya ticari marka ihlali davası açmayı tercih edebilirsiniz.

Başka hiçbir tarafın şirketinizin markasını kullanmaya çalışmamasını sağlamak için bir “ticari marka gözetimi” oluşturmanıza yardımcı olabilecek şirketler bulunmaktadır. Ayrıca, ihtiyacınız olan korumayı elde etmek için doğru şekilde nasıl ilerleyeceğiniz konusunda tavsiye ve danışmanlık alabilmeniz için ticari marka ihlalini takip etmesi için bir avukat da kiralayabilirsiniz.

Bir avukat tutmaktan bahsetmişken, birçok kişi telif hakkı ve ticari marka sürecinin tamamında kendilerine yardımcı olması için bir avukat tutmaya karar veriyor. Bununla birlikte, sadece bir taneye sahip olmak gerekli değildir, aynı zamanda her şeyi kendi başınıza yapabileceğiniz için gerekli de değildir.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi'ndeki bir inceleme avukatı, ticari marka başvurunuzu yapma sürecinde size kesinlikle yardımcı olacak olsa da, hukuki tavsiyeye ihtiyaç duyulması halinde kendi ticari marka avukatınızı işe almak size faydalar sağlayabilir.

Başvurunuza başvurmadan önce özel bir ticari marka vekili tutmaya karar verirseniz, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi tüm kayıt süreci boyunca yalnızca avukatınızla iletişim kuracaktır.

Ayrıca, özel bir ticari marka avukatı, ticari marka ihlali durumunda ticari marka haklarınızı nasıl uygulayacağınız ve birisinin kendi şirketinin markasını ihlal ettiğinizi iddia etmesi durumunda ne yapmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

Şirketinizin markasının (şirketinizin adı ve logosu) ticari markalaştırılmasının veya telif hakkının alınmasının önemli olmadığını düşünüyorsanız, bazı ünlü telif hakkı ve ticari marka ihlali vakalarına bir göz atın.

Federal ticari marka ve telif hakkı tesciline sahip olmanın önemini ve bunun şirketiniz üzerindeki etkisini göreceksiniz.

Nestle Cadbury'ye Karşı 

Nestle, Kitkat 4 çubuklu şeklini 2006 yılında İngiltere'de tescil ettirdi. KitKat benzeri bir çubuk ürünü satan Cadbury, tescilli ticari markayı geçersiz kılmaya çalıştı. Nestle, Kitkat 4 çubuklu şeklin Nestle tarafından o kadar uzun süredir kullanıldığı ve tüketicilerin bu şekli markayla ilişkilendirdiği gerekçesiyle kazandı. 

Gucci, Guess'e Karşı 

Gucci, Guess'e her iki markanın kıyafetlerinde bulunan elmas desenli G logosu nedeniyle dava açtı. Gucci, 2012 yılında New York'taki mahkemelerin Guess'e 4.7 milyon dolar ödemesine karar vermesiyle davayı kazandı. 2013 yılında Guess İtalya'da karşı davayı kazandı ve mahkeme Guess'in baklava deseni, G logosu ve çiçek deseni de dahil olmak üzere Gucci'nin üç tescilli ticari markasının iptal edilmesi yönündeki taleplerini kabul etti. 

BeautyBank vs. Yaşlanmayan Fantezi

Estee Lauder'in yan kuruluşu olan BeautyBank, Ageless Fantasy'nin EAU FLIRT markalı parfüm reklamlarının kötü niyetli olduğu gerekçesiyle ticari marka ihlali davası açtı ve kazandı. Ageless Fantasy'nin parfümü, BeautyBank FLIRT kozmetik serisiyle yarışan, erkeklerin kadınlarla flört etmesinin klinik olarak kanıtlandığını iddia etti. 

Apple Corps ve Apple Inc.

Beatles, Steve Jobs'un Apple Inc.'i dünyaya tanıtmasından sekiz yıl önce "elma" kelimesinin ticari markasını buldu. Beatles, Apple Inc.'e dava açtı ve mahkemedeki mücadele birkaç yıla yayıldı.

Sonuçta Apple Inc., The Beatles'ın müzik şirketi “Apple Corps”a nakit ödeme yaptı ve müzik işinden uzak durmayı kabul etti. Ancak iTunes'un piyasaya sürülmesiyle savaş yeniden başladı. Apple Inc.'in, Apple Corps'un ticari marka haklarını satın almayı ve ardından bunların lisansını şirkete geri vermeyi kabul etmesinden sonra bir anlaşmaya varıldı ve bu da Beatles'ın Apple savaşını kaybetmesine neden oldu.

Jack Daniel's, Patrick Wensink'e karşı

Bu dava aslında bir dava sıkıntısı olmadan iyi bir şekilde sonuçlandı. Patrick Wensink, kapağı Jack Daniel'in tanınmış marka tasarımına tamamen benzeyen bir kitap yayınladı. Ünlü şirket Wensink'e bir durdurma ve vazgeçme mektubu gönderdi; bu şimdiye kadarki en güzel durdurma ve vazgeçme mektubu olabilir. Jack Daniel, Wensink'e kapağını değiştirmeyi düşünebileceğini ve bir minnettarlık ve iyi niyet göstergesi olarak şirketin yeni kapağın tasarlanmasına mali olarak katkıda bulunacağını bile teklif etti. Üstelik Jack Daniel's kitabın raftan kaldırılmasını bile talep etmedi.

Patrick Wensink mektubu web sitesinde yayınladı, ardından mektup internette yayıldı ve Jack Daniel's'a inanılmaz derecede olumlu bir tanıtım kazandırdı. Gördüğünüz gibi marka ihlali vakası mahkemeye gitmeye gerek kalmadan çözülebilir. Pazarlama departmanınızın her şeyi halletmesine izin verin.

Marvin Gaye, Pharrell Williams ve Robin Thicke'ye karşı

Son telif hakkı ihlali vakalarından biri, Mart 2015'te jürinin Pharrell Williams ve Robin Thicke'nin ünlü şarkısı "Blurred Lines"ın Marvin Gaye'nin "Got to Give It Up" şarkısının bir kopyası olduğunu tespit etmesiyle gerçekleşti. Dava, Williams ve Thicke'nin Marvin Gaye'nin çocuklarına yaklaşık 7.4 milyon dolar ödemesiyle sonuçlandı.

Kayıtlı bir telif hakkınız olduğunda şirketinizi fikri mülkiyetinizin izinsiz kopyalanmasına karşı koruyabilirsiniz.

Sonuç

Hem telif hakkı hem de ticari marka fikri mülkiyetinizi koruyabilse de, farklı varlık türlerini korudukları için farklı türde korumalar sunarlar. Telif hakkı edebi ve sanatsal eserleri korurken, ticari marka daha çok logo gibi bir şirketin markasını tanımlayan ve tanımlayan öğeleri korumaya odaklanır.

Şirketinizin varlıkları yalnızca paranızı temsil etmez. Ayrıca şirketinizin değerini artırabilecek fikri mülkiyet haklarını da içerirler; bu nedenle, üçüncü bir tarafın bunları izinsiz kullanmamasını sağlamak için bu mülkiyete ilişkin haklarınızı korumalısınız.

Telif hakkı ve ticari marka size bu tür bir koruma sağlar, bu nedenle her ikisine de kaydolmanız ve markanızı koruduğunuzdan emin olmanız zorunludur.

11 yorum “Bir Logonun veya İsmin Ticari Markası ve Telif Hakkı Nasıl Alınır?”

  1. George Miller

    Ogi, ilgi çekici bir okumaydı! Günümüzün son derece rekabetçi iş ortamında ismin, markanın ve logonun sahipliğini açıkça gösteren tescilli bir ticari markaya sahip olmak şarttır. Şirketiniz için en iyi marka korumasına ulaşmanıza yardımcı olur. Ancak kayıt olamıyorsanız adınız genellikle yerel pazarda üstün güvenlik sağlar.

  2. Dana

    8 yaşındaki torunum resim yapmayı çok seviyor ve bu işi çok iyi yapıyor. Kişisel kullanımımız için çizimlerinden bazılarını kendisiyle özdeşleştirdiğimiz isimle özel yapım spor ayakkabıların ve tişörtlerin üzerine koyduk. Gerçekten akılda kalıcı! Başkalarının daha sonra ondan bir şey satın almak istemesi ihtimaline karşı ismin ticari marka olarak kullanılmasını istiyorum. Bunu yapabilir miyim.

  3. azgın

    Teşekkürler. Tek bir kısa mesajda Neden, Ne ve Nasıl. Süreci incelemeye yeni başlıyorum. Bu harika bir başlangıç. Bu kadar ilgili olduğunu bilmiyordum. Makalenin hala güncel olduğu görülüyor. Tekrar teşekkürler.

  4. hapishane

    Kabul ediyorum. Harika bir makale ve küçük işime başladığımda benim için çok faydalı. Artık ne zaman/gerekirse seçeneklerimi biliyorum. Teşekkürler!

  5. Donald Smith

    Güzel ve yararlı bir rehber. Bunun için teşekkür ederiz ve gelecekte bu tür yazılar yayınlamaya devam edin.

  6. Jona Matchen

    Çevrimiçi işlerini veya markalarını başlatan serbest çalışanlar ve girişimciler için iyi bir makale. Paylaşacağım, teşekkürler!

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir. *

Bunu bir arkadaşına gönder