İçerik Dağıtım Ağı (CDN)

Web Siteniz için En İyi CDN Hizmetini Nasıl Bulabilirsiniz?

Ogi Djuraskoviç
Güncelleme: 4 Ekim 2023
13 dak. Okundu
FirstSiteGuide okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Devamını Oku
İçerik Dağıtım Ağı (CDN)

Eğer sen başarılı bir web sitesi oluşturduk ya da blog sahibi olmak Yüksek miktarda trafik alan veya daha yüksek trafik almayı beklediğiniz web sitenizin performansının kusursuz olduğundan emin olmak için mutlaka bir CDN almalısınız. Pek çok kişi içerik dağıtım ağının gerçekte ne olduğunu ve web siteleri üzerinde yaratabileceği etkiyi tam olarak anlamıyor, ancak bu kılavuz bununla ilgili tüm bilgileri sağlamalı ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmalıdır.

CDN almayla ilgili yaygın yanılgılardan biri, bir web barındırma hizmetine ihtiyacınız olmadığıdır. Aslında buna ihtiyacınız var çünkü CDN yalnızca web sitenizi geliştirmeye yardımcı olur. Hala bir iyi web barındırma hizmeti, CDN yalnızca yardımcı olduğundan ve web sitenizi hızlandırınBöylece sağladığınız kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz.

İnternette gezinen her birimiz aslında her gün CDN'lerle etkileşime giriyoruz. Çevrimiçi haberleri okuduğunuzda, çevrimiçi mağazaları ziyaret ettiğinizde, sosyal medyadaki akışınızı kontrol ettiğinizde veya YouTube'da bir video izlediğinizde, mobil cihazınıza veya PC'nize gönderilen her metnin, her görselin veya videonun arkasında yer alan CDN'lerle etkileşime girersiniz. Bunlar, çevrimiçi içerik dağıtımının omurgasıdır; onsuz çevrimiçi dünya bugünkü kadar hızlı işleyemezdi.

Tam olarak neden bu? Çünkü CDN'ler, her internet kullanıcısının kesinlikle son derece önemli bulduğu gecikme sorunlarını çözmektedir. Gecikme, belirli bir web sayfasını açmayı talep ettiğiniz an ile istenen içeriğin ekranınızda gerçekten göründüğü an arasındaki zaman gecikmesini ifade eder. Bu gecikme en azından oldukça sinir bozucu olabilir ve CDN'lerin çözmesi gereken asıl sorun da budur.

CDN nedir?

İçerik dağıtım ağı (CDN), önbelleğe alınmış Web içeriğini ve web sayfalarını son kullanıcılara dağıtmak için ana kriter olarak coğrafi yakınlığı kullanan, dünya genelinde bulunan birbirine bağlı sunuculardan oluşan bir sistemdir.

Bir CDN hizmetini kullandığınızda, web sitenizin içeriği dünya çapında birden fazla sunucuda bulunur ve bu içeriğin coğrafi konumlarına göre son kullanıcılara dağıtılmasını kolaylaştırır. Bu, her kullanıcının istenen içeriği en yakın sunucudan alacağı anlamına gelir ve bu da tüm süreci çok daha hızlı hale getirecektir.

Bant genişliği sınırlı olduğunda veya web sitesi trafiğinde önemli bir artış olduğunda bile son kullanıcılar istenen içeriği verimli bir şekilde alabilir. Bunun nedeni, CDN'nin talepte bulunan son kullanıcıya en yakın sunucunun hangisi olduğunu hesaplaması ve bu hesaplamayı talep edilen içeriği dağıtmak için kullanmasıdır.

Olan şu ki, tüm kullanıcılar verilere aynı merkezi sunucudan erişirken, son kullanıcı verinin kullanıcının yakınında bulunan bir kopyasını alır; bu da yalnızca o sunucunun yakınında darboğazlara yol açar.

Bu nedenle CDN'nin temel amacı, talep edilen içeriğin kat etmesi gereken mesafeyi ortadan kaldırmak ve dolayısıyla bir veri paketinin yapması gereken atlama sayısını azaltmaktır. Sonuç olarak, veri paketinde daha az kayıp olur, bant genişliği yüksek düzeyde optimize edilir ve gecikme ve zaman aşımları en aza indirilir. Tüm bunlar daha hızlı bir web sitesine yol açar ve daha iyi performansa sahiptir, bu da doğrudan kullanıcı deneyimini geliştirir ve her web sitesi sahibinin çabaladığı şey budur.

Neden bir CDN'ye ihtiyacınız var?

İçeriğinizi herkesin kullanımına sunduğundan, dünya çapında çok sayıda kullanıcıya ulaşmak istiyorsanız bir CDN'ye sahip olmanız çok önemlidir. Web sitenizin hızını artırmak, web sitenizin daha hızlı olması nedeniyle kullanıcılarınıza daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak, CDN'nin bant genişliğini tek bir merkezi sunucu yerine birden fazla sunucuya dağıtması nedeniyle site çökmelerini önlemek gibi web siteniz için size bazı mükemmel faydalar sağlayabilir. Daha hızlı web siteleri arama motorlarında daha üst sıralarda yer aldığından tüm trafiği yönetin ve SEO'nuzu iyileştirin.

CDN'nin size sunabileceği belki de en önemli fayda, web sitesinin çökmesini önlemektir; çünkü içeriğin son kullanıcılara dağıtımı için merkezi sunucunuzun dünya genelindeki diğer sunucuları kullanarak karşılaması gereken trafik yükünü büyük ölçüde azaltır. Bunu yaparak, sitenizin çökmesine neden olan yüksek hacimli trafiği önler.

CDN, web sitenize gelen trafiği boşaltır, web siteniz önemli ölçüde daha iyi ve daha hızlı performans gösterebilir ve sayfa yükleme sürenizi büyük ölçüde artırır. Sayfa yükleme süresi dönüşüm oranınızı etkileyebilir, bu nedenle web sitenizin ziyaretçi sayısında ve gelir kaybında kayıp yaşamamak için mutlaka optimize etmeniz gerekmektedir. Sayfa yükleme süresindeki bir saniyelik gecikme, dönüşüm oranınızı azaltabilir; bu nedenle, web sitenizin hızını büyük ölçüde artırabileceğinden güvenilir bir CDN hizmeti almak çok önemlidir.

Web siteniz daha hızlı performans gösterdiğinde kullanıcılarınıza çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunacaksınız. Sayfa yükleme süresindeki bir saniyelik gecikme, müşteri memnuniyetini %16 oranında azaltabilir ve %11 daha az sayfa görüntülemesiyle sonuçlanabilir. Müşteri memnuniyetinin her işletme için çok önemli olduğunu söylemeye gerek yok, bu nedenle kullanıcılarınızı memnun etmek genel işinizi geliştirmenize ve daha fazla gelir elde etmenize yardımcı olacaktır.

Arama motoru optimizasyonu her web sitesi sahibi için çok önemlidir ve hiçbirinin hafife almaması gereken bir şeydir. CDN, web sitenizin hızını optimize etmenize ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanıza yardımcı olduğundan, doğrudan SEO sıralamanızı iyileştirmenize yardımcı olur. Bunun nedeni, Google'ın web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını belirlemek için kullanıcı deneyimini ve sayfa yükleme süresini dizine eklemesidir.

Nasıl Çalışır?

CDN'lerin çoğu Uygulama Hizmet Sağlayıcıları (ASP), yani hizmet olarak yazılım (SaaS) olarak çalıştırılır. Bazı internet ağı sahipleri kendi CDN'lerini oluşturmaya başladı ve kendi içerik dağıtım ağlarını oluşturmayı tercih etmelerinin ana nedeni, altyapılarını geliştirmek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla çevrimiçi içerik dağıtımını iyileştirmektir.

Teknolojilerimiz

Web sitenizin sunucusu ile son kullanıcılar arasındaki mesafeyi en aza indirmek için CDN, web sitenizin önbelleğe alınmış statik içeriğini birden fazla coğrafi konumda, yani varlık noktaları (PoP'ler) adı verilen veri merkezlerinde saklar. Her PoP, içeriğin son kullanıcılara coğrafi konumlarına göre dağıtılmasına yardımcı olan ve böylece içerikleri daha yüksek bir hızda almalarına yardımcı olan, bazıları onbinlerce sunucuyla binlerce düğüme ulaşan düğümlerden ve sunuculardan oluşur.

Özetle, bir kullanıcı web sitenize göz atmak için istekte bulunduğunda, istek bir DNS sunucusuna yapılır. Daha sonra bir CDN, isteği en yakın PoP'ye yönlendirir. Kullanıcıya en yakın olan düğüm, yani uç sunucu, kullanıcıya statik içerik sağlayarak gecikmeyi büyük ölçüde azaltacak ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır.

İçerik ağı teknikleri

CDN'ler, içerik dağıtımını optimize etmek için çeşitli farklı içerik ağı teknikleri kullanır ve bu teknikler arasında web önbelleğe alma, sunucu yükü dengeleme, istek yönlendirme ve içerik hizmetleri bulunur.

Web önbellekleri

CDN'ler, içerik dağıtımını optimize etmek için çeşitli farklı içerik ağı teknikleri kullanır ve bu teknikler arasında web önbelleğe alma, sunucu yükü dengeleme, istek yönlendirme ve içerik hizmetleri bulunur.

Sunucu yükü dengeleme

Sunucu yükü dengeleme, trafiği bir dizi sunucu veya web önbelleği arasında paylaşmak için tek bir IP adresi atanan katman 4-7 anahtarı (web anahtarı veya içerik anahtarı) dahil olmak üzere bir veya daha fazla teknik kullanır. Anahtar, kendisine bağlı trafiği farklı sunuculara yönlendirerek ölçeklenebilirliği artırır ve yükü dengeler. Dahası, bir sunucunun arızalanması durumunda yükü yeniden dağıtır ve sunucu sağlık kontrollerinin yanı sıra yüksek güvenilirlik sağlar.

Yönlendirme iste

İstek yönlendirme, son kullanıcının isteğini yakındaki veya en fazla kapasiteye sahip olan düğüme veya uç sunucuya yönlendirir. Bunu yapmak için, DNS tabanlı istek yönlendirme, HTML yeniden yazma, Global Sunucu Yük Dengeleme, Dinamik meta dosya oluşturma ve herhangi bir noktaya yayın dahil olmak üzere birkaç farklı algoritma kullanır. Yakınlık, reaktif araştırma, proaktif araştırma ve bağlantı izleme gibi çeşitli tekniklerin kullanımıyla hesaplanır.

İçerik hizmeti protokolleri

Son kullanıcıların bir CDN aracılığıyla sunulan çok sayıda farklı içerik hizmetine erişebilmesi için çeşitli içerik hizmeti protokolleri tasarlanmıştır. 1990'ların sonlarında, uygulama sunucularını bağlamak için açık bir standart sağlamak amacıyla İnternet İçerik Uyarlama Protokolü (ICAP) tasarlandı. Açık Takılabilir Uç Hizmetleri (OPES) protokolü, OPES işlemcisinde saklanabilen veya bir Callout Sunucusunda uzaktan çalıştırılabilen OPES hizmet uygulamalarını tanımladığı için farklı bir çözüm sunar. Ayrıca web sitelerinde üretilen içeriklerden dolayı önbellekleme sistemlerinin yaşadığı sorunu çözmek için Edge Side Integrateds (ESI) oluşturuldu.

Son kullanıcılar ve web sitesi sahipleri için avantajlar

Son kullanıcılar için avantajlar

CDN'nin son kullanıcılar için en önemli avantajları, istenen içeriği daha hızlı aldıkları için gecikmenin azalması, içeriğin daha hızlı ve daha kısa mesafeye dağıtılması nedeniyle daha az paket kaybı olması ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesidir.

Web içeriği dünya çapında birden fazla sunucuya dağıtıldığından, son kullanıcılar neredeyse her zaman bu sunuculardan birine yakındır, bu nedenle gecikme büyük ölçüde azalır. Ne kadar düşük olursa, son kullanıcılar tam olarak aradıkları içerik olan istenen içeriği o kadar hızlı alabilirler.

Ayrıca, istenen içeriğin uzağa gitmesine gerek olmaması, yani son kullanıcıya çok daha hızlı ve daha kısa bir mesafede ulaşması nedeniyle daha az paket kaybı olur, bu da daha az titreşim ve büyük ölçüde iyileştirilmiş video akış kalitesi sağlar. . Tüm bunlar, bir CDN'nin hem web sitesi sahiplerine hem de son kullanıcılara sunabileceği birincil fayda olan, olağanüstü derecede daha iyi bir kullanıcı deneyimine yol açar.

Web sitesi sahipleri için avantajlar

Web sitesi sahipleri için CDN'nin avantajları sunucu çökmelerini önleyen daha düşük ağ yükü, daha düşük içerik dağıtım maliyetleri, DDoS saldırılarına karşı koruma, daha fazla güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik, %100 içerik kullanılabilirliği ve yüksek kaliteli hizmet içerir.

Belirli içerikleri isteyen son kullanıcıların uç sunuculara yönlendirilmesiyle ağ yükü büyük ölçüde azaltılır. Bu, bir web sitesinin performansını büyük ölçüde artırabilir ve daha da önemlisi, ağ yükü bu şekilde dengelendiğinden olası sunucu çökmelerini önleyebilir.

Ağ yükü uç sunuculara eşit olarak dağıtıldığından, belirli bir içerik parçasını görüntüleyenlerin sayısı azalır, bu da içerik dağıtım maliyetlerini büyük ölçüde azaltır ve daha fazla gelir sağlar. Bu aynı zamanda mevcut her sunucunun kapasitesini de artırarak trafikte ani bir artış olması durumunda size mükemmel ölçeklenebilirlik sağlar.

Bulut çözümleri DDoS saldırılarına karşı koruma sağladığından CDN, web sitenizin güvenliğini de artırabilir. Yani bu çözümler, saldırıyı veri merkezinize ulaşmadan önleyebilir. İçerik dağıtım ağının dağınık altyapısı nedeniyle daha güvenli bir ağ elde edersiniz. CDN'ler, tüm trafiği üstlendiklerinden ve sitenizi çalışır durumda tuttuklarından, bant genişliğiyle DDoS saldırılarıyla kolayca mücadele edebilirler.

İçerik dağıtım süreci hızlandırıldığından içeriğin güvenilirliği önemli ölçüde artar, bu da kullanıcı deneyimini doğrudan etkiler ve büyük ölçüde iyileştirir, web sitesi sahiplerinin SEO sıralamalarını iyileştirmesine ve çok daha fazla gelir elde etmesine olanak tanır.

İçeriğin birden fazla kopyasının dünya genelindeki birçok sunucuya dağıtılmasıyla içerik her son kullanıcının kullanımına %100 sunulur. CDN, sunduğu tüm avantajlar her web sitesinin performansını artırdığından, web sitesi sahiplerinin yüksek kaliteli hizmet sunmasına da olanak tanır.

CDN'nin artıları ve eksileri

Web siteniz için bir CDN hizmeti alırsanız, sayfa yükleme süreniz büyük ölçüde artacak ve hemen çıkma oranlarınız daha düşük olacak, SEO sıralamanız yükselecek, yükleme hızıyla uğraşmadan daha büyük boyutlu resim ve videolar kullanabileceksiniz ve İçeriği son kullanıcılara çok daha hızlı ulaştırın ve çok fazla para tasarrufu sağlayın.
Ancak web siteniz için CDN hizmeti kullanmanın bazı dezavantajları vardır. Yani, birçok kuruluşun ve hatta ülkenin erişimi yalnızca belirli kullanıcılarla kısıtlaması ve dolayısıyla diğer alanların engellenmesi kesinlikle alışılmadık bir durum olmadığından, bazı kullanıcılar erişim engeliyle karşılaşabilir.

CDN'nin diğer bir dezavantajı dosyalarınızın optimize edilmemesidir. Ücretsiz CDN tarafından barındırılan dosyalar %100 kullanılabilir, ancak dosya paketleri, hizmetin kusursuz işlevsellik ve verimlilik sağlaması için çok büyük olabilir. Tüm CSS ve JavaScript dosyalarını birleştirerek daha hızlı indirilebilmeleri için dosyaları daha küçük hale getirebilir, böylece daha az HTTP isteği başlatabilirsiniz. Bu şekilde optimize edilmiş dosyalarınızı özel bir CDN'ye yükleyebilirsiniz. Ancak bu, harcayacağı zaman ve çabanın yanı sıra ek maliyetlere de yol açacaktır.

Kamuya açık CDN hizmetlerini kullanıyorsanız güvenlik büyük bir endişe kaynağı olabilir ve bir CDN veri merkezi çökerse, tekrar yedeklenene kadar beklemekten başka bir şey yapamazsınız, ancak bu aslında nadiren gerçekleşebilir.

Doğru CDN nasıl seçilir?

İhtiyaçlarınıza göre doğru CDN'yi seçerken en yüksek kalitede hizmet almanızı sağlamak için bazı özellikleri aramanız gerekir. Maliyet elbette önemlidir, ancak yalnızca paradan tasarruf etmek yerine diğer özelliklere de odaklanmalısınız. Ne derler bilirsiniz: “Ödediğinizin karşılığını alırsınız”.

Söz konusu olduğunda hız önemlidir CDN hizmeti seçme Web siteniz için ana hedeflerinizden biri kullanıcılarınıza mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmaktır. Bu nedenle CDN sunucularının içeriği son kullanıcılarınıza ne kadar hızlı ulaştırabileceğini bilmeniz gerekir. Ancak kaliteli bir CDN hizmeti, hızdan çok daha fazlasıdır; güvenilirliği de aynı derecede önemlidir; bu nedenle, seçtiğiniz CDN hizmetinin son kullanıcılarınıza tutarlı ve kaliteli bir deneyim sunabileceğinden emin olmanız gerekir.

Belirli bir CDN hizmetinin maliyetini, işlevselliğini ve performansını kontrol etmenin yanı sıra, müşteri desteğinin kullanılabilirliği hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bu önemlidir çünkü bazı sorunlarla karşılaşmanız durumunda müşteri destek ekibinin size yardımcı olmak için ne yapacağını bilmeniz gerekir. Bazı önemli sorunlarla karşılaşırsanız, CDN operatörünün sorunu zamanında çözüp çözemeyeceğini ve aynı sorunun bir daha ortaya çıkmasını önlemek için operatörün ne yapacağını bilmeniz gerekir.

Ayrıca CDN operatörünün sunucuların bakımını düzgün bir şekilde yapmasını, yani sunucuları uygun yamalar kullanarak düzenli olarak güncellemesini ve istemci ağının bir an bile kesintiye uğramamasını sağlamanız gerekir.

Bu özelliklerin tümü bir CDN servis sağlayıcısında aranması gereken son derece önemli özelliklerdir, ancak belki de en önemli olanı sunucuların konumudur. Yukarıda belirtilen özelliklerle karşılaştırıldığında biraz alakasız gelebilir, ancak büyük bir değeri var. Yani, kullanıcılardan önemli ölçüde uzaktaki sunucularla CDN kullanmanın hiçbir anlamı yoktur; çünkü bu, düşük gecikme süresi, kesinti süresi, hizmet kesintileri ve genel olarak düşük performansla sonuçlanacaktır.

Bu nedenle, sizin ve kullanıcılarınızın bu hizmetten yararlanıp yararlanamayacağınızı belirlemek için belirli bir CDN hizmetinin tüm sunucularının konumlarını doğrulamanız çok önemlidir.

Bilmeniz gereken en önemli şey, yeni başlayan biri olsanız ve yalnızca temellerini anlasanız bile bir CDN kurmanın ve uygulamanın oldukça kolay olmasıdır. Her siteye çok kolay bir şekilde uygulanabilir ve tek yapmanız gereken önbellekleme yazılımını ve seçtiğiniz CDN'yi yüklemektir.

Eğer kullanıyorsanız web sitesi veya blog platformuÖrneğin WordPress gibi, CDN'yi uygulamak daha da kolaydır çünkü onu herhangi bir zorluk yaşamadan kurmak için çok sayıda eklenti vardır.

Unutmayın: Düzgün bir CDN kullanmak, 'doğru' türde olmasa bile hiç kullanmamaktan daha iyidir. CDN'ler daha iyi performans, daha mutlu kullanıcılar ve gelişmiş arama motoru sıralamaları anlamına gelir.

Ücretsiz halka açık CDN'ler ve popüler ücretli CDN hizmetleri

Web siteniz için doğru CDN hizmetini seçerken ücretli CDN hizmetleri ve ücretsiz olan genel CDN hizmetleri arasından seçim yapabilirsiniz. Her iki hizmet türünün de avantajları ve dezavantajları vardır ancak ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmek önemlidir.

Ücretsiz halka açık CDN hizmetleri

En iyi ücretsiz halka açık CDN hizmetleri Google CDN, Microsoft CDN, jsDelivr CDN, cdnjs CDN ve jQuery CDN'dir.

Google CDN'si

Google CDN'si jQuery, jQuery UI, jQuery Mobile, Dojo, Prototype, AngularJS, MooTools, SPF ve çok daha fazlasını içeren en popüler, açık kaynaklı JavaScript kitaplıkları için küresel bir içerik dağıtım ağıdır.

JQuery kütüphanesini Google CDN'den yüklemek için tek yapmanız gereken aşağıdaki kodu web sayfanıza yerleştirmektir:

Microsoft CDN'si

Microsoft CDN'si jQuery, jQuery UI, jQuery Migrate, jQuery Mobile, Ajax Control Toolkit, Bootstrap, Globalize ve çok daha fazlası gibi popüler JavaScript kitaplıklarını barındırır. Bu CDN hizmeti, Ajax uygulamalarınızın performansını büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olabilir.

JQuery kütüphanesini Microsoft CDN'den yüklemek için aşağıdaki kodu web sayfanıza ekleyin:

jsDelivr CDN

jsDelivr CDN MaxCDN ve Cloudflare CDN sağlayıcılarını kullanan, böylece mümkün olan en iyi performansı ve çalışma süresini sağlayan açık kaynaklı bir içerik dağıtım ağıdır. Geliştiricilerin kendi projelerini barındırmasına olanak tanır ve jQuery, Bootstrap, Modernizr ve diğerleri dahil olmak üzere neredeyse 1200 barındırılan projeye sahiptir. Bant genişliği konusunda herhangi bir sınırlama yoktur ve JavaScript kitaplıklarına, jQuery eklentilerine, CSS çerçevelerine ve çok daha fazlasına izin verir.

jQuery kütüphanesini jsDelivr CDN'den yüklemek için aşağıdaki kodu ekleyin:

cdnjs CDN'si

cdnjs CDN, Cloudflare tarafından sunulan açık kaynaklı bir CDN'dir; jQuery, Bootstrap, Modernizr ve diğer birçok kütüphane dahil olmak üzere yüzlerce popüler JavaScript ve CSS kütüphanesini barındırır.

JQuery kütüphanesini cdnjs CDN'den yüklemek için aşağıdaki kodu web sayfanıza yerleştirmeniz gerekir:

jQuery CDN'si

jQuery CDN'si MaxCDN'nin jQuery UI, jQuery Mobile, jQuery Code, jQuery Unit, jQuery Color ve PEP dahil olmak üzere kendi kitaplıklarını barındıran bir içerik dağıtım ağıdır.

jQuery kitaplığını jQuery CDN'den yüklemek için aşağıdaki kodu web sayfanıza ekleyin:

Popüler ücretli CDN hizmetleri

En popüler ücretli CDN hizmetleri arasında CDN77, MaxCDN, Amazon CloudFront, BitGravity, Akamai, CDNetworks, CacheFly, EdgeCast, Limelight ve Incapsula yer alıyor.

CDN77

CDN77 en iyi CDN'lerden biridir ve diğer CDN'lerin aksine web sitesi sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur ve geniş kapsama alanına sahiptir. Fiyatlandırma 49 ABD Doları/TB'den (terabayt aktarım) başlar ve kullandıkça ödersiniz. Bunun harika yanı, hiçbir DNS değişikliğine veya manuel yapılandırmaya gerek olmamasıdır.

MaxCDN

MaxCDN, size 24/7 destek, ücretsiz paylaşımlı SSL, %100 çalışma süresi ve gerçek zamanlı istatistikler sunan en popüler CDN'lerden biridir ve 79 $/TB'dir. Ayrıca bir aylık para iade garantisi alırsınız.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront, kullanımı oldukça kolay, çok basit bir web arayüzüne sahiptir ve Amazon Simple Storage Service (S3) ve Elastic Computer Cloud (EC2) ile çalışacak şekilde optimize edilmiştir. CloudFront ile yalnızca kullandığınız kadar ödersiniz ve fiyatlar 0.12 USD/Gb'den başlar.

BitGravity

BitGravity, HD video akışı için optimize edilmiş ilk CDN'dir ve bu CDN hizmetiyle, dünya çapında diğer CDN hizmetlerinden daha fazla bağlantıya sahip olduğundan, yüksek performanslı bir veri bağlantısı alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Akamai

Akamai ile mükemmel kapsama alanına sahip olabilir ve kusursuz bir veri bağlantısı alabilirsiniz, çünkü bu CDN hizmetinin 72 ülkede yüz bin sunucusu vardır.

CDNetworks

CDNetworks mükemmel müşteri desteği ve çok hızlı ve güvenilir web içeriği sunumu sağlar. Bu CDN hizmeti, video akışı, büyük hacimli dosyaların indirilmesi ve görüntülerin önbelleğe alınması için mükemmeldir.

önbellek

CacheFly en güvenilir ve en hızlı CDN hizmetlerinden biridir. Diğer CDN hizmetlerinden on kat daha hızlıdır ve standart paketlerinin tümü bir aylık ücretsiz deneme içerir.

EdgeCast

EdgeCast, en hızlı ve en güvenilir CDN hizmetlerinden bir diğeridir ve dünya çapında üç milyondan fazla müşteriye web içeriği sunar.

Sahne ışığı

Limelight, güçlü bulut tabanlı yazılımıyla kusursuz performans ve yüksek kalitede video akışı sağlayan, mükemmel performans ve yüksek kullanılabilirlik sunan bir CDN hizmetidir. Muazzam ölçeklenebilirliğe sahiptir ve 24/7 destek sunar.

Incapsula

Incapsula akıllı önbellekleme ve önbellek kontrolü seçeneklerinin yanı sıra web sitelerinin çok daha hızlı performans göstermesini sağlayan içerik ve ağ optimizasyonu için bir dizi araç kullanan bir CDN hizmetidir. Bu CDN hizmetini tercih ettiğiniz takdirde web sitenizin %50 daha hızlı olacağından ve %70'e kadar daha az bant genişliği tüketeceğinden emin olabilirsiniz.

KeyCDN

KeyCDN güçlü ve kullanımı kolay bir içerik dağıtım ağı. HTTP/2, ücretsiz Let's Encrypt entegrasyonu, gerçek zamanlı istatistikler ve çok daha fazlası gibi özelliklerle yüklü olarak gelir. Düşük trafik fiyatlandırması sunarlar (GB başına 0.04 ABD dolarından başlayan) ve kullandıkça ödeme yapmanıza olanak tanırlar.

Bu CDN hizmetlerinin neredeyse tamamı, şirketinizin tüm kurumsal ağının yanı sıra, web siteniz konusunda onlara güvenmeden önce hizmetlerinin sizin için uygun olup olmadığına dair bir fikir edinmenize yardımcı olmak için ücretsiz bir deneme sunar. Bazılarında kullandıkça öde fiyatları da vardır; bu, yalnızca gerçekten kullandığınız kadar ödeme yapacağınız anlamına gelir.

Bu CDN'lerden herhangi birini seçmeden önce, bunlar üzerinde araştırma yaptığınızdan emin olun ve müşterilerinin deneyimlerine dayanan incelemeleri çevrimiçi olarak kontrol etmeyi unutmayın; böylece imzalamadan önce oldukça fazla yararlı bilgi edinebilirsiniz. Hizmet sağlayıcılardan herhangi biriyle bir sözleşme.

CDN'yi uygulamanın yolları

Web sitenizin karmaşıklığına ve boyutuna bağlı olarak CDN oluşturmak bazen zor olabilir ancak uygulanması genellikle oldukça kolaydır. CDN'nizin hangi statik kaynakları işlemesini istediğinizi seçmeniz ve ardından web sitenizi bu dosyalara istekleri CDN'ye gönderecek şekilde yapılandırmanız gerekir.

Kesinlikle bir CDN uygulamanın en kolay yoludur ve bunu tamamen kendi başınıza yapabilirsiniz. CDN uygulamanın diğer yolları arasında alan adınızı değiştirmek ve DNS kayıtlarını değiştirmek yer alır; bu biraz daha zor ve hatta kafa karıştırıcı olabilir.

Dikkat edilmesi gereken önemli alanlar

CDN'lerin çoğunlukla üçüncü taraf ağlar tarafından işletildiğini bilmelisiniz. Ortaya çıkabilecek herhangi bir potansiyel kesinti ve arızanın düzeltilmesi oldukça uzun zaman alabileceğinden, bu durum müşteri desteğinin kullanılabilirliğini büyük ölçüde etkileyebilir.

CDN'lerle ilgili bir diğer potansiyel sorun, yukarıda bahsedilen üçüncü taraf ağlar nedeniyle ağın kurulum maliyetlerinin daha yüksek olması olabilir. Bu nedenle ağ kurulumu için başka bir firmanın yardımına ihtiyaç duyulacaktır.

Ek olarak, birçok CDN'nin dünyanın dört bir yanına dağılmış sunucuları olmasına rağmen, ülkenizde sunucuları olmayabilir, bu da kaynakların işlenmesini zorlaştırabilir. Böyle bir durumda tüm kaynaklarınızın ana sunucunuzda saklanması en iyisi olacaktır.

Sonuç

Her ne kadar CDN hizmetlerinin web siteniz için bunları kullanırken iki kez düşünmenizi gerektirecek bazı dezavantajları olsa da, bunları kurmanın avantajları bunlardan çok daha ağır basmaktadır. CDN hizmetleri web sitenize pek çok önemli fayda sağlayabilir; bu nedenle hem web sitenizin performansını hem de sağladığınız kullanıcı deneyimini geliştirmek için kesinlikle CDN hizmetlerini kullanmayı düşünmelisiniz.

Umarız bu kılavuz CDN'lerin önemini anlamanıza ve web siteniz için en iyi CDN hizmetini nasıl bulabileceğinizi öğrenmenize yardımcı olmuştur; bu nedenle, bu bilgiyi ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak ve web sitenizi gerçekten başarılı kılmak için kullanın.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir. *

Bunu bir arkadaşına gönder