Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Tasarımı Eğitimi 2023

Ogi Djuraskoviç
Güncelleme: 4 Ekim 2023
7 dak. Okundu
FirstSiteGuide okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Devamını Oku
Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Tasarımı Eğitimi 2023

Web sitesi tasarımı eskiden profesyonel BT uzmanlarının özel alanıydı. Artık durum böyle değil. Teknoloji her geçen yıl gelişti ve yavaş yavaş sıradan internet kullanıcılarının da World Wide Web'e erişimini sağladı.

Yine de modern olsa bile web tasarımı dijital araçları, kendinize veya işletmenize özel bir web sitesi oluşturmadan önce birkaç şeyi bilmeniz gerekir. En azından bu eğitimde paylaşmak üzere olduğumuz dokuz basit adımı nasıl takip edeceğinizi bilmelisiniz.

9 Basit Adımda Web Sitesi Nasıl Tasarlanır 

Tamamen yeni başlamış olsanız bile endişelenmeyin. Bu dokuz adımı takip etmek zor değildir ve her adımı daha yakından incelemeye karar verseniz bile (ki bunu yapmanızı tavsiye ederim), ilk basit web sitenizin oluşturulmasını birkaç saat içinde tamamlayabilmelisiniz.

Adım #1: Web sitesinin amacını ve hedeflerinizi tanımlayın 

Tüm web siteleri aynı şekilde oluşturulmaz. Teknik olarak hepsi benzer şekilde çalışsa ve aynı teknolojiyle çalışsa da, ne yapmak üzere olduğunuzu anlamanız çok önemlidir. Bir web sitesi birçok amaca hizmet edebilir. 

İşte birkaç seçenek:

  • Tek sayfalık web sitesi veya özgeçmiş; 
  • Basit broşür veya portföy sitesi;
  • Küçük işletme web sitesi;
  • Bloglama bölümü olan bir web sitesi; veya 
  • e-Ticaret veya çevrimiçi mağaza sitesi. 

Basit bir broşür web sitesi oluşturmak, bundan oldukça farklı olabilir. bir blog başlatmak onlarca kategoriyle. Ve bu seçenekler, en basit olanı bile oluşturmaktan tamamen farklı olabilir. e-Ticaret web sitesi dijital veya fiziksel ürünleri nerede satacağınız. 

Bu farklılıklar nedeniyle hedeflerinizi belirlemeniz ve siteniz için bir vizyona sahip olmanız hayati önem taşımaktadır.

Adım #2: Sitenizin yapısını ve planını belirleyin

Hedefinizi belirledikten ve ne tür bir web sitesi istediğinizi anladıktan sonra, bunun üzerinde çalışmanın zamanı gelmiştir. Basit bir site veya blogsa, bunu kağıda dökmenize bile gerek yok. Basitçe hayal edin ve kafanızda bir yapı oluşturun. 

Doğru yönde ilerlemenize yardımcı olacak, kendinize sormak isteyebileceğiniz birkaç soru:

  1. Sitenizin yalnızca birkaç bölümden oluşan tek sayfalık bir web sitesi mi yoksa ayrı sayfalardan oluşan normal bir web sitesi mi olmasını istiyorsunuz? 
  2. Sitenizde başka bir bölüm olarak bir blog mu olmasını istiyorsunuz, yoksa yalnızca birkaç kategoriden oluşan bir blog mu istiyorsunuz?
  3. Web siteniz aracılığıyla herhangi bir şey satmayı planlıyor musunuz?
  4. Bütçeniz var mı ve yeni sitenizde ne kadar harcamak istiyorsunuz?

Ancak, daha karmaşık bir şey oluşturmak üzereyseniz, her şeyi kağıda (veya dijital taslağa) koymanızı şiddetle öneririm. Sitenizde olmasını beklediğiniz özellikleri yazın, hatta hayal ettiğiniz veya mevcut başka bir sitede gördüğünüz düzeni çizin.

basit ana sayfa yapısı

Fikirler her an ortaya çıkabilir, bu nedenle kaliteyi göz önünde bulundurmaya değer. not alma uygulaması fikirlerinizi ileride saklamanıza yardımcı olmak için. Bu sorular ve notlar ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi anlamanıza yardımcı olacak ve web sitenizi güçlendirecek platformu seçmeye sizi hazırlayacaktır.

Adım #3: Sitenizi oluşturacağınız platformu seçin 

Artık sitenizle ilgili bir vizyonunuz ve basit bir planınız olduğuna göre, web sitenizi oluşturmanıza ve sürdürmenize yardımcı olacak platforma karar vermenin zamanı geldi.

Yeni başlayan biri olduğunuz için popüler içerik yönetim sistemlerinden birine gitmenizi tavsiye ederim. Özel bir web sitesi oluşturmak eğlenceli olabilir ve size etkileyici sonuçlar verebilir, ancak gerçekten deneyimli bir web tasarımcısı olmanız yıllar alır. Öte yandan, ondan fazla popüler web sitesi oluşturucusu, yeni başlayan birinin ihtiyaç duyacağı hemen hemen her şeyi yapabilir.

Eğer seçerseniz kendi kendine barındırılan bir web sitesi oluşturun, yanlış gidemezsin. Ancak, daha dik bir öğrenme eğrisine ve çözülmesi daha fazla zaman gerektirecek daha fazla seçeneğe hazırlıklı olun. 

Ayrıca daha basit çözümler de var Wix, Weebly, Squarespaceve Firstsiteguide.com'da daha önce inceleyip karşılaştırdığımız diğerleri. Bu yüzden acele etmeyin, yapınızı ve planınızı perspektife oturtun ve bunun sizi yeni web siteniz için doğru platforma yönlendirmesine izin verin.

Detaylı incelemeye vaktiniz yoksa size yardımcı olayım:

  • Basit bir küçük işletme web sitesi başlatmak istiyorsanız - deneyin Wix or Squarespace.
  • Daha fazla özelleştirilebilir seçeneğe ve bir blog eklemeye ihtiyacınız var; WordPress web sitesi.
  • Birkaç ürün satıyor musunuz ve ihtiyacınız var online mağaza - ödeme Shopify.

Adım #4: Web siteniz için bir tema veya şablon seçin

Son olarak eğlenceli ve yaratıcı kısımlara sıra geldi. Platformlardan birine karar verdikten sonra sıra, yeni web sitenizin düzenini ve görünümünü tanımlayacak bir tema veya şablon seçmeye gelir.

Çoğu popüler web sitesi kurucuları Benzer seçeneklerle birlikte gelir; seçebileceğiniz ücretsiz veya premium (ücretli) şablonlar olacaktır ve bunlar web sitenizi anında hayata geçirecektir. Çoğu, sıfırdan başlamak yerine mevcut içerikle bir site başlatmanıza olanak tanıyan demo içeriğini içe aktarmanıza bile izin verir.

Burada özellikle ilginç olan şey, popüler platformların çoğunun sürükle ve bırak editörleriyle birlikte gelmesidir. Bu, basitçe bir öğeyi seçip imlecinizle yakalayıp düzende bir konuma yerleştirebileceğiniz anlamına gelir. En iyi sürükle ve bırak düzenleyicilerinden biri, istediğiniz her şeyi oluşturmanıza olanak tanıyan Wix düzenleyicisidir. Ayrıca WordPress için bazı değerli üçüncü taraf editörler de vardır: Divi.

Ücretsiz seçenekler genellikle işlevseldir ancak daha kolay değişikliklerle daha gösterişli görünen bir tasarım seçmek istiyorsanız, premium tema dikkate alınmaya değer. Premium temalar ve şablonlar yalnızca daha iyi görünmekle kalmayacak, aynı zamanda daha iyi bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan bazı ekstra özelliklerle birlikte gelecekler.

Farklı web sitesi oluşturucularını kullanan güzel şablon seçimlerine örnekler:

1. Wix şablonu – J.Alissa

Wix şablonu

2. Squarespace şablonu – Clarkson

Squarespace şablonu

3. WordPress teması – Divi

WordPress teması Divi

Logonuzu oluşturma eğlenceli ve eğlendirici bir deneyim olabilir. Profesyonel bir tasarımcı tutmaya gerek yok. Ücretsiz seçeneklerden birini seçmeniz yeterli logo yapımcıları çevrimiçi, birkaç soruyu yanıtlayın, tercih ettiğiniz renkleri ve anahtar kelimeleri seçin; bir araç bazı fikirler üretecektir. Daha sonra web siteniz ve markanız için mükemmel bir logo oluşturana kadar fikirlerinizi kolayca değiştirebilirsiniz.

Başlamanıza yardımcı olmak için, ilk ücretsiz logonuzu oluşturmanıza olanak sağlayacak en popüler hizmetlerden birkaçını burada bulabilirsiniz:

Şimdi web sitenizin bazı ince ayrıntılarına odaklanalım. Tema/şablon seçeneklerinizi keşfedin ve bunları zevkinize göre değiştirmeye başlayın. Beğendiğiniz yazı tiplerini seçin, istediğiniz renkleri ayarlayın ve yeni oluşturduğunuz logonuzu başlığın tam üstüne yerleştirin. Yaratıcı olmanın zamanı ve yeri burası, bu yüzden acele etmeyin. Yeni platformu ve temanızı/şablonunuzu keşfedin ve sonuçları görmek için bir veya iki ayarı değiştirmekten korkmayın.

Renkleri ve yazı tiplerini seçmenize yardımcı olabilecek bazı ilginç hizmetler şunlardır:

Adım #6: Mobil cihazlar için optimize edin ve tüm cihazları kontrol edin 

Akıllı telefonlarda çalışmayan bir web sitesine sahip olmak 2023'te bir seçenek değil. İnsanlar telefonlarına her zamankinden daha fazla bağlı ve çevrimiçi ziyaretçiler sitenizi çoğunlukla mobil cihazlarından yükleyecek.

Mobil ayarlarınız seçtiğiniz platforma bağlı olarak değişecektir ancak iyi haber şu ki, tüm ayarların mobil izleyiciler için dikkate alınması gereken bazı noktalar olacak. Ancak, varsayılan mobil optimizasyonu olduğu gibi kabul etmeyin. Her akıllı telefon ve tablet farklı olduğundan ve web sitenizi farklı şekilde görüntüleyebildiğinden, web sitenizi birkaç farklı mobil cihazda kontrol ettiğinizden emin olun. Mükemmel mobil sonuçları elde edene kadar çeşitli eklentiler ve eklentilerle oynayın.

Hakkında zaten yazdık web sitenizi nasıl mobil uyumlu hale getirirsinizbu yüzden bu konuda daha fazlasını okuduğunuzdan emin olun.

Zaten bir web siteniz varsa ve Google'ın mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmesini istiyorsanız, bu web sitesini aç ve web sitenizin URL'sini girin. Google bunu hızlı bir şekilde kontrol edecek ve ayrıntıları size bildirecektir. Bu ücretsiz araç, sitenizin mobil cihazlarda nasıl göründüğünü bile gösterecek ve gerekirse değişiklik önerecektir.

Web sitenizin mobil sürümünü test etmenize yardımcı olacak birkaç benzer araç daha:

Adım #7: Site içeriği ve grafik öğeleri 

Şimdiye kadar site düzeniniz hazır olmalıdır. Logonuz tamamlanacak, renkleriniz seçilecek ve yazı tipleriniz sahte bir metin veya demo sitesi içeriği kullanılarak seçilecektir. Artık nihayet içeriğinizi oluşturmanın zamanı geldi.

Her web sitesinin bir kopyaya ihtiyacı vardır, bu nedenle acele etmeyin ve kullanıcılarınıza sunmak istediğiniz bilgileri yazın. Bu, insanların sitenizde okuyacağı ilk şey olacaktır; bu nedenle, sitenizin iyi yazıldığından ve dilbilgisi veya yazım hatası olmadığından emin olun. Gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Grammarly or ProWritingAid size yardım etmek için.

Eğer planlıyorsan blog yazmak, ilk mesajınızla başlayabilirsiniz. Seçtiğiniz platformda mevcut olan farklı seçenekleri deneyin ve oynayın. Bu sizin ilk mesajınız olduğundan kimse mükemmel olmasını beklemiyor. Ancak yazma stilinize, gramerinize ve yazımınıza dikkat edin.

Fotoğraflar, resimler ve videolar her sitenin önemli bir parçasıdır. Özel bir şeyin varsa, bu harika! Ancak değilse, çevrimiçi olarak hangi grafik öğelerini yayınladığınıza dikkat edin. Google'da bulunan görsellerin çoğu telif hakkıyani izinsiz olarak sitenize koyamazsınız. Yine de bunun gibi pek çok web sitesi var Unsplash Web siteniz için özgürce kullanabileceğiniz telifsiz görseller sunan.

Kesinlikle en popüler olanı olan Unsplash'ın yanı sıra, kullanabileceğiniz ücretsiz stok fotoğrafları sunan başka siteler de var:

Adım #8: SEO için hazırlanın ve optimize edin 

Ortalama bir insanın internette bir şeyler ararken ne yaptığını biliyor musun? Evet, haklısın; Google'da aratıyorlar. Bu nedenle web sitenizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak için onu Google dostu hale getirmeniz gerekir.

Bu süreç SEO (arama motoru optimizasyonu) olarak bilinir ve amaç, içeriğinizin Google'ın ve diğer arama motorlarının kurallarına uygun olmasını sağlamaktır. Doğruyu söylemek gerekirse eğer profesyonellerle yarışıyorsanız bu süreç oldukça zorlu ve uzun olabiliyor. Şans eseri yapabilirsin SEO yapmaya başlayın yeni başlayan biri olarak bile. Sadece yönergelerimizi takip edinve Google'da daha iyi bir konuma bir adım daha yaklaşacaksınız.

Yeni web sitenizi başlatmanıza yardımcı olabilecek birkaç iyi bilinen SEO hizmeti:

Adım #9: Web sitenizi başlatın

Budur. Şu ana kadar platformunuzun gölgesinde bir web sitesi oluşturdunuz. Değişiklikler kaydedildi ancak siteniz hâlâ genel kullanıma açık değil. Yayınla düğmesine basmadan önce iyice test ettiğinizden emin olun.

Sitenizi farklı tarayıcılarda açın ve diğer cihazlardan görüntüleyin. Bir arkadaşınıza bir bağlantı gönderin ve ondan bir göz atmasını isteyin. Bildirilen hataları düzeltin ve sitenizi yayınlayın. 

Tebrikler!

Modaya benzer şekilde web sitesi tasarımındaki trendler de yıldan yıla değişiyor. Geçen yıl belirli bir rengin popüler olması onun popüler kalacağı anlamına gelmiyor. İşte 2023'teki web sitesi tasarım trendlerinin kısa bir özeti:

  • Multimedya deneyimi – İnternet hızları arttı, bu nedenle sitenize kaliteli görseller ve videolar yüklemenizde sorun yok.
  • Retro yazı tipleri – size 50'li yılları hatırlatan bir yazı tipi bulabilirseniz o yazı tipidir.
  • Emoji – sosyal medyada popülerler, bu yüzden bunları web sitenizde de kullanmalısınız.
  • Açık renkler – hit renk kombinasyonu sarı ve gridir.
  • Yaratıcı ürün fotoğrafları – sadece bir resim yüklemek yeterli değildir. Ürününüzü göstermenin yaratıcı bir yolunu bulmanız yardımcı olacaktır.
  • Paralaks etkisi - Paralaks animasyonları moda olmaya devam ediyor ve sitenizde bekleniyor.
  • neomorfizm – bu, “yumuşak, ekstrüzyonlu plastik görünümlü tasarım yapmanın minimal yolu” anlamına gelir. (Kaynak: Uxdesign)
  • Animasyonları kaydırma – insanlar kaydırdığında sitenizle ilgili bir şeyler yapın. Herkes onu seviyor.
  • Yeni anketler – insanlara bir şey sormak yeterli değildir. İyi görünmeli ve eğlenceli olmalı. 

SSS

Bir web sitesi tasarlamanın maliyeti ne kadardır?

Tek istediğiniz basit bir web sitesi veya blog ise ilk sitenizi tamamen ücretsiz olarak oluşturmanız mümkün. Bu konuda size yardımcı olabilecek birkaç popüler ücretsiz web sitesi oluşturucusu mevcuttur. Öte yandan, daha karmaşık bir şeye ihtiyacınız varsa veya web sitenizin tamamen sizin tarafınızdan kontrol edildiğinden emin olmak istiyorsanız premium seçenekleri tercih etmeniz gerekecektir. Bu durumda, bir web sitesi size ayda birkaç dolardan birkaç yüz dolara kadar her şeye mal olabilir.

Kendim bir web sitesi mi tasarlamalıyım yoksa bir web sitesi tasarım şirketiyle mi çalışmalıyım?

Profesyonel bakıma ihtiyaç duyan karmaşık bir işletme web sitesi oluşturmuyorsanız, kendinize güvenebilir ve kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz. Kendi web sitenizin ustası olmanızı sağlayacak bir düzineden fazla harika web sitesi oluşturucu çevrimiçi bulunmaktadır. Öğrenmek ve ayarlarla oynamak için yeterli zamana ve isteğe sahip olmanız yeterlidir.

Hangi web sitesi tasarım yazılımını kullanmalıyım?

İlk web sitenizi oluşturmaya gelince Wix, Weebly, WordPress.com veya Squarespace gibi ücretsiz bir web sitesi oluşturucu kullanmanızı öneririm. Herhangi bir deneyiminiz varsa ve web sitenizden daha fazlasını istiyorsanız, sitenizi oluşturma ve sürdürme konusunda size daha fazla seçenek ve özgürlük sağlamak için kendi kendine barındırılan WordPress ile başlamalısınız.

Ne kullanmalıyım: WordPress mi yoksa web sitesi oluşturucuları mı?

WordPress en çok popüler içerik yönetim sistemi Dünyada. Dünyadaki tüm web sitelerinin üçte birinden fazlasına güç sağlıyor. Kendi web sitenizi öğrenmek ve sürdürmek için zamanınız varsa veya daha karmaşık bir şeye ihtiyacınız varsa, ücretsiz web sitesi oluşturucularından daha iyi web sitesi projeleri oluşturmanıza olanak sağlayacak olan WordPress'i şiddetle öneririm. Öte yandan, teknik ayrıntılara vaktiniz yoksa veya basit web sitelerine ihtiyacınız varsa, web sitesi oluşturucular sizin için daha rahat olabilir ve dolayısıyla daha iyi bir çözüm olabilir.

Sonuç 

Modern telaşlı çevrimiçi dünyanın dezavantajları vardır. Ancak web tasarımına gelince, sadece olumlu gelişmeler oldu. Yeni başlayanlar artık kendi özel web sitelerini birkaç saat içinde tasarlayabilir ve düzinelerce ücretsiz ve premium web sitesi oluşturucu arasından seçim yapabilirler.

Bu öğreticiyi daha yakından takip edip incelerseniz, aynı zamanda web sitenizi bir servet harcamadan tasarlamanıza yardımcı olacaktır.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir. *

Bunu bir arkadaşına gönder