Blogunuz için Ücretsiz Görseller Nasıl Bulunur?

2023 İçin Adım Adım Kılavuz

Artem Minayev
Güncelleme: 4 Ekim 2023
9 dak. Okundu
FirstSiteGuide okuyucularımız tarafından desteklenmektedir. Sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla satın aldığınızda komisyon kazanabiliriz. Devamını Oku
Blogunuz için Ücretsiz Görseller Nasıl Bulunur?

Daha yaşlı internet kullanıcıları, yalnızca yazılı kelimelere odaklanan web'i hâlâ hatırlayabilir. İnternet metin odaklı bir ortam olarak başladı ve kesinlikle görsel olarak çekici değildi. İnsanlar görselleri sevseler de, yavaş internet hızları ve henüz gelişmemiş teknoloji nedeniyle onlarla çevrimiçi olarak çalışamıyorlardı. Ve dürüst olmak gerekirse o zamanlar dijital görüntüler o kadar da iyi değildi.

Günümüzde görsel medyanın olmadığı bir web sitesini hayal etmek imkansızdır. Her türden dijital görüntü interneti doldurdu ve hatta web'de yalnızca görseller için bile arama yapabilirsiniz. Instagram'ın ne olduğundan bahsedelim mi? Aklınıza ilk gelen şey fotoğraflar olsa da aslında blogunuzda kullanabileceğiniz pek çok farklı format vardır. İnfografikler, grafik illüstrasyonlar, şemalar, tablolar, ekran görüntüleri, tel çerçeveler var…

Blogunuz için görsellerin önemi nedir?

A acemi blogger gönderilerine resim eklemeyi kolaylıkla unutabilirler. Ne yazacağınıza ve yeni sitenizi düzenli tutmaya odaklandığınızda, fazladan medyayla uğraşmak bunaltıcı görünebilir. Ancak görselleri görmezden gelirseniz çok büyük bir hata yaparsınız! Neden? Başlangıç ​​olarak insanların yüzde 65'i görsel olarak öğreniyor ve Beyne gelen bilgilerin %90'ı görseldir. Ayrıca görsel içeren makaleler, görsel içermeyenlere göre çok daha fazla toplam görüntüleme elde ediyor. Bu yeterli değilse, resimlerin blogunuz için önemli olmasının birkaç nedeni daha var:

  • Görsel olarak çekici — Gönderinize ilk görseli eklediğinizde makalenin nasıl birdenbire daha iyi hale geldiğini fark edeceksiniz. Elbette doğru türde bir görsel kullandıysanız ve içerikle alakalıysa bu doğru olacaktır. Görseller aynı zamanda metin araları olarak da kullanılabilir, böylece okuyucular birkaç paragraflık siyah beyaz metinden sonra gözlerini dinleyebilirler. Bu, gönderinin daha çekici ve daha uzun görünmesini sağlayacaktır.
  • sosyal medya — Blogunuzda başarılı olmak istiyorsanız sosyal medyada paylaşım yapmanız gereken bir şeydir. Yani bir makale paylaşırken sosyal medya siteleri doğrudan makalenizden görseller alacaktır. Profesyonellikten uzak, oldukça sıkıcı görüneceği ve birçok kullanıcı tarafından kolaylıkla gözden kaçırılabileceği için medya olmadan bir gönderiyi paylaşmak istemezsiniz.
  • Arama motoru trafiği — Google ve diğer arama motorlarının görsel aramanıza izin verdiğini fark ettiniz mi? Blogunuzda görseller kullanırsanız, diğer insanlar sırf bir arama motorunda bir fotoğraf buldukları için sitenize uğrayabileceklerdir. Şaşırtıcı, değil mi?
  • Karmaşık bilgilerin daha kolay anlaşılması— bazen basit bir görsel eğitim amaçlı veya bir şeyi daha detaylı açıklamaya hizmet edebilir. Metnin paragrafının tamamını yazmak yerine, yalnızca bir resmi görüntüleyebilirsiniz.

Blogunuz için görsel ararken ne yapmamalısınız?

Fotoğraflarınızı kullanmanız çok önemli olsa da yeni oluşturulan blog, bunu doğru şekilde yapmalısınız. Karşılaştığınız herhangi bir resmi indirmek kolay olsa da, bu büyük bir hayır-hayır! Blogunuz için en iyi fotoğrafları nasıl ve nerede bulacağınızı göstermeden önce, ne yapmamanız gerektiğini gösterelim.

Google'da arama yapmayın

İnsanlar görsellerin önemini anladıklarında ilk adımları genellikle Google görsel araması ve belirli bir anahtar kelimeyi aramaya başlayın. Orda dur! Aynısını yapmadan önce, Google aramasındaki görsellerin çoğunun telifli. Yani, bilinen veya bilinmeyen bir kaynaktan bir görsel alırsanız, aslında onu çalmış olursunuz ve bunun sonuçlarına katlanabilirsiniz.

Çaldığınız görsele ve kaynağa bağlı olarak cezalara ve hatta aleyhinize yasal işlemlere maruz kalabilirsiniz; bu nedenle, Google görsel aramasında bulunan rastgele görselleri kullanmadan önce iki kez düşünün. Başkalarının sitenizden içerik çalmasını engellemek için elinizden gelen her şeyi yapmayı unutmayın.

Hotlink yapmayın

Hotlinking, farklı bir kaynaktan resim yüklemenizi sağlayan bir uygulamadır. Yani, bir görseli kendi sitenizde (sunucunuzda) barındırmak yerine, aslında onu doğrudan başka bir siteden yüklersiniz. Bu da başka bir sitenin bant genişliğini kullandığı anlamına gelir ve bu da onlara maliyet getirir. Bu, stadyuma girmek için bilet ödemeden yakındaki bir binadan futbol maçı izlemeye benziyor.

Ayrıca, sıcak bağlantılı bir görsel, kaynaklandığı sitede kaldırılabilir veya değiştirilebilir, böylece istemediğiniz bir şeyi bilmeden gösterebilirsiniz. Bu nedenle, hotlinking konusunda dikkatli olmak yerine, ilk etapta resimlere asla hotlink yapmamanızı öneririz!

Farklı türde görsel lisansları

Blogunuz için görsel aramaya başlamadan önce farklı görsel lisansı türlerini anlamalısınız. İndirilmek üzere görseller sunan birçok web sitesi olmasına rağmen, bunlar farklı lisanslar altında çalışır:

  • Yönetilen Haklar — Bu lisansa sahip görseller genellikle ödeme başına yalnızca bir kez kullanılabilir. Bunlar en pahalı parçalardır, ancak genellikle alabileceğiniz en iyisidir.
  • Royalty Free — daha sonra istediğiniz yerde ve istediğiniz kadar kullanabileceğiniz bir görsel için ücret ödemenizi gerektirir. Birçok site abonelik sunuyor ve görselleri paketler halinde satıyor.
  • Creative Commons Sıfır – herkesin kullanabileceği tamamen ücretsiz görseller. Bazı siteler fotoğrafçının adını belirtmenizi gerektirir o yüzden indirmeden önce kuralları kontrol etmeyi unutmayın.

Bunlar en yaygın lisanslar olmasına rağmen, her sitenin kuralları değiştirme hakkını saklı tuttuğunu lütfen unutmayın. Yani aslında popüler lisansların çok daha fazla alternatifi var ve ödeme yapmadan ve görselleri indirmeden önce her zaman kuralları okumalısınız.

Yönetilen Haklar

İşte mutlaka duymuş olduğunuz birkaç şirket. Bunlar, blog için alabileceğiniz en iyi görsellerden bazılarını sunar ancak Haklarla Yönetilen fotoğraflar için cebinizin derinliklerine ulaşmaya hazır olun.

Artılar

  • Parasını ödediğiniz görselin özel haklarına sahip olursunuz
  • Profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilen yüksek kaliteli görüntüler

Eksiler

  • Bir görsel yalnızca bir proje için kullanılabilir; tekrar kullanmak isterseniz aynı parça için tekrar ödeme yapmanız gerekir
  • Lisanslar çok pahalıdır (kolayca birkaç yüz dolara kadar çıkabilir)

Getty Images

Getty Images kesinlikle görsellerle ilgilenen en prestijli şirkettir. Bu mecranın internette popüler hale gelmesinden önce de bilinen bir yoldu ve yeni teknolojilere hızla uyum sağladı. Getty Images'da alabileceğiniz milyonlarca üstün kaliteli fotoğraf var, ancak bu fotoğrafların fiyatı genellikle bu hazır fotoğraf devinin yalnızca görüntü başına birkaç yüz doları bile karşılayabilen büyük şirketler için mevcut olduğu anlamına geliyor. Evet, bir görselin özel haklarını almanın bedeli bu.

Fotoğraf çantası

Bu, yüksek kaliteli görüntülerle ilgilenen en katı şirketlerden biridir. Katı kuralları, satın alabileceğiniz fotoğraf sayısının azalmasına neden olur, ancak bu fotoğrafların birinci sınıf olacağından emin olabilirsiniz. Fotoğraflar muhteşem görünse de tek bir görüntü için 10-20 dolar ödemeniz gerekecek. Bunları toplu olarak satın almaya karar verirseniz fiyatlar düşebilir, böylece sektördeki daha küçük oyuncular için bile uygun fiyatlı olabilir.

Royalty Free

Royalty Free görseller için yine de ödeme yapmanız gerekecek olsa da (bunlar ücretsiz değildir; sadece telif ücreti içermezler), normal bir blog yazarı için çok daha uygundurlar. Şirketlerin çoğu paket ve abonelik sunduğundan görseller, Haklarla Yönetilen görsellere kıyasla oldukça ucuza geliyor.

Artılar

  • Rights Managed lisanslarından daha uygun fiyatlı
  • Bir görselin sınırsız ve çoklu kullanımı
  • Tek seferlik ücretler
  • Daha az kısıtlama

Eksiler

  • Münhasır değildir; bu, kullandığınız görselin aynısını diğer kişilerin de satın alabileceği anlamına gelir

Shutterstock

Bu şirket bir stok fotoğraf aboneliği modeli başlattı, bu nedenle çevrimiçi görsel alma konusunda en tanınmış web sitelerinden biri olması şaşırtıcı değil. Shutterstock'un neredeyse yüz milyon fotoğrafa yer vermesi, markanın imajını iyileştirmekten başka bir şey yapamaz. Talep üzerine fotoğraf satın alabilmenize rağmen, aylık/yıllık bir plana abone olursanız en uygun fiyata sahip olurlar. Seçtiğiniz abonelik planına bağlı olarak görsellerin tanesini 0,20$ gibi düşük bir fiyata alabilirsiniz!

iStock

iStock, sektörün Getty Images tarafından desteklenmesiyle övünen başka bir devidir. Bu çok önemli! Şirket neredeyse yirmi yıldır varlığını sürdürüyor ve kullanıcıların her zaman istediği mikro ödemeleri sağlayan ilk şirketlerden biri oldu. iStock, her durumda kullanabileceğiniz yüz milyonlarca görsele sahiptir. Abone olabileceğiniz farklı planlar var ve görselleri parça başına yaklaşık 10 ABD dolarına indirmek mümkün. Bu, pek çok blog yazarı için hâlâ pahalı olabilir, ancak Rights Managed rakiplerinden çok daha uygun fiyatlıdır.

Depositphotos

Yılların tecrübesine sahip başka bir tanınmış şirket. Depositphotos Royalty Free görsellere odaklanmıştır ve çeşitli abonelik seçenekleri sunmaktadır. 80 milyondan fazla fotoğraf stoğu birden fazla kategoriye ayrılmıştır, böylece ihtiyacınız olanı kolayca bulabilirsiniz. Şirket stok fotoğraflar, vektör görseller ve videolar sunuyor. Seçtiğiniz plana bağlı olarak parça başına 2-4$ gibi düşük bir ücret karşılığında fotoğraf alabilirsiniz.

StockPhotoSırlar Mağazası

Bu fotoğraf ajansı küçük ve orta ölçekli işletmelere adanmıştır. Paketler halinde veya aylık abonelik ödeyerek satın alabileceğiniz geniş bir görsel kütüphanesi vardır. Seçtiğiniz plana bağlı olarak fotoğrafların maliyeti ortalama 5 ABD Doları, abone olmanız durumunda ise resim başına 0.20 ABD Doları kadar düşük bir maliyete sahip olacaktır. Sektördeki daha büyük oyunculardan herhangi birine paranız yetmiyor ancak yine de Royalty Free görseller istiyorsanız StockPhotoSecrets Shop sizin için mükemmel bir seçim olabilir.

Creative Commons Zero (ücretsiz)

Creative Commons Zero lisansı ile etiketlenen görseller tamamen ücretsizdir. Bunları istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde indirebilirsiniz. Bu lisans aynı zamanda görselleri ticari projelerde kullanmanıza da izin verir ancak görselleri kendinizinmiş gibi satamazsınız. Kesinlikle insanların aradığı en popüler lisanstır çünkü çoğu durumda Creative Commons Zero görselleri sunan bir siteye kaydolmanıza bile gerek yoktur.

Artılar

  • Tamamen bedava
  • Görselleri birden fazla (hatta ticari) projede kullanabilirsiniz.
  • Kolayca erişilebilir
  • Yüksek kalite

Eksiler

  • Aynı görsel milyonlarca blog yazarı tarafından da kullanılıyor olabilir
  • Hala dikkat etmeniz gereken kısıtlamalar var
  • Sitedeki reklamlar

Unsplash

Görüntü almak için en popüler sitelerden biri Unsplash'tır. 500,000'den fazla görsel içeriyor ve sayı giderek artıyor. Unsplash'ı ilk kez açtığınızda, muhtemelen alabileceğiniz resimlerin kalitesine hayran kalacaksınız. Ve evet, tüm bu muhteşem resimler tamamen ücretsizdir ve bunları birilerinin sizi avlayacağından endişe etmeden blogunuzda kullanabilirsiniz. Ancak bir sorun var. Unsplash o kadar popüler ki milyonlarca kişi bu hizmetteki görselleri kullanıyor, dolayısıyla bunları web'in her yerinde bulmanız muhtemeldir.

Pixabay

Bu ücretsiz stok fotoğraf sitesi, Almanya'daki ikiz kardeşler tarafından oluşturuldu ve kısa sürede neredeyse her türlü proje için ücretsiz görseller sunan en popüler web sitelerinden biri haline geldi. Odaklandıkları nokta modern ve özgün görüntülerdir. Tüm fotoğraflar geniş kullanıcı kitlesi tarafından sunulmaktadır. Şu anda kullanıcılar tarafından yüklenen birkaç yüz binden fazla görsel var ve bu sayı her geçen gün daha da artıyor.

Stok ek

Bu popüler siteye her gün yeni ücretsiz görseller geliyor. Yöneticiler gönderilen görselleri düzenler ve yalnızca web sitesinde yer alan en iyi görselleri seçer. Her şey tamamen ücretsizdir ve blogunuz için görselleri soru sorulmadan kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan görseli arayın veya sitedeki birden fazla kategoriye göz atın. Şu anda 50,000'den fazla aboneli fotoğrafçının gönderdiği 5,000'den fazla fotoğraf bulunmaktadır.

Gratisography

İlginç ismin arkasında ücretsiz görsellere benzersiz bir yaklaşım benimseyen bir şirket var. Milyonlarca benzer fotoğrafla uğraşmak yerine Gratisography ekibi, sitelerinde yer alan fotoğraflar konusunda çok ama çok seçici davranmaya karar verdi. Yani miktar yerine daha az sayıda tamamen benzersiz fotoğraf bekleyebilirsiniz. Bunlar özenle seçilmiştir ve yüksek kalite standartlarını karşılamaları gerekir. Onlardan alıntı yapmak gerekirse: “Bir Gratisografi görseli olabilmek için, bir resmin masaya benzersiz bir şeyler getirmesi gerekir. Tabii ki, doğru miktarda ışık ve pozlamayla ve ana konuya keskin bir odaklanmayla mükemmel bir şekilde kurgulanması gerekiyor.”

Görseller nasıl indirilir?

Fotoğrafların indirilmesi seçtiğiniz siteye bağlıdır. Açıkçası, Rights Managed ve Royalty Free siteleri sizden bir abonelik planına kaydolmanızı ve ödeme yapmanızı (veya onlardan bir görsel sipariş etmenizi) isteyecektir. Ancak bundan sonra görselleri indirmek hemen hemen aynı. Tamamen ücretsiz olan Unsplash'tan görüntünün nasıl alınacağını görelim:

  1. Açılış Unsplash yer
  2. Bir görsel arayın (örneğin “plaj”)
  3. Sorgunuzla eşleşen tüm görsellere göz atın
  4. Daha büyük bir versiyonunu açmak için beğendiğiniz görselin üzerine tıklayın
  5. “Ücretsiz indir” butonuna tıklayın

Sitenize resim yüklemeden önce dikkat etmeniz gerekenler

Artık görsel bilgisayarınızda kayıtlı olduğuna göre, görseli blogunuza yüklemeden önce hala dikkat etmeniz gereken şeyler var.

kararlar

Resmin çözünürlüğünü kontrol edin. Eğer görseli gönderiye eklemek istiyorsanız, en az 700-800 piksel genişliğinde olmasını isteyeceksiniz (genişlik, yüklediğiniz temaya bağlıdır ve büyük ölçüde değişebilir). Biraz daha büyük bir resim yüklemek her zaman daha iyi bir çözümdür; WordPress blog platformu, kaliteden ödün vermeden yayınınızın ölçeğini otomatik olarak küçültecektir. Ancak küçük bir resim yüklerseniz, onu ekran boyunca genişletmeye karar verirseniz bulanıklaşacaktır.

Biçim ve dosya boyutu

Yüksek çözünürlüklü görüntüler dosya başına kolaylıkla 10 Mb'ın üzerine çıkabilir. Bu görüntüler doğru biçimlendirilmezse daha da büyüyebilirler. Özellikle sınırlı barındırma alanınız ve bant genişliğiniz varsa, yüklemeden önce boyutu ve formatı kontrol etmelisiniz.

Görselleri web için optimize edin

Blogunuz için görselleri optimize etmek için yapabileceğiniz daha pek çok şey var. Zaten WordPress'teki görselleri iyileştirmeye yönelik özel bir makalemiz olduğundan burada ayrıntılara girmeyeceğiz.

Sonuç — hangi görseller benim için uygun?

Bu kılavuzun blogunuz için görsellerin önemini anlamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz. Ayrıca, Google arama ve diğer web sitelerinden görsel çalmanın, bir blog başlatmak. Ancak artık farklı stok siteleri ve sundukları lisanslar hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre blogunuz için birini nasıl seçersiniz?

Açıkçası, bir bloga yeni başlıyorsanız ve görseller için bütçeniz yoksa, Creative Commons Zero (ücretsiz) gidilecek yoldur. Bazı olumsuz yönleri de var ama bahsettiğimiz popüler sitelere sadık kalırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Milyonlarca fotoğraf elinizin altında olacak ve hiçbir şey çalmadığınızı bilerek rahat bir uyku çekebileceksiniz. Ancak blogunuz büyümeye başlar başlamaz ücretsiz görseller sizi bir sonraki dönüm noktasına ulaşmaktan alıkoyuyor olabilir.

Kendinizi ücretsiz görsellerle sıkışıp kalmış halde buluyorsanız ve fazladan birkaç kuruş paranız yetiyorsa, Royalty Free görseller sizin için doğru seçimdir. Doğru Yönetilen fotoğraflar en pahalı fotoğraflardır ve bunlar yalnızca tek bir görüntü için düzinelerce (yüzlerce olmasa da) dolar harcayabilecek daha büyük şirketlere bırakılmalıdır.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir. *

Bunu bir arkadaşına gönder