WordPress SEO Οδηγός για αρχάριους

Εύκολος στην παρακολούθηση Οδηγός βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης

Άρτεμ Μιναγιέφ
Ενημερώθηκε: 4 Οκτωβρίου 2023
Αναγν. 11 min
Το FirstSiteGuide υποστηρίζεται από τους αναγνώστες μας. Όταν αγοράζετε μέσω συνδέσμων στον ιστότοπό μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια. Δείτε Περισσότερα
WordPress SEO Οδηγός για αρχάριους

Αυτός ο οδηγός αναπτύχθηκε για να αφαιρέσει το μυστήριο από τις μηχανές αναζήτησης – πώς λειτουργούν και πώς να το φτιάξετε WordPress ιστοσελίδα βελτιστοποιημένη για SEO χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές. 

Για να σας βοηθήσουμε με το WordPress SEO, θα καλύψουμε τα βασικά στοιχεία της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO), πώς πρέπει να εφαρμόζονται σε ιστότοπους, σχεδιασμό ιστοσελίδων και διαδικτυακό περιεχόμενο.

Αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του οδηγού, θα εξοικειωθείτε πλήρως με τη διαδικασία SEO του WordPress και θα κατανοήσετε ένα μεγάλο μέρος των μηχανισμών πίσω από αυτήν.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το SEO;

Το SEO είναι η μέθοδος αύξησης της προβολής και της κατάταξης μιας ιστοσελίδας στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης. Το SEO μας βοηθά να δημιουργήσουμε ιστότοπους που είναι πιο φιλικοί προς τις μηχανές αναζήτησης και που προσφέρουν καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν την προβολή ενός ιστότοπου, όπως ο σχεδιασμός, οι λέξεις-κλειδιά στη σελίδα και οι σύνδεσμοι. Επιπλέον, πολλά από τα στοιχεία του SEO δεν είναι καλά γνωστά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως το SEO για να βελτιώσουν την κατάταξη των ιστοσελίδων και του περιεχομένου τους.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν αλγόριθμους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αναπτύσσονται. Επίσης, δημιουργούνται ενημερώσεις μηχανών αναζήτησης για να βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να παρέχουν αποτελέσματα υψηλότερης ποιότητας.

Πώς λειτουργεί το SEO

Για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, το SEO λειτουργεί με την ακόλουθη αρχή.

  • Εσείς να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο και αποφασίστε ποια μέρη του ιστότοπού σας θέλετε να είναι ορατά στη μηχανή αναζήτησης.
  • Η μηχανή αναζήτησης στέλνει "web crawlers" για να συγκεντρώσει στοιχεία στον ιστότοπό σας και τις σελίδες του.
  • Η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αξιολογήσει την ποιότητα του περιεχομένου σας και του ιστότοπού σας συνολικά.
  • Με βάση αυτή την αξιολόγηση, ο ιστότοπός σας κερδίζει μια αρχική κατάταξη.

Κάθε φορά που στέλνετε νέα σήματα κατάταξης, οι ανιχνευτές θα επισκέπτονται ξανά τη σελίδα σας και θα ενημερώνουν τις πληροφορίες στη βάση δεδομένων. Μπορεί είτε να βελτιώσει είτε να μειώσει την κατάταξη του ιστότοπού σας με βάση την ποιότητα των δεδομένων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Γιατί το SEO είναι σημαντικό

Έχετε έναν σκοπό για τη δημιουργία του ιστότοπού σας και θέλετε οι άνθρωποι να μπορούν να τον βρουν. Η γνώση του SEO μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το κοινό σας. Θα ξέρετε ποια στοιχεία σχεδίασης πρέπει να δώσετε προτεραιότητα και θα μάθετε πώς να δημιουργείτε περιεχόμενο που θα έχει υψηλή προβολή και θα προσφέρει ικανοποιητική ποιότητα για τους επισκέπτες σας.

Επίσης, χωρίς SEO, όλη η σκληρή δουλειά σας θα είναι μάταιη, καθώς το να έχετε έναν ιστότοπο με περιορισμένη ορατότητα είναι σχεδόν εξίσου κακό με το να μην έχετε καθόλου ιστότοπο. Τέλος, εάν δεν έχετε αρκετούς επισκέπτες, η γνώση του SEO μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς γιατί ο ιστότοπός σας δεν είναι ορατός και να σας καθοδηγήσει στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάταξής σας.

Βασικές ρυθμίσεις SEO του WordPress 

Το WordPress συνοδεύεται από ορισμένες ρυθμίσεις SEO που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα για να βελτιώσετε την κατάταξη του ιστότοπού σας.

Ακολουθούν οι τρεις βασικές ρυθμίσεις SEO του WordPress που πρέπει να διαμορφώσετε τη στιγμή που συνδέεστε στο δικό σας ταμπλό.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ιστότοπου WordPress 

Γνωρίζατε ότι το WordPress έχει μια ενσωματωμένη επιλογή που επιτρέπει στους χρήστες να αποθαρρύνουν τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν τον ιστότοπό σας; Για να διασφαλίσετε το δικό σας ο ιστότοπος εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργοποιημένο.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη ρύθμιση μέσω Ρυθμίσεις > Ανάγνωση. Βρείτε τη ρύθμιση "Ορατότητα μηχανής αναζήτησης" και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε επιλέξει το πλαίσιο μπροστά της.

επιλογή ορατότητας μηχανής αναζήτησης

Ορίστε τη σωστή δομή μόνιμων συνδέσμων (URL). 

Κάθε ιστοσελίδα και ανάρτηση ιστολογίου στον ιστότοπό σας έχει έναν μόνιμο σύνδεσμο. Από την άποψη του SEO, οι μόνιμοι σύνδεσμοί σας είναι απαραίτητοι για την επιτυχία σας στο SEO. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν λέξεις σε μόνιμους συνδέσμους για να καταλάβουν τι είναι η σελίδα. 

Μπορείτε να ωθήσετε τις μηχανές αναζήτησης προς τη σωστή κατεύθυνση εάν προσθέσετε τις λέξεις-κλειδιά-στόχους σας σε μόνιμους συνδέσμους. Ωστόσο, η προεπιλεγμένη ρύθμιση του WordPress δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια προσαρμοσμένη δομή μόνιμων συνδέσμων. Έχετε κολλήσει στη ρύθμιση "Ημέρα και όνομα", εκτός εάν την αλλάξετε χειροκίνητα.

Για να ορίσετε τη σωστή δομή μόνιμων συνδέσμων, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μόνιμοι σύνδεσμοι. 

δομή μόνιμων συνδέσμων

Η επιλογή για πολλούς χρήστες WordPress που γνωρίζουν το SEO είναι το "Όνομα ανάρτησης". Το WordPress έχει ενσωματωμένη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας και να προτείνει αυτόματα τον καλύτερο μόνιμο σύνδεσμο για αυτήν τη σελίδα. Φιλτράρει ακόμη και τις περιττές λέξεις για να κάνει τους μόνιμους συνδέσμους πιο σύντομους, ενώ δεν κάνει θυσίες στη σημασιολογία.

Ελέγξτε την υγεία του ιστότοπου WordPress 

Από την έκδοση 5.2, το WordPress προσφέρεται με μια εξαιρετική δυνατότητα που ονομάζεται Site Health, ακολουθούμενη από το γραφικό στοιχείο κατάστασης υγείας του ιστότοπου στην έκδοση 5.4. 

Αυτή είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα που μπορεί να παρακολουθεί την υγεία του ιστότοπού σας και να σας ειδοποιεί εάν χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές για να τον βελτιώσετε. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη λειτουργία υγείας του ιστότοπου μέσω Εργαλείων > Υγεία ιστότοπου από τον πίνακα ελέγχου του WordPress. 

την υγεία του χώρου

Όσον αφορά το SEO, η λειτουργία υγείας του ιστότοπου είναι σημαντική καθώς μπορεί να επισημάνει ορισμένες ενημερώσεις και διορθώσεις σε ζητήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κατάταξη του ιστότοπού σας μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μια επιδιόρθωση ασφαλείας μπορεί να εμποδίσει τους χάκερ να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ιστότοπού σας, ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις στις μηχανές αναζήτησης. 

Το εργαλείο Site Health μπορεί να ανακαλύψει προβλήματα που κυμαίνονται από έλλειψη πιστοποιητικού SSL έως έλλειψη βασικών ενημερώσεων του WordPress. 

Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπο WordPress για SEO (βέλτιστες πρακτικές)

Μόλις τελειώσετε με τη λεπτομερή ρύθμιση των βασικών ρυθμίσεων ιστότοπου WordPress, είστε έτοιμοι να ενισχύσετε το παιχνίδι σας. Εδώ είναι οι καλύτερες πρακτικές SEO που μπορείτε να εφαρμόσετε στον ιστότοπό σας.

Οργανώστε και βελτιστοποιήστε το περιεχόμενό σας 

Το WordPress έχει δύο εξαιρετικά προνόμια για να σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το περιεχόμενό σας: κατηγορίες και ετικέτες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δώσετε κάποια λογική στον τρόπο οργάνωσης του περιεχομένου στον ιστότοπό σας. 

Δημιουργήστε κατηγορίες για διαφορετικά θέματα που αντιμετωπίζετε στον ιστότοπό σας. Αφού έχετε τις κατηγορίες, βάλτε όλες τις αναρτήσεις σας σε ένα κοινό θέμα σε μία κατηγορία. Υπάρχουν ετικέτες για να σας βοηθήσουν να οργανώσετε το περιεχόμενό σας κατά υποθέματα. Περιγράφουν τις λεπτομέρειες για τις αναρτήσεις σας. 

Κάθε ανάρτηση στο WordPress πρέπει να ανήκει σε μια κατηγορία. Οι ετικέτες είναι εντελώς προαιρετικές. Εάν δεν εκχωρήσετε μια κατηγορία στην ανάρτησή σας, το WordPress θα την εκχωρήσει αυτόματα στην κατηγορία "Μη κατηγοριοποιημένη".  

Μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες και ετικέτες μέσω Αναρτήσεις > Κατηγορίες και αναρτήσεις > Ετικέτες.

κατηγορίες

Οι κατηγορίες είναι σημαντικές γιατί μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ακόμα πιο ουσιαστικούς και φιλικούς προς το SEO μόνιμους συνδέσμους. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μόνιμοι σύνδεσμοι, να επιλέξετε "Προσαρμοσμένη δομή" και να πληκτρολογήσετε /%category%/%postname%/.

Η οργάνωση του περιεχομένου σας για βέλτιστη χρηστικότητα είναι ένα ισχυρό σήμα SEO. Οι επισκέπτες σας θα ενθουσιαστούν με το πόσο εύκολη είναι η πλοήγηση στον ιστότοπό σας. Θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε αυτό και θα έχετε καλύτερες κατατάξεις SEO.

Δημιουργήστε μια σωστή δομή ιστοσελίδας

Αν και η χρηστικότητα και η λειτουργικότητα του ιστότοπού σας είναι σημαντικές, πρέπει να εξετάσουμε και τη δομή του ιστότοπού σας. Η σωστή δομή της ιστοσελίδας είναι σημαντική για τρεις λόγους. 

Πρώτον, μια καλή δομή θα σας διευκολύνει να πλοηγηθείτε στον λαβύρινθο του ιστότοπού σας και να εργαστείτε σε αυτόν μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα. Δεύτερον, οι επισκέπτες σας θα εκτιμήσουν πόσο εύκολη είναι η πλοήγηση. 

Τέλος, και το πιο σημαντικό, οι ανιχνευτές Ιστού που αποστέλλονται από τις μηχανές αναζήτησης θα έχουν ευκολότερο χρόνο ανίχνευσης των ιστοσελίδων σας. Μπορούν να ανακαλύψουν πού βρίσκεται το περιεχόμενό σας και να προσθέσουν τους μόνιμους συνδέσμους σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Κάθε δομή WordPress αποτελείται από αυτά τα πέντε βασικά στοιχεία:

  • Μενού πλοήγησης κεφαλίδας – αυτό είναι το κύριο μενού πλοήγησης που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να οργανώσετε τις κύριες σελίδες, τις κατηγορίες ιστολογίων, τις υποκατηγορίες κ.λπ.
  • Πλοήγηση πλευρικής γραμμής – Η πλοήγηση στην πλευρική γραμμή εμφανίζεται συνήθως σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο κύριος σκοπός του είναι να διευκολύνει την πλοήγηση και την εύρεση περιεχομένου για τους επισκέπτες σας.
  • Υποδοχή υποσέλιδου – αυτή η ενότητα περιέχει συχνά συνδέσμους προς πολιτικές, όρους, πληροφορίες εταιρείας και άλλα.
  • Σελίδες – οι σελίδες σάς δίνουν τη δυνατότητα να οργανώσετε το περιεχόμενό σας πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε θυγατρικές σελίδες κάτω από μια γονική σελίδα για να κάνετε την πλοήγηση πιο λογική.
  • Κατηγορίες blog – αυτά είναι πολύ σημαντικά εάν σκοπεύετε να προσθέτετε τακτικά νέες αναρτήσεις ιστολογίου. Με τις κατηγορίες, μπορείτε να κάνετε όλη την προσπάθεια μόνιμης σύνδεσης πιο εύκολη και να βοηθήσετε τους επισκέπτες να βρίσκουν ιστολόγια πιο γρήγορα.

Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε οτιδήποτε στον πίνακα εργαλείων σας, δημιουργήστε ένα υπολογιστικό φύλλο. Ξεκινήστε με την αρχική σελίδα στο επάνω μέρος και προχωρήστε προς τα κάτω, προσθέτοντας σελίδες κατηγοριών. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να σχεδιάσετε τη στρατηγική εσωτερικής σύνδεσης. Λάβετε υπόψη ότι οι μηχανές αναζήτησης δίνουν προτεραιότητα σε ιστοσελίδες με περισσότερους εσωτερικούς συνδέσμους που οδηγούν σε αυτές. 

Όταν τελειώσετε με το υπολογιστικό φύλλο, μπορείτε να πάτε και να δημιουργήσετε τις ιστοσελίδες και τις κατηγορίες σας. Ως τελικό βήμα, δημιουργήστε και υποβάλετε έναν χάρτη ιστότοπου XML στο Google Search Console. Αυτό θα επιτρέψει στην Google να ανιχνεύσει σωστά και ευρετηριάστε το ιστολόγιό σας ή ιστοσελίδα.

Δημιουργήστε και γράψτε ποιοτικό περιεχόμενο

Ενώ η ρύθμιση του WordPress για SEO είναι απαραίτητη, είναι μόνο ένα κλάσμα μιας ισχυρής στρατηγικής SEO. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε και να γράψετε ποιοτικό περιεχόμενο έχοντας κατά νου το SEO. Το "SEO στο μυαλό" αναφέρεται στην πράξη λέξη-κλειδί έρευνα και να βρείτε τις πιο σχετικές λέξεις-κλειδιά για το κοινό-στόχο σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά που έχετε εντοπίσει για να δημιουργήσετε μια στρατηγική περιεχομένου. 

Προς την γράψτε ποιοτικό περιεχόμενο, δεν πρέπει ποτέ να θυσιάσετε την αξία του περιεχομένου για την ποσότητα και τη συχνότητα δημοσίευσης. Κατά τη χρήση των στοχευμένων λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να γράφετε καλά ερευνημένο, πρωτότυπο και ελκυστικό περιεχόμενο. 

Στην αρχή, μπορείτε να προσθέσετε ένα πολύτιμο κομμάτι περιεχομένου την εβδομάδα. Οι μηχανές αναζήτησης θα δουν τον ιστότοπό σας ως ενεργό, κάτι που είναι ένα ισχυρό σήμα SEO. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου θα έχετε περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και οι μηχανές αναζήτησης θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να αξιολογούν καλύτερα την κατάταξη του ιστότοπού σας. 

Βελτιστοποιήστε την απόδοση του ιστότοπού σας WordPress

Για να ανέβει ένας ιστότοπος στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, πρέπει να έχει εξαιρετικά καλή απόδοση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την απόδοση του ιστότοπού σας στο WordPress και να βελτιώσετε το SEO.

Κάντε τον ιστότοπό σας φιλικό προς τα κινητά 

Γνωρίζατε ότι έχουν τελειώσει 4.3 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες κινητού Διαδικτύου? Εν τω μεταξύ, τελείωσε Το 60% των αναζητήσεων στο Google προέρχονται από κινητές συσκευές. Οι μηχανές αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της Google, αποφάσισαν ότι ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός είναι ένα ισχυρό σήμα SEO. 

Θα πρέπει οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας έχει εξαιρετική απόδοση τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές. Με το WordPress, χρειάζεται απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα φιλικό προς κινητά θέμα WordPress και είστε έτοιμοι. 

Κάντε την ιστοσελίδα σας ασφαλή 

Η Google, ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης για αυτό το θέμα, δεν θέλει να κατευθύνει τους χρήστες της σε ιστότοπους που αποτελούν απειλή για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο. Η ασφάλεια του ιστότοπου δεν είναι μόνο ένας παράγοντας SEO, αλλά κάτι που μπορεί να σας φέρει μπούμερανγκ και να τιμωρηθεί ο ιστότοπός σας και να αποκλειστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τον ιστότοπό σας WordPress εξαιρετικά ασφαλή:

  • Τακτικά ενημερώστε το WordPress, τα πρόσθετα και το θέμα;
  • Χρησιμοποιήστε πιστοποιητικά SSL για να ενεργοποιήσετε κρυπτογραφημένες συνδέσεις HTTPS.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης διαχειριστή (12 χαρακτήρες, γράμματα CAPS, αριθμούς και ειδικά σύμβολα).
  • Επιλέξτε έναν ασφαλή πάροχο φιλοξενίας. και
  • Αλλαγή διεύθυνσης URL σύνδεσης (τέλος εγκατάστασης WPS Απόκρυψη σύνδεσης plugin, πατήστε Ρυθμίσεις > WPS Απόκρυψη σύνδεσης και αλλάξτε τη διεύθυνση URL σύνδεσης).

Κάντε την ιστοσελίδα σας να φορτώνει γρήγορα 

Η Google λαμβάνει επίσης την ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπού σας ως παράγοντα κατάταξης. Η γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης εξασφαλίζει μια κορυφαία εμπειρία χρήστη και κάνει πιο ευχάριστη την περιήγηση στον ιστότοπό σας σε όλες τις συσκευές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πολλά διαδικτυακά εργαλεία δοκιμών ταχύτητας, όπως π.χ Pingdom, για να ελέγξετε την ταχύτητα φόρτωσης. Είναι εξαιρετικό για αρχάριους καθώς περιγράφει τον βαθμό απόδοσης, τον χρόνο φόρτωσης και τις κακές λειτουργίες του ιστότοπού σας. 

Μερικές από τις προτάσεις που προκύπτουν μπορεί να είναι πολύ τεχνικές για να τις πραγματοποιήσετε μόνοι σας, αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να:

  • Βελτιστοποίηση εικόνων για ταχύτερους χρόνους φόρτωσης.
  • Εγκαταστήστε και χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν ή WordPress πρόσθετο προσωρινής αποθήκευσης (WP Σούπερ Cache είναι μια σταθερή επιλογή και είναι δωρεάν).
  • Διαχωρίστε τα σχόλια ιστολογίου σε σελίδες (Ρυθμίσεις > Συζήτηση > Διαχωρίστε τα σχόλια σε σελίδες). και
  • Μην ανεβάζετε απευθείας αρχεία βίντεο ή ήχου – χρησιμοποιήστε την ενσωμάτωση.

Κάντε τέλεια τη χρηστικότητα του ιστότοπού σας 

Έχουμε ήδη ασχοληθεί με τη χρηστικότητα στην ενότητα δομή του ιστότοπου. Η καλύτερη πρακτική είναι να κρατάτε τα πράγματα απλά. Θα πρέπει πάντα να δοκιμάζετε τον ιστότοπό σας για χρηστικότητα. Ελέγξτε πόσες ενέργειες πρέπει να εκτελέσει ένας επισκέπτης για να ενεργοποιήσει ορισμένες λειτουργίες ή να βρει περιεχόμενο – όσο λιγότερες ενέργειες πρέπει να εκτελέσει, τόσο το καλύτερο. 

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη χρηστικότητα και σε κινητές συσκευές. Η εμπειρία χρήστη θα πρέπει να είναι συνεπής σε όλα τα μεγέθη οθόνης. Επιπλέον, λάβετε υπόψη τον λευκό χώρο, τα χρώματα και τις γραμματοσειρές, καθώς όλα προσθέτουν στην αισθητική του ιστότοπου και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες χρηστικότητας.

Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε την απόδοση

Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες και διαχειριστές ιστοτόπων δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η βελτιστοποίηση απόδοσης ιστότοπου είναι μια συνεχής προσπάθεια. Δεν μπορείτε απλώς να το βελτιστοποιήσετε μια φορά και να το αφήσετε έτσι. Ορισμένες ενημερώσεις πυρήνα, προσθήκες και θέματα του WordPress μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του ιστότοπου.

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τακτικά την απόδοση του ιστότοπού σας για να συνεχίσετε να εντυπωσιάζετε τους επισκέπτες σας και να στέλνετε ένα ισχυρό σήμα κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. 

Πρέπει να έχει πρόσθετα SEO WordPress 

Το WordPress σάς προσφέρει έναν τρόπο να βελτιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας στο SEO μέσω Plugins. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα πρόσθετα WordPress SEO για να αυτοματοποιήσετε τη στρατηγική SEO και να μεταφέρετε το παιχνίδι SEO σας στο επόμενο επίπεδο. 

Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να έχετε πολλά πρόσθετα SEO ταυτόχρονα. Κάποιος θα κάνει τη δουλειά, γι' αυτό επιλέξτε προσεκτικά. Εδώ είναι τα δέκα καλύτερα πρόσθετα WordPress SEO που αξίζει να λάβετε υπόψη.

1. Όλα σε ένα SEO για WordPress

Το AIOSEO είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα SEO του WordPress. Είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τις περισσότερες προκλήσεις SEO. Γίνεται λήψη με έναν εξαιρετικό οδηγό εγκατάστασης που σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας από την αρχή. 

2. Yoast SEO

Yoast SEO είναι ακριβώς εκεί δίπλα στο All in One SEO για WordPress όσον αφορά τη δημοτικότητα. Αυτό το εργαλείο συνοδεύεται από όλα όσα χρειάζεστε για να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για τις μηχανές αναζήτησης. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση δεν είναι προκλητικές, αλλά θα χρειαστεί να διαβάσετε τις οδηγίες εάν το κάνετε για πρώτη φορά.

3. Semrush SEO Writing Assistant

Εάν έχετε κάνει την έρευνα των λέξεων-κλειδιών σας, η προσθήκη WordPress Writing Assistant Semrush SEO μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε καλύτερα το περιεχόμενό σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν με ένα δωρεάν Semrust λογαριασμό με ορισμένους περιορισμούς. 

4. SEOPress

Το SEOPress είναι ένα πρόσθετο WordPress SEO φιλικό για αρχάριους. Έρχεται με λειτουργίες SEO, όπως μετα-τίτλος, περιγραφή, εικόνα και περιεχόμενο XML χάρτες ιστότοπου, υποστήριξη ανοιχτού γραφήματος και πολλά άλλα. Διαθέτει επίσης προηγμένες ρυθμίσεις πιο κατάλληλες για έμπειρους χρήστες του WordPress.

5. Rank Math

Το Rank Math είναι η νεότερη προσθήκη στην οικογένεια προσθηκών SEO του WordPress. Είναι πολύ απλό στη χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης. Έρχεται με πολλές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας χάρτη ιστότοπου XML και της βελτιστοποίησης περιεχομένου.

6. MonsterInsights

Το MonsterInsights σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε χωρίς κόπο Google Analytics με τον ιστότοπό σας στο WordPress. Θα μπορείτε να διαβάζετε πλήρεις αναφορές στον πίνακα ελέγχου σας. Με αυτό το εργαλείο, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας και το περιεχόμενο με την καλύτερη απόδοση.

7. Broken Έλεγχος Σύνδεσμος

Το Broken Link Checker θα σας επιτρέψει να ελέγχετε αβίαστα το περιεχόμενό σας για τυχόν κατεστραμμένους συνδέσμους ή εικόνες. Το πρόσθετο θα σας ειδοποιήσει εάν ανακαλύψει έναν κατεστραμμένο σύνδεσμο. Μπορείτε να το διορθώσετε με μη αυτόματο τρόπο ή να ρυθμίσετε την προσθήκη για να εμποδίσετε τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν τους κατεστραμμένους συνδέσμους.

8. Ακόμα ένα άλλο πρόσθετο σχετικών θέσεων

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τους επισκέπτες σας περισσότερο αφοσιωμένους και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στον ιστότοπό σας, το πρόσθετο Yet Another Related Posts είναι μια εξαιρετική επιλογή. Θα εμφανίζει αυτόματα περιεχόμενο που σχετίζεται με το περιεχόμενο που καταναλώνει αυτήν τη στιγμή ο επισκέπτης του ιστότοπού σας.

9. Βελτιστοποιημένες εικόνες SEO

Το SEO Optimized Images είναι μια εξαιρετική προσθήκη εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο με πολλές εικόνες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε αυτόματα τίτλους φιλικούς προς το SEO και χαρακτηριστικά alt σε όλες τις εικόνες σας. Υποστηρίζει επίσης ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα επεξεργασίας τιμών χαρακτηριστικών alt για να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τον τίτλο, τις κατηγορίες ή τις ετικέτες ανάρτησης στο χαρακτηριστικό alt.

10. Πρόσθετο WPtouch Mobile

Εάν δεν θέλετε να επενδύσετε σε ένα θέμα WordPress φιλικό προς κινητά, το WPtouch Mobile Plugin θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα ανταποκρινόμενο σχεδιασμό για κινητά. Το πρόσθετο απλώς μεταμορφώνει τον ιστότοπό σας και τον κάνει φιλικό προς τα κινητά. 

Παράγοντες κατάταξης SEO εντός και εκτός σελίδας

Όταν εργάζεστε στο SEO, πρέπει να γνωρίζετε τους υπάρχοντες παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξή σας. Αυτά είναι στοιχεία που επηρεάζουν την κατάταξή σας είτε με αρνητικό είτε θετικό τρόπο.

Υπάρχουν δύο τύποι παραγόντων κατάταξης: On-page και Off-page. Θα εξετάσουμε αυτούς τους παράγοντες και θα αναπτύξουμε περαιτέρω ορισμένους από αυτούς στον υπόλοιπο οδηγό. Ορισμένα είναι αυτονόητα, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν διευκρίνιση.

On-σελίδα SEO

Κάθε σελίδα του ιστότοπού σας στο WordPress μπορεί να ταξινομηθεί διαφορετικά. Γιατί; Επειδή μπορούν να διαθέτουν διαφορετικά βελτιστοποιημένους παράγοντες κατάταξης στη σελίδα. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιστοποιείτε κάθε σελίδα έχοντας κατά νου τους παράγοντες SEO εντός σελίδας.

Να τι πρέπει να προσέξεις:

  • Περιεχόμενο – οι επισκέπτες έρχονται στις ιστοσελίδες σας λόγω του περιεχομένου, γι' αυτό ακριβώς οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν την ποιότητα και τη συνάφεια του περιεχομένου ως πολύ σημαντικούς παράγοντες SEO. Ναι, το περιεχόμενό σας μπορεί να περιέχει λέξεις-κλειδιά, αλλά πρέπει επίσης να προσφέρει αξία στον επισκέπτη. Πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα, καλά ερευνημένο, ελκυστικό και υψηλής ποιότητας.
  • Ετικέτα τίτλου – η ετικέτα τίτλου καθορίζει τον τίτλο μιας ιστοσελίδας. Όταν κάνετε μια αναζήτηση στο Google, αυτοί οι μπλε σύνδεσμοι με δυνατότητα κλικ που βλέπετε στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι, στην πραγματικότητα, ετικέτες τίτλου. Μια καλά βελτιστοποιημένη ετικέτα τίτλου πρέπει: να περιέχει πρώτα λέξεις-κλειδιά, να έχει μήκος από 50 έως 60 χαρακτήρες και να είναι ελκυστική. Κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας πρέπει να έχει μια μοναδική ετικέτα τίτλου.
  • URL – έχουμε ήδη συζητήσει την ιεραρχία των κατηγοριών και τους μόνιμους συνδέσμους. Οι καλά βελτιστοποιημένες διευθύνσεις URL επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίζουν τη συνάφεια της σελίδας με τα ερωτήματα αναζήτησης των χρηστών.
  • Εναλλακτικό κείμενο εικόνας – χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη λειτουργία και την εμφάνιση μιας εικόνας. Θα πρέπει να διατηρήσετε το εναλλακτικό κείμενο περιγραφικό. Μη διστάσετε να προσθέσετε τις λέξεις-κλειδιά σας, αλλά αποφύγετε τη γέμιση λέξεων-κλειδιών. 

Off-σελίδα SEO

Το SEO εκτός σελίδας περιλαμβάνει ενέργειες που πραγματοποιείτε εκτός του ιστότοπού σας. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες μπορούν επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατάταξη του ιστότοπού σας. Οι κύριοι παράγοντες SEO εκτός σελίδας περιλαμβάνουν τη συνάφεια, την αξιοπιστία και την εξουσία.

Η πιο σημαντική τακτική SEO εκτός σελίδας είναι σύνδεση κτιρίου επειδή οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν τα backlinks ως απόδειξη ότι προσφέρετε ποιοτικό περιεχόμενο.

Άλλοι παράγοντες κατάταξης SEO εκτός σελίδας περιλαμβάνουν:

Τεχνικές SEO για ιστότοπους WordPress 

Ως αρχάριος, μπορεί να δυσκολευτείτε να ακολουθήσετε όλες τις βέλτιστες πρακτικές SEO που έχουμε μοιραστεί μαζί σας. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο εύκολες τεχνικές SEO για ιστότοπους WordPress. 

Ξεκινήστε να τρέχετε ένα blog  

Εάν δεν έχετε μια ενότητα ιστολογίου στον ιστότοπό σας στο WordPress, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε να ξεκινήσετε μια. Τα ιστολόγια σάς δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύσετε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, να προσελκύσετε τους επισκέπτες σας και να αρχίσετε να χτίζετε μια σχέση μαζί τους. 

Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να δημοσιεύετε καθημερινά. Αφιερώστε μερικές μέρες για να εντοπίσετε ένα σχετικό θέμα και να το ερευνήσετε καλά. Πρέπει να προσφέρετε στους επισκέπτες σας πολύτιμο περιεχόμενο και δεν θα μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια σε αυτό.

Γίνετε guest blogger 

Εάν έχετε λίγο επιπλέον χρόνο στα χέρια σας, γιατί να μην τον χρησιμοποιήσετε για να γράψετε περιεχόμενο για άλλους ιστότοπους. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσελκύσετε περισσότερη επισκεψιμότητα στον δικό σας ιστότοπο. Το πιο σημαντικό, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δημοτικότητα άλλων ιστολογίων για να αποκτήσετε εξουσία και να διευρύνετε την απήχησή σας στο διαδίκτυο. 

Βρείτε τα σχετικά ιστολόγια στον κλάδο σας και αναθεωρήστε την πολιτική ιστολογίων επισκεπτών τους. Εάν επιτρέπουν συνδέσμους do-follow, θεωρήστε ότι είναι η αρχή της πρωτοβουλίας σας για δημιουργία συνδέσμων.

Να είστε ενεργοί εντός της θέσης σας 

Το να είστε ενεργοί στη θέση σας μπορεί να σας βοηθήσει να επεκτείνετε το δίκτυό σας, να βελτιώσετε την επιρροή σας στο διαδίκτυο και να αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα. Ωστόσο, αυτό υπερβαίνει τη σύνταξη αναρτήσεων ιστολογίου και τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας για SEO. 

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά σεμινάρια, να ξεκινήσετε το κανάλι σας στο YouTube, να γίνετε πιο ενεργοί social media, ή ξεκινήστε ένα podcast μόνος σου. 

Μάθετε δημιουργία συνδέσμων 

Η δημιουργία συνδέσμων είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όταν αποκτήσετε κάποια αξιοπιστία και εξουσία και ο ιστότοπός σας αρχίζει να δημιουργεί μεγάλη επισκεψιμότητα. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε θα ήταν να ξεκινήσετε μια ευρεία πρωτοβουλία προσέγγισης και να ζητήσετε από τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και τους συντονιστές ιστολογίων backlinks.

Φροντίστε να παραμείνετε εντός της θέσης σας, καθώς οι σύνδεσμοι σε μη σχετικούς ιστότοπους δεν θα σας κάνουν πολύ καλό όσον αφορά το SEO ή την ποιοτική επισκεψιμότητα. Μόλις ρέει λίγο από αυτό το χυμό backlink, μπορείτε να ενισχύσετε το παιχνίδι σας. Ερευνήστε το backlink του ανταγωνιστή σας δικτύου για να εντοπίσετε ευκαιρίες που μπορείτε να επιδιώξετε και εσείς. 

Εάν αυτό σας ακούγεται μπερδεμένο, εδώ είναι ένας εξαιρετικός πόρος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάθετε το link building ως απόλυτος αρχάριος.

Συμπέρασμα 

Το WordPress προσφέρει μια ποικιλία ευκαιριών για τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας για τις μηχανές αναζήτησης. Μαζί με τις βασικές ρυθμίσεις SEO στον πίνακα ελέγχου, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάφορα πρόσθετα για να βελτιώσετε τις δραστηριότητές σας SEO. 

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις καλύτερες πρακτικές SEO εντός σελίδας ενώ εργάζεστε στη στρατηγική SEO εκτός σελίδας. Θυμηθείτε, το SEO είναι μια συνεχής και μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Συνεχίστε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας στο SEO και θα ανεβάσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Ένα σχόλιο για «Οδηγός SEO του WordPress για αρχάριους»

  1. Ρομπ Ντιν

    Ευχαριστώ, τόσο αναλυτικό και συναρπαστικό! Είναι πολύ καλές συμβουλές για το SEO εντός και εκτός σελίδας. Οι προτεινόμενοι σύνδεσμοι είναι επίσης υπέροχοι και έλαβαν αρκετές σημαντικές πληροφορίες από εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται *

Στείλτε το σε ένα φίλο