Verkkosivustosuunnittelun opetusohjelma aloittelijoille 2023

Ogi Djuraskovic
Päivitetty: 4
7 min luettu
FirstSiteGuidea tukevat lukijamme. Kun ostat sivustollamme olevien linkkien kautta, voimme ansaita palkkion. Lue lisää
Verkkosivustosuunnittelun opetusohjelma aloittelijoille 2023

Verkkosivujen suunnittelu oli aiemmin yksinomaan ammattimaisten IT-asiantuntijoiden toimiala. Näin ei enää ole. Tekniikka on kehittynyt vuosi vuodelta ja on vähitellen avannut pääsyn World Wide Webiin satunnaisille Internetin käyttäjille.

Silti, jopa modernilla verkkosuunnittelun digitaaliset työkalut, sinun on tiedettävä muutama seikka, ennen kuin voit luoda mukautetun verkkosivuston itsellesi tai yrityksellesi. Sinun on ainakin osattava noudattaa yhdeksää yksinkertaista vaihetta, jotka aiomme jakaa tässä opetusohjelmassa.

Verkkosivuston suunnittelu 9 yksinkertaisessa vaiheessa 

Vaikka olisit täysin aloittelija, älä huoli. Näitä yhdeksää vaihetta ei ole vaikea seurata, ja vaikka päätät tutkia jokaista vaihetta tarkemmin (mihin suosittelen sinua tekemään), sinun pitäisi pystyä luomaan ensimmäinen yksinkertainen verkkosivustosi muutamassa tunnissa.

Vaihe 1: Määritä verkkosivuston tarkoitus ja tavoitteesi 

Kaikkia verkkosivustoja ei luoda samalla tavalla. Vaikka teknisesti ne kaikki toimivat samalla tavalla ja toimivat samalla tekniikalla, on erittäin tärkeää, että ymmärrät, mitä olet rakentamassa. Verkkosivusto voi palvella monia tarkoituksia. 

Tässä on muutama vaihtoehto:

  • Yksisivuinen verkkosivusto tai ansioluettelo; 
  • Yksinkertainen esite tai portfoliosivusto;
  • Pienyritysten verkkosivusto;
  • Web-sivusto, jossa on blogiosio; tai 
  • verkkokauppa tai verkkokauppasivusto. 

Yksinkertaisen esitesivuston luominen voi olla aivan erilaista blogin aloittaminen kymmenillä luokilla. Ja nämä vaihtoehdot voivat olla täysin erilaisia ​​​​kuin yksinkertaisimmankin rakentaminen verkkokauppasivustomme missä myyt digitaalisia tai fyysisiä tuotteita. 

Näiden erojen vuoksi on erittäin tärkeää asettaa tavoitteesi ja omaa visio sivustostasi.

Vaihe 2: Keksi sivustosi rakenne ja suunnitelma

Kun olet määrittänyt tavoitteesi ja ymmärtänyt, millaisen verkkosivuston haluat, on aika työstää se läpi. Jos se on yksinkertainen sivusto tai blogi, sinun ei tarvitse edes laittaa sitä paperille. Kuvittele vain se ja luo rakenne päähäsi. 

Tässä on muutamia kysymyksiä, jotka sinun kannattaa kysyä itseltäsi ja jotka auttavat sinua siirtymään oikeaan suuntaan:

  1. Haluatko, että sivustosi on yksisivuinen, jossa on vain muutama osa, vai tavallinen verkkosivusto, jossa on erilliset sivut? 
  2. Haluatko, että sivustollasi on blogi vain yhtenä osana, vai haluatko vain blogin, jossa on pari kategoriaa?
  3. Aiotteko myydä jotain verkkosivustosi kautta?
  4. Onko sinulla budjetti ja kuinka paljon olet valmis maksamaan uuteen sivustoosi?

Jos kuitenkin aiot rakentaa jotain monimutkaisempaa, suosittelen vahvasti, että laitat kaiken paperille (tai digitaaliseen luonnokseen). Kirjoita muistiin, mitä odotat sivustoltasi, ja jopa piirrä asettelu, jonka kuvittelet tai näit toisella olemassa olevalla sivustolla.

yksinkertainen kotisivun rakenne

Ideoita voi ilmaantua milloin tahansa, joten laatua kannattaa harkita muistiinpanosovellus auttaa sinua tallentamaan ideasi matkan varrella. Nämä kysymykset ja huomautukset auttavat sinua ymmärtämään tarpeitasi ja toiveitasi sekä valmistautumaan valitsemaan alustan verkkosivustosi tehostamiseksi.

Vaihe 3: Valitse alusta sivustosi rakentamiseen 

Nyt kun sinulla on visio sivustostasi ja yksinkertainen suunnitelma, on aika päättää alustasta, joka auttaa sinua rakentamaan ja ylläpitämään verkkosivustoasi.

Koska olet aloittelija, suosittelen käyttämään jotakin suosituista sisällönhallintajärjestelmistä. Mukautetun verkkosivuston luominen voi olla hauskaa ja tuottaa vaikuttavia tuloksia, mutta kestää vuosia, ennen kuin sinusta tulee hyvin perehtynyt verkkosuunnittelija. Toisaalta yli kymmenen suosittua verkkosivustojen rakentajaa voivat tehdä melkein kaiken mitä aloittelija tarvitsee.

Jos haluat luo itseisännöity verkkosivusto, et voi mennä pieleen. Varaudu kuitenkin jyrkempään oppimiskäyrään ja useampaan vaihtoehtoon, joiden selvittäminen vaatii lisäaikaa. 

On myös yksinkertaisempia ratkaisuja, kuten Wix, Weebly, Squarespace, ja muut, jotka olemme jo tarkistaneet ja vertailleet Firstsiteguide.comissa. Ota siis aikaa, laita rakenne ja suunnitelma perspektiiviin ja anna sen ohjata sinut oikealle alustalle uudelle verkkosivustollesi.

Jos sinulla ei ole aikaa yksityiskohtaiseen tutkimukseen, autan sinua:

  • Haluatko perustaa yksinkertaisen pienyrityksen verkkosivuston – kokeile Wix or Squarespace.
  • Tarvitset lisää muokattavissa olevia vaihtoehtoja ja lisää blogiin – mene mukaan WordPress sivusto.
  • Myytkö pari tuotetta ja tarvetta verkkokauppa - Tarkista Shopify.

Vaihe 4: Valitse teema tai malli verkkosivustollesi

Lopuksi on hauskojen ja luovien osien aika. Kun olet asettunut jollekin alustalle, on aika valita teema tai malli, joka määrittelee uuden verkkosivustosi asettelun ja ulkoasun.

Useimmat suosittuja verkkosivustojen rakentajia Mukana on samanlaisia ​​vaihtoehtoja – valittavana on ilmaisia ​​tai premium-malleja (maksullisia), ja ne muokkaavat verkkosivustosi välittömästi olemassaoloon. Useimmat niistä antavat sinun jopa tuoda esittelysisältöä, jolloin voit aloittaa sivuston olemassa olevalla sisällöllä sen sijaan, että aloitat alusta.

Erityisen mielenkiintoista tässä on, että useimmissa suosituissa alustoissa on vedä ja pudota -editorit. Tämä tarkoittaa, että voit yksinkertaisesti valita elementin, napata siihen kohdistimella ja sijoittaa sen haluamaasi paikkaan asettelussa. Yksi parhaista vedä ja pudota -editoreista on Wixin editori, jonka avulla voit luoda mitä tahansa. WordPressille on myös joitain arvokkaita kolmannen osapuolen editoreja, kuten divi.

Ilmaiset vaihtoehdot ovat yleensä toimivia, mutta jos haluat valita kiillotetumman ulkoasun helpommin muokattavine premium-teemaa kannattaa harkita. Ensiluokkaiset teemat ja mallit eivät ainoastaan ​​näytä paremmilta, vaan niissä on joitain lisäominaisuuksia, joiden avulla voit luoda entistä paremman verkkosivuston.

Esimerkkejä kauniista mallien valinnoista käyttämällä erilaisia ​​verkkosivustojen rakentajia:

1. Wix-malli – J. Alissa

Wix-malli

2. Neliötilamalli – Clarkson

Squarespace-malli

3. WordPress-teema – divi

WordPress-teema Divi

Logon luominen voi olla hauska ja viihdyttävä kokemus. Ammattimaista suunnittelijaa ei tarvitse palkata. Valitse vain yksi ilmaisista logontekijät verkossa, vastaa muutamaan kysymykseen, valitse haluamasi värit ja avainsanat, niin työkalu luo ideoita. Voit sitten helposti muokata ideoitasi, kunnes luot täydellisen logon verkkosivustollesi ja brändillesi.

Tässä on muutamia suosituimpia palveluita, joiden avulla voit luoda ensimmäisen ilmaisen logosi, jotta pääset alkuun:

Keskitytään nyt joihinkin verkkosivustosi hienompiin yksityiskohtiin. Tutustu teema-/mallivaihtoehtoihisi ja ala muokata niitä makusi mukaan. Valitse haluamasi fontit, aseta haluamasi värit ja aseta äskettäin luomasi logo suoraan ylätunnisteeseen. Tämä on aika ja paikka olla luova, joten älä kiirehdi. Tutustu uuteen alustaan ​​ja teemaasi/malliisi, äläkä pelkää muuttaa asetusta tai kahta nähdäksesi tulokset.

Tässä on joitain mielenkiintoisia palveluita, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan värit ja fontit:

Vaihe 6: Optimoi mobiililaitteille ja tarkista kaikki laitteet 

Verkkosivusto, joka ei toimi älypuhelimilla, ei ole vaihtoehto vuonna 2023. Ihmiset ovat enemmän yhteydessä puhelimiinsa kuin koskaan, ja verkkovierailijat lataavat sivustosi enimmäkseen mobiililaitteistaan.

Mobiiliasetuksesi vaihtelevat valitsemasi alustan mukaan, mutta hyvä uutinen on, että niissä kaikissa on joitakin huomioitavia mobiilikatsojien kannalta. Älä kuitenkaan pidä oletusmobiilioptimointia itsestäänselvyytenä. Muista tarkistaa verkkosivustosi useilla eri mobiililaitteilla, sillä jokainen älypuhelin ja tabletti on erilainen ja voi näyttää verkkosivustosi eri tavalla. Pelaa eri laajennuksilla ja lisäosilla, kunnes saat täydelliset mobiilitulokset.

Olemme jo kirjoittaneet kuinka tehdä verkkosivustostasi mobiiliystävällinen, joten muista lukea siitä lisää.

Jos sinulla on jo verkkosivusto ja haluat Googlen tarkistavan, onko se mobiiliystävällinen, yksinkertaisesti avaa tämä verkkosivusto ja anna verkkosivustosi URL-osoite. Google tarkistaa sen nopeasti ja ilmoittaa sinulle yksityiskohdat. Tämä ilmainen työkalu näyttää jopa, miltä sivustosi näyttää mobiililaitteella, ja ehdottaa muutoksia tarvittaessa.

Tässä on muutamia muita samankaltaisia ​​työkaluja, jotka auttavat sinua testaamaan verkkosivustosi mobiiliversiota:

Vaihe 7: Sivuston sisältö ja graafiset elementit 

Tähän mennessä sivustosi ulkoasun pitäisi olla valmis. Logosi valmistetaan, värit valitaan ja fontit valitaan käyttämällä valetekstiä tai esittelysivuston sisältöä. Nyt on vihdoin aika luoda sisältöä.

Jokainen verkkosivusto tarvitsee kopion, joten ota aikaa ja kirjoita tiedot, jotka haluat esittää käyttäjillesi. Tämä on ensimmäinen asia, jonka ihmiset lukevat sivustollasi, joten varmista, että se on kirjoitettu hyvin ja ettei siinä ole kielioppi- tai kirjoitusvirheitä. Voit käyttää ilmaisia ​​työkaluja, kuten Grammarly or ProWritingAid auttaa sinua ulos.

Jos aiot jatkaa blogin kirjoittaminen, voit aloittaa ensimmäisestä viestistäsi. Kokeile erilaisia ​​vaihtoehtoja valitsemallasi alustalla ja pelaa. Tämä on ensimmäinen viestisi, joten kukaan ei odota sen olevan täydellinen. Pidä kuitenkin huolta kirjoitustyylistäsi, kieliopistasi ja oikeinkirjoituksestasi.

Valokuvat, kuvat ja videot ovat olennainen osa jokaista sivustoa. Jos sinulla on jotain mukautettua, se on hienoa! Mutta jos ei, ole varovainen sen suhteen, mitä graafisia elementtejä julkaiset verkossa. Suurin osa Googlen kautta saatavilla olevista kuvista on alla tekijänoikeus, mikä tarkoittaa, että et voi laittaa sitä sivustollesi ilman lupaa. Silti on paljon verkkosivustoja, kuten Unsplash jotka tarjoavat rojaltivapaita kuvia, joita voit käyttää vapaasti verkkosivustossasi.

Unsplashin lisäksi, joka on ehdottomasti suosituin, tässä on joitain muita sivustoja, jotka tarjoavat ilmaisia ​​kuvakkeita, joita voit käyttää:

Vaihe 8: Valmistaudu ja optimoi SEO 

Tiedätkö mitä keskivertoihminen tekee etsiessään asioita netistä? Kyllä, olet oikeassa – he googlettavat sen. Joten varmistaaksesi, että verkkosivustosi on tavoitettavissa laajemmalle yleisölle, sinun on tehtävä siitä Google-ystävällinen.

Tämä prosessi tunnetaan nimellä SEO (hakukoneoptimointi), ja sen tarkoituksena on varmistaa, että sisältösi noudattaa Googlen ja muiden hakukoneiden ohjeita. Totta puhuen tämä prosessi voi olla melko haastava ja pitkä, jos kilpailet ammattilaisten kanssa. Onneksi voit aloita SEO:n tekeminen jopa aloittelijana. Vain noudata ohjeitamme, ja olet askeleen lähempänä parempaa asemaa Googlessa.

Tässä on pari tunnettua SEO-palvelua, jotka voivat auttaa sinua käynnistämään uuden verkkosivustosi:

Vaihe 9: Käynnistä verkkosivustosi

Tämä se on. Toistaiseksi olet luonut verkkosivustoa alustasi varjossa. Muutokset on tallennettu, mutta sivustosi ei vieläkään ole julkisesti saatavilla. Ennen kuin painat Julkaise-painiketta, muista testata se huolellisesti.

Avaa sivustosi eri selaimissa ja tarkastele sitä muilla laitteilla. Lähetä linkki ystävälle ja pyydä häntä katsomaan. Korjaa ilmoitetut virheet ja julkaise sivustosi. 

Onneksi!

Muodin tapaan verkkosivujen suunnittelun trendit muuttuvat vuodesta toiseen. Jos jokin tietty väri oli suosittu viime vuonna, se ei tarkoita, että se säilyisi suosituna. Tässä on lyhyt yhteenveto verkkosivujen suunnittelun trendeistä vuonna 2023:

  • Multimediakokemus – Internetin nopeudet ovat nousseet, joten kannattaa ladata sivustollesi laadukkaita kuvia ja videoita.
  • Retro fontit – Jos löydät fontin, joka muistuttaa sinua 50-luvulta, se on se.
  • Emoji – Ne ovat suosittuja sosiaalisessa mediassa, joten sinun tulee käyttää niitä myös verkkosivustollasi.
  • Vaaleat värit – hittiväriyhdistelmä on keltainen ja harmaa.
  • Luovia tuotekuvia – Pelkkä kuvan lataaminen ei riitä. Auttaisi, jos löytäisit luovan tavan esitellä tuotettasi.
  • Parallaksivaikutus - Parallaksi-animaatioita ovat edelleen trendikkäitä ja niitä odotetaan sivustollasi.
  • Neomorfismi – Tämä tarkoittaa "minimaalista tapaa suunnitella pehmeällä, puristetulla muovilla". (Lähde: Uxdesign)
  • Vieritä animaatioita – Tee jotain sivustollasi, kun ihmiset rullaavat. Kaikki rakastavat sitä.
  • Uudet kyselylomakkeet – Ei riitä, että kysytään ihmisiltä jotain. Sen täytyy näyttää hyvältä ja olla hauska. 

UKK

Kuinka paljon verkkosivuston suunnittelu maksaa?

Jos haluat vain yksinkertaisen verkkosivuston tai blogin, voit luoda ensimmäisen sivustosi täysin ilmaiseksi. Saatavilla on useita suosittuja ilmaisia ​​verkkosivustojen rakentajia, jotka voivat auttaa sinua tässä. Toisaalta, jos tarvitset jotain monimutkaisempaa tai haluat varmistaa, että hallitset täysin verkkosivustoasi, sinun on valittava premium-vaihtoehtoja. Siinä tapauksessa verkkosivusto voi maksaa sinulle mitä tahansa muutamasta taalasta muutamaan sataan dollariin kuukaudessa.

Pitäisikö minun suunnitella verkkosivusto itse vai palkata verkkosivustosuunnitteluyritys?

Ellet ole rakentamassa monimutkaista yrityksen verkkosivustoa, joka tarvitsee ammattimaista hoitoa, voit luottaa itseesi ja rakentaa oman verkkosivustosi. Verkossa on yli tusina hienoa verkkosivustojen rakentajaa, joiden avulla voit olla oman verkkosivustosi mestari. Tarvitset vain tarpeeksi aikaa ja tahtoa oppia ja leikkiä asetusten kanssa.

Mitä verkkosivujen suunnitteluohjelmistoa minun pitäisi käyttää?

Kun suunnittelet ensimmäistä verkkosivustoasi, suosittelen käyttämään ilmaista verkkosivustojen rakentajaa, kuten Wix, Weebly, WordPress.com tai Squarespace. Jos sinulla on kokemusta ja haluat enemmän verkkosivustoltasi, sinun kannattaa aloittaa itseisännöimällä WordPressillä, jotta saat enemmän vaihtoehtoja ja vapautta sivustosi rakentamiseen ja ylläpitoon.

Mitä minun pitäisi käyttää: WordPressiä vai verkkosivustojen rakentajia?

WordPress on eniten suosittu sisällönhallintajärjestelmä maailmassa. Se antaa virran yli kolmannekselle maailman kaikista verkkosivustoista. Jos sinulla on aikaa opetella ja ylläpitää omaa verkkosivustoasi tai tarvitset jotain monimutkaisempaa, suosittelen vahvasti WordPressiä, jonka avulla voit luoda parempia verkkosivustoprojekteja kuin ilmaiset verkkosivustojen rakentajat. Toisaalta, jos sinulla ei ole aikaa teknisiin asioihin tai tarvitset yksinkertaisia ​​verkkosivustoja, verkkosivustojen rakentajat voivat olla sinulle mukavampia ja siksi parempi ratkaisu.

Yhteenveto 

Nykyaikaisessa hektisessä online-maailmassa on haittapuolensa. Mutta mitä tulee web-suunnitteluun, kehitys on ollut vain myönteistä. Aloittelijat voivat nyt suunnitella omia mukautettuja verkkosivustoja muutamassa tunnissa, ja he voivat valita kymmenistä ilmaisista ja premium-sivustojen rakentajista.

Jos seuraat ja tutkit tätä opetusohjelmaa tarkemmin, se auttaa sinua suunnittelemaan verkkosivustosi samaan aikaan ilman omaisuuksia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähetä tämä ystävälle